In ondertrouw gaan: wat is dat eigenlijk?

In ondertrouw gaan: wat is dat eigenlijk?

In ondertrouw gaan: wat is het? en wat moet je er voor doen? Wij bij Zankyou vertellen jullie er alles over, dus maak je maar geen zorgen!

 • Begin organisatie
 • Adviseren

In ondertrouw gaan’ nog zo’n term die je vaak hoort als het over trouwen gaat. Maar wat houdt dat precies in? Lees snel verder dan leggen we het kort voor je uit.

Als in ondertrouw gaat, geef je eigenlijk officieel aan dat je voornemens hebt om te gaan trouwen. In Nederland is het verplicht en als je niet in ondertrouw gaat, kunnen jullie niet trouwen. Op z’n vroegst kun je het een jaar voor je huwelijk aangeven en uiterlijk twee weken voor je huwelijk moet je in ondertrouw zijn gegaan. Gaat er langer dan een jaar overheen? Dan zul je opnieuw in ondertrouw moeten.

Lees ook: Hier vinden jullie de geschikte trouwambtenaar voor jullie trouwdag!

opslaanFoto: Jessica Fotografie
Foto: Jessica Fotografie

Oké, dat tijdsbestek is leuk en aardig, maar waarom is in ondertrouw gaan dan nodig? Zie het als een soort controle. In de periode tussen het in ondertrouw gaan en je daadwerkelijke huwelijk wordt gecontroleerd of je wel mag trouwen. Er wordt bekeken of je wel oud genoeg bent om te trouwen, of jij en je partner geen familie zijn en of een van de twee niet getrouwd is met iemand anders. Ook kunnen mensen die bezwaar hebben tegen je huwelijk dat in deze periode kenbaar maken. Ook leuk om te lezen: Vocabulaire voor bruiloften: 28 concepten die je moet kennen!

opslaanFoto: Kim Hart Fotografie
Foto: Kim Hart Fotografie

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Het klinkt allemaal vrij gemakkelijk en het is ook geen rocket science, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Je geeft als je in ondertrouw gaat de trouwdatum en de trouwlocatie door en dit staat dan ook vast. Dus zorg ervoor dat je besloten hebt waar en wanneer je gaat trouwen en heb geen twijfels meer!
 • Ook moet je aangeven of je de naam van je partner aanneemt of niet. Misschien ga je wel voor beide achternamen en dan moet je ook nog kiezen welke van die namen je eerst genoemd wil hebben. Best wel iets om even goed over na te denken dus.

  opslaanFoto: Kim Hart Fotografie
  Foto: Kim Hart Fotografie
 • Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen, volledige gemeenschap van goederen of toch op huwelijkse voorwaarden? Begint het al te duizelen? Lees er hier snel meer over.
 • Ook als je in een andere gemeente dan je eigen wil trouwen, moet je bij je eigen gemeente in ondertrouw gaan. Je geeft dan uiteraard ook aan dat je in een andere gemeente trouwt.
 • Kom jij of je partner uit het buitenland? Dan zijn er waarschijnlijk meer documenten nodig. Het opvragen hiervan kan lang duren, dus vraag alle papieren op tijd aan! Zeker als er ook nog een officiële vertaling aangeleverd moet worden.
 • opslaanFoto: Mark Hadden Photography
  Foto: Mark Hadden Photography

  Vroeger moest je op het gemeentehuis langs om in ondertrouw te kunnen gaan, tegenwoordig kun je dat gewoon via internet doen. Eigenlijk is in ondertrouw gaan de eerste officiële stap in de richting van je huwelijk. Dus ook al zit je achter je computer of met de laptop op de bank, wij adviseren jullie om daarna gewoon een fles champagne te ontkurken en dit bijzondere moment te vieren! Benieuwd hoe een gehele trouwdag verloopt? Je leest het hier!

  Vergeet ons niet te volgen op PinterestInstagram en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste trends!

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!