Bepaal het budget voor je bruiloft!

Voor niets gaat de zon op en dus ook jullie bruiloft zal aardig wat gaan kosten. Wij helpen jullie een handje met het opstellen van het budget!

Bepaal het budget voor je bruiloft!
Foto: Shutterstock
  • Begin organisatie
  • Bruidspaar

De bruiloft zal één van de mooiste dagen van je leven worden en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Nadat je iedereen het grote nieuws hebt verteld, begint dan ook het regelwerk. Dit is hét moment om samen het budget van de bruiloft te bepalen. Wij kunnen ons maar al te goed voorstellen dat jullie geen idee hebben waar jullie precies aan moeten denken en hoeveel geld jullie voor de bruiloft opzij moeten zetten. Daarom helpen wij je in dit artikel graag een handje verder! 

Adverteren

We leggen je uit hoe je het budget voor de bruiloft opstelt, geven tips om je aan het budget te houden en vertellen welke factoren van grote invloed kunnen zijn op jouw budget. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

opslaanbudget bruiloft
Foto: Done! By Dien

Het budget berekenen 

Je kunt een bruiloft ook wel als een puzzel zien die uit heel veel stukjes bestaat. Deze stukjes, moeten niet alleen goed in elkaar passen, maar het is ook belangrijk wat deze ‘puzzelstukjes’ gaan kosten. Aangezien een bruiloft uit zoveel verschillende onderdelen bestaat, raden we je aan om voor het opstellen van het budget een checklist voor de bruiloft erbij te pakken. Zo weet je zeker dat je geen stap overslaat en later niet voor verrassingen komt te staan. 

Uit het jaarlijkse onderzoek van Zankyou is gebleken dat wij in Nederland gemiddeld zo’n 20.000 euro tot  30.000 euro aan de bruiloft uitgeven, maar het hangt natuurlijk volledig van jullie af hoe duur jullie de bruiloft willen maken. In dit artikel vind je het gemiddelde bedrag dat wij Nederlanders uitgeven aan een bruiloft. Aangezien de uitgaven per bruidspaar enorm verschillen,  is het belangrijk om samen van tevoren jullie verwachtingen van de dag te bespreken. Bijvoorbeeld: Trouwen jullie liever groots of houden jullie het intiem? En, wil jij de nieuwste designer bruidsjurk of ben je veel gelukkiger als je trouwt in een tweedehands jurk? Dit soort factoren hebben een enorme invloed op het budget en zijn daarom belangrijk om in kaart te brengen. Daarnaast is het natuurlijk ook heerlijk om zo samen over de bruiloft te fantaseren! 

De verdeelsleutel van het budget voor de bruiloft die door bruidsparen in Nederland gebruikt wordt, ziet er als volgt uit:

5% bloemen en decoratie 

5% drukwerk 

10% trouwringen 

10% overige kosten 

15% trouwfotograaf 

15% trouwjurk 

40% catering, trouwfeest, receptie en de locatie 

opslaanbudget bruiloft
Foto: Shutterstock

Zo houd je je aan het budget 

Als je het budget hebt opgesteld, denk je misschien dat het moeilijkste gedeelte achter de rug is. Maar in de praktijk valt dit helaas tegen. Het houden aan het budget kan een behoorlijke pain in the ass zijn en daarom hebben wij wat tips voor je om dit een stukje makkelijker te maken! 

Zorg ervoor dat je ten alle tijden het overzicht bewaard. Maak een spreadsheet aan waarin je alle uitgaven bijhoudt, gecategoriseerd per onderdeel. Zet hier ook bij hoeveel je in eerste instantie opzij had gezet voor een onderdeel, zodat je niet te veel geld gaat uitgeven. Daarnaast is het ook leuk om te zien wanneer er een keertje minder uitgegeven wordt dan verwacht! Als jullie beiden geen ster zijn in budgetteren, raden we je aan om een weddingplanner in te schakelen. Hij of zij houdt met liefde jullie budget bij, zodat er geen euro teveel uitgegeven wordt. Daarnaast hebben ze vaak ook nog eens veel connecties in het vak en kunnen ze daarom fikse kortingen voor jullie regelen!

Done! By Dien is de gezelligste regeltante die jullie ooit zullen leren kennen. Ze noemt zichzelf geen weddingplanner, maar een wedding organizer. Zij vertaalt jullie wensen in de organisatie van de bruiloft van jullie dromen. Ze onderscheidt zich van andere weddingplanners door op maat te werken. Zo is ze er voor alles wat jullie nodig hebben, van een klein beetje hulp tot het plannen van de gehele bruiloft. Dit alles doet ze met liefde, ze vindt het namelijk heerlijk om de zorgen van bruidsparen weg te nemen. Als final touch wordt alles wat jullie samen doen vastgelegd in jullie eigen Done! By Dien-notitieboekje wat resulteert in een mooi trouwdagboek. 

Een andere tip is om jezelf niet lekker te maken met dingen die je niet kunt betalen. Zo tipt Done! By Dien om geen jurken te passen die je boven je budget liggen. Als jij een trouwjurk op het oog hebt waarvan het prijskaartje te groot is, zul je op andere onderdelen moeten besparen. Dit blijkt in de praktijk vaak lastig, dus voorkom teleurstellingen en ga op zoek naar een prachtige jurk die binnen je budget valt. 

opslaanbudget bruiloft
Foto: Done! By Dien

Factoren die invloed hebben op het budget van de bruiloft 

Zoals we al eerder aangegeven hebben,  zijn er enorm veel factoren die van invloed zijn op het budget van de bruiloft. Deze zijn vrijwel allemaal te vinden in de checklist. Een grote  factor die in het kostenplaatje meespeelt is het aantal gasten. Kijkend naar de kosten, is het namelijk een wereld van verschil wanneer jullie voor een intieme bruiloft gaan, of ervoor kiezen om een grote bruiloft te houden. Als jullie de kosten liever laag willen houden, maar wel zo veel mogelijk gasten willen uitnodigen, raden wij jullie aan om onderscheid te maken tussen de dag- en avondgasten. Het gemiddelde aantal gasten op een bruiloft in Nederland is 150. 

Daarnaast is de trouwlocatie ook van grote invloed op het budget van de bruiloft. Deze hangt uiteraard samen met het aantal gasten, maar ook met de soort locatie en de plaats. De kosten voor het trouwfeest kunnen af en toe ook aardig oplopen. Voor de gemiddelde prijs per gast is kun je al snel  75 euro tot 100 euro rekenen. In de Randstad betaal je duidelijk meer voor een trouwlocatie dan op andere plekken in Nederland. Het zal ook niet als verrassing komen dat trouwen in een hotel of kasteel duurder is dan op een boerderij of het gemeentehuis. Een tip van Done! By Dien is om voordat jullie een locatie gaan bezichtigen, te checken of de locatie met een minimale omzet/omzetgarantie werkt. Op deze manier kun je kijken of de locatie binnen het budget valt. Zo niet, dan geldt hier hetzelfde als voor de trouwjurk: maak jezelf niet lekker met dingen die je niet kunt betalen! 

Het is belangrijk dat er in het budget voor de bruiloft ook ruimte is voor onvoorziene kosten. Extra’s vallen vaak niet onder de afgesproken prijs.Het is belangrijk om van tevoren met leveranciers, indien mogelijk, een eind afspraak te maken over de kosten. Het kan soms financieel minder aantrekkelijk lijken op het eerste gezicht, maar vaak is dat niet het geval.

Ook de huwelijksreis wordt meegenomen in het budget voor de bruiloft. Natuurlijk is dit bedrag afhankelijk van je bestemming, maar we geven de volgende referentie graag mee: een reis naar het Caribisch gebied voor twee personen komt al snel neer op zo’n 3000 euro. Denk ook na over wanneer je wil reizen: ga je in het hoogseizoen of in het laagseizoen? Houd ook rekening met jullie wensen, eventuele kortingen die jullie kunnen krijgen (als jullie alles bij dezelfde organisatie boeken) en de populariteit van jullie vakantiebestemming. 

Er bestaan reisbureaus die gespecialiseerd zijn in huwelijksreizen, maar daar komen ook extra kosten bij kijken. Denk wel: deze reis zullen jullie maar één keer in jullie leven maken!

Het kan best lastig zijn om het budget te bepalen en misschien schrik je op dit moment wel enorm van alle kosten die bij een bruiloft komen kijken. Wij zijn ons hiervan bewust en hebben daarom een paar tips op een rijtje gezet waarmee jullie geld kunnen besparen op de bruiloft. Happy planning!

 

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Done! By Dien Weddingplanners
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!