Te gast op een bruiloft? Bij deze 10 leuke gedragsregels voor jou!

Nuttige regels om in je achterhoofd te houden bij de aankomende bruiloft!

  • De gasten
  • Adviseren
  • DJ
  • Ceremonie
  • Gast

Je bent binnenkort te gast op een bruiloft. Geweldig leuk natuurlijk, maar ook best spannend! Er zullen verschillende vragen bij je oproepen wanneer je de uitnodiging krijgt voor de bruiloft, zoals o.a is er een dresscode, welke etiquette zijn er van belang en wat is belangrijk om te weten als gast?

Adverteren

Wij hebben daarom 10 gedragsregels voor je klaargezet die je in ieder geval niet mag missen, zodat je ook als gast een onbezorgde en gezellige dag zult hebben.

1. Bevestig je komst

Het organiseren van een bruiloft is een hele klus. Als bruidspaar wil je natuurlijk graag en zo snel mogelijk weten of je gasten wel of niet komen. Zodra je de uitnodiging hebt ontvangen is het netjes om hen zo snel mogelijk te laten weten of je wel of niet aanwezig zult zijn. Besef dat het voor het bruidspaar de belangrijkste dag van hun leven is en dat zij het op prijs stellen om dit samen met jou te vieren. Je bent voor hen bijzonder. Doe er dus je best voor om erbij te zijn en probeer een afmelding te vermijden.

opslaanDario Endara Photography
foto: Dario Endara Photography

2. De kleur wit is voor de bruid

De kans is bijna 100% dat de bruid een witte bruidsjurk zal dragen. De kleur wit is enkel en alleen voorbehouden aan de bruid. Kies daarom nooit een witte of hele lichte kleur jurk. Er zijn geweldig leuke en mooie alternatieven. Vergeet daarbij niet in welk seizoen het bruidspaar trouwt en stem de kleuren af op dat seizoen. Maak een feestje van de zoektocht naar je eigen outfit, google naar trends en ga shoppen met vriendinnen.

opslaanFotoBelle
foto: FotoBelle

3. Een toespraak is niet altijd gepast

Ben je gast op de bruiloft van een familielid of hele goede vriend of vriendin en wil je het bruidspaar toespreken? Doe dat dan alleen als je dichtbij hen staat. Het is echter niet aan jou om als verre vriend of vriendin een speech te houden. Behalve wanneer je dit hebt afgesproken met de ceremoniemeesters of dat het bruidspaar jou hiervoor gevraagd hebt. Lees ook: Speechen op de bruiloft, do’s en don’ts.

4. Kinderen bij de bruiloft

Kinderen op een bruiloft zijn hartverwarmend, maar kunnen een ceremonie ook plotseling verstoren. Zo kunnen zij zomaar ineens hun stem laten horen op het meest onmogelijke moment tijdens de ceremonie of het op een rennen zetten. Informeer bij het bruidspaar wat zij zelf willen. Als zij zelf niets hebben geregeld voor de kinderen, denk aan het inhuren van een nanny, houd dan je kinderen zelf goed in de gaten en neem speelgoed en eventueel een vertrouwde knuffel voor ze mee. De bruidsparen kunnen er ook voor kiezen om de kinderen even in het licht te zetten met een bepaalde activiteit die zij mogen doen, zodat zij niet de gehele tijd stil hoeven te zitten.

opslaanPeter van der Lingen Bruidsfotografie
foto: Peter van der Lingen Bruidsfotografie

5. Gastenlijst

In de uitnodiging staat wie het bruidspaar uitnodigt. Het samenstellen van de gastenlijst is meestal een grote puzzel. Geef bij het bruidspaar aan of je komt, maar doe dat ook conform de wensen van het bruidspaar. Besluit niet ineens om zonder je partner te gaan als je partner ook op de uitnodiging vermeld staat. Maar neem ook niet iemand anders mee die niet is uitgenodigd. Het is dé dag van het bruidspaar en zij bepalen wie zij op deze dag dichtbij hun willen hebben.

opslaanRox and San Bruidsfotografie
foto: Rox and San Bruidsfotografie

6. Wat doe je aan?

In de uitnodiging vind je meestal de zgn. “dress-code”. Daarin staat in welke stijl of sfeer de dag en/of de feestavond zullen plaatsvinden. Het spreekt voor zich dat het wel zo netjes is om deze dress-code te respecteren ondanks dat het misschien niet je favoriete kleur of thema is. Probeer er dan toch een persoonlijk tintje aan te geven en zorg dat je je wel op je gemak voelt in hetgeen je draagt. Bekijk ook: Te gast op een bruiloft? 10 fouten die je niet moet maken als het gaat om accessoires.

7. Bewaak je grenzen, eet en drink met mate

Je bent te gast op een bruiloft. Het is allemaal reuze gezellig en je bent geneigd om een hapje of een glaasje extra te nemen. Maar bewaak je eigen grens en zorg dat het niet to much wordt. Het is niet zo fijn, eigenlijk best wel gênant, als je het feest voortijdig moet verlaten omdat je teveel drank hebt genuttigd. Je kunt zelf goed inschatten wat voor type het bruidspaar is en of het gebruikelijk is om tijdens het feest heerlijk aangeschoten rond te huppelen. Zo wel, ga dan heerlijk je gang, maar nog steeds in zekere zin met mate!

opslaanJesse van Kalmthout
foto: Jesse van Kalmthout

8. Hét felicitatiemoment

Bij een bruiloft zijn er vaste felicitatiemomenten. In de meeste gevallen word je als gast op een zeker moment uitgenodigd door de ceremoniemeester om het bruidspaar te feliciteren. Het kan ook zijn dat er bij de uitnodiging voor de bruiloft een brief zit waarin het dagprogramma staat beschreven en dus ook het felicitatiemoment. Maar vergeet dit moment niet, ondanks dat je misschien moet aansluiten in een lange rij. Gebruik de tijd om de ceremonie nog eens te herbeleven of om de sfeer op je in te laten werken totdat….je het bruidspaar mag feliciteren. Volgens de etiquette feliciteer je eerst de bruid, daarna de bruidegom, dan de ouders van de bruidegom en als laatste de ouders van de bruid.

9. Personaliseer je cadeau

Probeer een persoonlijke touch te geven aan het huwelijkscadeau en vergeet deze natuurlijk niet mee te nemen. Iets wat echt bij jou/jullie hoort of past. Daarmee geef je het bruidspaar een blijvende herinnering en dat zullen zij zeker heel erg waarderen. In de uitnodiging vind je meestal een cadeauwens van het bruidspaar of een verwijzing naar een cadeaulijst.

Ook interssant: De hoofdtafel, wie mag er naast de bruid en bruidegom zitten?

opslaanTrouw Trendy
foto: Trouw Trendy

10. Maak contact met vrienden en familie van het bruidspaar

Je kunt een positieve bijdrage leveren aan de bruiloft én het voor jezelf nog gezelliger maken door contact te maken met de familie en de andere gasten op de bruiloft en belangstellend te zijn. Aan het organiseren en decoreren van een bruiloft gaat een lange tijd vooraf en wordt met veel zorg en aandacht gerealiseerd. De gasten zullen echter zelf het feest moeten ´maken´ en het is de meest succesvolle factor om dit gezamenlijk te doen.

Wanneer je bewust bent van deze 10 normen en waarden, zul jij de meest perfecte gast zijn op de aankomende bruiloft. Ontdek ook de 50 accessoires om als gast te kunnen schitteren en de meest spectaculaire schoenen voor onder jouw outfit.

Artikel geschreven door: Inge-de Regt-Janssen – theway2yourwedding
voorpagina foto: Dario Endara Photography

 

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Trouw Trendy Trouwfotografen
Rox and San Trouwfotografen
Dario Endara Photography Trouwfotografen
Theway2yourwedding Weddingplanners
FotoBelle Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!