RSVP op je trouwkaart: wat is het en waarom is het belangrijk?

Waarom moet je een RSVP kaart voor de bruiloft versturen en hoe gaat dit in zijn werk? Lees er alles over!

RSVP op je trouwkaart: wat is het en waarom is het belangrijk?
Voorbeeld van RSVP bruiloft kaart. Foto: Letter and Vine
  • Uitnodigingen en Stationery
  • Save-the-date
  • Origineel

Een bekend begrip in de bruiloft is de zogenaamde RSVP. Door middel van deze kaartjes weten jullie hoeveel gasten er aanwezig zijn op de bruiloft. Iets dat niet geheel onbelangrijk is wanneer je bezig bent met het plannen van de grote dag. Veel bruidsparen willen weten wat er precies op die RSVP-kaartjes moet komen te staan, wanneer ze de deur uit moeten en hoe je het gastenaantal het best bij kunt houden. In dit artikel laten we je een aantal voorbeeld RSVP’s zien en geven we antwoord op al jouw vragen omtrent het kaartje. Lees snel verder!

Wat is een RSVP? 

Adverteren

RSVP (of R.S.V.P) is Frans en betekent letterlijk: répondez s’il vous plaît (antwoord alstublieft). De RSVP is een manier voor jouw gasten om te laten weten of zij aan- of afwezig zijn op de bruiloft en of zij eventueel een plus one meenemen. Als bruidspaar doe je deze de deur uit en krijg je het antwoord zo digitaal of per post terug van de gasten. 

opslaan
Credits: Boho Pampas, Zankyou Paper

Waarom een RSVP voor jouw bruiloft versturen?

Zodra jouw gasten een uitnodiging voor jouw bruiloft ontvangen, zullen ze super enthousiast reageren en je vertellen dat ze graag aanwezig willen zijn op jullie grote dag. De meeste gasten zullen het direct op hun kalender schrijven, maar er blijven altijd een aantal gasten op jullie gastenlijst over die nog niet officieel hebben bevestigd of zij aan- of afwezig zijn op de bruiloft. Daarom is het handig om een verplichte R.S.V.P aan jullie trouwuitnodigingen toe te voegen. Door middel van deze RSVP kunnen jullie eenvoudig een definitieve gastenlijst opstellen om te gebruiken bij de laatste voorbereidingen van jullie bruiloft. Met de definitieve gastenlijst maken jullie de tafelschikking, regelen jullie bedankjes en kunnen jullie het definitieve aantal gasten doorgeven aan de cateraar of andere trouwleveranciers. Als er veel gasten uiteindelijk niet kunnen komen, zou je ook nog nieuwe gasten kunnen uitnodigen die de gastenlijst nét niet haalden.

Voor het kopen van de mooiste trouwkaarten en RSVP-kaarten, bevelen wij je aan om contact op te nemen met één van de leveranciers in onze database.

opslaan
Credits: Rubin, Zankyou Paper

Wanneer is de uiterlijke datum om te RSVP’en?

De RSVP-kaartjes gaan samen met de uitnodigingen zo een zes tot acht weken voor de bruiloft de deur uit. Zet de RSVP deadline twee tot vier weken vóór de huwelijksdatum. Zo weten jullie op tijd wat de situatie is em hebben jullie gasten ruim de tijd om te reageren. In het ideale geval reageren de gasten zodra ze de uitnodiging hebben ontvangen, en kun je de definitieve lijst al eerder doorgeven. De deadline geeft je als uiterlijke datum nog steeds genoeg tijd om de gasten die nog geen antwoord hebben gegeven te benaderen. Want wat doe je als je nog geen antwoord hebt? Bellen! Neem contact op met alle gasten van wie jullie nog niets gehoord hebben, of schakel jullie ceremoniemeester in voor deze taak. Laat niets aan het toeval over, want het hebben van een bevestigde en definitieve gastenlijst kan jullie erg veel geld schelen. Zo betalen jullie namelijk niet voor de gasten die uiteindelijk niet aanwezig zijn!

Tip: houdt goed bij wie wel en wie nog niet gereageerd hebben, zodat jullie zonder twijfel weten dat jullie gastenlijst klopt!

Willen jullie graag RSVP’s met handgeschreven kalligrafie? Dan raadt Letter and Vine jullie aan om tenminste vier weken van tevoren contact op te nemen met het bedrijf wat de kaarten maakt. Lees hier waarom jullie trouwkaarten nog mooier worden met kalligrafie!

opslaan
Voorbeeld van RSVP bruiloft kaart. Foto: Letter and Vine

Wat staat er op een RSVP-kaart?

Belangrijke informatie om te vermelden op de RSVP kaart, zijn:

  • Ruimte voor de gast om zijn/haar naam te vermelden
  • Een keuze voor afwezig of aanwezig: laat mensen zich ook nadrukkelijk afmelden als zij niet kunnen, zo hebben jullie nooit twijfel of iemand wel of niet komt.
  • De datum voor wanneer jullie gasten gereageerd moeten hebben
  • Met hoeveel personen zal deze gast aanwezig zijn: maak eventueel onderscheid tussen het aantal kinderen en volwassenen.
  • Adres van de gast om later een kaartje heen te kunnen sturen

Je kunt ook extra’s toevoegen aan de RSVP, zoals bijvoorbeeld het menu. Als je op jouw bruiloft een keuzemenu hebt, is het voor de cateraar handig als de gasten alvast hun voorkeur doorgeven. Dit scheelt tijd, dat weer op andere leuke manieren besteedt kan worden. Als het menu nog niet definitief is, kun je de gasten laten aangeven of ze vis, vlees of vegetarisch eten willen. Een andere leuke optie om toe te voegen aan jouw RSVP is bijvoorbeeld een verzoeknummer voor tijdens het feest. Je kunt het zo gek niet bedenken, alles is mogelijk!

opslaan
Credits: Coeur, Zankyou Paper

RSVP per post of digitaal?

Per post – Van oorsprong werd de apart bijgevoegde RSVP-kaart terug gestuurd per post. Dit is vandaag de dag natuurlijk niet meer nodig, hoewel het wel leuk is. De RSVP.-kaart zit apart bij de uitnodiging, samen met een envelop om hem op te sturen. De enveloppen voor de RSVP-kaarten zijn voorgeprint. Jullie adres staat er dus al op, en het is ook gebruikelijk om de postzegel bij te voegen. 

Digitaal – Hoewel wij fan zijn van bijzondere tradities op bruiloften, is het voor de RSVP handig dat het antwoord online doorgegeven kan worden. Er is namelijk altijd een kleine kans dat de post niet aankomt, en de aanwezigheid per post doorgeven is bovendien extra werk voor zowel de gast als voor jullie. De kaart moet namelijk ingevuld en verstuurd worden – extra werk voor de gast. Als de bevestiging bij jou binnenkomt moet jij de gegevens weer verwerken – en dit doe je toch vaak op de computer, of zelfs online – extra werk voor jou. Het is daarom geen gek idee om de RSVP digitaal te ontvangen. De RSVP kan op verschillende manieren online worden doorgeven. Hoe meer opties je aanbiedt, hoe groter de kans is dat je gasten snel reageren. Zet op de kaart verschillende contactmethodes, of vraag om één specifieke contactmethode. Je kunt vragen of de gasten een e-mail sturen naar een speciaal e-mailadres, ze hun aanwezigheid laten invullen op jouw bruiloftsite, of eventueel vragen je een Whatsappje te sturen. Tip: Gebruik de Zankyou app en ontvang de RSVP reacties voor jouw bruiloft van je gasten gemakkelijk online op de mobiele telefoon.

opslaan
Credits: Marsala, Zankyou Paper

Voorbeelden van RSVP-kaarten en leuke tips!

Traditioneel gezien is de R.S.V.P. een los kaartje dat verstuurd wordt samen met jullie trouwkaarten. De RSVP-kaart kan helemaal in de stijl van jouw bruiloft en geheel naar jullie wensen worden gemaakt. Je kunt kiezen voor een formele RSVP-kaart met de traditionele aanhef, maar ook gaan voor gepersonaliseerde checkboxen met grappige teksten als ‘Ja, ik zou dit voor geen goud willen missen’, of ‘Nee, ik proost op afstand voor jullie!’

opslaan
Voorbeeld van RSVP bruiloft kaart. Foto: Letter and Vine

Zijn jullie nog op zoek naar iemand die de prachtige kaarten kan maken? Neem dan contact op met Letter and Vine! Zij verzorgen prachtige handgeschreven kaarten. Op welke manier wil jij je gasten vragen hun aanwezigheid te bevestigen?

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Letter and Vine Uitnodigingen en Stationery
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!