Wat geweldig! Je gaat trouwen en de datum staat vast. Om het helemaal definitief te maken, stuur je natuurlijk alvast de trouwkaarten, maar welke stappen moet je nemen om ervoor te zorgen dat het allemaal soepel loopt? Dat iedereen aanwezig is, op tijd komt, de juiste kleding draagt en het een succesvolle dag wordt? Lees snel verder en begin de viering in stijl met de beste uitnodigingen!
Vooraf
Het lijkt een eitje. Wat kaartjes op de bus doen, wachten op antwoord, en klaar. Maar het hele proces vóór het verzenden van de kaarten is een die je goed moet plannen, anders gaat het mis. Allereerst is het belangrijk dat je jouw definitieve gastenlijst klaar hebt. Hoeveel mensen nodig je uit? Belangrijk hierbij is om het budget in de gaten te houden, de kosten van bijvoorbeeld het diner te kennen, en de maximale bezetting van de locatie te weten. Verder moet je een indeling maken voor de dag- en avondgasten. Wie komt er enkel op de receptie of het feest? En wie blijft de hele dag?
Reserveer de datum met de save the date kaart!
Een save the date kaart is best modern, vroeger werden deze kaarten niet verstuurd. Met de save the date kaart vraag je gasten de dag vrij te houden, en informeer je ze later over de details door middel van de echte uitnodiging. Zijn ze echt nodig? Dat is helemaal afhankelijk van het seizoen waarin je trouwt, en hoe ver je bent met het plannen. Als je in het hoogseizoen trouwt is het namelijk verstandig om de gasten eerder een aankondiging te sturen. De echte trouwkaart stuur je pas 2 maanden vooraf. Doe je dat eerder, dan kan de datum worden vergeten, of de kaart kwijtraken. De save the date kaart is ook handig als je op het moment van uitnodigen nog niet over alle informatie beschikt als bijvoorbeeld het dresscode, eten, cadeauwens of de starttijd.
De daadwerkelijke uitnodiging
Als je de gastenlijst rond hebt kun je beginnen met het zoeken van een mooie kaart, passend bij de stijl. Tadaaz heeft een geweldig aanbod trouwkaarten, die goed te customizen zijn. Zo vind je gegarandeerd een kaart naar wens. Terwijl je experimenteert met de trouwkaart kun je ondertussen ook alvast de adressenlijst controleren. Woont iedereen nog op hetzelfde adres?
De kaarten gaan zo’n 8 weken voor de bruiloft op de bus. Op deze manier heeft iedereen tijd om de datum te reserveren. Let goed op bij het samenstellen van de kaart. Gasten die enkel op het feest, of op de receptie komen, hebben een andere kaart nodig dan de gasten die de hele dag aanwezig zijn.
Wat moet er op de kaart?
Vroeger was het wenselijk en gebruikelijk om een routebeschrijving te geven. Vandaag de dag is dat niet meer nodig. Wat moet wel echt op de kaart? Jullie namen en de datum natuurlijk. De locatie, aanvangstijd en dresscode ook. Als je de gasten wilt betrekken bij de ceremonie of het feest, is de kaart ook de manier om ze hiervoor te vragen. Wil je bijvoorbeeld een speech, gedicht of foto’s, schrijf dit dan op de kaart.
Let goed op hoeveel postzegels je nodig hebt. Weegt de kaart meer dan 20 gram, dan heb je 2 postzegels nodig. Als er uitnodigingen naar het buitenland worden verstuurd heb je meer postzegels nodig. Een leuk idee is om jullie eigen postzegels te ontwerpen.
Trouwkaarten trends voor 2021
Het allerbelangrijkste is dat de kaarten in de stijl van de bruiloft is – die natuurlijk weer helemaal past bij jullie persoonlijke stijl. Toch is het vaak wel fijn te weten wat er hot is, al is het puur voor de inspiratie. Vooral liefhebbers van minimalisme kunnen hun hart ophalen met de trends voor 2021. Allereerst zien we veel Scandinavische invloeden terugkomen in de kaarten. Denk aan hout en andere natuurlijke materialen, minimalisme, lichte kleuren en kwalitatief goede materialen. Verder is rustic chic een terugkomende trend, zien we marble kaarten steeds meer en zijn de aquarelkaarten helemaal happening.
Niet vergeten:
Wat moet je echt niet vergeten? Op de kaart is het belangrijk om een r.s.v.p. te vermelden. Dit komt van het Franse Répondez s’il vous plaît, antwoord, alsjeblieft. Erg fijn om te weten op wie je kunt rekenen op jullie grote dag! Als de locatie slecht vindbaar is, of als er bijvoorbeeld beperkte parkeergelegenheid is, kun je dit ook op de kaart vermelden. Voor de gasten die bij het diner aanwezig zijn, is het fijn om te vragen of ze allergieën of overtuigingen hebben waar je rekening mee moet houden bij het samenstellen van het menu.
Tot slot kun je een link naar een cadeaulijst toevoegen, of een korte beschrijving geven van jullie wens. ‘Een bijdrage aan de huwelijksreis, een droomkeuken, of een lekkere fles wijn. Je kunt het zo gek niet bedenken! Wees ook duidelijk over de komst van kinderen of plus ones, zodat je niet voor ongemakkelijke situaties komt te staan! Als dit allemaal teveel wordt om het op de kaart te vermelden, kun je deze informatie op een klein briefje toevoegen.
Achteraf: het bedankkaartje
Je wilt er nu nog niet aan denken, maar ooit zal de bruiloft in het verleden liggen! De jurk hangt weer schoon in de kast, de taart is op, en de ring schittert aan je vinger. Zongebruind en terug van jullie huwelijksreis beleven jullie de heerlijke wittebroodsweken. En dan is het tijd voor het bedankkaartje. De tientallen gasten die de tijd hebben genomen om bij jullie grote dag aanwezig te zijn, kun je bedanken met een bedankkaartje. Het bedankkaartje wordt zo’n 6 weken na de bruiloft verstuurd. Ga voor een mooie foto van jullie, van de gasten zelf, of voor een mooie illustratie.
Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!
Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief
Laat een bericht achter