Hoe kies je een trouwfotograaf in 5 stappen!

Een fotograaf is één van belangrijkste gasten op jullie bruiloft en daarom ook een lastige keuze. Wij hebben een stappenplan opgesteld om jullie hier een handje bij te helpen!

  • Foto en video
  • Sponsored
  • Bruidspaar

Ook al hebben steeds meer mensen een mobiele telefoon waarmee ze prachtige foto’s kunnen maken, een goede bruidsfotograaf is nog steeds van levensbelang. Want de beste herinneringen, een goede lichtinval en een stiekeme kus wordt perfect vastgelegd in die ene milliseconde, en deze foto’s zorgen voor levenslange herinneringen. De vraag is dan ook: hoe kies je een goede fotograaf voor jullie bruiloft? Lees snel verder!

Foto: Shutterstock

Stap 1. Bepaal je stijl en budget

Beoordeel de verschillende stijlen van bruidsfotografie: ten eerste is het belangrijk om te weten welke stijl het beste bij jullie manier van denken, voelen en leven past. Op deze manier zullen de foto’s jullie persoonlijkheid laten zien en niet te gemaakt overkomen. Traditioneel, storytelling, puur natuur… Wat voelt goed?

Ook al ben je misschien niet bekend met de trouwfototrends, het is toch belangrijk om te weten dat storytelling fotografie nu erg trendy is. Vergeet de poses! Tijdens het fotograferen wordt een verhaal verteld, zonder poses. De foto’s worden genomen in verschillende settings en uitdrukkingen. Deze stijl lijkt erg op de puur natuur fotografie.

Een top fotograaf die ervoor zal zorgen dat jullie super spontaan op de foto staan, is Zondag Fotografie. Neem snel contact op!

Alleen is de puur natuur fotografie meer als een reportagereeks. De fotograaf is bij alles aanwezig en legt de spontane momenten vast. Deze stijl laat zien wat er werkelijk gebeurt. Toch is de setting vooraf bedacht, wat niet zo is bij storytelling.

De traditionele fotografie blijft ook nog steeds een belangrijke fotografiestijl. Bij de traditionele foto’s zijn de settingen vooraf georganiseerd en vastgelegd.

Bepaal jullie budget: het is belangrijk dat je het budget van de hele bruiloft kent. Een goede fotograaf is belangrijk, hij of zij is immers verantwoordelijk voor het vastleggen van de dag van je leven. Wij raden aan zo’n 10% van het totale budget uit te geven aan een goede fotograaf.

opslaanFoto: Zondag FotografieDe mooiste foto's met Zondag Fotografie...
Foto: Zondag Fotografie

Stap 2. Zoektocht

Begin ruim van tevoren: het is net als bij de trouwlocaties, alle goede locaties zijn altijd ruim van te voren volgeboekt. Als je eenmaal hebt besloten welke stijl je voor je foto’s wilt, is het makkelijker om een fotograaf te kiezen. Begin hier minimaal één jaar van tevoren mee als je in het hoogseizoen trouwt, en minimaal zes maanden van tevoren als je in het laagseizoen trouwt.

Bekijk de leveranciers op Zankyou.nl en bezoek hun websites: om je zoektocht te vergemakkelijken, heeft Zankyou de beste fotografen bij elkaar gezocht en georganiseerd. Lees de informatie over de fotografen, neem contact met ze op en doe ook inspiratie op in het online magazine van Zankyou, waar je veel artikelen vindt over fotografie.

Bekijk het portfolio en vraag om recensies: bekijk eerdere shoots van de fotograaf zoals bruiloften, loveshoots, trash the dress en andere trouwgerelateerde shoots. Vaak zijn er ook meningen te vinden op bijvoorbeeld de Facebookpagina van de fotograaf of op de website van de fotograaf zelf. Neem eventueel vooraf contact op met de koppels die de fotograaf heeft gefotografeerd.

Maak een lijst met finalisten: als je een aantal fotografen hebt geselecteerd, maak dan een lijstje en schrijf er plus- en minpunten bij. Probeer ze te vergelijken, kijk naar het werk, de stijl en beslis wie je wilt leren kennen.

opslaanFoto: Mark Hadden Photography
Foto: Mark Hadden Photography

Mark Hadden is door ons verkozen tot één van de beste bruidsfotografen uit Amsterdam. In deze internationale stad zijn enorm fotografen te vinden en als jij nog opzoek bent naar een fotograaf mag je onze selectie zeker niet missen!

Stap 3. Kennismakingsgesprek

Maak een afspraak om de fotograaf persoonlijk te leren kennen: het is belangrijk om te kijken of er een klik is tussen jullie. De fotograaf zal van het begin tot het eind aanwezig zijn op jullie grote dag dus het is belangrijk dat het goed voelt en jullie je helemaal op je gemak zijn.

Bereid vragen en ideeën voor: het is belangrijk helemaal zeker te zijn van jullie keuze. Bereid daarom wat vragen voor over hoe de fotograaf van plan is jullie grote dag te fotograferen. Laat de fotograaf vertellen over zijn of haar portfolio en vraag naar de werkwijze.

Bedenk of jullie je op je gemak voelen: je moet niet alleen het werk van de fotograaf waarderen. Het is namelijk nóg belangrijker dat er een klik is. Is de fotograaf leuk? Is hij of zij bereid jullie ideeën te volgen? Hebben jullie een goede klik? Neem pas nadat je alle fotografen hebt gesproken een beslissing, zodat het geen besluit is op basis van emoties. Op de grote dag zul je namelijk de teugels moeten loslaten en de fotograaf volgen in zijn of haar werkwijze. En als er een goede klik en vertrouwen is, dan weet de fotograaf precies welke momenten belangrijk zijn voor jullie.

opslaanFoto: Nadine de Ruiter
Foto: Nadine de Ruiter

Stap 4. Beslissing

Jullie identificeren je met de stijl van de fotograaf: is dit wat jullie zoeken? Als het vorige werk van de fotograaf overeenkomt met jullie idee, kunnen jullie het belangrijkste hokje van de checklist afvinken. Als jullie ideeën overeenkomen, zullen de mooiste foto’s heel natuurlijk uit de camera rollen. Jullie spreken dezelfde taal en alles voelt vertrouwd.

Hoeveel ervaring heeft de fotograaf: hoeveel bruiloften heeft de fotograaf geschoten? Het is goed om te weten hoelang de fotograaf al werkzaam is als trouwfotograaf. Hoe langer hij werkt in deze wereld, hoe groter de kans is dat hij goed is. Maar, wantrouw professionals met weinig ervaring ook niet. Iedereen moet ergens beginnen! En vaak zorgen de newbies voor een frisse wind in bruiloftenland!

Vraag om aanbevelingen en referenties: beslis niet enkel op gevoelens, maar vraag ook naar de ervaringen van anderen. Andere stellen zijn jullie voorgegaan en weten precies hoe het allemaal ging.

Met welke camera werkt de fotograaf en komt er een assistent mee: als je een beetje kennis hebt van fotografie is het interessant om te weten met welke camera de fotograaf werkt. En hoewel een camera niet alles is – het gaat erom wat je ermee doet – is het bij de fotografie toch een essentieel onderdeel.

Voor een bruiloft van meer dan 50 mensen zijn meestal twee fotografen of meer in dienst. Het is goed om op de hoogte te zijn van het hele plan van de fotograaf, en dus ook of hij of zij een assistent meebrengt. Het is namelijk fijn om te weten wat er gaat gebeuren op jullie grote dag, of er iemand mee komt, en hoe deze persoon is.

opslaanFoto: Zondag FotografieNeem nu contact op met Zondag Fotografie!
Foto: Zondag Fotografie

Stap 5. Voorwaarden en contract

Wat zit er bij de prijs inbegrepen: een assistent, voorbereiding? Dit moet helemaal duidelijk zijn. Soms verandert de prijs bij extra’s en het is beter om alles van tevoren te weten. Alles wat de prijs opdrijft, zowel voorbereidend werk als op de dag zelf, moet gedetailleerd uitgewerkt zijn.

Hoeveel uur komt de fotograaf: je moet weten hoe lang de fotograaf komt, en of de prijs per uur of dienst is, en hoeveel tijd hij of zij zal besteden aan het bewerken van de foto’s.

Hoe gaat de fotograaf te werk: van de montage tot de uitvoering, het is noodzakelijk om van tevoren te weten er allemaal bij komt kijken. Werkt hij met een natuurlijke shoots of komt er ook een traditioneel stukje? Ook is het goed om te weten wat voor ‘gast’ de fotograaf zal zijn. Praat de fotograaf met de gasten? Is hij als een schim op de achtergrond aanwezig?

Hoe ontvang je de foto’s: hoelang duurt het voordat je de foto’s ontvangt? Het kan langer duren dan je hoopt – soms wel bijna een jaar-, en het is daarom fijn om dit vooraf te weten. Ook is het goed om te weten hoeveel foto’s je krijgt, in welke resolutie, hoeveel kopieën, en of je de foto’s afgedrukt, in album, of op een usb-stick krijgt.

Alles staat in een ondertekend contract: tot slot is het belangrijk om alles wat is besproken is, in het contract te hebben. Als de fotograaf zich niet aan de afspraken houdt kun je namelijk terugvallen op het contract.

opslaanFoto: Angela Bloemsaat Fotografie
Foto: Angela Bloemsaat Fotografie

Met behulp van dit handige stappenplan moet het lukken om een trouwfotograaf uit te kiezen. Hier zijn wij van overtuigd! Waar te beginnen met zoeken? Neem eens een kijkje op het profiel van Zondag Fotografie… Melanie zal de mooiste foto’s maken zodat jullie deze herinneringen voor altijd kunnen koesteren.

In ons online magazine waar wij selecties hebben gemaakt van de beste bruidsfotografen uit enorm veel provincies en steden. Daarnaast hebben we een enorme database aan fotografen waar zonder twijfel een topper voor jullie tussen zit!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Zondag Fotografie Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!