Een videograaf op jullie bruiloft? Professionals vertellen waarom dit een heel goed idee is!

Wil jij jouw hubbie zijn trouwgelofte nog een keer horen uitspreken? Jezelf traantjes zien wegpinken vlak voor het ja-woord? Of wil je gewoon je gasten in hun prachtige kleding nog een keer voorbij zien komen? Een videograaf op je bruiloft kan dat regelen. Een lange reportage of een korte clip die een impressie geeft van jouw grote dag, er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

De vier beste videografen van Nederland praten over hun werkwijze. Lees snel de adviezen van Yael van The Dreamers, Wendy Littel van MyWeddingVideo.nl, Tim van Cinematic Wedding en Elizabeth Sokol van The Best of Times. Deze vier topvideografen leggen gegarandeerd jouw sprookje op prachtige wijze vast!

Credits: Cinematic Wedding
Credits: Cinematic Weddings

Zankyou: Wat is het voordeel van een korte videoclip ten opzichte van de traditionele langere film?

Yael:  “Het grootste voordeel van een clip is dat het een film is die je overal kunt laten zien – op je werk in de pauze, in de kroeg, aan oma – noem maar op. Het is een film die je, als je hem hebt gezien, nog een keer wil kijken. En nog een keer. En nog een keer. En doordat hij niet langer is dan zeven a acht minuten kan dat ook.”

Tim: “Een korte film heeft twee voordelen. Ten eerste geeft het ons filmmakers de mogelijkheid om een zo mooi mogelijk afgewerkte film te produceren met daarin de mooiste en belangrijkste beelden van de dag. Zo komen het bruidspaar en hun sprookje bijzonder goed uit de verf, wat natuurlijk heel erg fijn is om terug te kijken. Daarnaast, door de geringe speelduur van 5-7 minuten, geeft de korte film ook een verkorte weergave van de dag die het paar aan familie en vrienden kan laten zien zonder ze op te zadelen met een lange zit voor de TV of computer. Zelf kan het stel op deze manier ook elke keer weer even kort en eenvoudig nagenieten van hun huwelijk.

Wendy: “In een trouwclip komen alle hoogtepunten van de dag voorbij, geen moment gaat verloren! Echt?! Ja echt! En ja, ik ben er soms van 7 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds, hoe kun je dan van zoveel materiaal uiteindelijk een trouwclip van ‘slechts’ 5 minuten maken? Deze vraag krijg ik natuurlijk wel vaker en alle bruidsparen die hier toch voor gekozen hebben zijn achteraf blij met het resultaat. De fragmenten in de clips zijn namelijk kort maar wel heel krachtig, waardoor 5 minuten ineens heel lang kunnen zijn! De sfeer van de dag komt prachtig naar voren in de clips, je herbeleeft de dag weer van begin tot eind!”

Tim: “Overigens geloven wij niet dat de korte film de langere film overbodig maakt, integendeel. Wij bieden onze bruidsparen namelijk ook de mogelijkheid om, naast de korte film, te kiezen voor een langere film. Deze is dan wellicht wat ‘ruwer’, maar omdat er veel meer beelden en gesproken audio inzitten, is dit een zeer waardevol document. Niet alleen voor nu, maar vooral ook voor later. Over 20 jaar is beeldmateriaal van hoge kwaliteit van het bruidspaar zelf én hun naasten namelijk goud waard.”

Elizabeth: “Korte videoclips vervangen de traditionele trouwfilms niet, ze hebben een heel ander doel. Videoclips bevatten alle hoogtepunten van de dag en kunnen, indien goed gemaakt, een compleet verhaal vertellen in een paar minuten. Het is iets dat makkelijk gedeeld kan worden met vrienden en familie en kan je steeds weer opnieuw bekijken.”

MyWeddingVideo.nl

Zankyou: Waarom moet je naast een fotograaf ook voor een videograaf kiezen?

Wendy: Een foto zegt meer dan duizend woorden, een video meer dan duizend foto’s! Dit laatste natuurlijk met een knipoog, maar met video vertel je een compleet verhaal. Met een trouwvideo komt je trouwdag weer helemaal tot leven. Niet alleen kunnen jullie de dag zelf, jaren na dato, weer volledig herbeleven maar ook jullie familie en vrienden. Ook dierbaren die er wellicht niet bij konden zijn kunnen toch de sfeer proeven! En wat te denken van jullie kinderen en wellicht kleinkinderen? Hoe bijzonder is het dat zij het ja-woord van papa (opa) en mama (oma) ‘live’ kunnen meemaken!

Elizabeth: “Er zijn bepaalde dingen die fotografie simpelweg niet kan vastleggen. De vows, de speciale woorden die vrienden en familie met je willen delen, de muziek die gedurende de dag wordt gespeeld, uitdrukkingen en gebaren in beweging kunnen enorm indruk maken. In een film worden emoties en gevoel levendig en echt overgebracht.”

Yael: “Een foto zegt heel veel, maar laat geen ticjes of gewoontes zien van iemand. Ook zit er natuurlijk geen geluid bij en dit kan juist waardevol zijn. Hoe leuk is het om 10 of 20 jaar van nu de stemmen van je dierbaren te horen. Om deze reden geven wij onze bruidsparen ook altijd al het ruwe materiaal. Dan kunnen ze alles, wanneer ze ook willen, nog een keer herbeleven.”

Tim: “Hoewel fotografie en videografie eigenlijk steeds meer op elkaar beginnen te lijken, zullen ze elkaar nooit volledig overlappen. Een goede fotograaf weet op het juiste moment de klik te maken en daarnaast ook hoe hij iemand zo goed mogelijk op de foto kan krijgen. Daarnaast zijn foto’s een ‘tastbaar’ product en kun je ze bijvoorbeeld in een album of fotoframe plaatsen en dit op de kast zetten. Enorm waardevol! Maar eerlijk is eerlijk, film kan meer. Met onze manier van filmen maken wij ook prachtige plaatjes van de trouwdag. Deze plaatjes staan echter niet op zichzelf, maar vertellen een verhaal. Je kunt heerlijk achterover leunen en je laten meenemen op reis door je beeldscherm of TV. Door de toevoeging van muziek en audio worden ook je andere zintuigen gestimuleerd en komen er vast en zeker meer herinneringen boven drijven dan bij een foto. Het een vervangt het ander niet, dus wij raden altijd aan om zowel een fotograaf als videograaf te nemen voor je trouwdag.”

The Dreamers

Zankyou: Welke filmstijl hanteren jullie?

Tim: “Wij van Cinematic Wedding zijn begonnen als filmmakers. Eigenaar Tim Manders is regisseur en cinematograaf geweest bij verscheidene filmproducties en heeft daardoor een andere kijk op dit vak dan de meeste andere videografen. Die zetten namelijk vaak een vrolijk muziekje onder vrolijke beelden en noemen dat een trouwclip. Wij gaan dan toch een stapje verder. Door onze achtergrond weten we hoe je een verhaal moet opbouwen, hoe we shots moeten maken die zo uit een professionele filmproductie lijken te komen, hoe we met montage het verhaal kunnen versterken, etc. Onze stijl is dan ook echt ‘cinematografisch’ en we durven onszelf dan ook met een gerust hart de meest filmische videograaf van Nederland te noemen. We gaan niet voor een leuke trouwclip, maar voor een echte korte film van jullie dag die raakt en boeit. Pas als jullie (gasten) worden geraakt door het resultaat zijn wij als filmmakers geslaagd.”

Wendy: “Bruidsparen komen bij mij terecht na het zien van mijn portfolio dat hen blijkbaar aanspreekt. De uiteindelijke stijl bepalen we nadat we de invulling van de dag hebben besproken, geen enkele bruiloft is namelijk hetzelfde waardoor de stijl van de video ook niet vooraf vast staat.”

Yael: “Wij hebben een cinematische filmstijl. Dit betekent dat wij met echt cinema camera’s werken, camera’s die ook in Hollywood gebruikt worden. Er zit een mooie scherpte diepte in onze beelden en we werken graag dicht op de huid, maar dit wel met lange lenzen. Zo hebben de mensen niet door dat we zo dicht op de huid zitten en dit is erg belangrijk om de emoties authentiek te laten zijn. Mensen worden toch altijd een beetje ongemakkelijk van een camera.”

Elizabeth: “Onze filmstijl wordt officieel als ‘documentaire’ beschreven, omdat we de voorkeur hebben om niet ‘gestaged’ te filmen. Maar we voegen een cinematische vleug toe, met meerdere camera’s vanuit verschillende hoeken. Met zeer grote zorg editen we alle beelden om een hartroerend geheel te creëren en niet zo maar een montage van gebeurtenissen.”

Cinematic Wedding

Zankyou: Hoe gaan jullie te werk?

Elizabeth: “We geloven dat de beste momenten van waar geluk plaatsvinden als iemand zich niet bewust is van de camera en zich niet geïntimideerd voelt. We proberen altijd onze beelden zo onopvallend mogelijk te schieten en niet ‘ in the spotlight’ te lopen. Op deze manier gebeuren dingen op een natuurlijke wijze. We maken altijd kennis met het koppel in een persoonlijk gesprek, wensen en verwachtingen worden dan besproken. Iedere trouwfilm is daarom uniek.”

Yael: “Zoals eerder gezegd werken we met bepaalde camera’s en lange (tele)lenzen. We proberen zo onopvallend mogelijk te zijn tijdens een bruiloft. Zo blijven mensen zichzelf en herkennen ze zichzelf ook terug op beeld! We splitsen ’s ochtends tijdens de voorbereidingen altijd op. Hugo is bij de bruidegom en ik ben bij de bruid. Dit is heel prettig voor de bruid omdat een man die je aan het filmen is terwijl je half naakt staat toch een beetje ongemakkelijk kan zijn… Verder zijn Hugo en ik de hele dag samen en draaien we over het algemeen alles met twee camera’s.”

Tim: “Wij komen altijd met twee videografen om een huwelijk vast te leggen. Zo kunnen we op meerdere plekken tegelijk aanwezig zijn en kunnen we belangrijke momenten met twee camera’s filmen zodat we er zeker van zijn dat we niets missen. We begrijpen hoe belangrijk dit moment in het leven van een bruidspaar is en doen er alles aan om zoveel mogelijk zekerheden in te bouwen. Daarnaast kunnen we door de extra camerastandpunten ook ‘knippen’ tussen verschillende shots. Dit ziet er natuurlijk visueel veel interessanter uit!  Vooraf spreken we graag even met het bruidspaar. Zo kunnen we wat over ze te weten komen, wat ons helpt echt een film te maken die bij hen past en kunnen we de dagplanning doornemen. Dit laatste is erg belangrijk voor ons, zodat we ons goed kunnen voorbereiden en niets belangrijks zullen missen. Op de bruiloft zullen we zo onzichtbaar mogelijk proberen te filmen om échte emoties vast te kunnen leggen. Vier tot zes weken na de bruiloft ontvangt het bruidspaar van ons de film(s).”

Wendy: “De dag ziet er voor het bruidspaar zowel met als zonder mij exact hetzelfde uit. Een trouwclip is bij mij een soort van ‘achter de schermen’. Ik ga zo onopvallend mogelijk te werk zodat pure beelden geschoten kunnen worden. Mensen zijn namelijk op hun mooist als zij zich niet bewust zijn van de camera.”

The Best of Times

Wat is er nou leuker dan een blijvende audio-visuele herinnering te hebben aan jouw bijzondere dag? Deze 4 top videografen van Nederlandse bodem weten iniedergeval hoe ze jouw dag moeten vastleggen op de meest mooie manier waarop jij altijd, waar en wanneer dan ook, kan wegzwijmelen en het allemaal weer heel even opnieuw kan beleven.

Ook interessant: Bekijk deze ongeloofelijke beelden gemaakt door drones!

Auteur: Eline Dabekaussen

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Meer informatie over

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie