In ondertrouw gaan: dit moet je weten!

Wat is in ondertrouw gaan? En hoe werkt het precies? Hier lees je alles over de huwelijksaangifte en in ondertrouw gaan

In ondertrouw gaan: dit moet je weten!
Foto: Mark Hadden Photography
  • Begin organisatie
  • Adviseren

Jullie gaan trouwen! Je enthousiasme kan niet op, maar je bent waarschijnlijk minder excited om in ondertrouw te gaan. Dit is toch echt een van de benodigdheden om te kunnen trouwen, maar wat houdt het eigenlijk in? En wat is het goede moment om in ondertrouw te gaan? En wat moet je er allemaal voor regelen? Lees snel verder!

opslaanondertrouw
Jessica Fotografie

Wat is in ondertrouw gaan?

Adverteren

Als je in ondertrouw gaat, geef je eigenlijk officieel aan dat je voornemens hebt om te gaan trouwen. In Nederland is in ondertrouw gaan verplicht, dus zonder ondertrouw kan er geen huwelijk plaatsvinden. Op z’n vroegst kun je de ondertrouw een jaar voor het huwelijk aangeven en uiterlijk twee weken voor de bruiloft moet de ondertrouw voltrokken zijn. Zit er meer dan een jaar tussen de ondertrouw en de bruiloft? Dan zullen jullie opnieuw in ondertrouw moeten gaan.

opslaanondertrouw
Foto: Mark Hadden Photography

Ondertrouwen anno nu

Sinds 2015 is het in de meeste gemeenten niet meer noodzakelijk om een afspraak te maken voor de ondertrouw. Tegenwoordig is het mogelijk om gezamenlijk via internet aan de gemeente te laten weten dat je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan. Dit wordt ook wel de huwelijksaangifte genoemd. Na deze aanvraag gaat de gemeente controleren of je wel met elkaar mag trouwen. Ja, je leest het goed, je hebt toestemming van de gemeente nodig om te mogen trouwen! Als alles in orde is, krijg je een elektronische bevestiging van de huwelijksakte. Jullie zijn wel verplicht om minimaal 2 weken, bij sommige gemeenten dien je zelfs 6 weken, voor de huwelijksdatum nogmaals officieel te melden dat jullie écht gaan trouwen. De huwelijksaangifte blijft uiteindelijk een jaar geldig. Ook als jullie in een andere gemeente dan jullie eigen gemeente willen trouwen, moeten jullie ook in jullie eigen gemeente een huwelijksaangifte doen. Er zijn namelijk verschillen tussen gemeentes, check dit daarom altijd even van tevoren!

opslaanondertrouw
Lott’s Fotografie

Waarom moet je in ondertrouw gaan?

Waarom is in ondertrouw gaan dan nodig? Zie het als een soort zekerheidscheck. In de periode tussen het in ondertrouw gaan en het daadwerkelijke huwelijk wordt gecontroleerd of jullie wel mogen trouwen. Er wordt onder andere gekeken naar jullie leeftijd, of jij en je partner geen familie zijn en of een van de twee niet getrouwd is met iemand anders. Ook kunnen mensen die bezwaar hebben tegen je huwelijk dat in deze periode kenbaar maken.

opslaanondertrouw
Mark Hadden Photography

Voorafgaand aan de ondertrouw, wat moet je weten?

Zodra jullie huwelijk wordt vastgelegd, kunnen een aantal dingen niet meer zo makkelijk veranderd worden. Het is daarom van belang dat jullie van tevoren goed nadenken over wat jullie willen. Hier volgen een aantal keuzes die gemaakt moeten zijn op het moment dat jullie in ondertrouw gaan:

  • Trouwen op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Laat je hier goed over informeren en adviseren! Als bijvoorbeeld een van jullie een groot bedrijf heeft, is het fijn om te weten dat jullie niet allebei persoonlijke financiële gevolgen zullen voelen, mocht het wat slechter gaan met het bedrijf.
  • De trouwdatum en de trouwlocatie die jullie in de ondertrouw noemen, staan vanaf nu vast.
  • Welke naam wil je aannemen? Bij de huwelijksaangifte moet je al aangeven hoe je wilt heten na het huwelijk. Er zijn verschillende opties, waaronder: de achternaam van je aanstaande aannemen of juist andersom, of zelfs voor beide achternamen kiezen. Kies je voor de laatste optie? Dan heb je ook nog de keuze om eerst je eigen achternaam, of die van je partner als eerst genoemd te hebben.

Lees hier meer over je naam veranderen als je gaat trouwen. 

opslaan
Foto: Jessica Fotografie

Wat neem je mee naar de ondertrouw?

Per gemeente is het anders wat je mee moet nemen naar de ondertrouw, maar het is verstandig om van te voren even te kijken wat jullie gemeente nodig heeft. Vaak hebben gemeenten hier al een lijstje voor opgesteld, om het voor jullie wat makkelijker te maken. De volgende documenten zijn vaak vereist:

  • Legitimatiebewijzen
  • Verklaring van naamgebruik
  • Getuigenformulier (inclusief een kopie van de legitimatiebewijzen van jullie getuigen)
  • Ingevulde vragenlijst
  • Als je voor een BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) gaat, moet je daar vaak een apart formulier invullen
  • Als je wilt trouwen op een niet-officiële trouwlocatie, moet je hier apart documenten voor invullen
  • In sommige gevallen: geboortebewijs
  • In sommige gevallen: bewijs van echtscheiding
  • In sommige gevallen: overlijdensakte vorige partner
opslaan
Azcona bruidsfotografie

Documenten in het buitenland

Zijn er voor jullie ondertrouw documenten uit het buitenland nodig? Wacht dan niet te lang met het regelen van deze documenten! Het kost namelijk vaak enige tijd om deze documenten aan te vragen en in handen te hebben. Daarnaast kan het voorkomen dat procedures langer duren dan verwacht, bijvoorbeeld omdat de documenten vertaald moeten worden. Je wilt er niet aan denken dat jullie bruiloft uitgesteld moet worden door deze documenten! Gaan jullie trouwen in het buitenland? Dit is waar je dan rekening mee moet houden! 

opslaan
Foto: Kim Hart Fotografie

Al eens eerder getrouwd?

In de Nederlandse wet is monogamie vastgesteld, dat houdt in dat je maar met één partner het huwelijk mag betreden. Het is dus van belang dat je voordat je in ondertrouw gaat, eerst gescheiden bent van je vorige partner. Hier is een bewijs voor nodig in de vorm van een echtscheidings- of overlijdensakte van jouw vorige partner.

Meer lezen over voorbereidingen voor jullie bruiloft? Lees dan ook:

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!