Maak de gastenlijst voor je bruiloft met deze 6 tips!

In principe hoeft het maken van je gastenlijst niet moeilijk te zijn. Wil je goed bedenken wie je wel en niet wilt hebben op je bruiloft, dan moet je daar verschillende overwegingen voor maken. Het is belangrijk om je niet gedwongen te voelen om iemand uit te moeten nodigen. Om dit zo goed mogelijk aan te pakken, is het van belang dat je hier rustig de tijd voor neemt en een voorbereiding als deze niet in één middag propt. In samenwerking met Nikki van Nikki de Lang Wedding & Events hebben wij wat tips voor je op een rijtje gezet!

Foto: Rox and San Bruidsfotografie

1. Gaan jullie voor een intieme of grote bruiloft? 

Het verschil tussen het aantal gasten bij een intieme of een grote en uitbundige bruiloft is natuurlijk enorm. Bedenk daarom eerst of jullie voor klein en intiem of groot en uitbundig gaan. Hierbij kun je ook onderscheid maken tussen de ceremonie, borrel en feest. Als jullie onderscheid maken tussen de ceremonie, borrel en het feest kunnen jullie uiteindelijk meerdere mensen deel uit laten maken van de dag. 

2. Maak een lijst van mensen die jullie zeker niet kunnen missen 

Noteer mensen waarvan je zeker weet dat die niet gemist kunnen worden op de grote dag. Denk hierbij aan je ouders, familie, schoonfamilie en jullie beste vrienden. Je zult ontdekkend dat de gastenlijst al aardig lang wordt wanneer je al deze mensen hebt genoteerd! Ook hierbij geldt: nodig alleen mensen uit die je uit wilt nodigen. Jullie zijn niemand verplicht uit te nodigen, want het is jullie dag. Tip: schrijf ook op wie jij verplicht voelt uit te nodigen. Je zult zien dat het duidelijker wordt als jullie hierin eerlijk zijn tegen elkaar.

Goed om te doen: kijk over een paar dagen nog eens naar jullie gastenlijst, dan zal het minimaliseren van je gastenlijst gemakkelijker gaan.

Foto: Nikki de Lang
Foto: Nikki de Lang Wedding & Events

3. Maak een twijfellijstje 

Het is altijd goed om een lijstje op te stellen met mensen waar je over twijfelt. Wanneer je dit uitschrijft zul je snel genoeg aan je gevoel merken of je aan ze twijfelt, omdat je ze erbij wilt hebben of omdat je je verplicht voelt hen uit te nodigen. Zitten jullie nog niet aan het maximale aantal gasten? Dan zou je je nog kunnen afvragen of je de gasten waar je niet helemaal zeker van bent, misschien kunt uitnodigen. Denk bijvoorbeeld goed na of je deze mensen de laatste maanden nog gesproken en/of gezien hebt en welke bijzondere momenten jij met deze mensen gedeeld hebt. Is hier niet of weinig sprake van, voel je dan vooral niet verplicht om deze mensen uit te nodigen en houd in je achterhoofd dat het jullie dag is. Daarnaast moet je je zeker niet verplicht voelen om elke collega uit te nodigen of dat familielid waar je eigenlijk niets mee hebt…

Foto: Nikki de Lang
Foto: Nikki de Lang Wedding & Events

 4. Bespreek het met je partner 

Je mag als vrouw dan misschien wel de broek aan hebben, het is toch erg belangrijk om de gastenlijst samen te maken. Jullie kunnen er ook voor kiezen om ieder voor zich een lijst op te stellen en deze dan later bespreken. Op deze manier kunnen jullie samen beslissen wie er wel en niet komen. Als je partner jouw oude schoolvriendinnen bijvoorbeeld nooit heeft ontmoet, moet je je toch gaan afvragen of het wel van waarde is om ze uit te nodigen.

Tip: organiseer nog even gauw een lunch met de mensen die jouw vriendlief nog niet kent, zodat je iedereen tevreden houdt!

Foto: Luther Fotografie
Foto: Luther Fotografie

5. Het contact tussen de bruiloftsgasten

Voor een bruiloft is het ook belangrijk dat je een leuke, gezellige groep mensen bij elkaar hebt waarin alle gasten zich op hun gemak voelen bij elkaar. Natuurlijk komt het weinig voor dat iedereen elkaar kent, maar behalve voor het maken van je gastenlijst, is het ook goed om direct te bekijken hoe jij de tafelschikking wilt hebben. Als je vrienden hebt die verder niemand kennen, is het voor hen van belang dat je ze plaatst bij de mensen die gemakkelijk van zich afpraten en waarvan je weet dat die het geen probleem vinden om nieuwe mensen te ontmoeten.

6. De bruiloft van je vrienden

En dan nu de laatste overweging: zou de potentiële gast jullie uitnodigen voor hun bruiloft? Dit kan de drempel zijn om de laatste mensen waarover je nog twijfelt van de gastenlijst te halen. Het is natuurlijk geen leuke manier om iemand toch niet op de lijst te zetten en het is haast een kinderachtige manier. Maar toch willen wij je meegeven dat je alleen op deze manier jouw perfecte gastenlijst zult creëren. De personen waarvan je zeker weet dat je zou worden uitgenodigd blijven staan.

Foto: Rox and San Bruidsfotografie
Foto: Rox and San Bruidsfotografie

Wij hopen dat wij je op deze manier kunnen helpen en het nu gemakkelijker wordt om je gastenlijst samen te stellen. Onthoud ook dat het maken van je gastenlijst een leuk onderdeel is en heb hier plezier in, want deze mensen zullen straks een belangrijk onderdeel zijn van jullie mooie grote dag.

Wij wensen jullie veel succes en natuurlijk ontzettend veel liefde toe, weet:
´het is jullie bruiloft dus jullie bepalen wie er wel of niet komt!´Nu je de gastenlijst gemaakt hebt, is het tijd om de rest van je bruiloft te plannen! Wij bij Zankyou weten hoe lastig dit kan zijn. Bekijk nu snel de 8 geheimen van de beste weddingplanners van Nederland en laat hun tips je verder helpen met het plannen van jouw grote dag.

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Maak kennis met de nieuwste trend voor de bruidegom: grooming!
Maak kennis met de nieuwste trend voor de bruidegom: grooming!
Wij zijn altijd op de hoogte van de nieuwste trends en deze keer viel ons oog op een trend voor onze mannen. Grooming is de opkomende trend voor de bruidegom van 2018!
Credits: Annelien Nijland Fotografie
Vind de perfecte trouwlocatie met deze checklist!
Het vinden van dé perfecte trouwlocatie is geen makkie want de mogelijkheden zijn oneindig. Daarom hebben wij een checklist samengesteld om het je makkelijker te maken!
Foto: Shutterstock
Op deze manier wordt het leuk om de tafelschikking voor je bruiloft te maken!
Het is een lastige opgave, de tafelschikking maken voor je bruiloft, maar tegelijkertijd is het ook zo leuk om te doen! Weer een stapje dichterbij de mooiste dag van je leven.

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie