Hoe voorkom je dat je ouders en schoonouders de organisatie van de bruiloft compleet overnemen?

Jullie gaan trouwen! Het aftellen is begonnen en de laatste onderdelen worden geregeld (lees hier de 10 dingen die je op de dag vóór je bruiloft moet doen, of 12 dingen die je echt niet moet doen!) Ook wordt er misschien nog even naar het budget gekeken en de laatste beslissingen worden genomen. Of de bruiloft nu over een paar weken of misschien aan het eind van de zomer is, het budget is altijd iets wat je in de gaten moet houden. Dit is iets wat jullie samen als koppel bekijken en organiseren, maar soms wilt de familie of schoonfamilie zich hier ook mee bemoeien. Hoe zorg je er dan voor dat dit niet gebeurt? Lees verder om te weten hoe je kunt omgaan met bemoeierige (schoon)familie.

Fotosolo
Fotosolo

Het wordt vooral erg lastig als de familie bijdraagt aan de kosten van de bruiloft. Het gebeurt vaak dat koppels worden geholpen bij het bekostigen van hun speciale dag. Een fantastisch idee en erg lief, maar een bijdrage betekent niet per se dat je zeggenschap hebt over details van de bruiloft, of wel? Vrienden zullen zich niet zo snel ‘bemoeien’ met details, maar ouders die een smak geld hebben neergelegd voor het bekostigen van jullie bijzondere dag willen soms dat deze speciale dag, hún speciale dag wordt!

Vandaag willen we graag dieper ingaan op de bruiloften die worden georganiseerd met de financiële hulp van je familie. Wij hebben met twee van de beste weddingplanners gesproken hoe je spanningen het beste kunt vermijden, en toch de bruiloft te krijgen waarvan je hebt gedroomd.

Simone Bruidsfotografie
Simone Bruidsfotografie

Het is een nog gevoeliger onderwerp omdat de ouders vaak helemaal niet beseffen dat ze zich ‘bemoeien’ met zaken waar ze zich niet mee moeten bemoeien. Valeria Ferrari is weddingplanner van La Petite Coco Wedding Planner. Volgens haar zijn er verschillende strategieën toe te passen om de schade te beperken:

1. De methode van ‘gecontroleerde betrokkenheid’

Geef ouders precieze taken die hen bezig houden. Dit kan bijvoorbeeld een reeks telefoontjes naar familieleden, het vinden van het adres van familieleden die ver weg wonen, het zoeken van een hotel voor deze familie en de organisatie van vervoer zijn. Soms zijn deze taken zo saai dat ze hun ‘hulp’ al heel snel weer intrekken!

2. Huur een weddingplanner in

Wetende dat een professional is ingehuurd en betaald om het evenement te organiseren, zullen ze weten dat elk verzoek zal worden onderzocht en beoordeeld door een derde persoon. “Wij kiezen voor een weddingplanner en vertrouwen op zijn of haar ervaring.” Moeder zal dit dan zelden tegenspreken. Natuurlijk zijn jullie degenen die de doorslag geven aan elke beslissing, want de weddingplanner zal natuurlijk nooit zijn of haar primair doel uit het ogen verliezen: jullie perfecte wedding creëren. Maar de ‘schuld’ kan je natuurlijk geven aan jullie weddingplanner.

3. Vraag niet om economische hulp

Helaas, het is een mes dat aan twee kanten snijdt: Ouders die aanbieden de rekening van het restaurant te betalen of om andere uitgaven te financieren. Aan de ene kant is het leuk om te weten dat jullie kunnen rekenen op een groter budget, maar aan de andere kant is het bijna onvermijdelijk dat de “financiële instelling” hun zegje wilt doen. Als je op je eigen middelen rekent, kun je alles met een grotere vrijheid organiseren zonder het gevoel gedwongen te zijn om onbekende vrienden van ouders uit te nodigen, te trouwen in de ochtend, want “Mam wil zo” of een mierzoete lelijke taart (of andere gekke dingen) te kiezen.

Alexandra Ukhaneva
Aleksandra Ukhaneva

“Ik heb bijeenkomsten met de aanstaande echtgenoten gehad, waar de ouders ook aanwezig bij waren, en zag dat het niet prettig was.” Een nuchter advies dat ik kan geven is om duidelijk met jullie ouders te spreken, jullie zijn nu allemaal volwassenen en moeten dit gesprek aankunnen. De trouwdag is een dag waarop je je vrij moet voelen om te kiezen wat jullie willen doen. Bovendien, zodra de bezorgde ouders de ‘andere’ bruiloft in het echt zien –dus niet diegene die zij gepland hadden-, blijken ze vaak zeer aangenaam verrast! 

Ilaria Badalotti, weddingplanner van Le mille e una nozze, bevestigt ook: zelf de financiering van je bruiloft regelen is dé manier om ouders buiten de besluiten te laten. “Wij betalen en besteden ook ons geld dan ook aan wat wij willen.” Het is effectief, maar niet altijd mogelijk. Niet alle koppels kunnen hun eigen bruiloft bekostigen.

Maar soms zijn koppels ook bang dat de opties van de ouders de duurdere optie is. Als je dit bespreekt met de ouders kan het ze inzicht geven in jullie kennis van het onderwerp en zodra ze begrijpen wat jullie redenen zijn, kan dit de discussie stoppen.

Verder is het altijd goed om open te zijn over jullie keuzes. “Wij vinden dit niet leuk, het representeert ons niet maar dit zijn geen obstakels, laten we er naar kijken,” is een begin van een dialoog. Verschillende punten kunnen uitgewisseld worden en vaak is dit gesprek ook nodig om goed verder te kunnen. Een andere manier is om de uiteindelijke beslissing geheim houden tot het laatste moment. Uiteindelijk kunnen de beslissingen toegelicht worden, maar als reden kan gezegd worden dat de gezamenlijke beslissing als koppel jullie sterker maakt –wat ook echt zo is!- en dat dit een begin van een goed huwelijk is.

De Grote Dag
De Grote Dag

Wat zeker is, is dat het huwelijk een vreugdevolle viering is, maar ook altijd een beetje stressvol is voor elk gezin. Het is normaal dat ouders, ten goeder trouw, jullie willen helpen met hun expertise. Zij willen helpen op alle mogelijke manieren, maar als jullie voor een beslissing gaan is het altijd verstandig om om tafel te gaan en uit te leggen waarom jullie voor bepaalde opties hebben gekozen. “Jullie plannen zonder de hypotheek van het huis in acht te nemen, de onderliggende familierelaties te kennen, of zonder met andere zaken rekening te houden.”

Hoewel, zoals weddingplanner Ilaria Badalotti al zei is het plannen van een bruiloft altijd een beetje een stressvolle gebeurtenis, en al helemaal met de financiële steun van de familie. Toch hoeft dit geen probleem te zijn: Zolang er open gecommuniceerd wordt ontstaat er begrip van beide kanten, en kan iedereen genieten op het moment dat jullie elkaar het jawoord geven.

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Foto: Lindsay Madden
Hoe kies je de muziek voor je bruiloft?
Muziek is enorm belangrijk op jullie bruiloft. Er zijn miljoenen nummers, maar hoe kies je de juiste? Wij helpen jullie op weg!
Foto: De Grote Dag
De ultieme bruiloft checklist van Zankyou: 101 tips voor het plannen van je huwelijk!
De kogel is door de kerk: jullie gaan trouwen! Om je te helpen met het organiseren van je bruiloft heeft Zankyou 101 tips op een rijtje gezet om alles goed te laten verlopen! Laat de organisatie maar beginnen!
Orgineel gastenboek voor je bruiloft met onze 10 tips en alternatieven!
Orgineel gastenboek voor je bruiloft met onze 10 tips en alternatieven!
Vergeet het gastenboek voor op je bruiloft niet toe te voegen, want er zijn waanzinnig veel leuke ideeën hoe jij dit het origineelst kunt aanpakken, lees gauw verder!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie