• Online magazine
  • Je naam veranderen als je gaat trouwen? Dit is alles wat je moet weten!

Je naam veranderen als je gaat trouwen? Dit is alles wat je moet weten!

Ga jij je naam veranderen als je gaat trowen? Het Jawoord legt je uit waarom je dit wel of juist niet moet doen!

Je naam veranderen als je gaat trouwen? Dit is alles wat je moet weten!
  • Na de bruiloft
  • Sponsored
  • Bruidspaar

Je naam veranderen als je gaat trouwen: voor sommigen is het niet meer dan vanzelfsprekend, voor anderen is het iets waar ze even goed over na willen denken. Weet jij al of je het gaat doen? Dit is hoe het werkt, en waar je allemaal rekening mee moet houden!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Je achternaam wel of niet veranderen als je gaat trouwen?

Vroeger was het vanzelfsprekend dat de vrouw de achternaam van de man aannam. Vandaag de dag is het eerder een optie dan een ‘verplichting.’ Inmiddels zijn er zelfs meerdere opties bijgekomen en kies je niet enkel meer voor een dubbele naam. Sandra Talsma, van Het Jawoord vertelt: “Om te beginnen vindt er geen officiële verandering plaats. Je houdt altijd je eigen naam. Het komt erop neer dat je de naam van je partner mag gebruiken. Deze moet hier wel toestemming voor geven.¨ Jullie mogen kiezen welke variatie je wilt. Er is eigenlijk van alles mogelijk en je hebt vier opties:

  • je kunt de achternaam van je partner aannemen;
  • je partner kan jouw achternaam aannemen;
  • je kunt de achternaam van je partner vóór jouw achternaam zetten;
  • je kunt de achternaam van je partner achter jouw achternaam zetten.

Deze keuze leg je vast bij het voorgenomen huwelijk. Het gaat hier om het dagelijks gebruik van de achternaam en je eigen officiële achternaam wijzigt dus nooit. Als er kinderen komen mogen zij geen dubbele naam dragen.

opslaanFoto: Het JawoordHet Jawoord
Foto: Het Jawoord

Je achternaam niet wijzigen

Er zijn mensen die de achternaam van hun partner niet aannemen. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Misschien ben je wel de laatste in jouw familielijn die deze achternaam heeft, past het niet goed bij je beroep, is het verwarrend om ineens je achternaam te veranderen, vind je jouw eigen achternaam mooier of staat de achternaam van jouw partner gewoon niet bij jouw voornaam. Het belangrijkste is, dat je je goed voelt bij de keuze want je zult de achternaam van je partner in je dagelijks leven gebruiken. En dat is veel vaker dan je in eerste instantie denkt.

Meer verbondenheid en handig

Sandra Talsma, van Het Jawoord: ¨In de praktijk zie je vaak dat de bruid vaak achternaam aanneemt van haar man. Zeker als er kinderen in het gezin aanwezig zijn of als de wens is gezin te stichten. Ik hoor vaak dat het dragen van dezelfde naam toch meer verbondenheid geeft. Ook als je als moeder met je kinderen naar het buitenland gaat, kan het soms gedoe geven bij de douane als je andere achternaam in het paspoort hebt staan. Ik denk dat elk stel de vorm moet zoeken die bij hen past en waar ze zich goed bij voelen. Verbondenheid zit hem zeker niet alleen in de naam, maar vooral in de liefde die je voor elkaar voelt.”

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Je eigen achternaam blijft bestaan

In alle officiële documenten zoals je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs blijft je eigen achternaam staan. Als je wilt, kun je dit wel veranderen. Bij het aanvragen van je paspoort of ID-kaart kun je vragen of de achternaam van je partner erop vermeld mag worden. Deze komt dan onder je eigen naam te staan.

Handtekening veranderen

De meeste mensen hebben hun voorletter en hun achternaam in hun handtekening staan. Als je trouwt, kun je je handtekening veranderen. Als je dit doet, moet je deze ook veranderen op je paspoort en rijbewijs en ook bij de bank. Als je je handtekening niet wijzigt kan dit soms vragen oproepen als mensen jouw meisjesnaam niet kennen. Het kan er namelijk vreemd uitzien als je met een ´onbekende´ achternaam ondertekend. Ook het wijzigen van je handtekening is een persoonlijke keuze.

opslaanFoto: Marloes van der Linde PhotographyMeer lezen “Foto: Marloes van der Linde Photography”
Foto: Marloes van der Linde Photography

Ongedaan maken

Als je spijt hebt van het aannemen van de achternaam kun je altijd weer je eigen achternaam aannemen, ook al ben je getrouwd. Je hoeft hier geen speciale procedures voor door te lopen. Het enige wat je hoeft te doen is dit doorgeven aan de gemeente en andere instanties. Wil je later juist wel de achternaam van je partner aannemen? Geef dit dan ook door bij de gemeente. Neem je paspoort mee en vul een formulier in en you’re done!  Voor vrouwen: jouw meisjesnaam blijft op je officiële documenten staan, let op bij het boeken van bijvoorbeeld vliegtickets dat je jouw meisjesnaam gebruikt! Daarnaast mag je natuurlijk informeel wel altijd de achternaam van je partner gebruiken.

Wat ga jij doen? Je eigen achternaam houden, of die van je partner aannemen? Laat het ons weten! Vond je dit een fijn artikel? Lees dan ook:

 

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Het Jawoord Trouwambtenaar
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!