Deze 20 vragen moet je zeker stellen aan een trouwfotograaf!

Op zoek naar een trouwfotograaf? Wij hebben voor jullie 20 vragen op een rijtje gezet die je zeker moet stellen aan de fotograaf.

Deze 20 vragen moet je zeker stellen aan een trouwfotograaf!
Photo: Roy Van Der Wens Bruidsfoto & film
 • Foto en video
 • Adviseren

Het uitzoeken van de juiste trouwfotograaf kan soms erg lastig zijn. Hij of zij moet bij jullie passen en om hierachter te komen zijn er een paar dingen die je kunt doen. Veel fotografen werken met een kennismakingsgesprek wat de perfecte kans biedt om jullie fotograaf een aantal vragen te stellen. Hoewel er volgens trouwfotografe Mirjam van Klaarbergen geen ‘must-have’ vragen zijn die gesteld moeten worden, zijn er wel een aantal onderwerpen die zij graag doorneemt met een bruidspaar voor ze met elkaar in zee gaan. In samenwerking met deze topfotografe hebben wij dan ook een lijst opgesteld met 20 vragen die jij aan je trouwfotograaf wilt stellen. 

opslaanFoto: Mirjam van Klaarbergen
Foto: Mirjam van Klaarbergen
 • De eerste vraag is wat maakt jou uniek? Dit is niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor de fotograaf zelf een belangrijke vraag en vooral leuk om overna te denken. Waarom moeten jullie juist voor deze trouwfotograaf gaan? Het is belangrijk dat de fotograaf weet waarom hij/zij unieker is dan de concurrent. Dit zorgt ervoor dat de fotograaf zelfverzekerd is.
 • Wat is de stijl van de fotograaf?
  Een belangrijke vraag die je zeker niet mag overslaan. Zo komen jullie het beste te weten of deze stijl ook bij jullie past. Ga je bijvoorbeeld voor donkere rustieke foto’s, maar de fotograaf maakt liever lichte foto’s, dan is dit natuurlijk niet de juiste match voor jullie. Lees dit artikel om erachter te komen wat voor verschillende fotografiestijlen er zijn.
 • Wat is de achtergrond van de fotograaf? Opleiding?
  Dit is altijd erg interessant! Het geeft aan of de fotograaf verstand heeft van allerlei belangrijke aspecten, of dat het slechts een hobbyfotograaf is. Natuurlijk willen jullie de mooiste foto’s op de trouwdag, dus daarom is het zeker van belang om hiernaar te vragen!
 • Hoe spot jij het perfecte plaatje?
  Heeft de fotograaf oog voor detai of gaat hij/zij voor romantische foto’s? Spontane foto’s? Voor elke fotograaf is het perfecte plaatje natuurlijk weer anders en het belangrijkste hier is dat jullie ideeën op elkaar aansluiten.
 • Is het mogelijk om een proefsessie te houden met de fotograaf?
  Door middel van een proefsessie raken jullie gewend aan de fotograaf en andersom. Vooral voor mensen die zich niet vanaf het eerste moment op hun gemak voelen voor de camera is dit een goede optie. Zo ga je met een minder nerveus gevoel de dag in!
 • Hoeveel bruiloften heeft de fotograaf gefotografeerd?
  Oefening baart kunst en het is daarom fijn om te weten hoeveel ervaring een fotograaf heeft. Hoewel het kiezen van een fotograaf ook veel samenhangt met vertrouwen is het toch fijn om te weten dat andere tevreden koppels jou voorgingen. Daarnaast is het ook lekker om de foto’s van anderen al in te kunnen zien.
 • Hoeveel kost een bruidsreportage? 
  Let’s talk about money… Hoewel dit voor velen een ongemakkelijk momentje is willen we je op het hart drukken om hier op tijd mee te komen. Let na het opstellen van het budget goed op dat de fotograaf van jullie dromen deze niet overschreidt. ebben jullie een bepaald budget opgesteld voor de bruiloft en wil je deze niet overschreiden? Wil je meer weten over de prijzen van trouwfotografen? Kijk dan hier!

  opslaanFoto: Miss Lalamour
  Foto: Miss Lalamour
 • Komt de fotograaf alleen of neemt hij/zij een collega mee?
  Als jullie de voorkeur voor twee fotografen op de bruiloft hebben is het verstandig om in het kennismakingsgesprek aan de fotograaf te vragen of hij/zij vaker samenwerkt met een andere fotograaf. Zo ja, dan zal er waarschijnlijk iemand zijn die in hetzelfde straatje valt en die jullie ook graag op de bruiloft zien.
 • Hoe ben jij op een bruiloft? Welke persoonlijkheid of aanwezigheid breng je mee? Mirjam hoort altijd van haar klanten dat ze haar niet allen op haar beelden, maar ook op haar persoonlijkheid uitkiezen. Zelf zegt ze dan ook dat de trouwfotograaf de enige trouwleverancier is die er de hele dag bij is, bij je vrienden en familie, als vreemde. Vraag dus iemand die je daarin vertrouwt en een mooie aanvulling op je dag kan zijn.
 • Adverteren

  Jullie huwelijksdag zal voorbij vliegen – dus hoe belangrijk is het om zoveel mogelijk te kunnen genieten tijdens jullie grote dag? En, dus ook tijdens jullie shoot! Roy van der Wens zal ervoor zorgen dat jullie helemaal op jullie gemak zijn tijdens de fotosessie, waardoor jullie zullen zien dat de liefde, het plezier en jullie geluk van de foto’s af zullen spatten. En tijdens de rest van jullie dag zorgt Roy ervoor dat hij onzichtbaar aanwezig is om alle mooie momenten vast te leggen. Mis geen moment! Welke vragen gaan jullie hem stellen tijdens jullie eerste gesprek met hem?

  opslaanRoy Van Der Wens Bruidsfoto & filmMeer lezen “Roy Van Der Wens Bruidsfoto & film”
  Photo: Roy Van Der Wens Bruidsfoto & film

  Mirjam van Klaarbergen is een trouwfotografe die jullie bruiloft precies vastlegt, zoals die is. Zonder poseren of andere poespas vangt zij de mooiste beelden op van jullie grote dag. Haar fotografiestijl is dan ook journalistieke bruidsfotografie en zij zal deze omschrijven als natuurlijk, spontaan, puur, echt, ongeposeerd, levendig en kleurrijk. Op de dag zelf is ze niet geheel afzijdig, om op deze manier zo dichtbij mogelijk de beste beelden vast te leggen. Iets wat voorgaande bruidsparen erg aan haar waardeerden en wat als één van Mirjams sterkste punten wordt gezien, is de interactie die zij met gasten heeft en weet te gebruiken in het fotograferen van de trouwdag. Dit is uniek en zeker niet zomaar aan te leren. Neem vrijblijvend contact op met Mirjam als dit is waar jullie naar op zoek zijn!

  opslaanFoto: Mirjam van Klaarbergen
  Foto: Mirjam van Klaarbergen
  • Heeft de fotograaf wel eens awards gewonnen met foto’s? Wanneer? Welke categorie?
   Hoeveel awards een fotograaf heeft gewonnen laat natuurlijk zien hoe goed hij/zij is. Natuurlijk kan een award winnende fotograaf net zo goed zijn als een fotograaf zonder awards.
  • Wat gebeurt er als de fotograaf ziek is?
   Dit is een hele belangrijke vraag. Jullie willen niet zonder fotograaf zitten op jullie trouwdag. Zorg ervoor dat je dit besproken hebt, zodat je weet welke back-up fotograaf op jullie bruiloft aanwezig is mocht jullie fotograaf onverwachts niet aanwezig kunnen zijn.
  • Wat gebeurt er als het regent, maar de shoot buiten is?
   Nederland is een prachtig land, maar komt helaas wel samen met een regenbuitje op zijn tijd. Aangezien je niet wilt dat je dag en shoot letterlijk in het water vallen, moet je een plan B hebben voor wanneer het met bakken uit de regen valt.

   opslaanFoto: In Fotodesign
   Foto: In Fotodesign
  • Hoeveel tijd moet je reserveren voor een fotosessie?
   De meeste fotografen rekenen zo een 1,5 uur voor de fotosessie, maar ook dit varieert per persoon. Vraag van tevoren hoelang jouw droomfotograaf nodig denkt te hebben voor de shoot, zodat jullie dit mee kunnen nemen in de planning van de grote dag.
  • Hoe gaat het uiteindelijke fotoalbum eruit zien?
   Je doet dit natuurlijk maar voor één ding en dat is voor het trouwalbum. Het is daarom belangrijk dat jullie op één lijn zitten met de fotograaf. Bespreek de gewenste vormgeving van het album en de effecten die jullie graag op de foto’s zien om verrassingen te voorkomen.
  • Hoeveel foto’s worden er in totaal opgeleverd?
   Fotografen leveren natuurlijk nooit alle foto’s aan die zij op jullie trouwdag hebben gemaakt. Dit zijn er veel te veel! Spreek daarom van tevoren het aantal foto’s af met de fotograaf. Het maximale aantal hangt natuurlijk ook af van het aantal foto’s dat de fotograaf in totaal heeft gemaakt.
  • Wanneer krijg je de foto’s?
   Hoewel je de foto’s zo snel mogelijk na de bruiloft in handen wil hebben, moeten jullie ook begrijpen dat goede dingen tijd kosten. Het kan de fotograaf daarom best even kosten om alle foto’s voor jullie klaar te hebben en dat is niet erg. Zo hebben jullie weken na de bruiloft nog iets om naar uit te kijken en voelt het als een cadeautje wanneer ze eindelijk klaar zijn. Vraag dit van tevoren aan de fotograaf en spreek een deadline af om misverstanden te voorkomen.

   opslaanFoto: In Fotodesign
   Foto: In Fotodesign
  • Worden de foto’s ook bewerkt of krijg je alleen de originele foto’s?
   De fotograaf bewerkt bijna nooit alle foto’s. Dit is onmogelijk, hier gaat ook veel te veel tijd inzitten. Willen jullie heel graag een aantal foto’s bewerkt hebben? Spreek dit dan af. Vaak heeft de fotograaf ook de mogelijkheid om iemand in te huren, zodat deze persoon jullie trouwfoto’s kan bewerken. Dit is natuurlijk niet gratis, dus denk hier goed over na.
  • Is de fotograaf bereid om mee te reizen naar het buitenland?
   Als jullie voor een destination wedding gaan is het vrij belangrijk dat jullie fotograaf ook bereidt is om naar het buitenland te reizen. Is het antwoord nee? Dan zul je verder moeten zoeken naar een andere.
  • Wie heeft na afloop het copyright over de foto’s?
   Willen jullie de foto’s graag op sociale media plaatsen? Niet elke fotograaf vindt het goed dat hun foto’s op het internet worden geplaatst zonder hen bij de foto te benoemen. Het is van belang hier goede afspreken over te maken, zodat er in de toekomst geen problemen komen.
  • Hoeveel zijn de voorschotskosten?
   Het is logisch dat de fotograaf van tevoren een bepaald bedrag van jullie moet ontvangen. In verband met het budget voor de bruiloft is het handig om te weten hoe jullie fotograaf hierin staat en hoe hoog het bedrag is.

   opslaanFoto: Mirjam van Klaarbergen
   Foto: Mirjam van Klaarbergen
  • Hoeveel bedragen de annuleringskosten?
   Ook de zaken waar je niet aan wilt denken moeten mee worden genomen. Het zou al spijtig genoeg zijn wanneer jullie om een of andere reden een trouwfotograaf moeten afzeggen en als je dan nog met een hoge schuld achterblijft is dit nog een stuk vervelender. Vraag daarom hoeveel de annuleringskosten bedragen.

   opslaanFoto: Neverending Magic Photography
   Foto: Neverending Magic Photography

   Nu hebben jullie 20 vragen die je zeker moet stellen aan een trouwfotograaf. Door deze vragen te stellen kom je alles te weten over de fotograaf en of dit dé fotograaf is voor jullie trouwdag. Zijn jullie op zoek naar een fotograaf die pure beelden vastlegt en op een unieke manier contact maakt met de gasten? Neem dan contact op met Mirjam van Klaarbergen!

    

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Reacties (2)

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!

Andere interessante artikelen

Hoe kies je een trouwfotograaf in 5 stappen!

25 dec. 2022
Een fotograaf is één van belangrijkste gasten op jullie bruiloft en daarom ook een lastige keuze. Wij hebben een stappenplan opgesteld om jullie hier een handje bij te helpen!

De trouwfoto checklist voor onmisbare trouwfoto´s

8 feb. 2022
Jullie trouwfoto's zijn misschien wel de enige tastbare herinneringen van jullie trouwdag. Dan wil je natuurlijk dat alles tot in detail in vastgelegd. Dankzij deze checklist wordt er geen moment over het hoofd gezien!

De beste trouwfotografen uit Rotterdam voor jullie bruiloft!

17 okt. 2021
Niets is belangrijker dan een trouwdag waar jullie met veel plezier op terugkijken. Een trouwfotograaf legt waardevolle herinneringen vast en het is vanzelfsprekend dat jullie daarom voor de beste kwaliteit kiezen. Speciaal voor jou selecteerden we de beste trouwfotografen uit Rotterdam!

Meer bekijken

Het beste van Foto en video

Zie meer artikelen