Speechen op de bruiloft: do's and don'ts

Sommigen vinden het geweldig, anderen zien er weken van tevoren al tegenop: speechen. Maar op een bruiloft hoort een goede speech door familie, vrienden of het bruidspaar zelf er vaak wel bij. Om jouw toespraak op de bruiloft nog beter te maken of om je een beetje te steunen in je zenuwen, zet Zankyou voor jou een aantal do’s en don’ts voor een strakke huwelijksspeech op een rij.

Credits: de Kievit Bruiloften
Credits: De Kievit Bruiloften

Misschien weet jij als spreker wel alles van de liefdescarrière van het bruidspaar. Heeft de bruid meermaals snikkend aan jouw keukentafel gezeten vanwege haar ex, hysterisch huilend dat ‘het leven zonder hem geen zin heeft’? Heb je de bruidegom ooit met zijn vorige vriendin in een compromitterende pose aangetroffen tijdens een feestje? Lach er gerust eens om in besloten kring, maar laat dergelijke verhalen op de bruiloft achterwege. Je kan er de stemming erg mee verpesten en er het bruidspaar een erg ongemakkelijk gevoel mee geven. Op hun trouwdag mag je niet scoren ten koste van de bruid en bruidegom.

Credits: De Kievit Bruiloften
Credits: De Kievit Bruiloften

Vermijd inside jokes

Weinig is zo pijnlijk als het enthousiast lanceren van een inside joke die 80 procent van de bruiloftsgasten niet kent. Goed: zelf lig je misschien hikkend van de lach over tafel en wellicht kan het bruidspaar de grap ook waarderen, maar de overige gasten vragen zich een beetje ongerust af of er iets mis is met hun gevoel voor humor. Natuurlijk: één zo’n grap kan. Maar als je speech alleen bestaat uit anekdotes voor de incrowd, kan dat de sfeer aardig drukken.

Let op je timing

Als jij aan het begin van je speech een stapel papier van 15 A4’tjes tevoorschijn haalt, zul je een niet te missen ongeruste zucht door het publiek horen gaan. Speechen is keuzes maken: je kunt niet alles vertellen en dat moet je ook niet willen. Vijf minuten is een aardige tijd voor een speech. Maak je er echter ook niet te makkelijk vanaf. Als men een speech verwacht en jij volstaat met ‘Leve het bruidspaar en proost’ is dat een enorme anticlimax.

Credits: SUEGRAPHY
Credits: SUEGRAPHY

Oefen je speech

Veel mensen schrijven hun huwelijksspeech en kijken er verder niet meer om tot de trouwdag. Zonde! Als je de tekst tijdens je toespraak pas weer ziet, is de kans kleiner dat je hem lang zo soepel presenteert als je had gehoopt. Oefen dus hardop! Waar leg je nadruk? Waar pauzeer je in een zin? Waar stop je even voor een maximaal effect? Als je de toespraak een paar keer hardop oefent, merk je soms ook dat sommige zinnen op papier wel mooi staan, maar bijna niet uit te spreken zijn.  Dat kun je dan mooi nog even oplossen!

Richt je tot bruid én bruidegom

Als je een goede vriend bent van de bruidegom, is het misschien wel aantrekkelijk om je te verliezen in hilarische anekdotes over de goede oude tijd. Eindeloos kun je verhalen over jullie dierbare vriendschap, en daarbij is de kans groot dat je de bruid vergeet. Natuurlijk mag je in je speech best degene waar jij voor komt in het zonnetje zetten, maar vergeet niet dat je er bent omdat diegene gaat trouwen! Heb dus altijd even, al is het maar kort, aandacht voor beide helften van het bruidspaar.

Lees ook: de hoofdtafel, wie mag er naast de bruid en bruidegom zitten?

Credits: SUEGRAPHY
Credits: SUEGRAPHY

Wist je dat de getuige vaak ook een speech geeft op de bruiloft? Lees bij ons meer over de taken van een getuige en wat zij doen op de bruiloft.

En bekijk ook de speech van deze vader op zijn dochters bruiloft, zo lief en ontroerend!

Neem contact op met de service providers die in dit artikel zijn genoemd!

Meer informatie over

Laat een bericht achter

Voordelen van een bruiloft in het buitenland!
Voordelen van een bruiloft in het buitenland!
Overwegen jullie een heerlijke en relaxte destination wedding? Bekijk dan hier de voordelen en tips zodat je de mooiste bruiloft ooit krijgt!
Foto: Merel Soydas Photography
De leukste activiteiten voor een vrijgezellenfeest
Het is zo ver, je gaat bijna trouwen. Maar daaraan vooraf mag je nog één keer helemaal los gaan op je vrijgezellenfeest. Lees snel verder voor de leukste activiteiten.
Credits: Shutterstock
Deze kerstmarkten mag je ook dit jaar niet missen!
Met de kerst voor de deur zijn weer heel wat steden omgetoverd tot een Winter Wonderland met een gezellige kerstmarkt. Waar moet je naartoe? Wij zetten vandaag de beste kerstmarkten ter wereld voor je op een rijtje!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie