Hoe kies je een trouwdatum? Houdt rekening met deze 5 dingen...

Het aftellen naar de grote dag is één van de dingen die het leukste is om te doen! Maar, voordat je dit kunt doen moet er een belangrijke beslissing worden genomen: er moet een trouwdatum gekozen worden!

Hoe kies je een trouwdatum? Houdt rekening met deze 5 dingen...
Foto: Shutterstock
  • Begin organisatie

Het aftellen naar de grote dag is één van de dingen die het leukste is om te doen! Maar, voordat je dit kunt doen moet er een belangrijke beslissing worden genomen: er moet een trouwdatum gekozen worden! Het lijkt misschien eenvoudig, er zijn een aantal dingen waar jullie rekening mee moeten zullen houden. Houdt rekening met de volgende 5 zaken om de organisatie en de aanloop naar jullie grote dag een stukje gemakkelijker te maken!

 1. Een betekenisvolle datum

Adverteren

Denk na over data die belangrijk zijn geweest in jullie relatie, zoals: jullie eerste date, eerste zoen, de eerste keer ¨ik hou van jou, of zelfs jullie verloving – de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook kunnen jullie kiezen voor een datum die belangrijke gebeurtenis kenmerkt met betrekking tot jullie familie. Het is niet altijd mogelijk om een datum te kiezen met een belangrijke betekenis, maar als het kan bevelen wij dit zeker aan! Deze bijzondere datum is nog een extra detail voor jullie grote dag. Geen belangrijke gebeurtenis? Jullie kunnen ook een datum kiezen op basis van een speciaal nummer of geluksnummer.

Valt jullie gewenste trouwdatum op een ´speciale dag´ waarop veel mensen willen trouwen? Wacht dan niet te lang met het kiezen en boeken van een trouwlocatie!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 2. De gewenste dag en seizoen

Veel bruidsparen kiezen voor een speciaal seizoen, wanneer ze een trouwdatum kiezen. Zijn jullie liefhebbers van de winter, of houden jullie toch meer van de warme seizoenen? Lente en zomer zijn de meest populaire seizoenen om te trouwen. Niet alleen voor het (waarschijnlijk) lekkere weer, maar ook voor de extra mogelijkheden die trouwlocaties hebben in deze seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan trouwlocaties met een prachtige tuin, of exclusieve buiten trouwlocaties. Meer een liefhebber van de herfst- of wintermaanden? Ook dan zijn er veel trouwlocaties met speciale mogelijkheden die jullie wensen zeker waar kunnen maken.

Als jullie kiezen om te trouwen in de lente of de zomer, is het nóg belangrijker om op tijd te zoeken naar jullie gewenste trouwlocaties. Sommige populaire trouwlocaties zul je in de populaire maanden meer dan een jaar van tevoren moeten vastleggen. Buiten trouwen in de warme maanden is altijd populairder, dus als jullie kiezen voor een bruiloft in de herfst of winter dan is de kans groter dat jullie de favoriete trouwlocatie met minder tijd van tevoren nog kunnen boeken.

Benieuwd wat de meest gekozen trouwdatum is? Lees dat hier!

opslaanFoto: Verliefd Fotografie
Foto: Verliefd Fotografie

Denk ook na over welke dag van de week jullie willen trouwen. De meest populaire dag is de zaterdag, omdat dit vaak het makkelijkste is voor de gasten. De meeste mensen zijn vrij op zaterdag, en hebben de hele zondag nog om bij te komen van jullie knallende feest – ideaal! Omdat het een populaire dag is, is dit ook de meest geboekte bij trouwlocaties, houdt hier dus rekening mee!

Ook vrijdag en zondag zijn populaire dagen voor bruiloften. Waar je rekening mee moet houden met trouwen op een vrijdag is dat het voor veel mensen een werkdag is, dus dat het mogelijk kan zijn dat er bepaalde mensen zijn die geen vrij kunnen krijgen van hun werk. Kiezen jullie voor een vrijdag dan wordt het aanbevolen om van tevoren een save the date uitnodiging te sturen, zodat al jullie gasten genoeg tijd hebben om hun dag vrij te plannen. Een bruiloft op zondag heeft dezelfde voordelen als de zaterdag: het overgrote deel van jouw gasten zal vrij zijn op deze dag. Én zondag is vaak een minder gereserveerde datum, grote kans dus dat jullie droom trouwlocatie nog vrij is.

Hoewel het gemakkelijker is om een trouwdatum te vinden waarop al jouw gewenste leveranciers en trouwlocaties beschikbaar zijn op een doordeweekse dag, kiezen niet veel bruidsparen hier voor. Het is een risico voor de aanwezigheid van jullie gasten – zeker de gasten die een eindje moeten reizen om aanwezig te kunnen zijn. Daarom bevelen wij aan om, tenzij de datum super belangrijk voor jullie is, niet te kiezen voor een doordeweekse trouwdag.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 3. Rekening houden met vakantieperiodes

Steeds vaker maken bruidsparen gebruik van de vakantieperiodes om hun grote dag te kunnen koppelen aan een extra lange huwelijksreis. Maar niet alleen dat, trouwen in een vakantieperiode kan jullie ook nét dat beetje extra vrije tijd geven om jullie relaxt te kunnen voorbereiden op de grote dag, in plaats van je druk te moeten maken over werkzaken.

Vakantiedagen kunnen echter wel een grote invloed hebben op de beschikbaarheid van een trouwdatum. Daarom wordt aanbevolen om ook deze speciale data met een redelijk vroege termijn vast te leggen bij de trouwlocatie en leveranciers van jullie wensen. Sommige vakantiedagen kunnen ook invloed hebben op de beschikbaarheid van verschillende leveranciers: hoewel bijna iedereen zal werken in de zomerperiode, kunnen leveranciers er voor kiezen om in plaats hiervan de winterperiode vrij te nemen! Controleer dit dus op tijd, zodat je hiermee niet in de problemen komt.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 4. De economische factor

Dit is één van de meest belangrijke factoren in het kiezen van een trouwdatum. Door de hoge vraag op bepaalde data in populaire periode´s om elkaar het jawoord te geven, zoals de zomer of de lente, kan dit een grote invloed hebben op de prijs van trouwlocaties en andere diensten. In het hoogseizoen (van mei tot september) bereiken prijzen een hoogtepunt! Intieme bruiloften hebben in deze periode een echt voordeel, omdat de hoge prijzen worden gecompenseerd door het lagere aantal gasten – wat veel extra mogelijk maakt binnen een zelfde budget.

Het laagseizoen (van oktober tot april) krijgt de afgelopen jaren veel meer aanhangers. Het is voor veel koppels een goede optie om te kiezen voor een trouwdatum in het laagseizoen, omdat er veel meer mogelijk is voor een lagere prijs. Ideaal voor koppels met een lager budget die niet willen inleveren op kwaliteit! Ook een voordeel is dat veel leveranciers bepaalde kortingen of goede deals aanbieden in het laagseizoen, waarmee je meer waar voor je geld krijgt.

Lees hier over hoe je het budget van de bruiloft gemakkelijk kunt berekenen!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 5. De organisatie van de bruiloft

De organisatie van een bruiloft vereist een aanbevolen organisatie periode van min of meer één jaar. Het is niet zo dat het zoveel tijd kost om alle details te plannen (sommige bruiloften worden in recordtijd georganiseerd!), maar deze periode heeft meer te maken met de beschikbaarheid van trouwlocaties en andere populaire diensten. Sommige diensten moeten minimaal een jaar van tevoren worden gereserveerd, mochten jullie hier gebruik van willen maken. Houdt hier dus rekening mee met het kiezen van een datum.

Ook heeft de gekozen datum heeft een grote invloed op de rest van organisatie van jullie bruiloft, veelal te maken met het weer. Houdt er dus rekening mee dat het gekozen trouwseizoen ervoor kan zorgen dat er extra (of andere) dingen geregeld moeten worden voor de bruiloft. Trouwen jullie in de lente en kiezen jullie voor een buiten locatie? Zorg dan voor een back-up plan voor als het regent! En, kiezen jullie voor een trouwdatum in de winter? Zorg er dan voor dat je iets warms hebt voor bij jouw trouwjurk, zodat je het niet koud krijgt op de grote dag!

opslaanFoto: Mann & Frau Schmidt
Foto: Mann & Frau Schmidt

Als jullie rekening houden met de volgende zaken, zullen jullie zeker een perfecte trouwdatum kiezen! Laat de voorpret maar beginnen!

Lees ook: Wat is de meest gekozen trouwdatum in 2018? en download de ultieme checklist (inclusief PDF) voor jouw bruiloft!

Wil jij niks van ons missen? Volg dan onze FacebookPinterest en Instagram pagina!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!