Bereken het budget van de bruiloft in 5 stappen!

Bereken het budget van de bruiloft in 5 stappen!

Voor niets gaat de zon op en dus ook jullie bruiloft zal aardig wat gaan kosten. Wij helpen jullie een handje met het opstellen van het budget!

  • Begin organisatie
  • Bruidspaar

Nadat je iedereen het grote nieuws hebt verteld, begint het regelwerk. Dit is het moment dat je moet gaan zitten om het budget te bepalen. Denk eraan dat het gemiddelde budget voor een bruiloft rond de 20.000 en 30.000 euro ligt. Houd jezelf daarom niet voor de gek en betaal alleen de diensten die je je kunt veroorloven. Vanaf hier begint de planning en de berekening van het budget. Mocht je benieuwd zijn wat het gemiddelde bedrag is dat wij Nederlanders uitgeven aan een bruiloft, dat hebben wij voor je uitgezocht! Voor vijf stappen naar de berekening van het budget voor jullie bruiloft lees je verder in dit artikel.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stap 1. Bepaal het aantal gasten

Dit is het belangrijkste voor alle diensten die je gaat contracteren voor de grote dag. Gaan jullie voor een intieme bruiloft of besluit je toch om het hele dorp uit te nodigen? De locatie is afhankelijk van het aantal gasten en je cateraar uiteraard ook. De cateraar stelt aan de hand hiervan een menu op dat voldoet aan een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Gasten
Bij Zankyou hebben we al vaak geschreven over de gasten. Afhankelijk van je budget moet je misschien wel een serie verplichtingen negeren, omdat deze enkel op je begroting drukken. Maar dit hangt helemaal van jou af! Het gemiddelde aantal gasten op een bruiloft is 150.

Feest
De helft van het budget voor een bruiloft is meestal gereserveerd voor ‘het feest’. Dit is een heerlijk deel van de bruiloft! Het ‘serieuze’ gedeelte van de dag is achter de rug en nu is het pas echt tijd om jullie liefde te vieren. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel mensen komen en per hoofd wordt meestal gerekend op 75 tot 100 euro. Elk bruidspaar kiest natuurlijk zelf om hieraan vast te houden of om hier juist onder of boven te gaan zitten.

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Andere uitgaven
Tijdens het diner worden normaal gesproken ook de bedankjes gegeven. De prijs hiervan hangt af van het soort cadeau en van het aantal gasten. Het aantal gasten is ook van belang voor de prijs van de voertuigen. Vandaag de dag regelen veel bruidsparen vervoer voor grote groepen gasten. Het is natuurlijk aan jullie om te beslissen of jullie dit regelen of niet, aangezien dit wel weer extra kosten met zich meebrengen.

opslaanFoto: Sue Graphy
Foto: Sue Graphy

Stap 2: Kleding

Prijzen
De prijsverschillen wat betreft de trouwjurk en het trouwpak zijn groot. Voor een jurk variëren de prijzen van gemiddeld 500 tot 1700 euro, voor een trouwpak leg je 300 tot 600 euro neer. Een trouwjurk is altijd belangrijker geweest dan een pak, dit heeft ook te maken met de verschillende soorten stoffen die gebruikt worden en de manier waarop de jurk wordt gemaakt. Bovendien kent een jurk vaak een ontelbaar aantal details. Hoeveel je uitgeeft voor de trouwjurk en het trouwpak heb je natuurlijk ook zelf in de hand. Er zijn prachtige designerjurken waar je op slag verliefd op wordt, maar je kunt ook net zo goed verliefd worden op een pareltje die je veel goedkoper op de kop tikt!

Mogelijkheden
Tegelijkertijd zijn de vestigingen waar je de jurk koopt meer gespecialiseerd en gevarieerd. Het merk en het atelier zijn hierbij de belangrijkste referentiepunten. In het geval van de bruidegom kun je het pak (smoking of rokkostuum) kopen of misschien wel huren, maar het is sowieso vaak makkelijker kiezen en hoeft ook niet zo lang van tevoren als bij een jurk. De prijs is daarom ook anders.

opslaanFoto: Fotografieplus
Foto: Fotografieplus

Stap 3: Denk aan de belangrijkste leveranciers

Er komen veel leveranciers kijken bij de organisatie van een bruiloft. Sommige zijn voor de hand liggend, maar anderen hebben hetzelfde belang en blijven onopgemerkt.

Wedding planner
De weddingplanner is essentieel voor de ontwikkeling van een evenement met deze kenmerken. Als organisatoren, decoratie-experts en professionele consultants verlichten zij met hun bijdrage het werk van het bruidspaar aanzienlijk. Zij weten de beste plekjes en kunnen jullie bruiloft perfect maken. Verlichting, tafellinnen, de tafelindeling, bloemen, de weddingplanner regelt het of schakelt de juiste leverancier ervoor in. En dat vaak ook nog met een dikke som korting! De vijf stappen die je naar de weddingplanner van je dromen leiden lees je hier.

Fotografie en videografie
De fotograaf en de videograaf zijn andere hoofdrolspelers op deze geweldige dag. Het is immers hun functie om alle mooie momenten vast te leggen om de herinnering aan de dag levendig te houden. Daarom raden wij aan om 10% van je budget voor deze professionals te reserveren. Hoe jij aan de fotograaf voor jouw bruiloft komt, lees je in dit vijf stappenplan!

opslaanFoto: Merel Soydas Photography
Foto: Merel Soydas Photography

Stap 4: Maak een extra potje voor onvoorziene kosten

Het is belangrijk dat er in het budget voor de bruiloft ook ruimte is voor onvoorziene kosten. Extra’s vallen vaak niet onder de afgesproken prijs en het is belangrijk om van tevoren met leveranciers te spreken en een eindafspraak te maken als dat kan. Het kan financieel minder aantrekkelijk lijken op het eerste gezicht, maar vaak is dat niet het geval.

Extra’s en twijfels
De open bar is een van de duidelijkste voorbeelden, soms is het een extra waar we niet op rekenden, soms is het inbegrepen bij de locatie. Er moet ook rekening gehouden worden met de DJ en de muziek en welke opties de gekozen locaties hiervoor biedt.

Recente diensten
Er zijn speciale diensten die we de laatste jaren steeds meer tegenkomen. Denk hierbij aan food corners met speciale gerechtjes, photocalls, photoboots en vuurwerk. Dit zijn allemaal kleine dingen die het de prijs beetje bij beetje opvoeren. Wees daarom realistisch en krijg vooral niet het gevoel dat dit iets is dat onmisbaar is. Kun je het wel betalen en wil je het graag? Reserveer dan een gedeelte van het budget hiervoor.

Onverwacht
Houd een klein bedrag achter voor onvoorziene kosten, ongelukjes, verandering en extra genodigden (meer gasten, kindermeisjes, animators…) en alles wat er nog meer kan voorvallen. Vermijd nare situaties die voortkomen uit een te krap budget.

opslaanFoto: Durfrasnes Fotografie
Foto: Durfrasnes Fotografie

Stap 5: Neem de huwelijksreis op in je budget

Neem deze reis ook op in je budget voor de bruiloft. Natuurlijk is dit bedrag afhankelijk van je bestemming, maar als referentie geven we mee: een reis naar het Caribisch gebied voor twee komt al snel neer op zo’n 3000 euro. Denk ook na over wanneer je wil reizen: ga je in het hoogseizoen of in het laagseizoen? En houd rekening met je wensen, eventuele kortingen die je kunt krijgen als je alles bij een en dezelfde organisatie boekt en uiteraard de populariteit van je bestemming.

Er bestaan reisbureaus die gespecialiseerd zijn in huwelijksreizen, maar daar moet je natuurlijk wel extra voor betalen. Maar denk er ook bij na dat je deze reis maar één keer in je leven zult maken! Hoeveel gaat jouw bruiloft kosten? Doe hier de test!

Het kan best lastig zijn om het budget te bepalen en misschien schrik je op dit moment enorm van alle kosten die erbij komen kijken. Wij zijn hiervan bewust en hebben daarom een paar tips op een rijtje gezet waarmee jullie geld kunnen besparen op de bruiloft. Happy planning!

Volg ons ook op Instagram & Facebook voor inspiratie en te gekke win acties!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Meral Soydas Photography Trouwfotografen
Dufrasnes Fotografie Trouwfotografen
SUEGRAPHY Trouwfotografen

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!