Een hoed: hoe draag je die als bruiloftsgast?

Welke hoed draag je op de bruiloft en wanneer is dit wenselijk? Wij helpen je een handje verder in dit artikel!

  • Accessoires gasten
  • Adviseren
  • Gast

Door de jaarlijkse uitzending van Prinsjesdag in eigen land zijn we erachter dat hoeden in allerlei soorten en maten te vinden zijn. Een hoed kan jouw sleutel tot succes zijn bij het samenstellen van een elegante outfit. Toch moet je niet overdrijven en weten wat je kan dragen en wanneer. Om hier voor eens en altijd duidelijkheid over te scheppen helpen we je een handje verder!

opslaanFoto: Cherubina
Foto: Cherubina

Verschillende dresscodes 

Adverteren

Het kan een aardig raadsel zijn om uit te vogelen welke hoed bij welke dresscode hoort. Sommige bruidsparen zullen als dresscode alleen ‘hoedjes’ op de uitnodiging zetten en aan de rest van de uitnodiging en de stijl van hun bruiloft zal je dan uit moeten vogelen in welke stijl jij je hoed gaat kopen. Bij een black tie dresscode is het gewenst dat de vrouw een cocktailjurk draagt en hierbij past een fascinator perfect. Een fascinator is een haarstuk, vaak met versiersels, gemaakt van een lichte stof dat je aan één kant van je hoofd draagt. Bij een white tie evenement wordt de vrouw verwacht in een galajurk met een fascinator. Tegenwoordig zien we veel bruiloften in Ibiza, vintage- en boho-stijl. Hier kan het ook toepasselijk zijn om een hoed te dragen. Deze hoeden mogen iets meer uitgesproken zijn met franjes, versiersels en kleurtjes. Als je uitgenodigd bent voor een strandbruiloft zit je met de ouwe gouwe rieten hoed altijd goed!

opslaanFoto: Cherubina
Foto: Cherubina

Houd rekening met anderen 

Mocht je niet zeker weten of je op de bruiloft met een hoed verwacht wordt, informeer dit dan even bij de ceremoniemeester of familie van het bruidspaar. Dit is beleefd en gebruikelijk om te doen. Wanneer de moeder van de bruid of als zij niet aanwezig is, de oudste dame van de gasten geen hoed draagt is het vaak ongewenst om een hoed te dragen. Vandaar dat het altijd handig is om dit even na te vragen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met je hoed in gebruik. Als je wel eens een hoed op gehad hebt zul je het ongemakkelijke gevoel vast herkennen wanneer je iemand wilt zoenen en je hoed keer op keer in de weg zit. Dit wil je vooral op een bruiloft graag voorkomen en daarom is het goed om van tevoren te testen hoe jouw hoed beweegt.

opslaanFoto: Sarah Kate Photography
Foto: Sarah Kate Photography

Wanneer draag je een hoed? 

Over het algemeen is het dus gebruikelijk eerst te vragen of je een hoed zal kunnen dragen naar de bruiloft, maar daarnaast moet je ook rekening houden met het tijdstip van de bruiloft. Volgens de etiquette mag een dame na 18.00 namelijk geen hoed meer dragen, een fascinator is daarentegen geen probleem.

Houd er rekening mee dat een hoed een vrij groot accessoire is. Het is daardoor vrij lastig te bepalen wat voor een accessoires je hierbij moet kiezen. Combineren met een maxi-jurk is geen probleem, maar combineren met een maxi-jurk en lange oorbellen is een totale no go!

Hoe draag je een hoed? 

De manier waarop een hoed gedragen worden stamt af van jaren geleden. Vroeger liep een vrouw standaard links van een man en daarom werd de hoed altijd rechts gedragen. Grappig hè? Tegenwoordig is dit niet meer het geval en nu worden hoeden ook niet meer alleen op deze manier ontworpen. Het is daardoor ook mogelijk dat je een recht model koopt en die kun je dus ook gewoon recht dragen.

opslaanFoto: RIta Von
Foto: RIta Von

Substitutie voor een hoed 

Wil jij graag een leuke accessoire voor in je haar, maar vind je een hoed toch een tikkeltje overdreven? Kijk dan naar andere hoofdaccessoires. Een leuke accessoire voor een bruiloft in de zomer is een bloemenkrans. Daarnaast zijn brede haarbanden ook helemaal in, maar hierbij moet je uitkijken dat het er niet als een sportband uit gaat zien. Je kunt er ook voor kiezen om je haar in te laten vlechten en met zilveren of gouden ringetjes te versieren. Dit zorgt ervoor dat jouw vlecht net die glamour touch krijgt waar jij naar opzoek bent voor de bruiloft!

opslaanFoto: Le Touquet
Foto: Le Touquet

Als laatste tip willen wij je meegeven om een hoed te kiezen waarbij jij je goed voelt. Als jij je prettig voelt in je outfit zal er niemand zijn die die glimlach van je gezicht tovert! Heb jij zin om uit te pakken bij de bruiloft? Bekijk dan hier alle voor- en nadelen van wimperextensions bij de bruiloft. En houd jij ook zo van verzorgde nagels? Zie hier 10 verschillende soorten manicuren waarmee jij de show steelt op de bruiloft.

Voor meer inspiratie en de mooiste foto’s volg je ons op Pinterest, Instagram en Facebook!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!