Hoeveel kost een trouwfotograaf? Ontdek het hier!

Hoeveel kost een trouwfotograaf? Ontdek het hier!

Aan een bruiloft geef je aardig wat geld uit, maar hoeveel moet je opzij zetten voor de trouwfotograaf? Je lees het hier!

  • Foto en video
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Wij mogen ons in Nederland rijk rekenen met een aantal top fotografen. Zij weten de spontane momenten en pure emoties vast te leggen op jullie bruiloft en dit is precies wat je wilt. Met al deze fotografen en verschillende prijzen kunnen wij ons voorstellen dat je niet meer weet welke fotograaf je kiezen moet en wat de gemiddelde prijs is die je hiervoor hoort te betalen. Daarom lees je in dit artikel alles over de kosten voor een trouwfotograaf!

opslaanFoto: WeddingStudios
Foto: WeddingStudios

Prijs per uur of totaalpakket 

De meeste trouwfotografen werken aan de hand van startpakketten. Dit houdt in dat je de fotograaf in kan huren voor een minimaal tijdsbestek van vaak 4 of 6 uur. Wanneer je wilt dat hij of zij langer blijft betaal je simpelweg een uurtarief er bovenop. Fotografen werken met een startpakket, aangezien het voor hen niet rendabel zou zijn wanneer ze maar 2 uur op een bruiloft kunnen komen fotograferen. Op die manier hebben ze vaak veel kosten gemaakt voor weinig uitkomst en lopen ze daarnaast andere opdrachten mis die wellicht wel meer opleveren. Op een zaterdag in de zomermaanden of een populaire datum loop je het risico dat trouwfotografen minimaal 8 uur willen fotograferen op jouw dag.

Als we kijken naar het uurtarief ligt het gemiddelde van een professionele trouwfotograaf tussen de €100 en €200. Veel fotografen hanteren een starttarief en dit ligt meestal rond de €1400 voor ongeveer 6 tot 8 uur fotografen op jullie trouwdag. En nu komt het verschil tussen een totaalpakket of een fotograaf die jullie per uur inhuren. Sommige fotografen die per uur te werk gaan lijken in eerste instantie goedkoper, maar niets is minder waar. Bij totaalpakketten zit het bewerken van foto’s, eventuele reiskosten en soms zelfs het trouwalbum vaak al inbegrepen, terwijl deze kosten er bij fotografen die per uur betaalt worden nog bovenop de prijs komen. Dit kan soms als een nare verrassing komen, dus maak van tevoren duidelijke prijsafspraken met jouw fotograaf. 

opslaanFoto: Trouw Trendy
Foto: Trouw Trendy

Trouwalbum

In negen van de tien gevallen worden de kosten van een trouwalbum apart gerekend van de kosten van de trouwfotograaf. Dit heeft ermee te maken dat een trouwalbum veel tijd kost en jullie naderhand nog moeten overleggen over de vormgeving. Er zijn ook fotografen die het trouwalbum wel in hun totaalpakket aanbieden. De minimale kosten die jullie voor een trouwalbum kunnen verwachten zijn ongeveer €250, maar ze kunnen gemakkelijk hogerop lopen. Het klinkt misschien als veel, maar bedenk wel dat je een professioneel trouwalbum krijgt en geen fotoboekje van HEMA.

opslaanCredit: Shutterstock
Credit: Shutterstock

Hier wil je niet op besparen 

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Het is mogelijk om een fotograaf in te huren voor €500, maar de vraag is echt of je dit wel moet willen. De trouwfotograaf is namelijk absoluut geen onderdeel waar je op wilt besparen. Jullie trouwdag wordt één van de belangrijkste dagen van jullie leven. Deze herinneringen wil je dan ook graag voor altijd kunnen blijven bekijken. Hoe zonde zou het zijn als jullie later de foto’s ontvangen en je voor je kop zou moeten slaan, omdat de fotograaf net de eerste kus heeft gemist? Het is ook super fijn om naar foto’s te kijken en de momenten op beeld te zien staan, waarvan jullie niet eens wisten dat ze werden vastgelegd. Het zal niet het meest goedkope onderdeel van de bruiloft worden, maar wel hetgeen die de investering het meeste waard is. 

Daarnaast kies je de trouwfotograaf niet alleen uit op de mooiste foto’s, maar ook op de persoonlijkheid. Het is heel belangrijk dat jullie een klik voelen met de fotograaf, aangezien hij of zij aanwezig is bij elk onderdeel van de bruiloft. Tevens is het ook niet geheel onbelangrijk dat jullie je op je gemak voelen wanneer er geposeerd moet worden!

Lees ook: 8 redenen waarom je nooit zou moeten besparen op een trouwfotograaf.

opslaanFoto: Jorik Algra
Foto: Jorik Algra

Totale kosten 

Over het algemeen wordt er zo een 10 tot 20% van het budget voor de bruiloft uitgegeven aan de trouwfotograaf. Het gemiddelde bedrag in Nederland komt dan dus ook neer op zo een €1800. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt en ook voor een fotograaf kiezen waar je het dubbele voor neertelt. Dit hangt onder andere af van de populariteit van de fotograaf, eventuele awards die gewonnen zijn en het seizoen waarin jullie trouwen. Nogmaals, er zijn fotografen die jullie trouwdag fotograferen voor de prijs van je accessoires, maar vraag hierbij dan of je voorbeeldfoto’s in mag zien. In de meeste van dit soort gevallen lever je namelijk enorm in op kwaliteit…

Lees hier waar je precies rekening mee moet houden bij het kiezen van een trouwfotograaf.

opslaanCredit: Shutterstock
Credit: Shutterstock

Extraatjes

Voor de bruidsparen die de gasten ook een handje mee willen laten helpen in het schieten van foto’s zijn er nog wat extra opties. Zo kan je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid aan wegwerpcamera’s kopen (zoals we ook zagen in de televisie serie Friends). Verdeel deze over jullie trouwlocatie en laat de gasten weten dat zij hier foto’s mee mogen maken, ze zullen het geweldig vinden! Daarnaast kan je ook een photobooth inhuren. Deze retro-look hokjes zijn niet alleen super gaaf, maar ook nog eens een leuk aandenken aan de bruiloft voor de gasten. Een ander leuk idee is om Polaroid camera’s te regelen. Deze foto’s worden gelijk uitgeprint, waardoor alle gasten hier meteen mee aan de slag kunnen. Vraag hen ze in een gastenboek te plakken en het zal er super uit zien!

Bekijk hier welke fotograaf het beste bij jullie past. Vergeet ons ook niet te volgen op Pinterest, Instagram en Facebook voor meer inspiratie en alle hulp omtrent de bruiloft.

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!