Speech op de bruiloft: wie laat jij een toespraak houden?

Wie gaat er op jouw bruiloft zorgen voor een traan en een lach op ieders gezicht tijdens de speech? Je familie, vrienden of getuigen? Ontdek het hier!

Speech op de bruiloft: wie laat jij een toespraak houden?
  • Trouwtradities
  • Adviseren
  • Speech
  • Bruidspaar

Tijdens jullie bruiloft draait het niet alleen om het vieren van jullie liefde voor elkaar, maar ook om het delen van deze liefde met de gasten. Aangezien de mensen die op jullie bruiloft aanwezig zijn heel belangrijk voor jullie zijn, is dit de uitgewezen kans om hen eens een aantal lovende woorden over jullie te laten spreken. Maar aan wie geef jij het woord?

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

De getuigen 

Adverteren

Wanneer we het hebben over speechen op de bruiloft kunnen de getuigen hier eigenlijk niet ontbreken. Zij zijn degene die jullie beiden het beste kennen en daarom zeker wel een verhaaltje klaar kunnen stomen. Grote kans dat hier wat gênante blunders voorbijkomen, maar daar moet je op een dag als deze maar mee leven! Ontdek hier hoe jij de getuigen voor de bruiloft kiest.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Familie 

Hoewel sommige bruidsparen hun familie al onder hun getuigen kunnen rekenen, zullen anderen deze graag ook buiten de getuigen laten speechen. Je vader, moeder, broer of zus zijn toch de mensen die jou het langst kennen en daarom ook met de meest ontroerende verhalen komen. Mocht jij een goede band hebben met jouw oom, tante, nicht of neef aarzel dan absoluut niet om hen ook te vragen.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Hoeveel speeches worden er op de bruiloft gegeven? 

Het kan voorkomen dat je meerdere mensen in je hoofd hebt om te speechen op de bruiloft, maar dat het er net iets te veel worden. Vooral als er ook nog afzonderlijk voor je partner wordt gespeecht. Het is ten eerste heel belangrijk om samen af te stemmen wie er gaat speechen op de bruiloft. Trek hier een zondagmiddag voor uit en kijk samen wie jullie beiden het liefst zullen zien. Mochten het er te veel worden, kies dan voor de mensen die jullie beiden het beste kennen. Zo komen er de meeste verhalen over jullie. Overweeg ook om vrienden bijvoorbeeld samen te laten speechen. Dit zorgt vaak voor de mooiste speeches! 

Maar wat is nu eigenlijk te veel? Het is lastig om hier een concreet aantal aan vast te hangen, maar over het algemeen is zo een vier speeches de standaard.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Stem de speeches van tevoren op elkaar af 

Het is belangrijk om van tevoren een duidelijk overzicht te hebben van wie er gaan speechen. Als jullie zelf niet willen weten wie er precies gaan speechen en waar het over gaat kun je dit overlaten aan je weddingplanner. Zo een overzicht bevat de namen van degene die gaan speechen, het onderwerp waar zij aandacht aan zullen besteden en de vorm waarin zij dat doen (PowerPoint, Prezi of bijvoorbeeld een lied). Het is heel belangrijk om dit overzicht te hebben, aangezien je hiermee kan voorkomen dat het te langdradig wordt. We kunnen allemaal begrijpen dat het niet leuk is om vier keer naar hetzelfde verhaal te luisteren in eenzelfde PowerPoint. Maak ook afspraken over de duur van de presentatie. Dit is niet alleen cruciaal voor de planning van de bruiloft, maar ook voor de rest van de speeches.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Uiteindelijk staan de speeches op de bruiloft bekend als één van de meest emotionele momenten. Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als je een groep mensen bij elkaar zet met een goed glas wijn en een aantal prachtige verhalen. De traantjes vloeien rijkelijk, maar er wordt ook heel veel gelachen! Lees hier alle do’s en don’ts voor wanneer jij gaat speechen op de bruiloft.

Meer lezen? Bekijk dan ook:

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!