Duurzame bruiloft: zo organiseer je in 5 stappen je ecologische bruiloft!

Go green or go home? Met deze stappen organiseer je een onvergetelijke duurzame en ecologische bruiloft!

Duurzame bruiloft: zo organiseer je in 5 stappen je ecologische bruiloft!
  • Organiseren bruiloft
  • Adviseren
  • Ecologisch

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun bruiloft een ecologisch tintje te geven – en wij staan hier 100% achter! Vanwege de grote milieuproblemen in de wereld, is dit iets wat wij graag onder de aandacht willen brengen bij Nederlandse bruidsparen.

Adverteren

Er zijn super veel opties om jullie bruiloft een ecologisch tintje te geven en wij vinden dat iedereen hier gebruik van zou moeten maken! Met een bruiloft die het milieu respecteert, winnen we allemaal! Lees snel verder en doe inspiratie op voor jullie eigen ecologische bruiloft…

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 Stap 1. Ecologische uitnodigingen

Jullie huwelijksuitnodigingen zijn de uitgelezen manier om de eerste ecologische stap te zetten tijdens de organisatie van jullie bruiloft. Jullie uitnodigingen zijn de voorpret voor het grote feest, en hiermee kun je écht de toon zetten. Op deze manier kunnen jullie de grote dag én de stijl alvast aankondigen bij jullie gasten.

Wat betreft de uitnodigingen zelf, is het natuurlijk voor de hand liggend om te kiezen voor ecologische materialen. Kies bijvoorbeeld voor gerecycled papier waarbij er gebruik van plantaardige inkt is gebruikt! Veel mensen denken dat, als je kiest voor dit soort materialen, je moet inleveren op kwaliteit en schoonheid – maar dat is alles behalve waar! Er zijn veel bedrijven gespecialiseerd in dit soort ecologische technieken, die jullie zullen helpen bij het ontwerpen van uitnodigingen die een grote indruk achter zullen laten op jullie gasten! Een voorbeeld van één van deze bedrijven is Cotton Bird: zij maken de mooiste uitnodigingen volgens de laatste trends op papier dat voortkomt  uit ecologische bosbouw – zeker een aanrader!

opslaanFoto: Cotton Bird
Ecologische trouwkaarten gemaakt van duurzame bosbouw. Foto: Cotton Bird

 Stap 2. Duurzame kleding

Een goede manier om jullie ecologische bruiloft te bereiken, is door het motiveren van jullie gasten om zich te kleden met kleding van natuurlijke stoffen. Natuurlijk gaat dit niet alleen op voor de gasten, jullie kunnen hier zelf ook rekening mee houden! Wijk af van synthetische stoffen en ga voor natuurlijk!

Niet alleen kunnen jullie kiezen uit duurzame stoffen, maar jullie kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om jullie trouwkleding te huren. Ook kun je er voor kiezen om trouwkleding te ´recyclen´. Een trouwjurk recyclen?! Ja!! Ga voor een vintage trouwjurk: haal die mooie trouwjurk van je moeder, tante of oma uit de kast en zoek een specialist die deze kan vermaken naar jouw wensen. Blaas deze jurk een nieuw leven in! Neem ook een kijkje bij de duurzame bruidsmode collectie van Tesswithlotte! 

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 Stap 3. Duurzaam trouwvervoer

De luxe auto´s en motoren maken zeker een spectaculaire indruk, maar de meeste voertuigen die gebruikt worden bij bruiloften zullen een niet al te beste invloed hebben op het milieu. Waarom maken jullie geen gebruik van schone alternatieven, en motiveren jullie je gasten niet om hetzelfde te doen? Jullie kunnen bijvoorbeeld kijken hoe goed een trouwlocatie bereikbaar is met het openbaar vervoer en jullie gasten vragen met de trein te komen.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Voor de bruid en bruidegom zijn er meer mogelijkheden, waarvan ook vele creatieve en schone alternatieven die een indruk zullen achterlaten bij jullie gasten. Het meest ecologische van allemaal dat wij steeds vaker terug zien? De fiets! Het lijkt misschien ongebruikelijk, maar wij vinden dit juist een goed idee! Een andere populaire keuze: paard en wagen. Dit is super romantisch en er zijn vele opties in wagens die jullie helemaal aan kunnen passen op jullie wensen! Wees creatief en jullie zullen een geweldige entree maken, met een schoon vervoermiddel!

opslaanFoto: Stalhouderij 't Woud
Foto: Stalhouderij ‘t Woud

 Stap 4. Biologisch banket en Restaurant

Wanneer de tijd voor jullie banket is aangebroken, wil jij jouw gasten natuurlijk laten genieten van de lekkerste gerechten. Maar, hoe kunnen jullie hiermee rekening houden met het milieu? Jullie kunnen bijvoorbeeld rekening houden met het feit of de gebruikte producten conserveringsmiddelen of kleurstoffen bevatten – hoe natuurlijker hoe beter! Jullie kunnen ervoor kiezen om helemaal natuurlijk te gaan en te kiezen voor een veganistisch menu, of, op zijn minst, veganistische alternatieven beschikbaar te stellen. Deze producten zijn ontwikkeld met het oog op respect voor onze planeet en de dieren.

Waar jullie ook voor kunnen kiezen, is om aan het eind van jullie grote dag al het overgebleven voedsel te doneren aan de voedselbank of een ander goed doel. Er zal altijd eten overblijven, en hiermee kun je vele mensen helpen!

Om de natuur verder te betrekken bij jullie bruiloft, kunnen jullie kiezen voor een natuurlijke locatie voor jullie banket. De natuur is een geweldig landschap voor een banket en het zal jullie gasten dichterbij de natuur brengen. Informeer wel naar het feit hoe deze natuurlijke locatie elementen aan de natuur toevoegt en hoe zij bijvoorbeeld het afval verwerken.

opslaanFoto: Greenweddingshoes
Foto: Greenweddingshoes

 Stap 5. Duurzame bedankjes voor jullie gasten

Voor de bedankjes voor jullie gasten hebben jullie heel veel vrijheid en ruimte voor creativiteit.  Het is een goed moment om de ecologische standaard toe te voegen en om zélf aan de slag te gaan. Wij zijn fan van DIY projecten! Maak gebruik van gerecyclede producten, natuurlijke producten (bloemen, planten, fruit en zaden), bereid zelf iets (jam, paté, wijn, olie) en maak zelf containers (mandjes, flessen, dozen) – super green! Naast dat het ontzettend ecologisch kan zijn, is DIY ook een leuke uitdaging voor jullie! De mogelijkheden zijn eindeloos en jullie kunnen je helemaal uitleven!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Willen jullie naast een ecologische bruiloft ook graag besparen in de kosten van jullie bruiloft? Lees dan hier hoe je een low-cost bruiloft kunt hebben met de 5 handige stappen van Zankyou! Extra tip: Neem ook een kijkje bij de speciale Zankyou Checklist en je zult gegarandeerd een beter overzicht krijgen bij het plannen van je bruiloft.

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Cotton Bird Uitnodigingen en Stationery
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!