Zo kies je in 5 stappen de perfecte trouwfotograaf!

Er zijn zoveel keuze´s die gemaakt moeten worden in aanloop naar jullie trouwdag, zo vind je de perfecte trouwfotograaf voor jullie bruiloft!

Zo kies je in 5 stappen de perfecte trouwfotograaf!
Foto: Roy Van Der Wens fotografie
 • Foto en video
 • Adviseren
 • Bruidspaar

Keuzes, keuzes en keuzes… Als je gaat trouwen kom je voor een enorme hoeveelheid aan keuzes te staan; de gastenlijst, het kiezen van de kleding, de locaties, muziek en het diner of de catering… Maar één van de keuzes die een échte must zijn voor je bruiloft, is het kiezen van een professionele bruidsfotograaf. Hoe wil je je dag laten vastleggen en wie mag dat doen?

Adverteren

Kies je voor een professionele fotograaf, dan vind je op internet een enorm aanbod aan fotografen. Uit alle regio´s bieden fotografen zichzelf en hun diensten aan en allen hebben ze een eigen stijl! Wij hebben alvast de beste trouwfotografen uit jouw regio voor jullie op een rijtje gezet! Neem snel een kijkje in onze database.  Voor welke fotograaf  gaan jullie en wat is de stijl van fotografie die bij jullie past? Kom erachter in dit artikel!

 1. Welke fotograaf past bij jullie?
 2. Offertes aanvragen
 3. Ontmoeting met de fotograaf
 4. Kiezen jullie voor een pre-weddingshoot?
 5. De laatste loodjes voor de bruiloft…

  opslaantrouwfotograaf
  Foto: Roy Van Der Wens Fotografie

  1. Welke fotograaf past bij jullie?

  Voor je überhaupt een keuze gaat maken moet je nadenken over wat voor fotograaf bij je past. Daarvoor ga je eerst kijken naar de stijl van de fotograaf. Er zijn drie soorten stijlen trouwfotografie: traditionele trouwfotografie, journalistieke trouwfotografie en editorial trouwfotografie.

  Trouwfotograaf Roy van der Wens geeft het volgende advies: Bij het kiezen van een trouwfotograaf is het belangrijk dat de werkwijze van de fotograaf bij jullie past. Bruidsparen boeken mij omdat ik mensen niet laat over-poseren. Ik laat mensen zijn wie ze zijn alleen ik zorg ervoor dat ze mooi en professioneel op de foto staan. Ik probeer meer het gevoel vast te leggen dan een foto met de perfecte belichting e.d. Vraag daarom altijd aan de fotograaf hoe hij/zij te werk gaat.

  Traditionele trouwfotografie houdt in dat de fotograaf zoveel mogelijk instructies zal geven om voor jullie de perfecte trouwfoto’s te maken. Hier komen de klassieke geposeerde trouwfoto’s uit. Hierbij wordt vaak ook veel tijd uitgetrokken voor een fotoshoot op een mooie/speciale locatie.

  Journalistieke trouwfotografen leggen alle momenten vast zoals zij zijn. Ze zullen zich op de dag zelf op de achtergrond houden en de foto’s die zij maken zijn absoluut niet geposeerd. Een trouwfotograaf die journalistiek te werk gaat zal nooit jullie dag onderbreken omdat het moment er nog niet goed genoeg op staat.

  Editorial trouwfotografen hebben veel oog voor details. Denk hierbij aan veel foto’s van bloemen en de locatie. Je vindt bij hen in de portfolio’s dan ook veel foto’s van stillevens en portretten en minder van het hele verhaal van de trouwdag.

  Wanneer jullie gekozen hebben voor een stijl van de fotografie ga je op zoek naar een trouwfotograaf. Hier moet je letten op het portfolio van de fotograaf, de regio waarin de fotograaf te werk gaat, de prijs van de fotograaf en of deze ook beschikbaar is op jullie trouwdatum. Zankyou helpt jullie de juiste foto- en videograaf voor jullie trouwdag te vinden via onze database.

  opslaantrouwfotograaf
  Foto: Roy Van Der Wens Fotografie

  2. Offertes aanvragen

  Als je een aantal fotografen hebt gevonden die je interessant vindt, is de volgende stap om ze te benaderen voor een (vrijblijvende) offerte, zodat je weet wat de fotograaf biedt voor welk budget. Antwoorden die je in ieder geval op de offerte terug wilt vinden zijn: 

  • Hoe lang komt de fotograaf fotograferen, de hele dag of alleen bij de belangrijkste momenten van de dag?.
  • Hoe zit het met reiskosten en -tijd?
  • Hoeveel foto’s krijg je uiteindelijk?
  • Hoe lang moet je op je foto’s wachten?
  • Hoe worden de foto’s aangeleverd? 
  • Is er sprake van een aanbetaling, zo ja hoeveel bedraagt deze?

  Spreek van tevoren met elkaar af hoeveel jullie budget voor de trouwfotograaf is. Ons advies: ga niet meteen voor de goedkoopste fotograaf! Tegenwoordig zijn er veel amateurfotografen die hun diensten voor een klein prijsje aanbieden. Dit gaat natuurlijk niet zonder risico’s, je kunt je trouwfoto’s namelijk niet zomaar even overdoen. Neem dus de tijd om een trouwfotograaf te vinden die bij jullie past! 

  opslaantrouwfotograaf
  Foto: Roy Van Der Wens Fotografie

  3. Ontmoeting met de fotograaf

  Veel stellen zullen voor de grote dag nog een ontmoeting met de fotograaf willen. Ook bij het kiezen van een fotograaf geldt namelijk dat communicatie een heel belangrijk element is. Tijdens deze ontmoeting kunnen jullie samen met de fotograaf nog een keer het portfolio bekijken en bespreken wat jullie wensen zijn en of hij/zij degene is die deze kan verwezenlijken. Trouwfotograaf Roy van der Wens vertelt aan Zankyou: “Wij maken jullie plaatje compleet” Daarmee bedoelen we dat we de wensen van het bruidspaar op professionele wijze vertalen naar een prachtig verhaalHet bruidspaar hoeft zich niet fotogeniek te vinden of zich ongemakkelijk te voelen voor de camera, wij weten op ongedwongen wijze de mooiste foto’s te schieten zonder te poseren.

  opslaantrouwfotograafMeer lezen “trouwfotograaf”
  Foto: Roy Van Der Wens Fotografie

  4. Kiezen jullie voor een pre-weddingshoot?

  Wat door sommige fotografen wordt aangeboden is een pre-weddingshoot. Dit is een portretfotosessie van jou en je aanstaande, die je enerzijds een mooie serie foto’s oplevert en jullie anderzijds de kans biedt om alvast kennis te maken en een beetje te wennen aan de (werkwijze van de) fotograaf. Dit is bijvoorbeeld ook ontzettend leuk als je een foto op je trouwkaart wilt plaatsen, je hebt dan foto’s in dezelfde stijl als de uiteindelijke trouwfoto’s!

  opslaantrouwfotograaf
  Foto: Roy Van Der Wens Fotografie

  5. De laatste loodjes voor de bruiloft…

  In de aanloop naar de grote dag is het goed om duidelijke afspraken met de trouwfotograaf te maken. Hoe laat en waar wordt hij/zij verwacht, hoe lang blijft hij/zij, wat zijn de precieze adressen van de locaties waar jullie die dag heen gaan en wat verwachten jullie van de foto’s? Op welk punt in het programma van de dag past het om reportagefoto’s te maken (en hoe ontspannen of juist ‘netjes’ willen jullie dat graag?) Het is vaak prettig om al op tijd met een fotograaf te overleggen. Niet iedereen heeft dezelfde werkwijze en samen kunnen jullie bepalen hoe de foto-momenten zo prettig mogelijk in het dagprogramma kunnen worden opgenomen. Als je weet waar je op de dag zelf aan toe bent kun je zo ontspannen mogelijk genieten van de fotosessie(s), en later van de foto’s!

  opslaantrouwfotografie
  Foto: Roy Van Der Wens Trouwfotografie

  Lees deze stappen nog een aantal keer door wanneer je een lijstje hebt gemaakt van fotografen die jij het meest interessant vindt. Onthoud dat het kiezen van een fotograaf en het contact met diegene van groot belang is, besteed hier dus alle nodigde aandacht aan!

  Nog meer inspiratie nodig voor jullie bruiloft? Lees dan ook:

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!