De taken van een ceremoniemeester

Een ceremoniemeester is de regisseur van de bruiloft, maar wat doet een ceremoniemeester nou precies? Wij vertellen je alles over de taken van een ceremoniemeester.

De taken van een ceremoniemeester
Foto: Wedding Eve Planning & Styling. Credits: Blik en Boos Fotografie
 • Organiseren bruiloft
 • Aanbeveling
 • Bruidspaar

¨Ceremoniemeester¨ is één van de termen die je tijdens het organiseren van de bruiloft vaak tegen zult komen. Maar veel mensen vragen zich af: Wat is een ceremoniemeester? Wat doet een ceremoniemeester en wat zijn nu eigenlijk de taken van een ceremoniemeester? In dit artikel vertellen wij je alles over wat een ceremoniemeester is, doet en hoe je een ceremoniemeester kiest voor jouw grote dag. Lees snel verder.

Wat is een ceremoniemeester?

Adverteren

De ceremoniemeester is de persoon die ervoor gaat zorgen dat jullie grote dag helemaal op rolletjes zal verlopen. Hij of zij wordt gezien als de coördinator van de dag zelf, zorgt ervoor dat alles volgens het draaiboek verloopt en is het aanspreekpunt voor jullie gasten. Het ceremoniemeesterschap is een serieuze taak en er gaat veel tijd in zitten: het is een grote verantwoordelijkheid die niet voor iedereen weggelegd is!

opslaan
Shutterstock

Wat zijn de taken van een ceremoniemeester?

Het is belangrijk om op tijd duidelijk vast te leggen wie specifieke taken vóór en tijdens de grote dag op zich gaan nemen: zo weet iedereen waar zij aan toe zijn en ontstaan er geen misverstanden. De taken van een ceremoniemeester kunnen over het algemeen worden opgedeeld in taken die vóór de bruiloft moeten worden uitgevoerd en de taken die zij tijdens de dag op zich nemen.

In de aanloop naar de grote dag:

 • Het versturen van de trouwkaarten en bijhouden van de RSVP
 • Aanspreekpunt voor alle vragen, twijfels en opmerkingen van bruiloftsgasten
 • Organiseren van het vrijgezellenfeest
 • Het organiseren van speeches en stukjes (Wat wil het bruidspaar?)
 • Communicatie met getuigen en bruidskinderen
 • Bijhouden van de cadeaulijst
 • Aanspreekpunt voor de trouwleveranciers en het bijhouden van afspraken

Om je een beetje een idee te geven van wat een ceremoniemeester zoal doet, hebben wij weddingplanner en professioneel ceremoniemeester Eveline van Wedding Eve Planning & Styling gevraagd om een aantal tips.  Eveline vertelt ons dat zij voor de trouwdag de laatste details nog even doorspreekt met de trouwleveranciers. Mag jullie trouwlocatie bijvoorbeeld de dag van tevoren al gestyled worden of moet dit op de dag zelf gebeuren? Dit zijn belangrijke details die snel vergeten worden!

opslaan
Shutterstock

Op de trouwdag:

 • Het ophalen van de laatste details: trouwringen, bloemen, etc.
 • Het bijhouden van het draaiboek om te zorgen dat alles op tijd én naar wens verloopt
 • Het ontvangen van de gasten
 • Aanspreekpunt voor de gasten
 • Het ontvangen van de leveranciers en zorgen dat alle afspraken worden nagekomen
 • Het bijstaan van het bruidspaar waar nodig

Wedding Eve tipt ons een aantal zaken die ook zeker niet vergeten mogen worden:

 • Check de etiquette: hoe moet de corsage worden vastgemaakt? Aan welke kant loopt en zit de bruid van de bruidegom?
 • Check hoe de bruidsjurk moet worden dicht gemaakt.
 • Moeten er contante betalingen worden gedaan op de dag zelf?
 • Vindt het bruidspaar het fijn als er, naast de fotograaf uiteraard, iemand meegaat tijdens de fotoshoot?
 • Waar kunnen de cadeaus en enveloppen veilig worden opgeborgen tijdens het feest? Wie neemt aan het einde van het feest alles van de cadeaus mee?
 • Heeft het bruidspaar een taxi nodig voor vertrek vanaf het feest? Zo ja, vergeet deze dan niet te reserveren.

Hoe goed de ceremoniemeester alles ook gepland heeft, er blijft altijd een kans dat er iets mis gaat of dat er iets onverwachts gebeurd. Op dat moment moet jouw ceremoniemeester inspringen en beslissingen kunnen nemen. Een professionele ceremoniemeester is altijd voorbereid op alle scenario´s: zo weten jullie zeker dat jullie je nergens zorgen over hoeven maken! Wedding Eve heeft altijd een fijne koffer bij de hand met allerlei spullen die jullie op de dag nodig zouden kunnen hebben, van warme stola tot paraplu en van waaier tot blarenpleisters. Haar bruidsparen noemen het al grappend “de Mary Poppins” koffer.   

opslaan
Shutterstock

Wie wordt jullie ceremoniemeester?

Een ceremoniemeester moet stressbestendig en georganiseerd zijn, beslissingen kunnen nemen én iemand zijn die jullie volledig vertrouwen. Veel bruidsparen overwegen om een vriend(in) of familielid als ceremoniemeester te vragen. Hoewel het super klinkt om zo een belangrijk persoon een grote rol in de bruiloft te kunnen laten spelen, merken we dat het in de praktijk er vaak minder romantisch aan toe gaat. ¨Hij/zij krijgt vrij weinig mee van jullie grote dag en is vooral aan het rennen en vliegen: zonde!¨aldus Eveline.

Een professionele ceremoniemeester biedt in dit geval de uitkomst. Eveline¨Zij hebben niet alleen ervaring, maar weten precies wat valkuilen en stress momenten zijn en hebben daarnaast ook een groot netwerk dat zij kunnen benaderen in geval van vragen of nood.¨ Je kunt zelf kiezen waar jullie de hulp van deze professional zouden willen inschakelen: alleen op de grote dag zelf of ook tijdens de organisatie van de bruiloft

Veel weddingplanners bieden ook hun dienst als ceremoniemeester op de grote dag aan. Hij/zij weet als geen ander wat jullie visie van de grote dag is, wat jullie wensen zijn en heeft alle afspraken met trouwleveranciers duidelijk op een rijtje: ideaal, dus!

De enthousiaste Eveline van Wedding Eve Planning & Styling is één van deze reddende engelen. Als wedding planner, ceremoniemeester én styliste doet zij niets liever dan jullie helpen bij het verwezenlijken van de trouwdag van jullie dromen. Het is haar doel om jullie optimaal te laten genieten van de voorbereiding tot en met de trouwdag zelf. Ze heeft een goed gevoel voor styling en kan een design maken dat perfect bij jullie past. Daarnaast brengt ze structuur aan in de trouwplannen, waardoor jullie met zo weinig mogelijk stress kunnen genieten van deze bijzondere periode. De bruiloften waar zij van houdt zijn uniek en persoonlijk en zij gaat deskundig te werk.

opslaanFoto: Wedding Eve Planning & Styling. Credits: Blik en Boos FotografieNeem contact op met Eveline
Foto: Wedding Eve Planning & Styling. Credits: Blik en Boos Fotografie

Kunnen jullie nu ook wel wat hulp en structuur gebruiken? Schroom niet en neem contact op met Eveline van Wedding Eve Planning & Styling. Zij staat te popelen om jullie te helpen en laat jullie stress verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!