Deze 20 vragen moet je zeker stellen aan een trouwfotograaf!

Deze 20 vragen moet je zeker stellen aan een trouwfotograaf!

Op zoek naar een trouwfotograaf? Wij hebben voor jullie 20 vragen op een rijtje gezet die je zeker moet stellen aan de fotograaf.

 • Foto en video
 • Adviseren

Het uitzoeken van de juiste trouwfotograaf kan soms erg lastig zijn. Jullie willen graag een trouwfotograaf die bij jullie stijl past. Het is dan per slot van rekening ook een van de belangrijkste dagen van jullie leven! Na de trouwdag beginnen jullie een nieuwe periode, het huwelijk! Het is dan ook super gezellig om samen terug te kijken naar de trouwfoto’s.

Om alle informatie zo goed mogelijk te kunnen verzamelen heeft Zankyou samen met Platimo Bruidsfotografie een vragenlijst opgesteld.

opslaanFoto: Platimo Fotografie
Foto: Platimo Bruidsfotografie
 1. Wat is de achtergrond van de fotograaf? Opleiding?
  Dit is altijd erg interessant! Het geeft aan of de fotograaf verstand heeft van allerlei belangrijke aspecten, of dat het slechts een hobbyfotograaf is. Natuurlijk willen jullie de mooiste foto’s op de trouwdag, dus daarom is het zeker van belang om hiernaar te vragen! Platimo Bruidsfotografie fotografeert met veel kennis, maar volgt tevens ook zijn hart. Een geschoolde fotograaf is natuurlijk niet een vereiste, het gaat uiteindelijk om het perfecte plaatje. Hoe kies je in vijf stappen een trouwfotograaf? Lees het hier!
 2. Wat is de stijl van de fotograaf?
  Een belangrijke vraag die je zeker niet mag overslaan. Zo komen jullie het beste te weten of deze stijl ook bij jullie past. Ga je bijvoorbeeld voor donkere rustieke foto’s, maar de fotograaf maakt liever lichte foto’s, dan is dit natuurlijk niet de juiste match voor jullie!
 3. Hoe spot jij het perfecte plaatje?
  Heeft de fotograaf oog voor detail? Gaat het voor romantische foto’s? Spontane foto’s? Voor elke fotograaf is het perfecte plaatje natuurlijk weer anders.

  opslaanFoto: Platimo Bruidsfotografie
  Foto: Platimo Bruidsfotografie
 4. Is het mogelijk om een proefsessie te houden met de fotograaf?
  Op deze manier raken jullie gewend aan de fotograaf, maar de fotograaf ook aan jullie. Dit kan erg fijn zijn op jullie grote dag! Op deze manier hebben jullie ook al een voorproefje van de shoot.
 5. Hoeveel bruiloften heeft de fotograaf gefotografeerd?
  Heeft de fotograaf veel ervaring? Of is dit de eerste keer? Jullie willen natuurlijk niet het proefkonijn zijn van de fotograaf. Dit zijn belangrijke foto’s waar je later met een glimlach op terug wilt kijken.
 6. Hoeveel kost een bruidsreportage?
  Hebben jullie een bepaald budget opgesteld voor de bruiloft en wil je deze niet overschreiden? Dan is het belangrijk om te weten hoe duur de fotograaf is. Wil je meer weten over de prijzen van trouwfotografen? Kijk dan hier!

  opslaanFoto: Miss Lalamour
  Foto: Miss Lalamour
 7. Wat onderscheid jouw foto’s van die van andere bruiloftsrapportages?
  Waarom moeten jullie juist voor deze trouwfotograaf gaan? Het is belangrijk dat de fotograaf weet waarom hij/zij unieker is dan de concurrent. Dit zorgt ervoor dat de fotograaf zelfverzekerd is.
 8. Komt de fotograaf alleen of neemt hij/zij een collega mee?
  Met zijn tweeën zie je altijd meer dan alleen! Ook kunnen de fotografen afwisselen tijdens het werk, want de hele dag continu fotografen is erg vermoeiend.
 9. Heeft de fotograaf wel eens awards gewonnen met foto’s? Wanneer? Welke categorie?
  Hoeveel awards een fotograaf heeft gewonnen laat natuurlijk zien hoe goed hij/zij is! Platimo Bruidsfotografie heeft al vele awards gewonnen de afgelopen jaren. Onder andere hebben ze deze maand een Gouden WPJA (Wedding Photojournalist Association) Award gewonnen! Erg bijzonder! Natuurlijk kan een award winnende fotograaf net zo goed zijn als een fotograaf zonder awards.

  opslaanFoto: Platimo Bruidsfotografie
  Foto: Platimo Bruidsfotografie
 10. Wat gebeurt er als de fotograaf ziek is?
  Dit is natuurlijk een hele belangrijke vraag! Jullie willen natuurlijk niet zonder fotograaf zitten op jullie trouwdag. Zorg ervoor dat je dit besproken hebt zodat je nooit zonder trouwfotograaf zit op jullie bijzondere dag.
 11. Wat gebeurt er als het regent, maar de shoot buiten is?
  Je wil natuurlijk niet dat jullie fantastische shoot in het water valt! Dit zal erg zonde zijn, vraag daarom altijd aan de fotograaf of hij een plan B heeft.

  opslaanFoto: In Fotodesign
  Foto: In Fotodesign
 12. Hoeveel tijd moet je reserveren voor een fotosessie? -> meestal 1.5 uur
  Bij de meeste fotografen is dit altijd zo een anderhalfuur. Het kan ook langer duren (of korter). Jullie moeten dit natuurlijk meenemen in de planning.
 13. Hoe gaat het uiteindelijke fotoalbum eruit zien?
  Het is belangrijk dat jullie op één lijn zitten met de fotograaf. Het kan zijn dat jullie een bepaalde vormgeving van een fotoalbum al in gedachten hebben, maar de fotograaf geheel iets anders oplevert.
 14. Hoeveel foto’s worden er in totaal opgeleverd?
  Fotografen leveren natuurlijk nooit alle foto’s aan die zij op jullie trouwdag hebben gemaakt. Dit zijn er veel te veel! Spreek daarom het aantal foto’s af met de fotograaf. Het maximale aantal hangt natuurlijk ook af van het aantal foto’s dat de fotograaf in totaal heeft gemaakt.
 15. Wanneer krijg je de foto’s?
  Het is natuurlijk leuk om jullie foto’s zo snel mogelijk te kunnen bekijken! Jullie willen niet teleurgesteld zijn wanneer het opleveren van de foto’s veel langer duurt dan jullie in gedachten hadden! Vraag hoeveel tijd de fotograaf nodig heeft om door alle foto’s heen te spitten en deze eventueel te bewerken of spreek een deadline af.

  opslaanFoto: In Fotodesign
  Foto: In Fotodesign
 16. Worden de foto’s ook bewerkt of krijg je alleen de originele foto’s?
  De fotograaf bewerkt bijna nooit alle foto’s. Dit is onmogelijk, hier gaat ook veel te veel tijd inzitten. Willen jullie heel graag een aantal foto’s bewerkt hebben? Spreek dit dan af. Vaak heeft de fotograaf ook de mogelijkheid om iemand in te huren, zodat deze persoon jullie trouwfoto’s kan bewerken. Dit is natuurlijk niet gratis, dus denk hier goed over na.
 17. Jullie gaan niet in Nederland trouwen, is de fotograaf bereid om mee te reizen naar het buitenland?
  Is het antwoord nee? Dan moeten jullie natuurlijk op zoek naar een nieuwe trouwfotograaf!
 18. Wie heeft na afloop het copyright over de foto’s?
  Willen jullie de foto’s graag op sociale media plaatsen? Niet elke fotograaf vindt het goed dat hun foto’s op het internet worden geplaatst zonder hen bij de foto te benoemen. Het is van belang hier goede afspreken over te maken, zodat er in de toekomst geen problemen komen.

  opslaanFoto: In Fotodesign
  Foto: In Fotodesign
 19. Hoeveel bedraagt het voorschot?
  Veel trouwfotografen vragen een voorschot van de gehele rekening. Houd hier dus rekening mee in jullie budget! Toch is het hebben van een professionele trouwfotograaf op jullie trouwdag belangrijk! Lees hier acht redenen waarom jullie niet moeten besparen op een trouwfotograaf.
 20. Hoeveel bedragen de annuleringskosten?
  Het is natuurlijk al spijtig genoeg dat jullie om een of andere reden een trouwfotograaf moeten afzeggen en dan wil je natuurlijk niet een zak met geld achterlaten! Vraag daarom hoeveel de annuleringskosten bedragen.

  opslaanFoto: Neverending Magic Photography
  Foto: Neverending Magic Photography

  Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

  Abonneer je op onze nieuwsbrief

  Nu hebben jullie 20 vragen die je zeker moet stellen aan een trouwfotograaf! Door deze vragen te stellen kom je alles te weten over de fotograaf en of dit dé fotograaf is voor jullie trouwdag! Veel succes! Wil je op de hoogte blijven van Zankyou? Volg ons dan op FacebookPinterest en Instagram!

   

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Platimo Bruidsfotografie Trouwfotografen

Andere interessante artikelen

Meer bekijken

Het beste van Foto en video