Aan welke hand gaat de trouwring? Ontdek hier alles over deze traditie

Aan welke hand gaat de trouwring? Ontdek hier alles over deze traditie

Als jij twijfelde over de hand waaraan jij de trouwring moet dragen, dan helpen wij je hiermee uit de brand. Ontdek alles over deze geweldige traditie!

Aan welke hand gaat de trouwring? Ontdek hier alles over deze traditie
  • Trouwringen
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Vanaf het moment dat jij en de liefde van je leven besloten hebben om de rest van jullie tijd samen door te brengen wordt de trouwring gebruikt als een symbool van jullie liefde. Wat velen echter niet weten is dat deze traditie door de jaren heen heel specifiek is geweest met betrekking tot de juiste hand en vinger om de toewijding van het huwelijk te dragen. Aangezien er veel verwarring over bestaat zijn wij hier om al je zorgen te verhelderen in dit artikel!

  • 1. Waarvoor worden de ringen gebruikt? 
  • 2.Wanneer accepteerde de kerk het gebruik van de trouwring? 
  • 3. Draag je de ring aan de rechter- of linkerhand? 
  • 4. Ring- of middelvinger? 
  • 5. Hoe zit het met de verlovingsring? 
  • 6. Wat gebeurt er als ik zowel voor een burgerlijk als religieus huwelijk kies? 

 

opslaan
Credits: Rodrigo Villagra Fotografie

1. Waarvoor worden de ringen gebruikt? 

Een van de meest voorkomende vragen is: sinds wanneer worden de trouwringen gebruikt en wat is hun oorsprong? Het idee stamt uit de oude Egyptische tijd waar ze als symbolen van het huwelijk gebruikt werden. In tegenstelling tot het heden werd de ring hier alleen door vrouwen gebruikt. De mannen namen deze gewoonte pas halverwege de twintigste eeuw over.

Sommige historici zeggen dat de ringen pas halverwege de twintigste eeuw een trend werden. In het begin was het vooral een geschenk van de man aan de vrouw om het vertrouwen in haar hand te symboliseren. Daarnaast was het een teken dat de vrouw getrouwd was. De ronde vorm van de ring is te danken aan het feit dat de Egyptenaren liefde als een cirkel symboliseren die geen begin of einde had. Op dit moment is de trouwring een fundamenteel onderdeel van het huwelijk en symboliseert deze liefde, toewijding en eeuwige trouw. 

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Sindsdien bereikt deze traditie, ondanks enkele aanpassingen en verschillende definities, onze tijd en wordt het een fundamenteel onderdeel van elke huwelijksvereniging, die een perfecte unie van echtparen vertegenwoordigt, en symbool staat voor liefde, toewijding en eeuwige trouw. Op deze manier, nadat het paar de liefde belooft, bezegelen de ringen de geloften en dienen ze om die belofte te onthouden.

opslaanEl Arrayán Fotografía
Credits: El Arrayán Fotografie

2. Wanneer accepteerde de kerk het gebruik van de ring?

Dankzij paus Nicolaas 1 werden de trouwringen al deel van religieuze ceremonies in de negende eeuw. In die tijd werd de wet afgekondigd, waarmee het geven van de ring tijdens de ceremonie synoniem was met het oprecht verklaren van de intentie van de man om met de vrouw te trouwen.

opslaan
Credits: Valentina Reyes

3. Draag je de ring aan de rechter- of de linkerkant? 

Allereerst moet je weten dat de keuze voor de hand volledig bij jouw en je partner ligt. Er zijn veel paren die de tradities niet volgen en graag hun eigen protocol maken en dit is natuurlijk helemaal oké! Mocht jij echter liever volgens de regels spelen dan helpen wij je graag verder, maar deze verschillen wel van land tot land. Traditiegetrouw worden de trouwringen aan de linkerhand gedragen. Sommigen geven de voorkeur om de trouwring zo dicht mogelijk bij je hart te dragen en hangen hem daarom aan een ketting.

opslaanDaniel Vicuña Fotografie
Credits:: Daniel Vicuña Fotografie

4. Ring- 0f middelvinger? 

Altijd de ringvinger! Als er iets is waar iedereen het mee eens is, is het wel dat het niet uit maakt of de ring om de linker- of rechterhand gaat, maar het gaat er wel om dat de ring altijd om de ringvinger gaat. Een van de meest belangrijke en misschien wel krachtigste reden hiervoor is dat de Romeinen erop wezen dat deze vinger verbonden is met het hart via een ader genaamd “de ader van de liefde” of “vena amoris”. Om deze reden is er geen vinger specialer dan de ringvinger om de trouwring aan te dragen.

opslaanJose Puebla
Credits: José Puebla Fotografie

5. Hoe zit het met de verlovingsring? 

Nu je weet waar je de trouwring moet dragen vraag je je misschien af waar je de verlovingsring moet laten zodra je getrouwd bent. De meeste bruiden dragen de verlovingsring om de rechterhand voor zij getrouwd zijn, maar verplaatsen deze naar de linkerhand zodra zij het jawoord gegeven hebben.

opslaan
Credits: Voilà Studios

6. Wat gebeurt er als ik zowel voor een burgerlijk als religieus huwelijk kies? 

Er bestaan geen protocol met betrekking tot ringen voor een dubbele bruiloft. In dit geval hangt het volledig af van het bruidspaar en waar jullie voor kiezen. Er zijn een aantal gevallen waarin het paar besluit te wachten tot het religieuze huwelijk met het gebruik van de ringen. Voor anderen kan dit te moeilijk zijn en die kiezen er dan voor om de ringen bij het burgerlijk huwelijk om de rechterhand te dragen en tijdens het religieus huwelijk te verplaatsen naar de linkerhand. 

opslaanGonzalo Torres Fotógrafo
Credits: Gonzalo Torres Fotografie

Als we het hebben over protocol, tradities en gewoonten willen wij altijd benadrukken dat elke beslissing die in het huwelijk genomen wordt door jullie genomen moeten worden. Onthoud dus dat je moet doen wat voor jullie goed voelt ook als dit betekent dat je daardoor van de traditie moet afwijken.

Voor meer inspiratie en de laatste trouwtrends volg je ons op Pinterest, Instagram en Facebook!

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!