Het is een moment waar veel bruiloftsgasten tegenop zien: het houden van een bruiloft speech. Je kijkt al maanden uit naar de bruiloft van jouw zus, broer of beste vrienden (of wie dan ook) en helpt haar met alle liefde bij het uitzoeken van een trouwjurk en trouwlocatie… Ook heb je een geweldige feestjurk uitzocht voor deze grote dag. Maar: die toespraak… Hoe lang moet mijn bruiloft speech duren? Wanneer moet ik de toespraak houden? Waar moet ik het over hebben? Hoe geef ik een originele speech? Dit zijn vragen die waarschijnlijk door jouw hoofd spoken, maar waar wij jou een antwoord op gaan geven! Om jouw speech op de bruiloft nog beter te maken of om je een beetje te steunen in je zenuwen, zet Zankyou voor jou een aantal do’s en don’ts voor een strakke huwelijksspeech op een rij.
Ook vind je een stappenplan voor het schrijven van een TOP toespraak: hier zullen mensen nog lang over na praten!
Hoe lang duurt de bruiloft speech?
Het gezegde ¨kort maar krachtig¨, gaat ook in dit geval goed op: een bruiloft speech duurt niet langer als 5 tot 10 minuten. Misschien klinkt het kort, maar dit is de perfecte duur. Als jouw speech langer duurt dan 10 minuten, is de kans groot dat de gedachten van andere gasten gaan afdwalen. Tip van Zankyou: Speechen is keuzes maken: je kunt niet alles vertellen en dat moet je ook niet willen! Vijf minuten is een aardige tijd voor een speech. Maak je er echter ook niet te makkelijk vanaf. Als men een speech verwacht en jij volstaat met ‘Leve het bruidspaar en proost’ is dat een enorme anticlimax.
Hoe schrijf je de bruiloft speech? 5 stappen:
- Stap 1: Schrijf je ideeën op
Voordat je begint met het uitschrijven van de speech, is het belangrijk om al jouw ideeën op te schrijven. Zijn er specifieke dingen die jij wilt benoemen in de speech? Anekdotes die écht niet mogen missen? Schrijf ze op en maak een mindmap! Een aantal punten die je kunt gebruiken:
- Hoe heb jij het bruidspaar leren kennen?
- Hoe heeft het bruidspaar elkaar leren kennen?
- Hoe ging het aanzoek van het bruidspaar?
- Wat is een speciale herinnering die jij deelt met het bruidspaar?
- Wat wens jij hen in de toekomst?
Houd bij alle punten in je achterhoofd: deze dag draait om het geluk van het bruidspaar! Misschien weet jij als spreker wel alles van de liefdescarrière van het bruidspaar. Heeft de bruid meermaals snikkend aan jouw keukentafel gezeten vanwege haar ex, hysterisch huilend dat ‘het leven zonder hem geen zin heeft’? Heb je de bruidegom ooit met zijn vorige vriendin in een compromitterende pose aangetroffen tijdens een feestje? Lach er gerust eens om in besloten kring, maar laat dergelijke verhalen op de bruiloft achterwege. Je kan er de stemming erg mee verpesten en er het bruidspaar een erg ongemakkelijk gevoel mee geven. Op hun trouwdag mag je niet scoren ten koste van de bruid en bruidegom.
- Stap 2: maak de structuur van jouw speech
Nadat je een mindmap hebt gemaakt van alle dingen die je wilt benoemen, kun je een raamwerk van jouw speech gaan opstellen. Lees alle punten nog eens over en ontdek de rode draad. Je zult vanzelf zien welke dingen je mee wilt beginnen, en welke dingen later benoemd kunnen worden.
- Stap 3: Schrijf de volledige tekst uit
Nu je de structuur van de speech bepaald hebt, kun je de gehele tekst gaan uitschrijven. Schrijf voor ieder opgeschreven punt uit precies (woord voor woord) uit wat jij wilt vertellen. Het is belangrijk om rekening te houden met het ´publiek´ van jouw toespraak. Als er bijvoorbeeld kinderen aanwezig zullen zijn op de bruiloft, moet de speech hier wel geschikt voor zijn.
Do: vermijd inside jokes! Goed: zelf lig je misschien hikkend van de lach over tafel en wellicht kan het bruidspaar de grap ook waarderen, maar de overige gasten vragen zich een beetje ongerust af of er iets mis is met hun gevoel voor humor. Natuurlijk: één zo’n grap kan. Maar als je speech alleen bestaat uit anekdotes voor de incrowd, kan dat de sfeer aardig drukken.
- Stap 4: Lees de speech nog een aantal keer goed door
Wanneer je woord voor woord hebt opgeschreven, is het zeer belangrijk om alles nog een aantal keer goed door te lezen. Doe dit hard op! Dat is de enige manier waarop je echt hoort hoe bepaalde zinnen klinken en of alles logisch klinkt.
Tip: lees de speech ook eens achterstevoren voor. Je zult hierdoor makkelijker ontdekken of de structuur in orde is. Houd ook in je achterhoofd dat misschien niet alle bruiloftsgasten het bruidspaar (of één van hen) zo goed kent als jij dat doet, dus wellicht moet je ergens extra details toevoegen (of weglaten!).
- Stap 5: Oefenen!
Veel mensen schrijven hun huwelijksspeech en kijken er verder niet meer om tot de trouwdag. Zonde! Als je de tekst tijdens je toespraak pas weer ziet, is de kans kleiner dat je hem lang zo soepel presenteert als je had gehoopt. Oefen dus hardop! Waar leg je nadruk? Waar pauzeer je in een zin? Waar stop je even voor een maximaal effect? Oefen jouw speech ook eens in het bijzijn van een vriend of vriendin, zodat zij hun mening kunnen geven over waar jouw speech nog wat aandacht nodig heeft!
Wanneer houd je de speech op de bruiloft?
Momenten waarop de bruiloftsgasten rustig zitten, zijn goede momenten voor jou om jouw toespraak te houden. Zo heb je de onverdeelde aandacht van het bruidspaar en de andere gasten, en is de kans kleiner dat mensen afgeleid zullen raken. Veel mensen kiezen er voor om de speech te houden vóór het diner, tussen verschillende gangen door tijdens het diner of voor het feest! Do: informeer voor de bruiloft bij de ceremoniemeester of er een speciaal moment gepland is voor het geven van speeches. Zo niet? Wacht dan het moment af: je zult ongetwijfeld aanvoelen wanneer het een goed moment is om jouw speech te geven!
Zo, nu ga jij ongetwijfeld die speech rocken! De gasten van de bruiloft zullen hier nog lang over na praten en het bruidspaar is jou voor altijd dankbaar!
Verder lezen? Lees dan ook over:
- Het maken van een tafelschikking voor de bruiloft
- Het opstellen van de gastenlijst voor jouw bruiloft
- 5 originele manieren om jouw bruidsmeisjes te vragen!
Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief
Laat een bericht achter