Zo bepaal je een trouwbudget

Jullie gaan trouwen! Leuk! Maar hoeveel kost dat eigenlijk? Zankyou helpt je graag een handje bij het opstellen van je trouwbudget en geeft tips om binnen het budget te blijven.

  • Begin organisatie
  • Aanbeveling
  • Begroting

Het liefst wil je zo snel mogelijk beginnen met het plannen van je bruiloft, maar voor je aan de slag gaat, is het verstandig om een budget te bepalen. Zodra je weet wat je kan besteden, is het makkelijker om binnen het budget te blijven. Zankyou helpt je graag een handje bij het opstellen van je trouwbudget en geeft tips om binnen het budget te blijven.

opslaanFoto: Mon Et Mine
Foto: Mon Et Mine
Adverteren

Want hoe doe je dat nou? Het opstellen van zo’n budget. Begin met research zodat je weet wat er mogelijk is en aan welke prijs je moet denken. Om het overzicht niet te verliezen, kan je een prioriteitenlijstje maken. Geef per onderdeel vervolgens aan wat je budget is. Het is handig om aan de slag te gaan met een verdeelsleutel. Je bepaald dan hoeveel procent van je budget naar welk deel gaat.

opslaanShutterstock. Credits: IVASHstudio
Shutterstock. Credits: IVASHstudio

Verdeelsleutel

Reserveer bijvoorbeeld 40 procent van het budget voor de receptie, bruidstaart, diner en het feest. Ga uit van 10 tot 15 procent voor de trouwkleding en 10 procent voor de fotograaf. Drukwerk, bloemen en decoratie horen samen ook zo’n 10 procent van het budget te beslaan. Voor de trouwringen en het stadhuis gaan we uit van een gemiddelde van tien procent voor ieder onderdeel.

Bepaal jouw verdeelsleutel aan de hand van je prioriteitenlijst. Vinden jullie de decoratie minder belangrijk? Bepaal dan om daar minder geld aan uit te geven zodat je meer ruimte hebt voor een onderdeel dat hoog op de lijst staat. Bepaal voor ieder onderdeel hoeveel je er aan wil uitgeven om tot een trouwbudget te komen. De gemiddelde bruiloft kost ongeveer 15.000 euro.

opslaanFoto: Mon Et Mine
Foto: Mon Et Mine

Besparen

Kun je niet alles realiseren met het voorgenomen budget? Geen zorgen, er zijn gelukkig genoeg manieren om te besparen. Een simpele budgettip is bijvoorbeeld om doordeweeks (maandag tot en met donderdag) te trouwen. Ook buiten het trouwseizoen, oktober tot en met april, is trouwen goedkoper.

Daarnaast kan je ook besparen op het vervoer of de trouwjurk. Door een trouwjurk te huren ben je goedkoper uit. Het is niet te adviseren om je trouwjurk online te bestellen of via goedkope buitenlandse webshops. Je leest hier waarom dit eerder duurkoop dan goedkoop is. Je kan vaak ook besparen op vervoer door te kijken of je een auto kan lenen in je directe omgeving.

opslaanShutterstock. Credits: nadtochiy
Shutterstock. Credits: nadtochiy

Prioriteiten

Kom je na deze besparingstips nog boven het budget uit? Kijk nog eens naar je prioriteitenlijst en kijk of je daar in kan schuiven. Probeer een goede balans te vinden. Probeer daarnaast ook een marge van 15 procent aan te houden in je budget onder meer voor onvoorziene kosten. Bepaalde onderdelen kunnen hoger uitvallen dan je verwacht of je hebt geen rekening gehouden met bijvoorbeeld bedankkaartjes of de huwelijksreis.

opslaanShutterstock. Credits: Dmitry Sheremeta
Shutterstock. Credits: Dmitry Sheremeta

Vind je het opstellen van een budget toch lastig na deze tips? Het kan soms uitkomst bieden om een weddingplanner in te huren. Veel stellen denken dat het inhuren van een weddingplanner alleen uitkomst biedt bij een groot budget. Dat is een misverstand want het kan je juist kosten besparen en zorgt voor minder zorgen. De weddingplanner kan aan de slag gaan met je budget en vervolgens een gedetailleerder overzicht geven.

Wil jij niks van ons missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Mon et Mine Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!