Something old, something new, something borrowed, something blue

Something old, something new, something borrowed and something blue... We kennen het gedicht voor het huwelijk allemaal. Hoe jij dit aan jouw bruiloft toe moet voegen lees je hier!

Something old, something new, something borrowed, something blue
Foto: Shutterstock
  • Trouwtradities
  • Guest-blogger

Bijna iedereen die bezig is met het plannen van zijn/haar bruiloft kent het oude, Engelse gedicht voor het huwelijk ‘Something old, something new, something borrowed and something blue‘ wel. Velen van ons zullen het stuk ‘and a silver sixpence in your shoe‘ niet kennen. We weten dat het iets met bijgeloof te maken heeft, maar wat houdt het nou precies in? Petra van Something Blue Weddings & Events legt het ons even haarfijn uit!

opslaanFoto: De Grote Dag
Foto: De Grote Dag
Adverteren

De betekenis erachter is dat wanneer de bruid deze dingen op de huwelijksdag bij zich draagt, dit geluk zal brengen in haar huwelijksleven. We maken onderscheid tussen vier elementen:

Something old 

‘Something old’ houdt in dat je iets bij je draagt dat verwijst naar een leuk moment, bijvoorbeeld met je (groot)ouders. Zoals een sieraad dat je moeder of oma droeg op haar bruiloft, of een geluksbrenger die je van je (groot)ouders hebt gekregen. Al helemaal bijzonder: een medaillon met een foto van je (groot)ouders of een foto van vroeger! De boodschap achter ´something old´is dat het gelukkige huwelijk van de moeder of oma van de bruid over zal gaan op de nieuwe bruid.

Something new 

‘Something new’ houdt in dat je iets nieuws bij je moet dragen. Dit nieuwe item staat symbool voor optimisme, succes en hoop voor jullie nieuwe toekomst samen. Dit is eigenlijk wel een makkelijk item, want bijvoorbeeld je trouwring, je trouwjurk of je accessoires voor je bruiloft kunnen dienen als ´something new.´

Something borrowed 

‘Something borrowed’ houdt in dat je iets bij je moet dragen dat je geleend hebt. Duik bijvoorbeeld een in de kledingkast van je vriendinnen! Maar wat is nou leuk om van je vriendinnen te lenen voor de bruiloft? Denk aan een sieraad, of als je vriendinnen ook al getrouwd zijn: iets wat zij gedragen heeft op haar bruiloft. Het dragen van dit geleende item brengt je een toekomst vol weelde. Als de bruid dit bij haar draagt kan zij ook rekenen op steun van familie en vrienden.

Something blue 

‘Something blue’ betekent dat je iets van blauwe kleur bij je moet dragen. Je kunt het zo gek maken als je het zelf wilt! De blauwe kleur symboliseert liefde, trouw, bescheidenheid en zuiverheid. Denk bijvoorbeeld aan blauwe accessoires, blauwe nagellak of blauwe bloemen in het bruidsboeket. Of: een blauwe onderrok onder je bruidsjurk, wat echt voor dat ‘wow-effect’ zal zorgen!

And a silver sixpence in your shoe 

‘And a silver sixpence in your shoe’ houdt in dat je een zilveren muntje in je linkerschoen moet dragen. Het zilveren muntstuk dat je bij je draagt staat voor rijkdom en financiële zekerheid.

opslaanFoto: De Grote Dag
Foto: De Grote Dag

Hoe maak je dit persoonlijk? 

Alle elementen staan voor geluk, maar hoe geef je hier nou een persoonlijk tintje aan? Als iets ouds kan je denken aan iets van je opa of oma, bijvoorbeeld een klein fotootje of misschien heeft je oma of moeder haar trouwjurk goed bewaard en past deze (nog) goed in jullie plannen. Als de bruidsjurk niet goed in jullie bruiloft past, kan je deze wellicht aanpassen of alleen de sluier gebruiken. Op deze manier heb je een uniek “something old”. Mocht je dit allemaal niet hebben, dan is een vintage winkel een leuke oplossing om iets origineels te vinden. Denk hierbij aan een mooi tasje, schoenen of een birdcage sluier.

opslaanFoto: Martijn Roos Fotografie
Foto: Martijn Roos Fotografie

Met iets ouds kan je ook op een heel originele manier de tafelsetting aanvullen. Juist met die mooie foto’s van dierbaren, oude kandelaars (deze hoeven niet allemaal bij elkaar te passen om een bijzonder effect te hebben). Struin gewoon eens over de zolder van je familie heen of maak een rondje over de rommelmarkt of door de kringloopwinkel. Wedden dat je leuke dingen tegenkomt die je heel goed kan gebruiken!

opslaanFoto: Ronald Zijlstra
Foto: Ronald Zijlstra

Something new zal wellicht iets makkelijker zijn dan something old. Er zijn ten slotte aardig wat dingen die jij nieuw moet kopen voor de bruiloft! Denk hierbij aan jouw trouwjurk, trouwschoenen, accessoires etc.

Something borrowed, is eigenlijk ook eenvoudig in te vullen. Denk hierbij aan een geleend zakdoekje, die mooie parels van oma of moeder of bijvoorbeeld een tasje.

En voor something blue? Wat moet je anders kiezen dan die eeuwige kousenband? Denk bijvoorbeeld eens aan aparte oorbellen, een mooie ring met een blauwe topaas of aquamarijn, iets blauws voor in je haar, knalblauwe bruidsschoenen, zijn sokken in blauw, prachtige blauwe linten aan je boeket, een sexy setje voor onder jouw trouwjurk. Of … jouw boeket en alle bloemen op jullie dag in het blauw. Hoe je zo’n bruidsboeket kiest lees je hier.  En er is nog veel meer te bedenken!

Oh, en dat muntje? Je (schoon)vader heeft vast wel een muntje voor in jouw tasje! Voor het aangename lopen zou ik het muntje maar niet in je schoen stoppen…

opslaanFoto: Ronald Zijlstra
Foto: Ronald Zijlstra

Nu hebben wij eindelijk duidelijk wat dat Engelse versje inhoudt! Voor de organisatie van jullie bruiloft kan je altijd terecht bij Petra van Something Blue Weddings & Events of één van onze andere leveranciers. Hoe jij een vintage bruiloft organiseert vind je hier!

Meer lezen over een blue themed bruiloft?

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Something Blue Travel Huwelijksreis
Ronald Zijlstra Fotografie Trouwfotografen
De Grote Dag Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!