Thuis trouwen doe je zo! Met deze tips wordt jullie thuisbruiloft een groot succes.

Het houden van een thuisbruiloft heeft een aantal grote voordelen. Zo is het niet alleen heel persoonlijk, maar ook nog eens dichtbij en wellicht heel makkelijk voor jullie zelf. Helaas brengt het ook wat minpuntjes mee en is het niet voor iedereen geschikt. Het ligt er natuurlijk wel aan of jullie huis groot genoeg is voor het aantal gasten dat jullie uitnodigen. Om deze minpuntjes te overbruggen hebben wij samen met weddingplanner metSUUS een aantal tips op een rijtje gezet. Als je hier rekening mee houdt zal jullie thuisbruiloft de bruiloft van jullie dromen worden!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gasten zullen een handje willen helpen 

Hoewel een beetje hulp nooit kwaad kan zal je er wel over na moeten denken hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Als je thuis gaat trouwen zullen de gasten namelijk geneigd zijn om te helpen en dit kan voor heel wat chaos en stress zorgen. Denk maar eens aan verjaardagen waar iedereen graag een steentje bij wilt dragen en jou constant blijft vragen wat ze kunnen doen. Ik kan je vertellen dat deze drang op bruiloften nog 10 keer zo erg is. Aangezien de bruiloft één groot feest is hebben we hier ook iets op bedacht! Maak een leuke taakverdeling voor de gasten die je ze van tevoren uitlegt. Kies iets wat bij je gasten past, maak de taken niet te groot en voilà: iedereen voelt zich fijn, omdat ze iets voor jullie hebben kunnen doen en jullie besparen jezelf heel wat chaos. Let wel op: verwacht niet dat jouw gasten na het diner nog veel zullen helpen. Op dit tijdstip zijn ze meestal zo voldaan van eten en drinken en zullen ze minder rekening houden met aspecten als de afwas, het schoon houden van de vloer en rond rennende kinderen…

Foto: MetSUUS
Foto: MetSUUS

Gebruik je ruimte slim 

Iedereen woont natuurlijk anders. De een heeft een grote tuin en de ander zal juist de meeste ruimte binnen hebben. Als jullie over een grote tuin beschikken is dit waarschijnlijk de slimste plek om de bruiloft hier zo veel mogelijk te houden eventueel in combinatie met een schuur. Dit scheelt een hoop zorgen over je vloer en meubilair. Als jullie genoeg ruimte hebben is het leuk en handig om voor iedere setting (ceremonie, diner en het feest) een andere plek te kiezen. Zo hoef je niet (met behulp van de gasten) alles om te bouwen en met stoelen te gaan sjouwen. De cateraar of ceremoniemeester kan eventueel een setting opruimen of ombouwen nadat jullie en de gasten zijn verhuist. Een ander belangrijk puntje is het toilet. Als jullie veel mensen uitnodigen zal je er ook voor moeten zorgen dat één of meerdere goed begaanbare WC’s in de buurt wel zo handig zijn.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zorg dat je de catering uitbesteedt 

Wij raden het echt iedereen aan om de catering uit te besteden of je nou een intieme bruiloft hebt of niet, want wie wilt er nou op zo’n mooie dag de hele dag in de keuken staan? En dan hebben we het er nog niet eens over gehad wat voor vlekken dit in jouw jurk kan geven! Daarnaast heeft een cateraar veel aan apparatuur en meubilair, dus hoef je hier ook niet naar op of om te kijken. Je zou kunnen kijken naar een cateraar die bij jullie thuis kan koken, maar ook naar iemand die alles van tevoren al voorbereid. Ook over dranken, bestek, glazen en ander servies hoeven jullie niet na te denken: de cateraar zal aan de hand van het aantal gasten alle hoeveelheden uitrekenen en meenemen. Een ander (en wat ons betreft misschien wel het grootste) voordeel is dat de cateraar vaak alles vies mee terug neemt en voor jouw opruimt. Geen afwas dus de volgende dag, dat klinkt ons als muziek in de oren!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Houd rekening met een nóg strakkere planning

Een trouwlocatie heeft vaak alles in huis en kunnen last minute nog iets uit de kast trekken of laten leveren. Bij jouw thuis is dat minder gemakkelijk. Je moet vooraf veel laten leveren of ophalen (denk aan meubilair, eten en drinken, (bloem)decoratie). Maar denk er ook aan dat alles van tevoren al opgebouwd moet worden. Om je eigen rust te behouden is het slim om dit (deels) over te laten aan een weddingplanner of ceremoniemeester. Diegene heeft de tijd om materialen op te halen, alles dubbel te checken en het klaar te zetten terwijl jij in de make-up of bij de kapper zit. Dit scheelt voor jou een hoop stress.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Denk ook aan de weersverwachting! 

Een bruiloft in Nederland brengt natuurlijk altijd de risico’s mee van een heuse plensbui. Houd daarom altijd rekening met slecht weer scenario’s. Als jullie de hele bruiloft buiten hebben gepland, maar het onverwacht gaat hozen moeten jullie gasten zo snel mogelijk naar binnen kunnen. Denk hierbij goed aan de inrichting binnen. Zijn jullie waardevolle spullen opgeborgen en is het meubilair beschermt? Het zou namelijk zonde zijn als er een rode wijn vlek in dat gloednieuwe tapijt komt.

Als je dit allemaal in gedachte houdt moet het plannen van die thuisbruiloft helemaal goed komen en zijn wij ervan verzekerd dat dit een hele bijzondere dag gaat zijn. Hoe geweldig is het namelijk om elke dag wakker te worden op de plek waar jullie getrouwd zijn? Een ander leuk idee voor de bruiloft is wellicht een unplugged wedding? Wat dat precies is en waarom wij hier fan van zijn leggen we je hier graag uit!

Bij het plannen van een bruiloft komt veel bij kijken… Dat weten wij als geen ander. Daarom hebben wij een speciale Checklist opgesteld waarmee het plannen van je bruiloft net wat gemakkelijker gaat en je niks zult vergeten!

Voor meer inspiratie en te gekke win acties volg je ons op Pinterest, Instagram en Facebook

Neem contact op met de service providers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Foto: Lindsay Madden
Hoe kies je de muziek voor je bruiloft?
Muziek is enorm belangrijk op jullie bruiloft. Er zijn miljoenen nummers, maar hoe kies je de juiste? Wij helpen jullie op weg!
Met deze tips krijgen jullie een betoverende trouwvideo!
Met deze tips krijgen jullie een betoverende trouwvideo!
Een paar tips van experts waardoor jullie het mooiste beeld van de bruiloft zullen krijgen. Dit wordt magisch!
Foto: Shutterstock
Trouwen is geweldig, maar hoe vermaken jullie bruidskinderen zich?
Hoe zorgen jullie ervoor dat de bruidskinderen zich vermaken en belangrijk voelen op jullie trouwdag? Lees hier activiteiten voor de bruidskinderen!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie