Zo bepaal je een trouwbudget

Het liefst wil je zo snel mogelijk beginnen met het plannen van je bruiloft, maar voor je aan de slag gaat, is het verstandig om een budget te bepalen. Zodra je weet wat je kan besteden, is het makkelijker om binnen het budget te blijven. Zankyou helpt je graag een handje bij het opstellen van je trouwbudget en geeft tips om binnen het budget te blijven.

Foto: Mon Et Mine
Foto: Mon Et Mine

Want hoe doe je dat nou? Het opstellen van zo’n budget. Begin met research zodat je weet wat er mogelijk is en aan welke prijs je moet denken. Om het overzicht niet te verliezen, kan je een prioriteitenlijstje maken. Geef per onderdeel vervolgens aan wat je budget is. Het is handig om aan de slag te gaan met een verdeelsleutel. Je bepaald dan hoeveel procent van je budget naar welk deel gaat.

Shutterstock. Credits: IVASHstudio
Shutterstock. Credits: IVASHstudio

Verdeelsleutel

Reserveer bijvoorbeeld 40 procent van het budget voor de receptie, bruidstaart, diner en het feest. Ga uit van 10 tot 15 procent voor de trouwkleding en 10 procent voor de fotograaf. Drukwerk, bloemen en decoratie horen samen ook zo’n 10 procent van het budget te beslaan. Voor de trouwringen en het stadhuis gaan we uit van een gemiddelde van tien procent voor ieder onderdeel.

Bepaal jouw verdeelsleutel aan de hand van je prioriteitenlijst. Vinden jullie de decoratie minder belangrijk? Bepaal dan om daar minder geld aan uit te geven zodat je meer ruimte hebt voor een onderdeel dat hoog op de lijst staat. Bepaal voor ieder onderdeel hoeveel je er aan wil uitgeven om tot een trouwbudget te komen. De gemiddelde bruiloft kost ongeveer 15.000 euro.

Foto: Mon Et Mine
Foto: Mon Et Mine

Besparen

Kun je niet alles realiseren met het voorgenomen budget? Geen zorgen, er zijn gelukkig genoeg manieren om te besparen. Een simpele budgettip is bijvoorbeeld om doordeweeks (maandag tot en met donderdag) te trouwen. Ook buiten het trouwseizoen, oktober tot en met april, is trouwen goedkoper.

Daarnaast kan je ook besparen op het vervoer of de trouwjurk. Door een trouwjurk te huren ben je goedkoper uit. Het is niet te adviseren om je trouwjurk online te bestellen of via goedkope buitenlandse webshops. Je leest hier waarom dit eerder duurkoop dan goedkoop is. Je kan vaak ook besparen op vervoer door te kijken of je een auto kan lenen in je directe omgeving.

Shutterstock. Credits: nadtochiy
Shutterstock. Credits: nadtochiy

Prioriteiten

Kom je na deze besparingstips nog boven het budget uit? Kijk nog eens naar je prioriteitenlijst en kijk of je daar in kan schuiven. Probeer een goede balans te vinden. Probeer daarnaast ook een marge van 15 procent aan te houden in je budget onder meer voor onvoorziene kosten. Bepaalde onderdelen kunnen hoger uitvallen dan je verwacht of je hebt geen rekening gehouden met bijvoorbeeld bedankkaartjes of de huwelijksreis.

Shutterstock. Credits: Dmitry Sheremeta
Shutterstock. Credits: Dmitry Sheremeta

Vind je het opstellen van een budget toch lastig na deze tips? Het kan soms uitkomst bieden om een weddingplanner in te huren. Veel stellen denken dat het inhuren van een weddingplanner alleen uitkomst biedt bij een groot budget. Dat is een misverstand want het kan je juist kosten besparen en zorgt voor minder zorgen. De weddingplanner kan aan de slag gaan met je budget en vervolgens een gedetailleerder overzicht geven.

Wil jij niks van ons missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Credits: Dario Endara Photography
Trouwen in de tuin? Tips & trucs om er een onvergetelijk huwelijksfeest van te maken.
Nu de zon schijnt wil je niet anders: een bruiloft in je eigen tuin. Waar moet je op letten om je tuin bruiloft tot een daverend succes te maken? Zankyou zet tips voor jullie op een rijtje om er een onvergetelijke dag van te maken.
Foto: Platimo Fotografie
Waarom jullie NU een bruidsfotograaf met beschikking tot drone moeten inhuren!
Een fotograaf op de grond is natuurlijk voor de hand liggend, maar hebben jullie er wel eens over nagedacht hoe mooi jullie bruiloft er van bovenaf uitziet?
Credits: Sjurlie Fotografie
Styled shoot: een Festival Wedding om van te dromen
Een bohemien trouwjurk, foodtruck, retro verlichting en festival hapjes - Droom jij van een Festival Wedding? Ben je benieuwd hoe je dit kunt vormgeven? Doe ideeën op bij deze geweldige Festival Wedding styled shoot!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie