• Online magazine
  • Alles wat je moet weten over het geregistreerd partnerschap lees je hier!

Alles wat je moet weten over het geregistreerd partnerschap lees je hier!

Wat de betekenis van een geregistreerd partnerschap is lees je hier!

Alles wat je moet weten over het geregistreerd partnerschap lees je hier!
Foto: Shutterstock
  • Andere services
  • Adviseren

Als jullie klaar zijn voor een volgende stap in de relatie kunnen jullie ervoor kiezen om te trouwen, maar een andere optie is het geregistreerd partnerschap. Wat de betekenis hierachter is, wat het inhoudt voor je achternaam en wat de legale aspecten zijn hebben wij voor jullie op een rijtje gezet. Lees snel verder!

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Wat houdt een geregistreerd partnerschap in? 

Adverteren

Een geregistreerd partnerschap is een alternatief voor koppels die hun relatie officieel willen maken en dit voor de wet vast willen leggen. Bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap worden door de wet automatisch een aantal zaken voor jullie geregeld. Daarnaast zijn er een aantal aspecten waar jullie zelf over kunnen beslissen door middel van het maken van partnerschapsvoorwaarden. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat lees je hier!

Lees ook: Organiseer jullie wettelijk huwelijk in 5 stappen!

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Verschil geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract en trouwen 

Wat is dan precies het verschil tussen een geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract en trouwen? In feite is er niet veel anders. Als jullie gaan trouwen zullen jullie dit vaak doen in het bijzijn van anderen en hier een feest voor geven. Bij een geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract is dit niet gebruikelijk. Een aantal verschillen zijn:

  • Bij een geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract geven jullie elkaar niet het jawoord 
  • Het geregistreerd partnerschap is te beëindigen bij een notaris of advocaat. Hiervoor hoef je dus geen scheiding aan te gaan, tenzij jullie samen minderjarige kinderen hebben of meningsverschillen hebben op het gebied van de relatie. In dit geval zullen jullie naar een rechter moeten.
  • Een geregistreerd partnerschap kun je omzetten naar een huwelijk, andersom is dit niet mogelijk.
  • Hoewel een Nederlands huwelijk in andere landen erkend wordt is dit bij een geregistreerd partnerschap niet altijd het geval.
opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Voorwaarden

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuwe wet van kracht gegaan in Nederland die aangeeft dat iedereen die in Nederland een geregistreerd partnerschap aangaat zonder voorwaarden dit afsluit in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens dit partnerschap ontstaan van jullie samen zijn, uitgezonderd van erfenissen en geschenken tenzij anders overeengekomen.

Bepalen jullie liever zelf wat je wel en niet samen deelt? Dat kan zeker! Dit doe je in de partnerschapsvoorwaarden. Deze maken jullie samen bij een notaris.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Een geregistreerd partnerschap met iemand van een andere nationaliteit

“De wereld wordt kleiner” en het is dan ook steeds gebruikelijker om met iemand van een andere nationaliteit te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Als jullie een andere nationaliteit hebben kan dit gevolgen hebben voor jullie geregistreerd partnerschap. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de regels van een ander land gelden. Daarnaast is het geregistreerd partnerschap niet in alle landen geldig, zoals wij al eerder al zeiden. Doe hier van tevoren onderzoek naar!

Lees ook: Een gastronomische huwelijkreis!

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Wat betekent dit … 

… als jullie kinderen krijgen 

Door middel van het geregistreerd partnerschap worden jullie automatisch erkend als ouders en hierin is ook het gezag geregeld. Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen is het gezag afhankelijk van de situatie. Dit kunnen jullie zelf bepalen in de partnerschapsvoorwaarden net als de manier waarop jullie de kosten voor de kinderen verdelen.

… voor de eigen zaak 

Volgens de wet is geregeld dat alle inkomsten die worden verdient via loondienst en met een eigen onderneming, gedeeld worden door de partners. Daarnaast kunnen jullie zelf overeenkomen over de continuïteit van de zaak, hoe jij en je partner het gezamenlijk huis beschermen tegen eventuele schuldeisers en hoe het fiscaal het aantrekkelijkst is voor beiden.

… wanneer jouw partner overlijdt 

Dit is uiteraard een situatie waar niemand ooit van uit wilt gaan, maar het is wel handig om je ook hierover in te lezen. Bij een geregistreerd partnerschap is het volgens de wet geregeld dat jullie elkaars erfgenaam zijn. In het trieste geval dat jullie beiden komen te overlijden krijgen de kinderen hun deel van de erfenis. Het is daarnaast aan jullie om te bepalen over de rechten voor kinderen uit een vorige relatie en om eventueel anderen erfgenaam te maken door middel van een testament.

… wanneer jullie uit elkaar gaan 

Net als de situatie hiervoor is dit iets waar je niet aan denkt wanneer jullie in een geregistreerd partnerschap treden, maar ook hier moeten afspraken over gemaakt worden. Wanneer jullie uit elkaar gaan is volgens de wet geregeld dat jullie geregistreerd partnerschap door middel van een advocaat of notaris beëindigd kan worden in het geval dat jullie geen minderjarige kinderen hebben. In het geval dat jullie wel minderjarige kinderen hebben of wanneer jullie er samen niet uitkomen wordt via een advocaat een verzoekschrift bij de rechtbank ingediend. Het gezag over de kinderen zal bij beide ouders blijven tenzij de rechter anders bepaald. Ook de onderhoudsplicht zal hier geldig blijven. In het geval dat partners geen afspraak kunnen maken over partneralimentatie zal de rechter hierover beslissen.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Dit was een hoop informatie, maar wij hopen dat het nu duidelijk is! In feite is er niet veel verschil tussen een huwelijk, samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap. Ons kennende zullen wij altijd voor een bruiloft kiezen, maar dan heb je ook wel de juiste organisatie voor je… Met een bruiloft heb je bijvoorbeeld recht op een vrijgezellenfeest, rehearsal dinner en openingsdans! Need I say more? 

Bronnen: (Notaris) https://www.notaris.nl/samen-verder/geregistreerd-partnerschap en (Rijksoverheid) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!