Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Zeker wanneer het op bruiloften aan komt. Waar wij Nederlanders de bruiloft liever uitstellen om nog even door te sparen, sluiten Amerikaanse bruidsparen er gerust een lening voor af. Je trouwt tenslotte maar 1 keer! Trouwerijtjes heeft een aantal leuke Amerikaanse tradities en details voor jullie op een rijtje gezet!
Als echte Amerika lover, ben ik natuurlijk gek op hun over the top weddings! Gigantische ijssculpturen, spectaculaire vuurwerkshows, culinaire 10-gangen diners, je kan het zo gek niet bedenken. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om er een onvergetelijke dag van te maken. Amerikanen besteden gemiddeld 27.000 dollar aan een bruiloft, omgerekend zo’n 25.000 euro. In Nederland ligt het gemiddelde tussen de 12.000 en de 15.000 euro. Een aardig verschil dus.
Ook al vinden wij nuchtere Hollanders het soms overdreven, er zijn ook een aantal Amerikaanse gewoontes en tradities die echt heel leuk zijn. Denk aan een ‘rehearsal dinner’ (een oefen diner met de belangrijkste gasten op de dag voor de bruiloft) en de ‘bouquet toss’ (het gooien van het bruidsboeket). Lees hieronder veel meer typisch Amerikaanse dingen die stiekem best leuk zijn voor je eigen bruiloft.
Weddingwebsite
Bijna ieder Amerikaans bruidspaar maakt tegenwoordig gebruik van een weddingwebsite. Dit is een gepersonaliseerde pagina met allerlei informatie rondom de bruiloft. Er is praktische informatie te vinden, zoals over de locaties, routes en hotels in de omgeving, maar er staan meestal ook foto’s van het bruidspaar op, een verhaaltje over hoe ze elkaar hebben ontmoet, een forum waar de genodigden vragen kunnen stellen en de contactgegevens van de weddingplanner of maid of honor.
Nu denk je misschien: wat een gedoe, die informatie kun je toch ook in je uitnodiging zetten? Dat klopt, maar dat betekent wel dat je extra papier moet toevoegen aan de envelop. Op zich niet erg, maar dat kost je vaak wel wat meer geld. En aangezien bijna iedereen online leeft tegenwoordig, is een website maken een reuze handige oplossing. Dat kan gewoon hier, op zankyou.nl. Het is geheel kosteloos om een trouwwebsite aan te maken, waarbij Zankyou het ook mogelijk maakt om gebruik te maken van verschillende premium opties om je eigen website nog professioneler te maken! Een eigen domeinnaam waar de genodigden naartoe kunnen surfen, een cadeaulijst aanmaken voor de gasten en je kunt kiezen uit honderden thema’s kleuren en stijlen, zodat je precies kunt maken wat je mooi vind.
Een tip: hou de website gewoon simpel. Overlaad je genodigden niet met bakken informatie, want het moet wel overzichtelijk en leuk blijven. Amerikanen hebben er een handje van om er complete ‘love shoots’ op te zetten, pagina’s lange verhalen over eerste ontmoetingen en dates, biografieën over hun belangrijkste gasten en blogs met dagelijkse updates. Dat mag natuurlijk als je het leuk vind, maar hou vooral het doel van de website voor ogen: genodigden informeren en enthousiast maken. Ze weten heus wel hoe leuk en verliefd jullie zijn!
Gift registry
Een cadeautip die we in Nederland allemaal kennen is een klein envelopje onderaan de uitnodiging. Gasten nemen een gevulde envelop mee naar de bruiloft en stoppen die in een speciaal gemaakte enveloppendoos. Vrij saai, maar wel nuttig voor het bruidspaar. In Amerika wordt dit heel anders aangepakt. Het is sowieso niet gebruikelijk om een cadeau mee te nemen naar een bruiloft. Genodigden sturen hun cadeau van te voren op, of kijken op de cadeaulijst van het bruidspaar. Deze cadeaulijst wordt ook vaak toegevoegd aan hun bruiloftwebsite. Alles wat het bruidspaar graag willen hebben staat verzameld op één pagina. Er staan vaak huishoudelijke artikelen op, maar het komt ook voor dat bruidsparen vragen om een bijdrage voor bijvoorbeeld een nieuwe bank of hun huwelijksreis. Met een simpele druk op de knop koop je het betreffende artikel direct voor het bruidspaar en is deze niet meer ‘te koop’ voor andere genodigden. Zankyou biedt de mogelijkheid om een cadeaulijst aan te maken!
Bridemaids en groomsmen
Je kent het vast wel uit Amerikaanse films: het bruidspaar staat bij het altaar, vergezeld door een hele rits aan ‘bridesmaids’ aan de kant van de bruid, en ‘groomsmen’ aan de kant van de bruidegom. De rol van bruidsmeisje/jongen wordt in Nederland vrijwel altijd gegeven aan kinderen. Een schattig nichtje of neefje loopt achter het bruidspaar aan met bloemen of de ringen.
In Amerika gaat dit net even anders. Daar zijn de bruidsmeisjes en jongens geen kinderen, maar vaak de beste vrienden of familieleden van de bruid en de bruidegom. ‘Bridesmaids’ en ‘groomsmen’ worden als belangrijke gasten gezien en krijgen dan ook een speciale behandeling. Ze worden op originele manier ‘gevraagd’ voor de grote dag, ze krijgen dezelfde jurken of pakken aangemeten (meestal op kosten van het bruidspaar), hebben eigen vervoer naar de kerk/feestlocatie (vaak een limousine!) en staan naast het bruidspaar wanneer zij hun geloften afleggen.
Wanneer je als Nederlands bruidspaar beide twee, of meer getuigen hebt, is het natuurlijk best leuk om ze ook te benoemen tot echte bridesmaids en groomsmen. Je kunt zorgen dat de vrouwen dezelfde jurk dragen, of in ieder geval dezelfde kleur, een boeketje bloemen vast hebben en hun haar hetzelfde dragen. De mannen dragen bijvoorbeeld dezelfde (kleur) stropdas, of hebben een speciale corsage opgespeld. Laat ze bij de plechtigheid in koppels voor jullie uit lopen. Dit levert gegarandeerd mooie foto’s op!
Sweet tables
Naast een enorme bruidstaart, die in Amerika geserveerd wordt als toetje na het diner, zijn er vaak ook andere zoete lekkernijen. Bijvoorbeeld een candybar, waar gasten hun eigen zakje snoep kunnen scheppen. Maar ook een icecream bar, doughnut bar, of cookiebar zie je vaak voorbij komen. En zeg nou zelf, dat is toch een top idee! Trakteer je gasten op een lekkernij die ze zelf samen kunnen stellen tijdens de receptie, of ’s avonds tijdens het feest. Succes gegarandeerd!
Grand entrance
Na de ceremonie en de receptie volgt in Amerika de ‘grand entrance’. Alle gasten zijn al aanwezig in de betreffende zaal, of op de feestlocatie en wachten op het bruidspaar. De ceremoniemeester of DJ kondigt de komst van het bruidspaar aan en met een groot applaus komen ze binnen. Onder begeleiding van muziek gaan ze meteen de dansvloer op.
Waar wij Nederlanders liever kiezen voor een bescheiden openingsdansje op een rustig liedje, gaan Amerikaanse bruidsparen vaak helemaal los. Na maanden van oefenen op ingewikkelde choreografieën, vermaken ze hun gasten met een minutenlangdurend spektakel van dansjes op hun favoriete nummers. Soms doen de bridesmaids en groomsmen ook mee, of verrast de bruidegom de bruid met een ingestudeerd optreden. Hoe dan ook: het is een uitbundige gebeurtenis wat de meeste Amerikaanse bruidsparen het hoogtepunt van de dag vinden. Wil jij er ook een uitbundige gebeurtenis van maken? Bekijk dan de dansscholen die jullie op weg kunnen helpen om dit onvergetelijk te maken!
Waarschijnlijk moeten veel mensen er niet aan denken, maar het is natuurlijk wel leuk om de openingsdans eens anders aan te pakken. Vraag de DJ om te beginnen met een rustig nummer en na een minuut ineens te wisselen naar een hip dans nummer. De gasten zijn hierdoor verrast en jij en je partner nodigen ze uit om ook gezellig mee te doen. Benieuwd bij welke DJ´s je hiervoor terecht kunt en die ervoor zullen zorgen dat het een knalfeest wordt? Wij raden je SKYFLY en Ambitious aan, een absolute top aan DJ´s die niet gemist mogen worden op een bruiloftsfeest.
Genoeg tips dus om Amerikaanse tradities subtiel te verwerken in je Nederlandse bruiloft! En tot slot, wat in Amerika ook heel gebruikelijk is: de ouders van de bruid betalen voor de bruiloft. Dat lijkt me nou wel een goeie om erin te houden (knipoog)! Voor meer tips om geld te besparen op je bruiloft kijk je hier. En als je wilt weten hoeveel zo’n bruiloft jullie nou eigenlijk gaat kosten kijk je hier!
Meer trouwinspiratie opdoen? Lees dan ook:
Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!
Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief
Laat een bericht achter