De hoofdtafel: wie mag er naast de bruid en bruidegom zitten?

Je hebt zeker al nagedacht over de tafelschikking tijdens je huwelijk, over wie er plaats mag nemen aan de hoofdtafel. Dat is goed, maar het beste dat je kan doen is denken dat de protocollen er zijn om te doorbreken en herformuleer de vraag dan: “Wie wil je dat er naast je zit aan de bruidstafel?”

Laten we bij het begin beginnen, er zijn veel manieren om het diner op te dienen tijdens je bruiloft en er zijn minstens zo veel manieren voor de tafelschikking: van traditioneel tot aan de gezelligste tafel die je je ooit had kunnen indenken.Een gemakkelijke manier om jullie tafelschikking vast te leggen is via jullie eigen Zankyou trouwwebsite! Lees gauw en kies de hoofdtafel die het beste bij jullie bruiloftsstijl past!

1. Met jullie ouders, de gasten aankijkend

Dit is een van de meest klassieke opstellingen, deze wordt nog steeds gebruikt hoewel we het elk jaar minder terug zien. Het gaat meestal om een lange rechthoekige tafel die uitkijkt op de gasten die aan ronde tafels zitten. Aan de hoofdtafel zitten de bruid en bruidegom met hun ouders. Vrouwen en mannen zitten om en om en de bruid en bruidegom zitten bij elkaar. Aan de zij van de bruid zit haar vader en daarnaast haar moeder. Aan de zij van de bruidegom zit zijn moeder en daarnaast neemt zijn vader plaats. Als er ook nog grootouders bij zijn, nemen die plaats naast de ouders. Lees ook: De etiquette van het huwelijk: Hoe heurt het eigenlijk?

Alexandra Vonk Photography
Alexandra Vonk Photography

2. Met jullie ouders aan een ronde, ovale of rechthoekige tafel

Als jullie het liefst gaan voor een traditionele opstelling met enkel jullie ouders maar bovenstaande optie te saai vinden, kunnen jullie ervoor kiezen om plaats te nemen aan een intiemere ronde, ovale of rechthoekige tafel. Je kunt nog steeds gaan voor de tafelschikking waarbij man en vrouw naast elkaar zitten. Willen jullie dat protocol doorbreken? Jullie zijn vrij om dat te doen, want het mooie is: er zijn geen regels die jullie niet mogen doorbreken!

fotografo-madrid-fedegrau-260-autumnwinter
Foto: FedeGrau

3. Met jullie ouders, broers en zussen en hun partners

Er zijn steeds meer bruidsparen die ervoor kiezen om tijdens het diner hun tafel te delen met hun complete familie. Dat wil zeggen met broers en zussen van de bruid en bruidegom en hun eventuele partners. Vaak wordt er gebruik gemaakt van ronde, ovale of rechthoekige tafels in het midden van de ruimte zodat alle gasten het bruidspaar kunnen zien.

Michiel Otten
Michiel Otten
VBlola+alvaroALTA0103
Foto: Volvoreta

4. Met jullie getuigen

In sommige gevallen, en het gebeurt steeds vaker, kiest het bruidspaar ervoor om dit moment te delen met hun getuigen. Vaak zijn dat de beste vrienden, neven, nichten of broers of zussen. De ouders zitten dan aan een andere tafel en kunnen hun momenten delen met hun vrienden. Het is iets atypisch dat soms niet begrepen wordt, maar het is jullie bruiloft dus jullie bepalen de regels. Als jullie het een goed idee vinden en het maakt jullie ouders niet uit, waarom zou je daar dan niet voor kiezen?

vbja43aa
Foto: Volvoreta
De Kievit Bruiloften
De Kievit Bruiloften

5. Met alle gasten aan een keizerlijke tafel

Vandaag de dag zijn lange of keizerlijke tafels weer helemaal in. Er zijn veel bruidsparen die kiezen voor deze optie voor hun gasten… Maar als het bruidspaar aan deze tafel aanschuift? En zich voegt bij een mix van vrienden, ouders, broers…? Goed idee, niet waar? Gezelligheid en emotie gelijk verdeeld! Wil jij in 2018 een buitenbruiloft houden? Met deze tips en tricks word het zeker een geweldig feest!

De Kievit Bruiloften
De Kievit Bruiloften

Jullie tafelschikking is zoals die is, houd er rekening mee dat het moment van de lunch of het diner comfortabel moet zijn, met personen die jullie dicht bij jullie willen hebben.  Want als het goed is… trouw je maar één keer!

Auteur: Eline Dabekaussen

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Foto: Dario Endara
7 frisse drankjes om op je bruiloft te serveren!
Vergeet de standaard drankjes! Jouw gasten blijven gehydrateerd met de meest frisse, originele en lekkerste drankjes van het moment!
Shutterstock
Waarom ook jullie voor een herfstbruiloft moeten gaan!
Aangezien de herfst eraan komt hebben wij een aantal redenen voor een herfstbruiloft op een rijtje gezet!
Foto: De Bruidsgalerie
Tips en tricks voor het organiseren van een vintage bruiloft
De vintage-stijl is bijna niet meer weg te denken uit de bruidswereld. Doe snel wat inspiratie op voor jouw bruiloft in het thema vintage.

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie