Vocabulaire voor bruiloften: 28 concepten die je moet kennen

Bruiloften zijn uitgegroeid tot spektakels, zo gevarieerd en rijk dat het lijkt op een schatkist. Als jij binnekort gaat trouwen is het goed om de nieuwe vocabulaire door te nemen. Be up-to-date!

 • Begin organisatie
 • Adviseren
 • Bruid
 • Bruidegom

De wereld verandert, de aarde draait en niets ontsnapt aan deze beweging, ook de bruiloften niet. De feesten van vroeger pasten zich aan aan hun functie en maakten het leven niet al te moeilijk. Vandaag de dag, daarentegen, volgt het universum andere normen als het aankomt op bruiloften. Het is veel geavanceerder met een speciale taal, die niets meer te maken heeft met de taal die onze moeders en grootmoeders gebruikten toen zij hun huwelijk organiseerden.

Adverteren

Bruiloften zijn uitgegroeid tot spektakels, zo gevarieerd en rijk dat het lijkt op een schatkist. Als jij binnenkort met je vriend of vriendin gaat trouwen dan is het misschien goed om dit nieuwe vocabulaire door te nemen, veel woorden zijn afkomstig uit het Engels. Voordat dat je in het duister tast, geven we hier je de kennis die je nodig hebt om het licht te zien!

opslaan
Foto: Dario Endara

Algemene organisatie en andere concepten

 • First lookspeciaal moment waarop bruid en bruidegom elkaar voor de eerste keer zien. Meestal net voor de ceremonie als ze alleen zijn met als enige aanwezige een fotograaf die dit mooie moment niet mag missen. Deze eerste indruk, vol met gebaren en onherhaalbare sensaties, is een eerbetoon aan de uitdrukking first look.
 • Wedding Planner: professional die de organisatie op zich neemt van de bruiloft. Geeft advies, werkt als monitor en stemt de belangrijkste (en meest dramatische) aspecten van de bruiloft op elkaar af. Zijn of haar ervaring in de sector, de kennis van leveranciers en standaardprotocollen zorgen voor een gecontroleerde organisatie van de bruiloft. Jij kunt rustig slapen. Denken jullie erover om een weddingplanner te huren? Bekijk dan hier de beste weddingplanners uit Amsterdam!
 • BABS: deze zal vast heel wat vraagtekens bij je oproepen. Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon legt uit: een BABS is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Zij of hij kan door de trouwgemeente voor een dag aangesteld worden om een huwelijk te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld een familielid of vriend(in) zijn, maar ook een een professionele trouwambtenaar. Maar waarom zou je deze verantwoordelijkheid bij een vriend of familielid leggen? Laat hen heerlijk meegenieten van jullie grote dag. Er zijn in Nederland veel leuke trouwambtenaren die van jullie ceremonie een hoogtepunt van jullie grote dag kunnen maken.
 • Do It Yourself (DIY): filosofie waarmee het echtpaar de verantwoordelijke is voor het uitwerken van de details. Dit kunnen zowel grote als kleine details zijn die het huwelijk speciaal maken door middel van handmatige creaties met behulp van originele of gerecyclede producten. Voor inspiratie neem je een kijkje op Zankyou’s Pinterest account!
opslaanFoto: Elisabeth Van Lent
Foto: Elisabeth Van Lent
 • Save the date: de letterlijke vertaling vanuit het Engels is ‘bewaar de datum’ het is een extra uitnodiging die maanden van tevoren wordt verstuurd. Een save the date is een korte aankondiging van de bruiloft en de gekozen datum daarvoor. Het is informeel, vaak met grappige tekeningetjes. Het is een duidelijke en directe boodschap die ervoor zorgt dat er op tijd met de organisatie van de tafelschikking wordt begonnen.
 • Bouquet: een klein boeket van bloemen, dat naast de functie als bruidsboeket ook dienst doet als bloemsierkunst, als vrucht van combinaties, kleuren en diverse betekenissen. De vijf beste bloemisten uit Amsterdam vind je hier. 
opslaanSylvain le Lepvrier Photography
Foto: Sylvain le Lepvrier Photography

Stijl en mode

 • Vintage: verfijnde stijl waarbij bekering en hergebruik van mode, accessoires en concepten uit vorige decennia centraal staan. De producten worden beschouwd als klassiekers die terugkeren en zich vestigen in de meeste moderne tijd, nauw verbonden met het culturele veld en omgeving.
 • Minimal: een stijl uit de eenentwintigste eeuw, waarin less is more en de eenvoud de elegantie en de klasse bepalen. Het omvat sobere composities, zonder franjes en er wordt veel gebruik gemaakt van basiskleuren, zowel voor de jurk als algemene details. Tips voor een minimalistische bruiloft bekijk je hier!
 • Rustic chic: uitgekiende mix van het landelijke leven en al zijn esthetische kenmerken, van de typische nuttige tot aan het ontwerp van de atmosfeer met de elegantie en goede smaak van de moderne tijd. Het gaat om het waarderen en een draai geven aan het concept van het landleven.
 • Boho: het is harmonieuze combinatie van motieven en hippie-, etnische-, vintage-, bohemiens- en landelijke elementen, allemaal ondergedompeld in een wereld van vrede en geestelijke ontspanning. Het is geen wonder dat ook lange en lichte kleding dit benadrukt in combinatie met versterkte tassen, sjaals en hoeden in de stijl van Little House on the Prairie. Deze term wordt ook gebruikt om te verwijzen naar de stijl van een bruiloft in het algemeen. Voor een idee van een bohemian wedding kijk je naar deze prachtige styled shoot!
opslaanEmily Magers Photography
Foto: Emily Magers Photography
 • Trendy: modern, actueel en in de mode. Trendy is dat wat op dit moment in de rekken hangt en de trend vormt. Dat wat men draagt noemen wij trendy in een bepaald gebied.
 • Midi: een lengte van de jurk waarbij de jurk net onder de knie valt. Bekijk hier de mooiste midi-bruidsjurken.
 • Tattoo-effect: afdruk door heel fijn kant waardoor het lijkt alsof de versieringen op je huid liggen. Het schijnbare resultaat is een klasse apart: een fijne tatoeage die een verlenging van de kleding over het lichaam vormt. In deze galerij zie je een aantal voorbeelden van het ‘Tattoo-effect’, want beelden zeggen meer dan woorden!
 • Halter: type jurk die stijgt naar de nek en daar voorzichtig gebonden rond gebonden wordt, waardoor de schouders en het sleutelbeen vrij zijn. Een vrouwelijk en verfijnde look, ideaal voor bruiden die zich bijzonder elegant willen voelen.
opslaanBrooke Dombroski Photography
Foto: Brooke Dombroski Photography

Culinaire paragraaf en zoetigheid

 • Food cornerkleine kraampjes waar je door middel van zelfbediening kunt genieten van verschillende gerechtjes. Een informeel geheel, ook al passen ze bij elk type bruiloft als interessant tegengewicht.
 • Food truckseen veel gevierde trend in de originele bruiloften van de afgelopen jaren. Busjes, trucks of karren die vergelijkbaar aan fast food snel eten klaarmaken (wel met een superieure kwaliteit). Het is een idee geboren in de Verenigde Staten en het kan gebruikt worden om de receptie aantrekkelijker te maken of zelfs als bron voor de hoofdmaaltijd. Lijkt het jou leuk om een food truck te hebben op jouw bruiloft? Bekijk hier onze aanbevelingen!
 • Candy bar: plek voor zoetigheid die tijdens de gehele bruiloft bereikbaar is en meestal het meeste succes heeft aan het einde van het feest. Op deze plek kun je koekjes, bonbons, taarten, muffins, cup cakes en andere creaties vinden. Een zoete snack voor de nachtelijke honger!
opslaanIl Baccello di Vaniglia
Foto: Il Baccello di Vaniglia
 • Moleculaire Cocktails: door middel van deconstructie van de ingrediënten, cocktails zijn als kleine smaakbommen die tot explosie komen in je mond om zo hun mysterieuze charmes te ontdekken. Deze uitvinding ontstaat door de moleculaire techniek, waarbij de oorspronkelijke vorm van de producten wordt veranderd in nieuwe ervaringen met andere texturen en aroma’s.
 • Naked cakesde taart zoals altijd, zonder bedekking of opsmuk die het binnenste gedeelte van de taart verbergt. Toch wordt er nog steeds iets verborgen: de excellentie van de smaak. Een moderne klassieker, zonder twijfel.
 • Cup cakeskleine cakejes in vrolijke kleuren, interessante smaken en attractieve motieven. Ideaal voor hipsters die van zoetigheid houden.
 • MacaronsFrans type zoetigheid dat ideaal is om te gebruiken bij binnenkomst of bij de candy bar. Het is een koekje gemaakt van eiwit, gemalen amandel, poedersuiker en suiker, bereid in verschillende kleuren en smaken.
 • Cake popssnoepjes in de vorm van lolly’s gemaakt van cake, melk, chocolade en een veelvoud van smaken en toppings (dressings die normaal gesproken worden gebruikt voor ijs en yoghurt) die een lust zijn voor het oog door hun vormen en kleuren.
 • Cookies: traditionele koekjes met stukjes chocolade die niet mogen ontbreken als hapjes vlak voor of zelfs op de dansvloer.
 • Fondantdeeg dat gebruikt wordt om taarten, koekjes en cakes te versieren.
 • Taart toppersniet meer of minder dan de poppetjes bovenop de taart. Vandaag de dag zijn er tal van mogelijkheden.

Lees ook: 5 heerlijke en originele desserts voor op jullie bruiloft en ontdek de beste bakkerijen voor zoetigheid op jullie bruiloft in Amsterdam! 

opslaanFoto: Janssen Fotografie
Foto: Janssen Fotografie

Extra’s

 • Photocallscherm dat bepaalde omgeving simuleert zoals de rode loper bij een groot evenement. Jullie als bruidspaar of gasten zijn ook sterren kunnen alles geven in de bepaalde setting.
 • Scrapbookingtechniek die wordt gebruikt om leuke fotoalbums te maken waarbij handwerk om de hoek komt kijken. Dus haal de artiest in je naar boven en ga aan de slag met lijm, papier, schaar en andere knutselvoorwerpen!
 • Photo boothpack van accessoires (houden, snorren, strikjes, stropdassen…), sommige van karton, ze zijn ideaal om gek te doen in de photocall en uiteindelijk op elk moment van het feest in de late uurtjes.
 • Wilde boeketten: wilde boeketten zijn op dit moment echt een trend. Het zijn allerlei soorten bloemen bij elkaar. Op je bruiloft wil je natuurlijk wel iets meer dan alleen de eeuwenoude Nederlandse tulpen. Kijk hier voor prachtige bloemsoorten! Als je opzoek bent naar een mooi boeket raden wij Edenique aan!
opslaanErnestine Ruben
Foto: Ernestine Ruben

Nu jullie vocabulaire weddingproof is moet die bruiloft helemaal goed komen! Neem ook een kijkje bij onze galerij met de 60 mooiste bruidsboeketten. 

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Door Danny fotografie Trouwfotografen
Dario Endara Photography Trouwfotografen
Edénique Floral Design Bruidsboeketten
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!