Wittebroodsweken, tradities en tips!

Wittebroodsweken, tradities en tips!

Wat zijn de wittebroodsweken precies en waarom noemen wij ze zo? Wij hebben een aantal leuke tips en tradities voor jullie op een rijtje gezet!

  • Het getrouwde leven
  • Adviseren

Misschien heb je er wel eens van gehoord de zogenaamde “wittebroodsweken”. Dit zijn de weken nadat jullie net het huwelijksbootje in gestapt zijn. De wittebroodsweken zitten al lang in ons vocabulaire en bij zo een oude historie horen uiteraard ook een aantal tradities. In dit artikel leggen wij je uit wat de wittebroodsweken precies zijn, waar ze vandaan komen en lichten we een aantal tradities toe. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

opslaanFoto: Maryla Fossen
Foto: Maryla Fossen

Waar komen de wittebroodsweken vandaan?

Zoals we al eerder aan hebben gegeven binnen de wittebroodsweken nadat jullie elkaar het jawoord hebben gegeven. Meningen verschillen over de duur van deze periode, maar over het algemeen zullen bruidsparen het ermee eens zijn dat hij zo een 4 – 6 weken aanhoudt. De naam “wittebroodsweken” stamt af van jaren geleden en staat voor een luxe benaming. Door middel van deze benaming werd verondersteld dat er in de wittebroodsweken alleen maar in luxe geleefd werd. Aangezien koppels vroeger nog thuis woonden voor zij getrouwd waren werd het bruidspaar de eerste 6 weken van hun huwelijk met rust gelaten door alles en iedereen om zo aan elkaar te kunnen wennen.

opslaanFoto: Dufrasnes Fotografie
Foto: Dufrasnes Fotografie

Hoe vieren we het tegenwoordig?

Tegenwoordig is het anders! De meeste stellen wonen al samen voor iemand überhaupt op zijn of haar knie is gegaan. Daarna ben je het vast met ons eens als wij zeggen dat witbrood geen luxe meer is. Maar hoe zien die wittebroodsweken er nu dan uit? Aangezien het nog wel een periode is waarin net getrouwde stellen van elkaar willen genieten maken veel bruidsparen van deze gelegenheid gebruik om op huwelijksreis te gaan.

opslaanFoto: Maryla Fossen
Foto: Maryla Fossen

Van honeymoon tot huwelijksreis

Wij gebruiken “honeymoon” als benaming voor de huwelijksreis, maar dit is niet altijd het geval geweest. Vroeger werd deze term namelijk gebruikt als benaming voor de 6 weken na de bruiloft. Als we dit woord letterlijk naar het Nederlands vertalen krijgen we “honingmaan” en hoewel dat gek klinkt zijn wij maar één van de weinige landen die deze term niet gebruiken. Zo gebruiken ze in het Spaans “luna de miel”, in het Italiaans “luna di miele” en in het Frans “lune de miel”.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Waarom wittebroodsweken?

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Hoewel er wat ons betreft nooit een geldige reden hoeft te zijn om extra quality time met je kersverse echtgenoot door te brengen zijn er wel degelijk een aantal redenen voor het ontstaan van de wittebroodsweken. Zoals we eerder noemden had het vroeger veel met de woonsituatie te maken. Aangezien de wittebroodsweken tegenwoordig meer gaan over de huwelijksreis willen wij hier iets dieper op ingaan. Een huwelijksreis maak jij met je liefde om van elkaar te kunnen genieten en een super start van de rest van jullie leven samen te maken. Daarnaast hebben jullie dit ook dubbel en dwars verdient, want hoewel een bruiloft geweldig is brengt deze ook heel wat stress mee! Je bent maandenlang bezig met plannen en dan hebben we het nog niet gehad over de zenuwen die zo een dag met zich meebrengt. Er bestaat geen beter excuus om er eens even lekker met zijn tweeën op vakantie te gaan!

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Een paar tradities…

Traditie één kun je waarschijnlijk al raden: eet wit brood! Mocht dit voor jullie geen luxe zijn of eerder een straf, neem de opmerking dan met een korreltje zout en kies voor ietwat luxe goederen. Verwen jezelf. Daarnaast is een bekende traditie het over de drempel dragen van de bruid. Dit is een traditie die past bij jullie eerste huwelijksnacht samen. Het is een eeuwenoude traditie die zou moeten voorkomen dat de boze geesten van het ouderlijk huis van de bruid het geluk van jullie als nieuw bruidspaar zou komen verstoren. Hierbij tilt de bruidegom de bruid over de drempel heen. Tegenwoordig zie je niet veel bruidsparen die hier nog in geloven, maar wordt de traditie gek genoeg nog wel nageleefd. Zoek eens een scène op van een romantische film en je zult begrijpen waarom!

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Uiteindelijk is het belangrijkste dat jullie genieten! Geniet een beetje extra tijdens die eerste weken en blijf dit volhouden tijdens de rest van jullie huwelijk en jullie gaan een heel gelukkig leven tegemoet. Lees hier alles over wat jij na de bruiloft met jouw trouwjurk kunt doen en ontdek de acht belangrijkste dingen  die je moet regelen na de bruiloft.

Voor meer inspiratie en de laatste trouwtrends volg je ons op Pinterest, Instagram en Facebook!

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!