De etiquette van het huwelijk: hoe hoort het eigenlijk?

Het huwelijk is natuurlijk al een eeuwenoude traditie en in de loop van de tijd is er dan ook een uitgebreide huwelijksetiquette ontstaan. Die kan je houvast bieden bij het regelen van je bruiloft, want de etiquette geeft antwoord op een aantal vragen waar je als aanstaand bruidspaar tegenaan loopt. Hoe hoort het bijvoorbeeld op de uitnodiging, aan welke kant loop jij als bruid de trouwzaal in en hoe snij je eigenlijk de bruidstaart aan?

Foto: Dario Endara
Foto: Dario Endara
Foto: IN-fotodesign
Foto: IN-fotodesign

Uitnodiging

Vroeger was het gebruikelijk dat de ouders van de bruid en bruidegom de uitnodigingen verstuurden, maar tegenwoordig is het heel normaal dat het bruidspaar dit zelf regelt. Het is dan ook heel erg leuk om je bezig te houden met het ontwerpen van jullie uitnodiging voor de bruiloft! De trouwkaart wordt bij voorkeur 8 tot 12 weken voor de bruiloft verstuurd. Bekijk ook deze 6 alternatieven voor de standaard uitnodiging 

Gasten die je ook voor het feest wilt uitnodigen, krijgen bij de trouwkaart een apart kaartje of briefje waarin alle gegevens over het feest staan. Gasten die alleen een kaart krijgen, zijn welkom bij de plechtigheid en de receptie. Laat geen misverstanden bestaan over de vraag op welke delen van je dag iemand welkom is!

Foto: De Kievit Bruiloften
Foto: De Kievit Bruiloften

Geef ook aan hoe gasten kunnen laten weten dat ze erbij zullen zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de vermelding ‘r.s.v.p.’ (répondez s’il vous plaît) met daarachter een e-mailadres en/of een telefoonnummer en een uiterste datum.

Alle gasten boven de achttien horen een eigen uitnodiging te krijgen, ook als iemand bijvoorbeeld nog bij zijn ouders woont. Als je een single wil uitnodigen op je huwelijk, maar je wil diegene wel de mogelijkheid geven om iemand mee te nemen, dan schrijf je op de uitnodiging bijvoorbeeld ‘Kim Janson en gast’. Doe je dit niet, dan kan je gast eigenlijk alleen maar iemand meenemen na overleg met het bruidspaar.

Ceremonie

Als het bruidspaar binnenkomt in de trouwzaal, moeten alle gasten gaan staan. Voor en tijdens de huwelijksceremonie is het traditie dat de bruid rechts van de bruidegom loopt en zit. Na het huwelijk loop je aan de linkerkant van je man. Grappig om te weten is dat ook je boeket meewisselt! Dat draag je volgens de etiquette namelijk eerst in je rechterhand en na het ja-woord in je linkerhand. Wist je trouwens dat het traditioneel een taak van je aanstaande is om het bruidsboeket uit te zoeken?

Je kunt zelf kiezen aan welke hand je een trouwring gaat dragen. Van oorsprong dragen katholieken hun ring links, en protestanten rechts. Omdat tegenwoordig lang niet iedereen kerkelijk is, wordt er nu vaak voor gekozen om de ring te dragen aan de hand die je het minst gebruikt: zo beschadigt hij minder snel.

Foto: Arma Fotografie
Foto: Arma Fotografie

Receptie

Bij het feliciteren na de ceremonie wordt de bruid het eerst gefeliciteerd. Naast haar staat uiteraard de bruidegom. Bij een formelere bruiloft is het gebruikelijk dat ook je ouders bij jullie staan om felicitaties in ontvangst te nemen. Ook hiervoor zijn regels: naast de bruidegom staan zijn moeder en vader (in die volgorde) en daarnaast eerst de moeder en dan de vader van de bruid.

Een leuk onderdeel van de receptie is het aansnijden van de bruidstaart. Je hoort de taart samen aan te snijden: de bruid houdt het mes vast en de bruidegom legt zijn hand over de hare. Je snijdt samen een stukje af van de onderste laag van de taart. De bruidegom geeft het eerste hapje aan de bruid, waarna zij hem een stukje geeft. Het is een populaire traditie om de bovenste laag van de bruidstaart te bewaren, in te vriezen en te eten op jullie eerste trouwdag. En nog een goed bericht voor het trouwbudget: het hoort óók bij de etiquette dat de ouders van de bruid de taart betalen!

Foto: Fotosolo
Foto: Fotosolo

Wil jij je bruidstaart zelf maken? Bekijk dit artikel en ontdek hoe!

Ga jij je ook aan de etiquette houden op je trouwdag? Of wijk jij er juist helemaal van af? Heb je nog meer vragen over bruiloftsetiquette? Laat hieronder je reactie achter.

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Reacties (4)

Laat een bericht achter

Voorkom dat je dag in het water valt: hoe overleef ik een regenachtige bruiloft in 5 stappen!
Voorkom dat je dag in het water valt: hoe overleef ik een regenachtige bruiloft in 5 stappen!
Laten we eerlijk zijn: als je in Nederland trouwt is er best wat kans op regen. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je de dag waterproof kan maken!
Hoe decoreer je een herfstbruiloft in 5 stappen?
Hoe decoreer je een herfstbruiloft in 5 stappen?
Een bruiloft in de herfst klinkt geweldig, maar hoe decoreer je deze? Wij leggen het uit in 5 simpele stappen!
Foto: Shutterstock
Trouwen is geweldig, maar hoe vermaken jullie bruidskinderen zich?
Hoe zorgen jullie ervoor dat de bruidskinderen zich vermaken en belangrijk voelen op jullie trouwdag? Lees hier activiteiten voor de bruidskinderen!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie