De gastenlijst voor de bruiloft maken doe je zo!

Met deze 6 tips wordt het maken van de gastenlijst voor de bruiloft een makkie!

De gastenlijst voor de bruiloft maken doe je zo!
Foto: Nikki de Lang Wedding & Events
  • Organiseren bruiloft
  • Adviseren
  • Gast

In principe hoeft het maken van je gastenlijst voor de bruiloft niet moeilijk te zijn, maar er komt toch wel het een en ander bij kijken. Kiezen jullie voor een grootse bruiloft met alles erop en eraan, of gaan jullie liever voor een intieme bruiloft met familie en goede vrienden? Het is belangrijk dat jullie je niet gedwongen voelen om iemand uit te moeten nodigen. Om dit zo goed mogelijk aan te pakken, is het van belang dat je hier rustig de tijd voor neemt en het voorbereiden van de gastenlijst niet als een simpel middagklusje ziet. In samenwerking met Nikki de Lang Wedding & Events hebben wij wat tips voor je op een rijtje gezet!

Het maken van de gastenlijst voor de bruiloft, zo doe je dat!

Adverteren

Het komt vaak voor dat bruidsparen zich wat druk maken over het opstellen van de gastenlijst voor de bruiloft. Het is dan ook geen makkelijke klus, want vraag je die tante die je bijna nooit ziet nu wel of niet voor jullie grote dag? En willen jullie al jullie collega’s met hun aanhang uitnodigen, of alleen de collega´s waar je ook een persoonlijke band hebt? Don´t worry! Wij geven alle tips voor het maken van de ideale gastenlijst voor jullie bruiloft!

opslaan
Nikki de Lang Wedding & Events

1. Gaan jullie voor een intieme of grote bruiloft? 

Het verschil tussen het aantal gasten bij een intieme of een grote en uitbundige bruiloft is natuurlijk enorm. Bedenk daarom eerst of jullie voor klein en intiem of voor groot en uitbundig gaan. Hierbij kun je ook onderscheid maken tussen de ceremonie, borrel en het trouwfeest. Als jullie onderscheid maken tussen de ceremonie, borrel en het feest kunnen jullie uiteindelijk meerdere mensen deel uit laten maken van de dag, bijvoorbeeld door tijdens de ceremonie en borrel alleen directe familie en goede vrienden aanwezig te laten zijn en voor het feest de andere gasten, zoals collega´s uit te nodigen.

opslaan
Nikki de Lang Wedding & Events

2. Maak een lijst van de gasten die jullie zeker niet kunnen missen 

Noteer mensen waarvan je zeker weet dat die niet gemist kunnen worden op de grote dag. Denk hierbij aan je ouders, familie, schoonfamilie en jullie beste vrienden. Je zult ontdekken dat de gastenlijst al aardig lang wordt, wanneer je al deze mensen hebt genoteerd! Ook hierbij geldt: nodig alleen mensen uit die je écht uit wilt nodigen. Jullie zijn niemand verplicht uit te nodigen, want het is jullie dag. Tip: schrijf ook op wie jij verplicht voelt uit te nodigen. Je zult zien dat het duidelijker wordt als jullie hierin eerlijk zijn tegen elkaar.

Goed om te doen: kijk over een paar dagen nog eens naar jullie gastenlijst, dan zal het minimaliseren van je gastenlijst gemakkelijker gaan.

opslaanFoto: Nikki de Lang
Foto: Nikki de Lang Wedding & Events

3. Maak een twijfellijstje 

Het is altijd goed om een lijstje op te stellen met mensen waar je over twijfelt. Wanneer je dit uitschrijft zul je snel genoeg aan je gevoel merken of je aan ze twijfelt, omdat je ze erbij wilt hebben of omdat je je verplicht voelt hen uit te nodigen. Zitten jullie nog niet aan het maximale aantal gasten? Dan zou je je nog kunnen afvragen of je de gasten waar je niet helemaal zeker van bent, misschien kunt uitnodigen. Denk bijvoorbeeld goed na of je deze mensen de laatste maanden nog gesproken en/of gezien hebt en welke bijzondere momenten jij met deze mensen gedeeld hebt. Is hier niet of weinig sprake van, voel je dan vooral niet verplicht om deze mensen uit te nodigen en houd in je achterhoofd dat het jullie dag is. Daarnaast moet je je zeker niet verplicht voelen om elke collega uit te nodigen of dat familielid waar je eigenlijk niets mee hebt… Houd verder ook rekening met het budget voor de trouwdag. Elke trouwlocatie hanteert andere prijzen voor een dag- of avondgast. Op deze manier zal het ook makkelijker worden om de gastenlijst samen te stellen.

opslaanFoto: Nikki de Lang
Foto: Nikki de Lang Wedding & Events

 4. Bespreek het met je partner 

Je mag van jullie twee dan misschien wel de broek aan hebben, het is toch erg belangrijk om de gastenlijst samen te maken. Jullie kunnen er ook voor kiezen om ieder voor zich een gastenlijst op te stellen en deze dan later bespreken. Op deze manier kunnen jullie samen beslissen wie er wel en niet komen. Als je partner jouw oude schoolvrienden/vriendinnen bijvoorbeeld nooit heeft ontmoet, moet je je toch gaan afvragen of het wel van waarde is om ze uit te nodigen.

Tip: organiseer nog even gauw een lunch met de mensen die jouw partner nog niet kent, zodat je iedereen tevreden houdt!

opslaanFoto: Luther Fotografie
Foto: Luther Fotografie

5. Het contact tussen de bruiloftsgasten

Voor een bruiloft is het ook belangrijk dat je een leuke, gezellige groep mensen bij elkaar hebt waarin alle gasten zich op hun gemak voelen bij elkaar. Natuurlijk komt het weinig voor dat iedereen elkaar kent, maar behalve voor het maken van je gastenlijst, is het ook goed om direct te bekijken hoe jij de tafelschikking wilt hebben. Als je vrienden hebt die verder niemand kennen, is het voor hen van belang dat je ze plaatst bij de mensen die gemakkelijk van zich afpraten en waarvan je weet dat die het geen probleem vinden om nieuwe mensen te ontmoeten.

opslaan
Foto: Nikki de Lang Wedding & Events

6. De bruiloft van je vrienden

En dan nu de laatste overweging: zou de potentiële gast jullie uitnodigen voor hun bruiloft? Dit kan de drempel zijn om de laatste mensen waarover je nog twijfelt van de gastenlijst te halen. Het is natuurlijk geen leuke manier om iemand toch niet op de lijst te zetten en het is haast een kinderachtige manier. Maar toch willen wij je meegeven dat je alleen op deze manier jouw perfecte gastenlijst zult creëren. De personen waarvan je zeker weet dat je zou worden uitgenodigd blijven staan.

opslaanFoto: Rox and San Bruidsfotografie
Foto: Rox and San Bruidsfotografie

Wij hopen dat wij je op deze manier kunnen helpen en het nu gemakkelijker wordt om je gastenlijst samen te stellen. Onthoud ook dat het maken van je gastenlijst een leuk onderdeel is en dat jullie hier vooral plezier in moeten hebben! Want, deze mensen zullen straks een belangrijk onderdeel zijn van jullie grote dag!

Wij wensen jullie veel succes en natuurlijk ontzettend veel liefde toe en onthoud: ´het is jullie bruiloft dus jullie bepalen wie er wel of niet komt!´ Nu je de gastenlijst gemaakt hebt, is het tijd om de rest van je bruiloft te plannen!
Meer lezen over het plannen van jullie grote dag? Lees dan ook:

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!