Aan welke hand hoort de trouwring? Ontdek hier alles over deze traditie!

Twijfels over aan welke hand de trouwring hoort? Wij helpen je met handige weetjes en tips, lees snel verder!

Aan welke hand hoort de trouwring? Ontdek hier alles over deze traditie!
  • Trouwringen
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Vanaf het moment dat jij en de liefde van je leven besloten hebben om de rest van jullie tijd samen door te brengen wordt de trouwring gebruikt als een symbool van jullie liefde. Wat velen echter niet weten is dat deze traditie door de jaren heen heel specifiek is geweest met betrekking tot de juiste hand en vinger om de toewijding van het huwelijk te dragen. Aangezien er veel verwarring over bestaat zijn wij hier om al je zorgen te verhelderen in dit artikel!

  • 1. Waarvoor worden de ringen gebruikt? 
  • 2.Wanneer accepteerde de kerk het gebruik van de trouwring? 
  • 3. Draag je de ring aan de rechter- of linkerhand? 
  • 4. Ring- of middelvinger? 
  • 5. Hoe zit het met de verlovingsring? 
  • 6. Wat gebeurt er als ik zowel voor een burgerlijk als religieus huwelijk kies? 
opslaanaan welke hand trouwring
Foto: Au Natural | Gerard van Roekel

1. Waarvoor worden de ringen gebruikt? 

Adverteren

Een van de meest voorkomende vragen is: sinds wanneer worden de trouwringen gebruikt en wat is hun oorsprong? Het idee stamt uit de oude Egyptische tijd waar ze als symbolen van het huwelijk gebruikt werden. In tegenstelling tot het heden werd de ring hier alleen door vrouwen gebruikt. De mannen namen deze gewoonte pas halverwege de twintigste eeuw over.

Sommige historici zeggen dat de ringen pas halverwege de twintigste eeuw een trend werden. In het begin was het vooral een geschenk van de man aan de vrouw om het vertrouwen in haar hand te symboliseren. Daarnaast was het een teken dat de vrouw getrouwd was. De ronde vorm van de ring is te danken aan het feit dat de Egyptenaren liefde als een cirkel symboliseren die geen begin of einde had. Op dit moment is de trouwring een fundamenteel onderdeel van het huwelijk en symboliseert deze liefde, toewijding en eeuwige trouw. 

Sindsdien bereikt deze traditie, ondanks enkele aanpassingen en verschillende definities, onze tijd en wordt het een fundamenteel onderdeel van elke huwelijksvereniging, die een perfecte unie van echtparen vertegenwoordigt, en symbool staat voor liefde, toewijding en eeuwige trouw. Op deze manier, nadat het paar de liefde belooft, bezegelen de ringen de geloften en dienen ze om die belofte te onthouden.

opslaanaan welke hand trouwring
Foto: Maryla Fossen

2. Wanneer accepteerde de kerk het gebruik van de ring?

Dankzij paus Nicolaas 1 werden de trouwringen al deel van religieuze ceremonies in de negende eeuw. In die tijd werd de wet afgekondigd, waarmee het geven van de ring tijdens de ceremonie synoniem was met het oprecht verklaren van de intentie van de man om met de vrouw te trouwen.

opslaanaan welke hand trouwring
Foto: Natural Gold | Yara Brouwer

3. Draag je de ring aan de rechter- of de linkerkant? 

Aan welke hand draag je een trouwring? Dat is een vraag die trouwringspecialist Jacqueline Simonis van Rings of Love | Trouwringen Thuis vaak hoort van bruidsparen: “Als ik bij de bruidsparen thuis aan tafel zit met de collectie trouwringen en onze toffe ontwerpmodule, start ik eerst met het nauwkeurig opmeten van hun ringmaat. Dan is het uiteraard van belang of we de ringvinger links of rechts gaan meten, aangezien daar vaak maatverschil in zit. Dus vraag ik de bruidsparen altijd eerst of zij al samen hebben overlegd aan welke hand zij hun trouwring gaan dragen. Vaak hebben ze het daar nog niet over gehad en vragen ze mij wat de regel is. En die regel bepalen jullie (gelukkig) helemaal zelf!”

Jacqueline vertelt ook: “Natuurlijk bestaan er allemaal mooie verhalen, bijvoorbeeld dat links de ader naar het hart zit. De oude Egyptenaren noemden dit de “Vena Amoris” oftewel de “ader der liefde”. Puur symbolisch en romantisch bekeken. Maar ja, als je rechtshandig bent teken je alle belangrijke documenten met rechts, waaronder jullie trouwakte. Het is dus maar net hoe romantisch je het zelf bekijkt. Eigenlijk is het belangrijk dat je kijkt wat voor jullie handig is. Ben je rechtshandig, dan kan een trouwring rechts niet altijd als prettig worden ervaren, wat ook weer afhankelijk is van het werk dat je doet. Aan je linkerhand blijft de ring dan langer mooi en heb je geen last met bijvoorbeeld schrijven of werken.”

opslaan
Credits: Guelten Hamidanoglu Fotografie

4. Ring- 0f middelvinger? 

Altijd de ringvinger! Als er iets is waar iedereen het mee eens is, is het wel dat het niet uit maakt of de ring om de linker- of rechterhand gaat, maar het gaat er wel om dat de ring altijd om de ringvinger gaat. Een van de meest belangrijke en misschien wel krachtigste reden hiervoor is dat de Romeinen erop wezen dat deze vinger verbonden is met het hart via een ader genaamd “de ader van de liefde” of “vena amoris”. Om deze reden is er geen vinger specialer dan de ringvinger om de trouwring aan te dragen.

opslaanaan welke hand trouwring
Foto: Natural Gold | Yara Brouwer

5. Hoe zit het met de verlovingsring? 

Nu je weet waar je de trouwring moet dragen vraag je je misschien af waar je de verlovingsring moet laten zodra je getrouwd bent. De meeste bruiden dragen de verlovingsring om de rechterhand voor zij getrouwd zijn, maar verplaatsen deze naar de linkerhand zodra zij het jawoord gegeven hebben.

6. Wat gebeurt er als ik zowel voor een burgerlijk als religieus huwelijk kies? 

Er bestaan geen protocol met betrekking tot ringen voor een dubbele bruiloft. In dit geval hangt het volledig af van het bruidspaar en waar jullie voor kiezen. Er zijn een aantal gevallen waarin het paar besluit te wachten tot het religieuze huwelijk met het gebruik van de ringen. Voor anderen kan dit te moeilijk zijn en die kiezen er dan voor om de ringen bij het burgerlijk huwelijk om de rechterhand te dragen en tijdens het religieus huwelijk te verplaatsen naar de linkerhand. Jacqueline van Rings of Love | Trouwringen Thuis zegt: “Het geloof zou een reden (voor sommigen een regel of keiharde wens/eis) zijn om de trouwring aan een bepaalde hand te dragen. In Nederland dragen Katholieken hun trouwring officieel links en Protestanten rechts. Maar ook daarvan wordt soms afgeweken. En het kan overigens ook nog eens per land verschillen qua geloof.”

opslaanaan welke hand trouwring
Foto: Natural Gold | Yara Brouwer

Als we het hebben over protocol, tradities en gewoonten willen wij altijd benadrukken dat elke beslissing die in het huwelijk genomen wordt door jullie genomen moeten worden. Onthoud dus dat je moet doen wat voor jullie goed voelt ook als dit betekent dat je daardoor van de traditie moet afwijken.

En volgens Jacqueline van Rings of Love | Trouwringen Thuis is het belangrijkste is dat een trouwring geen begin en geen einde kent en dat de ring jullie oneindige liefde voor elkaar en eeuwige trouw symboliseert. “Met deze romantische afsluiter wens ik jullie veel succes tijdens jullie zoektocht naar die perfecte trouwring. En bovenal, GENIET van jullie trouwdag maar zeker ook van alle voorbereidingen, want die zijn minstens zo leuk.”

Meer lezen over de trouwringen? Bekijk dan ook:

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!