6 redenen om te kiezen voor een DIY-bruiloft

Een DIY 'do it yourself' bruiloft vergt veel tijd, maar kan heel leuk én nog eens een stuk goedkoper zijn. Bekijk nu de 6 redenen om voor een DIY-bruiloft te kiezen!

6 redenen om te kiezen voor een DIY-bruiloft
Foto: Shutterstock
  • Organiseren bruiloft
  • Aanbeveling
  • Guest-blogger

DIY staat voor Do It Yourself. Kies je voor een DIY-bruiloft, dan betekent dat veel extra werk. Maar het betekent ook een écht persoonlijke bruiloft. Bovendien kun je er, als je van knutselen houdt, al je creativiteit in kwijt. Als liefhebber van bruiloften is Loves 2 Love op zoek gegaan naar de beste redenen om te kiezen voor een DIY-bruiloft (of waarom je er juist beter niet voor kunt kiezen). Vergeet ook niet de gratis checklist te downloaden, je vindt deze onderaan het artikel.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Reden 1: Het is goedkoper

Adverteren

Ik geef toe dat deze vlieger niet altijd op gaat. Je kunt een bruiloft namelijk zo gek maken als je zelf wilt. Wist je dat een bruiloft gemiddeld € 16.400,- euro kost? Zankyou deed hier onderzoek naar en kwam op dit gemiddelde bedrag. Eigen navraag onder bruiden leerde ons dat er enorme verschillen zitten in het budget van het gemiddelde bruidspaar. Van € 1.000,- tot € 20.000,-.

Over het algemeen kun je stellen dat je een stuk goedkoper uit bent wanneer je alles, of een gedeelte, voor je bruiloft zelf maakt. Bovendien is het nog leuk ook!

Reden 2: DIY’en is leuk!

Een DIY-bruiloft is niet alleen goedkoper, het is ook nog eens leuk. Een DIY voor je bruiloft kun je namelijk zo breed maken als je zelf wilt. Waar ben jij goed in, en wat wil je graag zelf doen? Je kunt zelf tafelkaartjes maken of de haren vlechten van je bruidsmeisjes.

Kies bijvoorbeeld voor het zelf maken of doen van:

  • Een prachtige dinertafel met deze tafelversiering
  • Bruidstaart
  • Gave hangende versiering
  • Make-up en/of haar
  • Originele en makkelijke bedankjes
  • Corsages met echte of kunstbloemen
  • Een origineel gastenboek
opslaanFoto: Dufrasnes Fotografie
Foto: Dufrasnes Fotografie

Reden 3: Je kunt er je creativiteit in kwijt

Ben je een creatieve bruid, dan is een DIY-bruiloft dé manier om je creativiteit te uiten. Ook dat kan op verschillende manieren. Zo kun je misschien wat creativiteit kwijt in het vinden van manieren om de bruiloft zo goedkoop mogelijk te maken. Of in het maken van de mooiste centerpieces. Ook hier geldt: kies wat het beste bij jou past en ga ervoor!

opslaanFoto: M van de Looij
Foto: M van de Looij

Reden 4: Het is een groepsactiviteit

Binnenkort ga je trouwen en dat is een grote verandering in je leven. Maar ook in het leven van je vriendinnen. Misschien ben je al lang samen met je partner en denk je dat er niet veel veranderd, maar jullie zullen je waarschijnlijk toch even terugtrekken in jullie eigen bubbel.

Een DIY-bruiloft is dan een toffe manier om de band met je vriendinnen aan te halen, voor jullie je wittebroodsweken in gaan.

En hoe leuk is het om samen met je bruidsmeisjes, familie of andere vrienden te werken aan projecten voor jullie bruiloft? Er even vanuit gaande dat je geen bridezilla bent en het leven van je vrienden/bruidsmeisjes/familie tot een hel maakt.

Reden 5: Het brengt je dichter bij je husband-to-be

Niets is romantischer dan samen knutselen om jullie dag de mooiste dag ooit te maken. Tenminste, als je man ook van DIY’en houdt. Geef hem de grotere klussen, zoals het maken van een mooie backdrop of wegwijzers.

Het houdt jullie niet alleen van de straat, maar hoe gaaf is het om te kunnen zeggen dat jullie je eigen backdrop hebben gemaakt?

opslaanFoto: M van de Looij
Foto: M van de Looij

Reden 6: Ten volle genieten van de voorbereidingen

Jullie trouwen als het goed is maar 1 keer, en de dag zal echt voorbij vliegen. Maar ook de voorbereidingen vliegen ook echt voorbij. Natuurlijk zijn er onderdelen die je misschien minder leuk vindt om te regelen. Denk aan leveranciers die moeilijk doen, het kiezen van de juiste locatie, onderhandelen over de prijs. Allemaal dingen die je misschien niet dagelijks doet, en die daardoor stress kunnen opleveren.

Door bezig te zijn met DIY’s kun je niet alleen ontspannen, maar je geniet ook ten volle van de voorbereidingen voor jullie dag.

Wanneer je niet moet kiezen voor een DIY-bruiloft

Er zijn verschillende redenen om niet te kiezen voor een DIY-bruiloft. Ben je bijvoorbeeld echt niet creatief of heb je twee linkse handen? Dan kan ik me voorstellen dat een DIY-bruiloft meer stress oplevert dan plezier.

Ook bij tijdgebrek kun je beter niet kiezen voor veel DIY’s. Veel projecten kosten nu eenmaal tijd, en als je materialen goedkoop in wilt slaan is het van belang om aanbiedingen af te wachten of op tijd te bestellen.

Krijg je geen hulp van vrienden of familie? Dat wil niet zeggen dat je niet kunt kiezen voor een DIY-bruiloft, maar in dat geval zou ik er wel voor kiezen om deze niet te uitgebreid te maken. Ga voor een paar projecten, maar probeer niet alles zelf te doen. Dat kost te veel tijd en energie.

Checklist

Met bovenstaande checklist van Loves2Love kun je per project nagaan of je alle benodigdheden hebt om de DIY tot een succes te maken. Vul zelf alles in en controleer of je je eigen stappen volgt. De ervaring leert namelijk dat je soms in je enthousiasme wat stappen kunt overslaan. Veel succes met je DIY-bruiloft!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!