Zelf trouwkaarten ontwerpen: zo doe je dat!

Zelf je trouwkaarten ontwerpen is echt heel leuk! Het is heel makkelijk om zelf te doen, en bovendien is het gewoon heel bijzonder om je eigen kaart te ontwerpen. En het leukste: het is makkelijker dan het lijkt. Volg onze stappen en maak de leukste trouwkaarten voor jouw bruiloft!

  • Uitnodigingen en Stationery
  • Aanbeveling
  • Artistiek

Voor de controlfreak, de creatieveling en de stiekeme designer: Het maken van je eigen trouwkaarten is makkelijker dan ooit. Helemaal gepersonaliseerd zoals je zelf wilt, uniek en heel leuk om te doen! Begin je bruiloft goed en ontwerp je eigen prachtige gepersonaliseerde kaarten. Vergeet de witte standaard kaarten. Maak je eigen trouwkaart helemaal vanaf scratch. Hoe? Lees snel verder!

opslaanFoto: Oh So Pretty Party
Foto: Oh So Pretty Party

De stijl van jouw bruiloft

Belangrijk bij het ontwerpen van de trouwkaarten is te ontdekken wat jullie stijl is. Doe vooraf inspiratie op via bijvoorbeeld Pinterest. Pin er op los, en leg je stijl vast. Kijk goed naar jullie persoonlijkheid, de stijl van de bruiloft, het seizoen van de bruiloft en het soort viering. Op basis van deze gegevens kun je kijken wat voor soort kaart er het beste bij jullie bruiloft past. Is het een zomerbruiloft? Ga dan voor vrolijke kleuren en uitbundige vormen. Is het een kleine bruiloft bijvoorbeeld in de kerk? Houd het dan wat ingetogener. De kaart moet een goede indruk geven van wat voor bruiloft de gasten kunnen verwachten.

opslaanFoto: Leintjes.nl
Foto: Leintjes.nl

Voel, ruik en proef

Er is zoveel mogelijk bij het ontwerpen van de kaarten, en het is daarom aan te raden een keer de winkel in te duiken om alle soorten kaarten ook even in het echt te bekijken. Welke kaarten trekken jouw aandacht? Welk formaat, grootte, en papiersoort trekt jouw aandacht? Op de computer een kaart selecteren is een ding, maar in het echt is het toch vaak net anders. Het is belangrijk vooraf op ontdekking te gaan over wat er allemaal mogelijk is. Dit scheelt je een hoop frustratie bij het ontwerpen van de kaarten.

opslaanFoto: Leintjes.nl
Foto: Leintjes.nl

De trends

Wil je rekening houden met de trends? Er is veel mogelijk, zelfs binnen de trends van de trouwkaarten van 2018. Wat we veel zien is de Scandinavische stijl, aquarel, minimalisme, rustic chique en lettering. Er zit vast iets tussen wat je mooi vindt, maar je kunt natuurlijk ook je eigen gevoel en smaak volgen en helemaal doen wat je zelf mooi vindt!

opslaanFoto: Leintjes.nl
Foto: Leintjes.nl

Formaat

De standaard trouwkaarten waren vierkant, maar tegenwoordig zie je veel meer rechthoekige kaarten, staand of liggend. Ook enkele kaarten zijn in opmars. Hier heb je natuurlijk wel beperkt ruimte, maar ze zijn wel een stuk voordeliger. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een drieluik, of een kaart kiezen in een bepaalde vorm, zoals een hartje, of andere bijzondere vormen.

opslaanFoto: Leintjes.nl
Foto: Leintjes.nl

Bekijk het ontwerpsysteem

Het is handig om het ontwerpsysteem goed te kennen. De tool van Leintjes Trouwkaarten bijvoorbeeld, is heel makkelijk in gebruik. Kies een blanco design en begin! Kijk goed naar de opties. Kun je met verschillende papiersoorten werken, en heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om metallic kleuren te gebruiken? Je kunt een idee van een kaart in je hoofd hebben, maar het zou heel jammer zijn als je bij het ontwerpen van de kaart erachter komt als dat helaas niet gaat lukken.

Bekijk ook de meest originele trouwkaarten!

Hoe werkt het het ontwerpsysteem?

Marjolein van Leintjes Trouwkaarten vertelt: “Het leukste van jullie eigen trouwkaarten ontwerpen is dat er oneindig veel ontwerpen bestaan!” Jullie beginnen met het uitkiezen van een kaart uit de collectie of een blanco kaart. Dit geeft de mogelijkheid om zelf de kaart te ontwerpen, maar met een beetje hulp. Jullie kunnen zelf alle kleuren aanpassen, lettertypes kiezen en eigen foto’s en afbleedingen uploaden. Daarna bepalen jullie zelf het formaat en de papierkeuze waardoor er een eigen en unieke kaart ontstaat! Tevens kunnen jullie een proefdruk bestellen voor €1, dan krijgen jullie de kaart thuisgestuurd met staaltjes van de papiersoorten en envelopkleuren die jullie hebben uitgekozen. In jullie eigen account op de website wordt de kaart bewaard, daarna kunnen jullie dus eenvoudig de bestelling plaatsen met eventueel nog wat wijzingingen.

opslaanFoto: The Sparkle Company
Foto: The Sparkle Company

Keuzes, keuzes en nog meer keuzes!

Er zijn zoveel opties, het duizelt ervan. Welke opties heb je, en waar moet je op letten? Voor de lettertypes is aan te raden om niet teveel soorten door elkaar te gebruiken. Ga voor één basic lettertype, en kies een andere uitbundige voor bijvoorbeeld de namen en de datum. 

Je kunt zelf een foto uploaden, of een eigen afbeelding kiezen. De meeste ontwerpsystemen hebben zelf ook een grote database. Let op dat de eigen gekozen afbeelding van goede kwaliteit is. Twijfel je of je foto groot genoeg is, of heb je andere vragen? Neem dan contact op met de website waar je de kaart maakt. Als jouw foto, afbeelding of icoon erg druk is, ga dan voor een rustige achtergrond. Ga niet voor meer dan 2 of 3 hoofdkleuren, anders wordt het te druk.

Om zeker te weten dat alles goed is, de kleuren juist zijn, en de rest van de kaart klopt, is het altijd aan te raden eerst een proefdruk te maken. Hoe de kleuren uitpakken kan namelijk ook per papiersoort afwijken.

opslaanFoto: Blitz Ontwerpt
Foto: Blitz Ontwerpt

It’s in the details: De doorlopende lijn

We hebben al eerder gezegd: Het is erg belangrijk om niet teveel kleuren en lettertypes door elkaar te gebruiken. Rust is erg belangrijk belangrijk bij de kaart, anders wordt het al snel onoverzichtelijk. Om toch wat kleur en vrolijkheid toe te voegen, kun je gaan voor een eigen huisstijl. Als huisstijl kun je bijvoorbeeld voor een herkenbare vorm gaan, die niet te gedetailleerd is. Dit kunnen jullie initialen zijn, een logo, een ornament als een Franse lelie, een hart of een barok afbeelding. Ook kunnen jullie kiezen voor een symbool, zoals twee ringen, duiven of een kruis. Deze afbeelding laat je terugkomen waar je wilt. Op de servetten, de menukaart, op de ballonnen en waar je wilt!

opslaanFoto: Blitz Ontwerpt
Foto: Blitz Ontwerpt

Tot slot: Welke kaarten ga je maken?

Naast de trouwkaarten zijn er nog meer kaarten die verstuurd kunnen worden. Soms wordt er gebruik gemaakt van save the date kaarten. Verder kun je denken aan de bedankkaart en bijvoorbeeld de menukaart! Zorg er voor dat deze kaarten in dezelfde stijl als de uitnodiging zijn.

Meer tips? Lees ook dit artikel: Trouwkaarten uitkiezen en versturen doe je zo!

Wij hopen dat je met deze tips geweldige trouwkaarten kunt maken, helemaal naar je eigen smaak. Wil je weten wat er verder allemaal op de kaart moet? Wat je echt niet kunt missen? Lees dan onze tips over het versturen van trouwkaarten. En als je nog meer inspiratie, humor, en trends wilt, volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest!

Lees ook:

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Leintjes.nl Uitnodigingen en Stationery

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!