Hoe heb je een gelukkig seksleven volgens de wetenschap?

Hollywoodfilms, vooral de romantische komedies, en de bladen maken zich vaak schuldig aan het verwarren van onze percepties van seks, liefde en relaties. Zij stellen dat het geheim van een gelukkig seksleven hard werken en veel inspanning leveren is. Het kan ook op magische wijze gebeuren, want je hebt het wel over je soulmate. Die moet op zijn beurt weer werken aan seksuele ontwikkeling en seks is zo belangrijk dat het gezonde relaties in stand kan houden of kan ondermijnen.

Gelukkig is er wetenschappelijk onderzoek naar het thema gedaan zodat we leugens van de waarheid kunnen onderscheiden. Wil je weten wat de wetenschap over dit thema heeft te zeggen? Sociale psychologen van de Universiteit van Toronto hebben het seksleven van 1900 deelnemers (hetero- en homoseksuelen) onderzocht met de hoop antwoord te kunnen vinden op de vraag: Hoe heb ik een gelukkig seksleven?

0 - copia
Foto: Alicia Nacenta

In essentie: uit de studie bleek dat seksuele bevrediging in langdurige relaties draait om onze seksuele begeerte, we werken aan onze problemen en seksuele verwachtingen (of ‘sexpectives’ zoals onderzoekers het noemen). Diegenen die minder strenge visies en idealen over ‘de wederhelft’  hebben, zijn over het algemeen gelukkiger met hun partner in de slaapkamer.

In feite geeft dit onderzoek ten minste één voorbeeld van het effect van de media op seksueel gebied. Onderzoekers waren in staat om de gedachten van mensen te beïnvloeden met nep artikelen die de filosofieën van het seksuele lot benadrukken. Echter, zoals alles wat met menselijke relaties betreft, suggereert de studie dat er meer schaduw is dan zwart en wit.

Imagen: Lucia Romero
Foto: Lucia Romero

Zo heeft onderzoek aangetoond dat er vaak aspecten zijn van seksuele groei en geloof in het seksuele lot in hetzelfde individu. Terwijl veel vrouwen zijn gretig afnemer van het verhaal over soulmates en romantiek, liet de studie zien dat mannen voornamelijk denken dat seks werk in een lange relatie.

Er is ook enige bewijs dat mensen open kunnen staan voor veranderingen in het seksleven voor het welzijn van de partner, maar alleen als je ervan overtuigd bent dat jullie echte soulmates zijn.

Foto: Sergio Gallegos

Terwijl het effect van de zogenaamde “impliciete overtuigingen” van mensen is onderzocht in andere aspecten van menselijke relaties, is dit de eerste keer dat ze zijn toegepast op het seksuele domein. Hoewel het onderzoek niet gericht is op de invloed van de media op de seksuele overtuigingen, is het duidelijk dat de popcultuur heeft geconditioneerd om te accepteren en te begrijpen dat andere aspecten van de betrekkingen, zoals de verdeling van de huishoudelijke taken, werk en inspanning vereisen. Echter, het glamoureuze beeld van seks en romantiek van Hollywood berust minder op de werkelijkheid, daar wordt uitgegaan van de filosofie van ‘zielsverwant’ en die is niet zo makkelijk aan te passen aan conflicten en problemen die zich voordoen met de tijd.

Mensen die in het lot geloven, gebruiken hun seksleven soms als een barometer om te meten hoe goed het in hun relatie gaat. Zij geloven dat de problemen in de slaapkamer gelijkwaardig zijn aan die van de relatie in het algemeen. Terwijl de mensen die in de seksuele groei geloven, niet alleen geloven dat je kunt werken aan je seksuele problemen, maar deze ook niet van invloed laten zijn op hun algemene tevredenheid over de relatie.

Imagen: Carlos Lucca
Foto: Carlos Lucca

Zoals de onderzoekers verklaren, zijn de geromantiseerde ideeën over geestverwanten en ‘romantische verhalen over het lot’ een bevordering van de relatie als statisch en de standaard, maar dit is natuurlijk niet echt zo. En het is niet per se negatief om deze verwachtingen te hebben, maar in sommige gevallen leidt dit ertoe dat mensen denken dat ze de relatie moeten beëindigen enkel omdat het in de slaapkamer niet goed gaat. 

De bevindingen onderstrepen het belang van counselors en clinici die stellen met seksuele ontevredenheid proberen te helpen. Zij benadrukken het idee dat problemen in de slaapkamer normaal zijn en dat dat niet meteen betekent dat de relatie ten dode is opgeschreven.

Uit het onderzoek blijkt dat het seksuele leven van een echtpaar een huwelijksreis van een periode van ongeveer twee tot drie jaar kent. Daarna is er een tendens dat seksuele bevrediging wordt verlaagd. Dit is het punt, zeggen de onderzoekers, waarop het belangrijk is om seksuele relatie als iets opens te zien waarover je kunt praten en discussiëren. Onenigheid in de seksuele sfeer is onvermijdelijk op zijn tijd. Het klinkt misschien cliché: maar het seksuele leven is als een tuin en moet water krijgen en bemest worden voor verdere groei. Op die manier blijkt het voordeel van het geloof in de seksuele groei na verloop van tijd: het seksueel verlangen begint te stromen en stromen…

Lees ook: Wat is het geheim van een gelukkige relatie? De wetenschap geeft antwoord! en Hoe behoud je de vonken in bed in een lange relatie?

Auteur: Eline Dabekaussen

Meer informatie over

Laat een bericht achter

Foto: Arteboda
De meest essentiële onderdelen voor de organisatie van je bruiloft, met deze lijst heb je alles onder controle!
Omdat je al zo veel aan je hoofd hebt en ook natuurlijk moet kunnen genieten van de dag zelf hebben we een ideaal h
Credits: Amanda Thomsen Photography
Hoe organiseer je een Urban thema bruiloft?
Als jij en je partner echte stadsmensen zijn, vinden jullie het misschien leuk om een trouwdag in ‘urban’ stijl te ...
ZIWA 2017 is bijna afgelopen! Nog maar 5 dagen, heb jij al gestemd?
ZIWA 2017 is bijna afgelopen! Nog maar 5 dagen, heb jij al gestemd?
De periode van het stemmen is bijna voorbij! Het duurt nog maar 5 dagen voordat we weten wie de winnaars van de Zan
De mooiste trouwkastelen van Nederland!
De mooiste trouwkastelen van Nederland!
Zankyou heeft een selectie gemaakt van de mooiste trouwkastelen in Nederland. Beleef jouw sprookje in één van deze toppers!
Foto: Fotosolo
De beste bruidsfotografen uit Utrecht!
Wil jij mooie herinneringen overhouden aan je bruiloftsdag? Dan is het van belang dat je op zoek gaat naar een goede fotograaf: wij hebben voor jou onze favorieten alvast op een rijtje gezet...
De lekkerste bruidstaart bakkerijen van Noord-Holland voor 2017!
De lekkerste bruidstaart bakkerijen van Noord-Holland voor 2017!
Bekijk nu Zankyou's selectie van de beste bruidstaarten bakkerijen van Noord-Holland!

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie