SOS allergieën en diëten! Hoeveel verschillende menu's moet je aanbieden op je bruiloft?

Voedselallergieën zijn aan de orde van de dag. Steeds meer mensen ontdekken dat ze een allergie of intolerantie hebben. Dat betekent niet dat het meer voorkomt dan vroeger: mensen worden simpelweg vaker getest. Als je daarbij de mensen optelt die geen vlees of melkproducten eten vanuit overtuigingen, wordt het samenstellen van jouw bruiloftsmenu een kleine ramp. Hoe houd je iedereen tevreden en kun je aan iedereens wensen voldoen zonder aan jezelf voorbij te gaan?

Is een vegan menu nodig? Wanneer vraag je je gasten naar hun speciale wensen? Uiteindelijk zijn het de verloofden die beslissen wat ze willen aanbieden op hun grote dag en is er dan ook geen protocol over hoe het hoort. Maar voordat jullie besluiten wel of geen aangepaste menu’s aan te bieden is het handig om te weten wat alle allergieën, speciale wensen en overtuigingen  inhouden.

Lees ook: Bruiloft catering: originele ideeën om je gasten te verrassen met een geweldig menu!

bruiloftjurgenirisdijkematrouwenbruidsverzorgingkapselmakeupfotografiemuruelleoldenburgerhr-6071
Foto: Muruelle Oldenburger

Vegetarische en veganistische diëten

Mensen die deze diëten volgen, eten bepaalde dierlijke voedingsmiddelen  niet. Er zijn veel types vegetariërs, sommigen extremer dan de ander.

1. Lactovegetariërs

Lactovegetariërs eten geen voedsel waarvoor een dier is gedood. Lactovegetarieërs voeden zich wel met producten van levende dieren. Hij of zij heeft dus geen probleem met bijvoorbeeld kazen of honing, zolang er maar geen vlees of vis in zit.

2. Lacto-ovo-vegetariër

De lacto-ovo-vegetariër is de meest bekende vegetariër. Veel mensen die het over vegetariërs hebben praten over deze groep vegetariërs. Een lacto-ovo-vegetariër eet geen vlees en vis, maar wel eieren zuivelproducten en andere dierlijke producten. Dat de gast wel eieren eet maakt het voor jullie een stuk makkelijker een gepast menu aan te bieden: Hij of zij mag dus wel mayonaise en bijvoorbeeld de bruidstaart op basis van eieren eten.

degrotedag_stephankeereweer-94
Foto: De Grote Dag

3. Flexivegetarieër

Het woord zegt het eigenlijk al. Een flexivegetariër is een flexibele vegetariër, iemand die af en toe dierlijke producten eet. Als hij of zij dierlijke producten eet is het vaak vis of gerechten op basis van vis. Als de gast geen vlees eet maar wel vis, is de correcte naam pescotariër.

4. Veganist

Een veganist is de striktste versie van het vegetarisme. Het is meer een levensstijl dan een dieet. Mensen die vegan eten, eten enkel plantaardige producten. Dit maakt het menu een echte uitdaging. Er mag niets dierlijks in zitten, dus ook geen honing, eieren of melkproducten.

MooiBelicht-143
Foto: Mooi Belicht

Gasten met een voedselallergie

Een van de bekendste allergieën is de glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd. Een glutenintolerantie is een intolerantie voor gluten. Gluten zijn eiwitten en komen voor in  tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Mensen met een glutenintolerantie kunnen dus niets eten waar gluten in zit. Gluten zitten in brood, pasta maar ook in bijvoorbeeld bier. Mensen met een glutenintolerantie zullen dus een speciaal menu moeten krijgen.

Hetzelfde geldt voor een lactose intolerantie. Mensen met een lactose intolerantie kunnen het melksuiker in melk niet goed verteren, waardoor ze allerlei klachten kunnen krijgen. Lactose zit in onder andere melk en yoghurt, maar ook in ijs en taarten.

Andere, minder voorkomende, maar levensgevaarlijk allergieën zijn allergieën voor noten, zoals pinda’s, of zeevruchtenallergieën. Mensen met deze allergieën kunnen zelfs overlijden als ze ermee in contact komen.

Foto: LNRD Photography
Foto: LNRD Photography

Hoeveel verschillende menu’s moet ik aanbieden?

Het is niet nodig een speciaal op maat gemaakt menu voor elke genodigde aan te bieden. Zoek een goede cateraar die zich kan aanpassen aan de verschillende behoeftes van de gasten. De gasten met speciale behoeftes zullen dit bij het accepteren van de uitnodiging mededelen. Wanneer de gasten het op tijd aangeven zou het geen probleem moeten zijn voor de catering om een aangepast menu aan te bieden. Bijna alle cateraars hebben alternatieve menu’s voor de verschillende allergieën of diëten.

Voor jullie is het bij het kiezen van het menu is het belangrijk om een lijst met ingrediënten te vragen, wat je ook zult doen in een restaurant als je uit eten gaat met iemand die aangepast eet. Als je de complete lijst met ingrediënten hebt kun je direct zien welke gerechten aangepast moeten worden voor wie. Als je een website hebt voor je bruiloft, kun je hier ook het menu op uploaden met alle ingrediënten zodat de gasten meteen kunnen aangeven of ze een speciaal menu nodig hebben, of niet. Onthoud dat het niet gaat om een simpele voorkeur of afkeer voor een bepaald ingrediënt, maar om daadwerkelijke overtuigingen of allergieën.

bruiloftjurgenirisdijkematrouwenbruidsverzorgingkapselmakeupfotografiemuruelleoldenburgerhr-5932
Foto: Muruelle Oldenburger

Als je eenmaal begint met de organisatie van het menu, en al helemaal als je een open ​​buffet hebt waar de gasten toegang hebben tot een open bar met verschillende snacks en hapjes, moet alle gerechten labelen, zodat de gasten kunnen genieten van het eten zonder de serveerders te vragen naar de ingrediënten. Notenvrij, geen melk, glutenvrij, vegetarisch, vegan… plaats bordjes bij de gerechten om het overzichtelijk te houden. Als je weet dat een gast een ernstige allergie heeft, praat dan op voorhand met de cateraar zodat er geen risico is op kruisbesmetting.

Overige menu’s
In aanvulling op allergieën en overtuigingen wat dierlijke producten betreft, kan een gast een ander menu nodig hebben vanwege culturele of religieuze redenen. Dit kan halal voedsel en drinken zijn, geschikt voor moslims, of koosjer voedsel, volgens de richtlijnen van het jodendom. Het is belangrijk ook hier rekening mee te houden.

MooiBelicht-168
Foto: Mooi Belicht

Nu je bekend bent met de verschillende diëten, kun je met een gerust hart het bruiloftsmenu samenstellen. En onthoud dat jij -gelukkig- niet degene bent die de gerechten hoeft te bedenken of aan te passen, de cateraar is hierin gespecialiseerd dus laat dit met een gerust hart aan de catering over!

Lees ook: Een trouwbudget opstellen: 9 dingen die bijna alle koppels vergeten.

Auteur: Sherita Jager

Neem contact op met de service providers die in dit artikel zijn genoemd!

Meer informatie over

Laat een bericht achter

Foto: Happy Photographer
Bruiloft catering: originele ideeën om je gasten te verrassen met een geweldig menu!
Bekijk met plezier de verschillende ideeën voor maaltijden op je bruiloft. Laat je inspireren voor de bruiloft cate...
Foto: de Kievit Bruiloften
Kinderen op de bruiloft? Hier een aantal handige tips voor een speciaal kinder menu!
Als je van plan bent om de kinderen van je familie of vrienden uit te nodigen, moet je ervoor zorg dat je een passe
Credits: Erwin Beckers
Wat te dragen naar een bruiloft? Op basis van verschillende locaties
Het is vaak een van de eerste vragen die bij je opkomt wanneer je uitgenodigd wordt voor een bruiloft! Wij hebben e
Credits: Alexandra Vonk Photography
10 verschillende bruiden! Welke bruid ben jij?
Iedereen is verschillend en dat geldt ook voor aankomende bruiden. Herken jij jezelf in een van deze 10 bruiden?
Credits: Janssen Fotografie
Acht belangrijke dingen die je moet regelen na de bruiloft!
Met het plannen van je bruiloft ben je er nog niet want er zijn ook belangrijke dingen die je nog ná je bruiloft moet doen. Wij bij Zankyou hebben ze voor je op een rijtje gezet!
Credits: Zwart Fotografie
8 dingen die je moet bewaren na je bruiloft
Eindelijk, na maanden van plannen, zenuwen, emoties en vast en zeker stress, is de dag aangebroken: je bruiloft! Ook al beleef je alles optimaal, het is voorbij voor je er erg in hebt. We weten dat herinneringen herbeleven betekent en daarom vertellen we je vandaag wat je moet bewaren om de mooiste van je leven optimaal te kunnen herbeleven.

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie