In 5 stappen een succesvolle themabruiloft organiseren

Jullie bruiloft een extra dimensie geven door te kiezen voor een thema? Door het nemen van deze 5 stappen kan het niet meer mis gaan!

In 5 stappen een succesvolle themabruiloft organiseren
Frederiek Klop Weddingplanner
  • Organiseren bruiloft
  • Aanbeveling
  • Bruidspaar

Er zijn veel koppels die voor een themabruiloft kiezen, omdat het toch net dat extra toevoegt aan jullie bruiloft. Binnen het begrip themabruiloft zijn er natuurlijk nog miljoenen opties en het is lastig om deze keuze te maken en samen te besluiten hoe je dit het beste uit kunt voeren. Om jullie hier een handje bij te helpen hebben wij Zankyou, Trouwchicks en ELSKER LIVET vijf stappen op een rijtje gezet!

opslaanTrouwchicks. Credits: Dario Endara Photography
Trouwchicks. Credits: Dario Endara Photography

1. Deel dezelfde gedachten over jullie themabruiloft

Adverteren

Als jullie voor een themabruiloft hebben gekozen moeten jullie hier ook vol voor gaan. Deel iedere gedachte met elkaar en wees vooral niet bang wat de ander hiervan zal denken. Er zijn eindeloos veel soorten thema’s en wij bevelen je aan bij de keuze van het thema jullie hart en interesses te volgen. Waarom zouden jullie de trends volgen wanneer dit helemaal niet is wat bij jullie past? Als jullie een idee in je hoofd hebben wat jullie leuk lijkt moeten jullie daar zeker voor gaan, ook al is het bijvoorbeeld ‘niet meer van deze tijd’. Als jullie nog geen idee hebben kunnen jullie alle opties langsgaan of bijvoorbeeld een weddingplanner inschakelen die jullie een handje verder kan helpen met fantaseren.

Kies voor een thema dat bij jullie past. Dat klinkt als een inkoppertje, maar dat is het niet. Een thema moet jullie authenticiteit belichten. Een reflectie of zelfs uitvergroting van wie jullie zijn. Van jullie liefde, van jullie leven.ELSKER LIVET

opslaanFoto: ELSKER LIVET
Foto: ELSKER LIVET

2. Themabruiloft met een rode draad

Begin niet als een gek met organiseren, want zelfs als jullie het thema van binnen en van buiten kennen is het beter om dit gestructureerd te doen. Ook hierin kan de hulp van een weddingplanner heel goed van pas komen. Reken hen niet af wanneer ze bijvoorbeeld geen kennis hebben van een Harry Potter thema (of juist wel). Jullie huren de weddingplanner uiteindelijk in voor de organisatie van de bruiloft en jullie thema is slechts een behuizing. Bovendien kunnen jullie altijd nog opzoek gaan naar een weddingplanner die gespecialiseerd is in themabruiloften.

Een weddingplanner kan het kader voor het thema namelijk gemakkelijk in beeld omzetten. ELSKER LIVET raadt aan om een bord aan te maken via Pinterest en van daaruit het thema voor de bruiloft te filteren. Met behulp van een moodboard, bijvoorbeeld op Pinterest wordt het thema en visie omschreven en kiezen we voor een thema. Et voìla; met de rode draad voor jullie bruiloft is jullie unieke thema geboren. Vanaf nu worden alle keuzes peanuts. En dat is fijn! Bij alle keuzes hoeven jullie nu nog maar naar 3 zaken te kijken: past het binnen ons thema, past het binnen ons budget en past ons deze kwaliteit?

Daarnaast is het interessant om een afweging te maken tussen twee concepten. Op de eerste plaats is dat de sfeer en de stijl van de bruiloft. De meest gebruikte van de laatste jaren zijn vintage, industrieel, shabby/boho chic of rustiek. Maar jullie kunnen natuurlijk ook altijd voor een klassieke stijl kiezen. Nu jullie de perfecte stijl bepaald hebben is het tijd voor het kiezen van het thema. Het thema zal voornamelijk naar voren komen in de kleinste details en de zorgen uiteindelijk voor een speciale look.

Een van onze favoriete thema’s die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden is de winterwedding! Wat kun je veel leuke dingen met dit thema doen. Kies voor warme kleuren, vervang de prosecco voor een Glühgin en zorg voor een lekker winters diner. Met de styling kunnen wij dan ook helemaal los! – Trouwchicks

opslaanFoto: Shutterstock - Stakhov Yuriy
Foto: Shutterstock – Stakhov Yuriy

3. Selecteer de materialen en themakleuren

Het is tijd om te beginnen met de zoektocht naar de juiste kleuren en materialen. Jullie gaan nu alle ideeën in praktijk brengen. Een weddingplanner is hierin heel handig, aangezien hij of zij jullie in contact kan brengen met de beste professionals uit de buurt. Als jullie geen weddingplanner inhuren kunnen jullie deze leveranciers natuurlijk ook altijd vinden via onze Zankyou database.

Bedenk in eerste instantie de kleuren. Dit doen jullie uiteraard aan de hand van het gekozen thema. Vanaf hier gaan jullie kijken hoe de decoratie eruit moet komen te zien. Houd hier rekening met details, maar blijf subtiel. Niet elke centimeter van de bruiloft hoeft ondergedompeld te zijn in het thema. Hoe jullie aan de decoratie voor de bruiloft komen verschilt ook zeer per type bruiloft. Ga na of er veel merchandising van jullie thema bestaat of dat jullie zelf aan de gang gaan. Tip: op Pinterest kun je veel inspiratie opdoen.

opslaanFoto: Trouwchicks
Foto: Trouwchicks

4. Houd rekening met alle factoren

Jullie moeten letterlijk met alles en iedereen rekening houden tijdens het organiseren van een themabruiloft. Werk hieraan vanaf het begin. Op de eerste plaats houden jullie dus rekening met de uitnodigingen. Laat ook hier het thema van de bruiloft de rode draad zijn, zodat alle gasten weten wat zij kunnen verwachten. Daarnaast moeten jullie ook denken aan de kleding, hoewel je dit misschien niet te letterlijk hoeft te nemen. Als de bruid gewoon in een witte bruidsjurk wilt komen terwijl dit niet bij het Belle en het Beest thema past, dan mag dit uiteraard gewoon. Het is ten slotte jullie bruiloft! Jullie kunnen er wel voor kiezen jullie uiteindelijk nog om te kleden om zo tussen alle gasten te mengen. Er is natuurlijk wel de optie om jullie vanaf het begin onder te dompelen in het thema. Een voorbeeld zie je hier bij deze Game of Thrones bruiloft. Bedenk wel dat als je zo’n thema kiest je dit écht tot in de puntjes door moet voeren, anders komt dit niet goed naar voren. Trouwchicks

De muziek is een ander element. Het is belangrijk om deze af te stemmen op jullie thema, aangezien je op die manier de juiste sfeer kan creëren. Ga hier alleen niet te ver in! Je wilt de gasten niet vervelen door steeds dezelfde muziek te draaien waar bijvoorbeeld niet gedanst op kan worden… Ook de decoratie is heel erg belangrijk en draagt bij aan de sfeer van de bruiloft. Houd hier rekening met de stijl en de thema van de bruiloft en trek deze door in de decoratie. Denk hierbij niet alleen aan versiering, maar ook aan stoelen, tafels, bloemen en de locatie.

opslaanFoto: ELSKER LIVET
Foto: ELSKER LIVET

5. Nieuwe thema’s en blijvertjes

Een thema hoeft niet altijd geassocieerd te worden met een nerdconcept, zoals vele lezers dit misschien zullen zien. Soms helpt het juist om jullie bruiloft een sierlijk uiterlijk te geven. Zoals we al eerder zeiden is vintage tegenwoordig heel erg in. Rekwisieten die wij hier veel tegenkomen zijn boerderijwerktuigen, balen, oude fietsen, houten kisten, wilde bloemen, olielampen, schrijfmachines, waterpompen, houten hekken, banken en andere elementen die normaal een landelijke scène voeden.

Naast vintage zien we ook een tegenovergesteld thema heel veel terug: namelijk de industriële bruiloftDit zien we niet alleen terug in decoratie van de bruiloft, maar vooral ook veel in de aard van de locatie. Er zijn tegenwoordig best veel trouwlocatie waar deze sfeer vanzelf al te vinden is. Denk aan veel machines en een verwaarloosde achtergrond (hoewel deze eigenlijk perfect in staat is).

Aan de andere kant volgen themabruiloften vaak ook een fantasie of science fiction, zoals Star Wars, Harry Potter of Games of Thrones. Deze verhalen uit literatuur, schilderijen of films worden in grote lijnen doorgetrokken in de bruiloft en dat kan voor sprookjesachtige taferelen zorgen. Bij dit soort thema’s kan het soms leuk zijn om voor een destination wedding te gaan of wellicht in een mooi kasteel te trouwen.

opslaanFoto: Angela Haas Fotografie
Foto: Angela Haas Fotografie

Wij zijn enorm benieuwd wat jullie van een themabruiloft vinden. Wat voor thema zou jullie voorkeur hebben? Laat het ons weten in de comments!

Meer lezen over themabruiloften? Lees dan ook:

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Trouwchicks Decoratie & Styling
Elsker Livet Weddingplanners
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!