Hoe kies je de juiste cateraar voor jouw bruiloft?

Hoe kies je de juiste cateraar voor jouw bruiloft?

Er is enorm veel keuze als wij kijken naar de catering voor een bruiloft. Om jullie door de keuzestress heen te loodsen hebben we hier wat tips om de juiste cateraar te vinden.

  • Receptie en Feest
  • Adviseren
  • 2018
  • Nederland

De catering is een belangrijk onderdeel van jullie bruiloft. Maar koken voor een groot gezelschap is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist ervaring, precisie en een strakke planning. Een goede cateraar is meester in al deze aspecten en kan met gemak grote en diverse groepen aan. Op welke punten moet je letten bij het kiezen van jouw cateraar? Lees snel verder!

opslaanFoto: Mooibelicht Fotografie
Foto: Mooibelicht Fotografie

Wie zijn jullie gasten?

Voordat jullie op zoek gaan naar een goede cateraar voor jullie bruiloft, zijn er een aantal zaken die je duidelijk moet hebben. Ten eerste is het aantal gasten belangrijk. Is iedereen aanwezig bij het diner, of maken jullie onderscheid tussen ceremonie, diner en het feest? Daarnaast moeten jullie rekening houden met kinderen en allergieën of het soort geloof van jullie gasten. Zodra je dit weet kun je de definitieve groep bepalen.

Het budget

Aan de hand van het aantal gasten kun je het budget bepalen. De kosten voor de catering zijn een van de grootste kosten bij het organiseren van de bruiloft. Een diner is duurder dan een lunch of ontbijt, en een buffet is weer goedkoper dan een menu. Kijk kritisch naar wat je wilt aanbieden. Ga je liever voor meer gasten, of diner je liever luxer in een intiem gezelschap?

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De locatie

Het is ook belangrijk te kijken naar de regels van jullie locatie. Mag er personeel van de cateraar meekomen, of moet je gebruik maken van de diensten en catering van de locatie, de zogeheten in-house catering? Deze punten zijn belangrijk om te weten om zo teleurstellingen te voorkomen. Hoe kiezen jullie nou de perfecte locatie? Wij hebben een checklist voor jullie opgesteld!

Stijl van jullie bruiloft

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Kijk kritisch naar jullie thema en beslis op basis van het thema wat erbij past. Elk type diner zorgt voor een eigen sfeer. Als jullie erg chique trouwen, zal een picknick geen goed idee zijn. En andersom: als jullie voor een bohemian-thema kiezen, is een 6-gangen-diner lastiger te verwezenlijken. Verder hoeft de catering op een bruiloft niet altijd een diner te zijn. Er kan natuurlijk ook gekozen worden voor een gezellig ontbijt, high tea of lunch als dat bij jullie bruiloft past. Een weddingplanner kan jullie goed helpen met het uitzoeken van een stijl die bij jullie past. Lees hier de vragen die je sowieso aan een weddingplanner moet stellen!

opslaanFoto: LNRD Photography
Foto: LNRD Photography

Jullie voorkeur

Wat willen jullie aanbieden? Er zijn enorm veel soorten eten. Ontelbare stijlen, smaken en soorten waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wil je voor iets standaards gaan, of wil je gek doen en een trendy gerecht serveren? Het zijn erg lastige beslissingen, en er is maar één goed antwoord. Het is jullie grote dag, dus ga vooral voor wat jullie lekker vinden!

De drankjes

Een groot onderdeel van de cateringkosten is de bar. Er zijn veel opties. Een open bar met een beperkt aantal alcoholische dranken is waarschijnlijk de bekendste. Verder wordt er ook vaak gekozen voor een open bar tot het budget is bereikt, of is de bar enkel open voor cocktails. Op sommige bruiloften wordt gekozen voor eigen drank, met een barman die serveert. Alle opties hebben hun eigen prijskaartje. Vraag naar de flexibiliteit van de cateraar.

opslaanFoto: Mooibelicht Fotografie
Foto: Mooibelicht Fotografie

De meest gemaakte keuzes

In bruiloftenland zijn een paar vaste keuzes die door vrijwel alle cateraars worden aangeboden. Deze keuzes geven rust en maken het voor de gasten makkelijk. Zo kun je gaat voor een vast menu. Jullie beslissen vooraf wat er wordt aangeboden en daar worden enkel uitzonderingen gemaakt bij allergieën of overtuigingen. Een iets soepelere versie van het vaste menu is een keuzemenu. Voor elk gerecht kan er uit twee of drie opties gekozen worden. Een golden oldie is het lopende buffet. Gezellig, divers en voor ieder wat wils. Tevens is dit een van de meest economisch gunstige opties, waardoor er misschien weer budget extra overblijft voor andere dingen. De standaardopties kunnen aangepast worden als je bijvoorbeeld voor een landenthema gaat. Indisch, Italiaans of bijvoorbeeld eten uit het land van jullie huwelijksreis, om alvast in de stemming te komen. Lees ook: een gastronomische huwelijksreis.

Net even wat anders

Net als bij alle andere onderdelen van een bruiloft, is ook de catering aan veranderingen onderhevig. De tijd van zitten en eten is voorbij. Er zijn veel opties om het eten spannender en leuker te maken! Shared Dining, bijvoorbeeld, is een concept waarbij de gasten eten uit schalen opscheppen. Ze delen de gerechten die op tafel staan.

Daarnaast zijn barbecues ook hip, maar kiest men ook steeds vaker voor een Walking Dinner. Hier hoeven de gasten niet te lopen, maar worden er kleine gerechten aan de gasten geserveerd. Fijn voor de gasten die niet meer zo goed ter been zijn en dit past helemaal bij een kleinere en informele bruiloft! 

De laatste tijd zijn ook foodtrucks helemaal in, perfect voor een informele bruiloft. En de biologische en ecologische trend is ook in bruiloftsland gestrand. Healthy eten is een hype met gezonde gerechten, waarbij het belang van dieren en de gezondheid centraal staat. Echt twijfelaars of durfals kiezen voor een verrassingsmenu. Tijdens het kennismakingsgesprek stelt de cateraar vragen en op basis van deze informatie biedt men een menu aan. Spannend!

opslaanFoto: Muruelle Oldenburger
Foto: Muruelle Oldenburger

Proeverij

Als je na deze punten te hebben gelezen een selectie van een aantal cateraars hebt gemaakt, is het tijd voor de proeverijen. Heerlijk! Een echt uitje! Geniet van het voorproefje en grijp meteen je kans om wat kritische vragen te stellen. Wanneer moeten we de definitieve gastenlijst doorgeven? Serveren jullie kraanwater? Mogen wij zelf voor de tafel aankleding zorgen? Maak een lijst met twijfels en belangrijke punten.

opslaanFoto: Simone Bruidsfotografie
Foto: Simone Bruidsfotografie

Op basis van jullie wensen, en de proeverijen beslissen jullie uiteindelijk voor welke cateraar jullie gaan. Wij zijn benieuwd waarop jullie de keuzes nog meer op baseren! Laat het ons weten via FacebookPinterest en Instagram!

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!