Social media op je bruiloft, een zegen of een vloek?

De millenniumgeneratie, een groep van hippe jongvolwassenen tussen de 20 en 35 jaar, kan zich vaak geen leven indenken zonder social media. Deze snelle en moderne generatie is opgegroeid met computers, internet en de mobiele telefoon. De leden van deze bevoorrechte club zijn vaak niet weg te slaan bij hun mobiel, en geef ze eens ongelijk! Er ligt een wereld voor ze open op Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en Youtube…

Er gaat geen dag voorbij zonder hashtags, challenges, feeds en trending topics. Ook op jullie bruiloft zal menig gast ervoor zorgen dat heel de wereld van jullie grote dag weet. Foto’s van de decoratie, de outfits, het moment van het ja-woord of de kus, het wordt allemaal vastgelegd en beter nog: Het kan jullie bruiloft nóg leuker maken. Maar hoe zorg je ervoor dat de social media in jullie voordeel werkt? Weddingplanner Yvonne Comadrán, van het Spaanse Belle Day Events geeft je de beste tips!

Enfok2
Foto: Enfok2

De positieve kant van de social media

Er zijn veel voordelen op te noemen van de moderne technologie. En hoewel vaak wordt gezegd dat het mensen minder sociaal zijn geworden met de komst van de social media, kan het, als het goed wordt ingezet,  mensen juist verbinden!

Met de social media kun je via de welbekende kanalen een bijzondere touch aan je bruiloft geven. Vraag de gasten hun zelfgemaakte foto’s te uploaden onder een bepaalde hashtag, jullie naam, bijvoorbeeld. Op deze manier krijg je een soort reportage-achtig online album van jullie bruiloft. Jullie krijgen op deze manier een blik achter de schermen en de genodigden vermaken zich ook tijdens de rustigere momenten van de bruiloft. Gasten worden creatief en dit levert vaak grappige beelden op. Hetzelfde effect bereik je met een photocall of photo booth.

Elena Bau Fotografía
Foto: Elena Bau Fotografía
Laia Ylla Fotografía
Foto: Laia Ylla Fotografía

Er zit nog een groot voordeel aan de social media. “Dankzij zowel de camera’s van de mobiele telefoons als de sociale netwerken kan het echtpaar genieten van de voorpret voordat de trouwfoto’s geleverd worden -iets wat soms wel maanden kan duren,”  vertelt Comadrán. En met de foto’s op de sociale netwerken krijgen de momenten nog een tweede leven, dankzij alle likes, shares en de comments. Zowel de aanwezigen als de afwezigen kunnen de bruiloft herbeleven, en jullie ook!

José Espinosa
Foto: José Espinosa

De nadelen van de social media

Niet alles wat blinkt is goud, en de social media hebben dan ook een negatief aspect dat soms erg groot kan zijn, of worden. Allereerst moet de professionele fotograaf centraal staan tijdens de belangrijke momenten. De fotograaf is de professional en hij of zij is op jullie grote dag ingehuurd om ervoor te zorgen dat de herinneringen aan de bruiloft zo goed mogelijk worden vastgelegd. Logisch, zou je denken, maar waarom dit benadrukt moet worden? Gasten willen vaak zelf goed op de foto staan, en zelf ook de mooiste foto’s maken. Zonder dat ze het doorhebben kunnen ze hierdoor soms een perfecte setting verpesten met uitgestrekte handen, telefoonschermen of gekke gezichten. Foto’s zijn momentopnames en als een moment eenmaal voorbij is, kun je deze niet meer herhalen. De foto’s van de gasten zijn fijn en mooi als herinnering, maar ze mogen niet het werk van de professional verstoren.

The Creative Shot
Foto: The Creative Shot
The Creative Shot
Foto: The Creative Shot

Een ander negatieve bijkomstigheid van de moderne wereld is het leven via je telefoonscherm. Vaak zijn we te druk met onze telefoon om de echte wereld op te merken. Soms kijken we enkel via ons schermpje naar de wereld, waardoor we het hier en nu missen, zonder filter, zonder lens.

Lorena San José
Foto: Lorena San José

De obsessie om alles vast te leggen op onze harde schijf is soms een serieus probleem. “Mensen verspillen tijd met het oppakken van hun telefoon, het activeren van de camera en met het Colosseum, de Grand Canyon of Niagara Falls voor hun neus willen ze de foto direct uploaden terwijl ze de perfecte hashtags erbij bedenken.” Soms mis je hierdoor het magische moment, die de complete aandacht verdient. Vergeet je telefoon op deze unieke momenten en laat het prachtige zicht je adem benemen, verlies je in het moment, zonder telefoon in de hand of voor je ogen.

Fabian Luque
Foto: Fabian Luque

Comodrán heeft nog één advies. Als het de bruiloft van je broer, beste vriend of andere belangrijke persoon in je leven is, vergeet dan niet het moment live te beleven. Voel wat deze personen voelen en deel deze gevoelens met ze op het moment suprême.

Ernesto Naranjo
Foto: Ernesto Naranjo

En wat denk jij? Is de social media een verrijking bij bruiloften? Met een diversiteit aan foto’s van alle gasten en het herbeleven van jullie speciale dag online? Of zie je liever geen enkele mobiele telefoon, zodat alle ogen en aandacht op jullie zijn gericht? Of vind je dat er een etiquette moet komen wat betreft het social mediagebruik?

Wil jij niks van ons missen? Volg dan onze Facebook pagina!

Laat een bericht achter

15 ongelooflijke nummers van David Bowie voor op uw bruiloft
15 ongelooflijke nummers van David Bowie voor op uw bruiloft
Ga mee in de muziek van David Bowie en ontdek de favoriete nummers van hem om toe te voegen aan jouw bruiloft...
Credits: Arma Fotografie
De taken van de getuigen zijn een belangrijk onderdeel van jouw bruiloft, lees ze hier!
Je getuigen zijn belangrijk op de bruiloft, want zonder hen is er geen huwelijk! Maar wat mag je eigenlijk van een
Een Foodtruck op je bruiloft? Een origineel, economisch en gastronomisch idee!
Een Foodtruck op je bruiloft? Een origineel, economisch en gastronomisch idee!
Het Food Truck fenomeen blijft een super trend en tegenwoordig kunnen we deze trend ook beschouwen als deel van de
Een mooie klassieke bruiloft met een echte mannen Spa-ervaring: Junilla & Faizel
Een mooie klassieke bruiloft met een echte mannen Spa-ervaring: Junilla & Faizel
Dit prachtige echtpaar trouwt tegen de mooie achtergrond van Rotterdam, in een klassieke en mooie ceremonie! Geniet mee van deze inspirerende foto reportage van de getalenteerde fotograaf: Robert J Hill.
Foto: Dario Endara
Ga je liever voor een romantische sfeer? Bekijk de tips voor een intieme bruiloft!
Bekijk onze tips voor als jullie niet zitten te wachten op een groots feest maar wel jullie dierbaren in de bruiloft willen betrekken!
Credits: Dario Endara Photography
6 belangrijke dingen die je moet testen voor de bruiloft
Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat sommige aspecten tijdens de drukte nog wel eens verloren gaan, hebben we zes dingen op een rijtje gezet die goed zijn om te testen voor je grote dag.

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie