Hoeveel kost een trouwfotograaf? Ontdek het hier!

Aan een bruiloft geef je aardig wat geld uit, maar hoeveel moet je opzij zetten voor de trouwfotograaf? Je lees het hier!

Hoeveel kost een trouwfotograaf? Ontdek het hier!
Foto: Sannaz Photography
  • Foto en video
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Trouwfotografie kan van alles zijn en is zeker ook een investering. De bloemen drogen uit, de taart wordt opgegeten en de gasten vertrekken, maar de trouwfoto’s zullen blijven bestaan. Besparen op de enige, tastbare herinnering is dan ook iets wat je absoluut niet wilt doen. Een dag waar jullie zoveel voor hebben voorbereidt en zo van hebben genoten wil je nooit meer vergeten en dat kan door middel van de trouwfoto’s. In Nederland mogen wij ons rijk rekenen met een aantal fotografen van top kwaliteit. Zij weten de spontane momenten en pure emoties te vangen en dit is precies wat je wilt. Met al deze fotografen en verschillende prijzen kunnen wij ons voorstellen dat je niet meer weet voor welke fotograaf je moet kiezen en wat de gemiddelde prijs is die je hiervoor hoort te betalen Daarom lees je in dit artikel alles over de kosten voor een trouwfotograaf! 

opslaanFoto: Sannaz Photography
Foto: Sannaz Photography

Prijs per uur of totaalpakket 

Adverteren

De meeste trouwfotografen werken aan de hand van startpakketten. Dit houdt in dat je de fotograaf in kan huren voor een minimaal tijdsbestek van vaak vier of zes uur. Wanneer je wilt dat hij of zij langer blijft betaal je hier een uurtarief bovenop. Fotografen werken met een startpakket, aangezien het voor hen niet rendabel is wanneer ze maar twee uurtjes op een bruiloft werken. Op die manier hebben ze vaak veel kosten gemaakt voor weinig uitkomst en lopen ze daarnaast andere opdrachten mis die wellicht wel meer opleveren. Op een zaterdag in de zomermaanden of een populaire datum zal een trouwfotograaf waarschijnlijk minimaal acht uur willen fotograferen op jouw dag.

Voor we beginnen willen we je erop wijzen dat de prijzen enorm uiteen lopen en dat wij enkel een schatting maken van de nummers. Als we kijken naar het uurtarief ligt het gemiddelde van een professionele trouwfotograaf tussen de €100 en €200. Veel fotografen hanteren een starttarief en dit ligt meestal rond de €1400 voor zo een zes tot acht uur fotografen op jullie trouwdag. Het gemiddelde bedrag voor een trouwalbum waar je als particulier zelf niet aan kunt komen ligt rond de €500. Veel fotografen bestellen deze albums namelijk bij leveranciers die alleen aan fotografen (oftewel met KVK-nummer) leveren. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt en de prijzen van een fotoalbum kunnen oplopen tot zo een €2000. En nu komt het verschil tussen een totaalpakket of een fotograaf die jullie per uur inhuren. Sommige fotografen die per uur te werk gaan lijken in eerste instantie goedkoper, maar niets is minder waar. Bij totaalpakketten zit het bewerken van foto’s, eventuele reiskosten en vaak zelfs het trouwalbum al inbegrepen, terwijl deze kosten er bij fotografen die per uur betaalt worden nog bovenop komen. Dit kan soms als een nare verrassing komen, dus maak van tevoren duidelijke prijsafspraken met jouw fotograaf. 

opslaanFoto: Sannaz Photography
Foto: Sannaz Photography

Trouwalbum

In negen van de tien gevallen worden de kosten van een trouwalbum apart gerekend van de kosten van de trouwfotograaf. Dit heeft ermee te maken dat een trouwalbum veel tijd kost en jullie naderhand nog moeten overleggen over de vormgeving. Er zijn ook fotografen die het trouwalbum wel in hun totaalpakket aanbieden. De minimale kosten die jullie voor een trouwalbum kunnen verwachten zijn ongeveer €250, maar ze kunnen gemakkelijk hogerop lopen. Het klinkt misschien als veel, maar bedenk wel dat je een professioneel trouwalbum krijgt en geen fotoboekje van HEMA. Fotografe Sannaz van Sannaz Photography maakt hierover een goed punt. Waarom zou je zoveel geld uitgeven aan trouwfotografie, wanneer je ze later op schijf bewaard? Het gaat hier om je herinneringen en het is de bedoeling dat deze lang meegaan. Daarom wil je een trouwalbum dat ook met jullie Robijnen huwelijk nog als een juweeltje aanvoelt. Sannaz zelf geeft zelfs garantie op haar trouwalbums.

Sannaz van Sannaz Photography raakt als trouwfotograaf geïnspireerd door filmische melancholische schoonheid. Haar stijl zelf is fotojournalistiek, die wordt beïnvloed door beeldende kunst en fashionfotografie. Door deze unieke combinatie levert zij uiteindelijk pure en artistieke beelden, waarin je de romantiek, details, gezelligheid en emotie in terugziet. Ze vindt ervaring, comfort en de waarde die de dag voor jullie heeft extreem belangrijk. Aangezien ze graag ontdekt wat jullie als koppel waarderen, hoe de relatie met vrienden en familie is en wat de non-verbale communicatie tussen jullie is neemt zij echt de tijd om een koppel te leren kennen. Sannaz fotografeert daarom ook maar een beperkt aantal bruidsparen per jaar. Op die manier maakt zij een vertaling van zo een bijzondere dag in creatieve en authentieke foto’s die generaties lang mee zullen gaan.

opslaanFoto: Sannaz Photography
Foto: Sannaz Photography

Hier wil je niet op besparen 

Het is mogelijk om een fotograaf in te huren voor €500, maar de vraag is echt of je dit wel moet willen. De trouwfotograaf is namelijk absoluut geen onderdeel waar je op wilt besparen. Jullie trouwdag wordt één van de belangrijkste dagen van jullie leven. Deze herinneringen wil je dan ook graag voor altijd kunnen blijven bekijken. Hoe zonde zou het zijn als jullie later de foto’s ontvangen en je voor je kop zou moeten slaan, omdat de fotograaf net de eerste kus heeft gemist? Sannaz van Sannaz Photography heeft spijt van haar fotograaf keuze en vertelde ons het volgende: “Ik kijk zelf nooit mijn trouwfoto’s terug. Want, ik had me niet zo goed verdiept is welke fotograaf ik wilde. Ik geloofde gewoon het woord van iemand anders om een team aan fotografen in te huren die helemaal niet aan mijn wensen en eisen voldeden. Ik heb hier enorm veel spijt van en kan die dag nooit meer terugdraaien.” Het zal niet het meest goedkope onderdeel van de bruiloft worden, maar wel hetgeen die de investering het meeste waard is. 

Daarnaast kies je de trouwfotograaf niet alleen uit op de mooiste foto’s, maar ook op de persoonlijkheid. Het is heel belangrijk dat jullie een klik voelen met de fotograaf, aangezien hij of zij aanwezig is bij elk onderdeel van de bruiloft. Tevens is het ook niet geheel onbelangrijk dat jullie je op je gemak voelen wanneer er geposeerd moet worden!

opslaanFoto: Sannaz Photography
Foto: Sannaz Photography

Lees ook: 8 redenen waarom je nooit zou moeten besparen op een trouwfotograaf.

Totale kosten 

Over het algemeen wordt er zo een 10 tot 20% van het budget voor de bruiloft uitgegeven aan de trouwfotograaf. Het gemiddelde bedrag in Nederland komt dan dus ook neer op zo een €1800, maar zoals we al eerder aan gaven verschilt dit enorm per bruidspaar. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt en ook voor een fotograaf kiezen waar je het dubbele voor neertelt. Dit hangt onder andere af van de populariteit van de fotograaf en het seizoen waarin jullie trouwen. Nogmaals, er zijn fotografen die jullie trouwdag fotograferen voor de prijs van je accessoires, maar vraag hierbij dan of je voorbeeldfoto’s in mag zien. In de meeste van dit soort gevallen lever je namelijk enorm in op kwaliteit…

Lees hier waar je precies rekening mee moet houden bij het kiezen van een trouwfotograaf.

Extraatjes

Voor de bruidsparen die de gasten ook een handje mee willen laten helpen in het schieten van foto’s zijn er nog wat extra opties. Zo kan je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid aan wegwerpcamera’s kopen (zoals we ook zagen in de televisieserie Friends). Verdeel deze over jullie trouwlocatie en laat de gasten weten dat zij hier foto’s mee mogen maken, ze zullen het geweldig vinden! Daarnaast kan je ook een photobooth in huren. Deze retro-look hokjes zijn niet alleen super gaaf, maar ook nog eens een leuk aandenken aan de bruiloft voor de gasten. Een ander leuk idee is om Polaroid camera’s te regelen. Deze foto’s worden gelijk uitgeprint, waardoor alle gasten hier meteen mee aan de slag kunnen. Vraag hen ze in een gastenboek te plakken en het zal er super uit zien!

opslaanFoto: Sannaz Photography
Foto: Sannaz Photography

De moreel van het verhaal is dat besparen op de trouwfotograaf absoluut geen goed idee is. Zie het als een investering waar je nu en op je oude dag dolgelukkig van wordt. Als jullie nog op zoek zijn naar een fotograaf raden we je aan contact op te nemen met Sannaz Photographydie zonder twijfel prachtige foto’s van jullie trouwdag zal weten te maken.

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Sannaz Photography Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!