Jouw grote liefde heeft jou éíndelijk ten huwelijk gevraagd: gefeliciteerd, geweldig! Nu kan het plannen van jullie trouwdag beginnen! Maar waar begin je? Hoe organiseer je een bruiloft? Waar moet je beginnen, hoe lang gaat het duren én, ook niet geheel onbelangrijk, hoeveel gaat ons dit allemaal kosten?
Geen stress! Met de ultieme Zankyou checklist voor het plannen van je bruiloft (en de Zankyou app) kan het niet fout gaan! Werk deze checklist punt voor punt af en het plannen van jullie bruiloft kán niet meer fout gaan! Door deze checklist van a-z af te werken kun je met een ontspannen gevoel uitkijken naar het vieren van jullie trouwdag. Lees snel verder voor de 101 tips voor het plannen van je huwelijk!
12 tot 6 maanden voor jullie huwelijk:
1) Het eerste wat je je moet afvragen als koppel: wat voor soort bruiloft willen wij graag? Wil je trouwen in de kerk? Of alleen in het stadhuis?
2) Wil je de kerkelijke ceremonie en het stadhuis op één dag plannen? Of liever op twee verschillende dagen?
3) Stel zo vroeg mogelijk de datum vast voor je bruiloft: voor jezelf uiteraard maar reserveer meteen ook het stadhuis en/of de kerk.
4) Kies je getuigen en vraag ze of ze bereid zijn om deze taak op zich te nemen.
5) Laat je trouwdatum weten aan je beste vrienden en meest dichtbije vrienden door Save the date kaarten te versturen. Lees hier ook de 8 tips bij het versturen van de trouwkaarten.
6) Informeer naar de benodigde documenten die jullie nodig zijn voor het huwelijk. Dit kan namelijk variëren per gemeente.
7) Als jullie gaan trouwen in de kerk, maak dan een afspraak met de voorganger van je kerk voor een eerste kennismaking. Informeer naar welke formaliteiten nodig zijn en wat je moet weten over trouwen in de kerk.
8 ) Zoek je geboorteakte op en controleer of je paspoort nog lang genoeg geldig is.
9) Denk na over de omvang van het huwelijk en stel een voorlopige gastenlijst op.
10) Op basis van het aantal gasten kun je gaan nadenken over de locatie van het feest/diner. Wordt het een restaurant, hotel, een hal, een kasteeltje enz.
11) Check bij jezelf: voldoet deze locatie ook gezien het seizoen van jullie huwelijk? Wordt het binnenshuis, bijv. in een balzaal, een restaurant, of juist buiten in een tuin of op een terras voor jullie zomerbruiloft…
12) Boek de gewenste locatie op tijd! Populaire locaties worden meestal ver van te voren geboekt, in het bijzonder in de populaire huwelijks maanden (mei, juni, september). Maak dus op tijd een bezichtigingsafspraak en als je ook van plan bent daar te gaan dineren op jullie grote dag, eet dan ook alvast een hapje mee. Nog op zoek naar een trouwlocatie in Amsterdam? Bekijk de top 10 beste locaties in Amsterdam!
13) Bepaal wat voor bruiloft je graag wilt: traditioneel of modern? Of kies je voor een bepaald thema zoals: vintage, bohemian, punk… Vergeet niet je partner te betrekken in dit besluit. Je staat zelf misschien te springen bij het idee van een bruiloft in rock ‘n roll stijl, maar misschien denkt je partner daar toch anders over… Het belangrijkste is dat jullie bruiloft bij jullie past, het is ten slotte jullie grote dag.
14) Maak een trouwbudget: bepaal het totaalbudget en hoeveel je aan welk onderdeel wilt besteden (feest, huwelijksreis, trouwjurk, …).
15) Ga je je huwelijk zelf plannen, of maak je gebruik van een professional zoals een weddingplanner? Veel weddingplanners bieden pakketten aan om een gedeelte of de gehele organisatie van je bruiloft uit handen te nemen. Ook houden zij vaak jullie budget in de gaten, heel handig!
16) Plan je huwelijksreis! Lekker samen ontspannen na deze hectische periode met de mooiste dag van jullie leven als hoogtepunt; gaan jullie voor gastronomische huwelijksreis of een reis met de camper?
17) Bedenk welke periode jullie willen gaan? Vraag hiervoor vrij op jullie werk! (Natuurlijk ook voor de huwelijksdag zelf…)
18) Stel de bestemming van je huwelijksreis vast en check of er interessante aanbiedingen zijn. Andersom te werk gaan kan natuurlijk ook. Weten jullie nog niet waar jullie heen willen? Bekijk dan de meest exotische huwelijksreis bestemmingen voor meer inspiratie.
19) Zoek uit of je voor deze bestemming een visum en/of inentingen nodig hebt.
20) Maak een map met daarin alle documenten voor de bruiloft van alle belangrijke papieren, offertes, bevestigingen, facturen, en natuurlijk deze checklist.
21) Ga gezellig met je aanstaande uiteten, jullie zijn zo druk bezig met de bruiloft, vergeet elkaar niet!
6 tot 4 maanden voor het huwelijk:
22) Maak een bruiloftsite en deel deze pagina met je gasten. Dankzij de gratis bruiloftsite en app via Zankyou kun je je gasten op de hoogte houden van alle nieuwtjes omtrent jullie huwelijk.
23) Maak een tijdschema van de trouwdag: hoe laat begint alles en hoe lang duurt alles? (ceremonie, receptie, feest, …)
24) Plan de invulling van de ceremonie en bespreek dit met de pastoor of ceremoniemeester.
25) Voor een kerkelijk huwelijk: zoek de teksten en liederen uit die je wilt gebruiken.
26) Maak de liedboeken.
27) Regel de muziek voor tijdens de ceremonie.
28) Maak een afspraak met de DJ, muzikant of band en bespreek de muziek die je wilt horen. Op je bruiloftsite kunt je ook direct aan je gasten vragen welke muziek zij graag horen!.
29) Doe research voor een trouwfotograaf. Vraag offertes aan en bespreek je ideeën met een professionele trouwfotograaf naar keuze. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij topfotograaf Roy van der Wens.
30) Denk na over het trouwvervoer. Wordt het een klassieke auto of iets origineels?
31) Sommige trouwlocaties bieden hun eigen catering. Die van jullie niet? Ga dan op zoek naar een cateraar!
32) Ga je buiten trouwen? Maak dan een plan B voor bij slecht weer. Zet bijvoorbeeld partytenten neer die je kunt afsluiten.
33) Informeer bij de cateraar hoe duur het is om ook het personeel te huren. Is het te prijzig? Vraag dan of familie en vrienden in toerbeurt willen helpen.
34) Vraag aan je getuige of ceremoniemeester of zij het aanspreekpunt willen zijn voor het rondlopende personeel. Dan kunnen jullie optimaal genieten van het feest!
35) Bespreek met deze contactpersoon ook het hele dagschema.
36) Bespreek met je contactpersoon de verdere wensen voor de dag: mogen gasten bijvoorbeeld stukjes doen op jullie bruiloft? Wat wil je verder absoluut wel/niet?
37) Verder nog wilde plannen? Regel dat dan nu. Vuurwerk? Entertainers?
38) Niet vergeten: bestel de trouwkaarten!
39) Zoek uit waar je je trouwkaarten wilt laten drukken. Je kunt ook online je trouwkaarten bestellen, lekker makkelijk! Vergeet niet te dubbelchecken voordat je de kaarten verstuurd: dit zijn vijf dingen waar je op moet letten!
40) Zorg dat je de verschillende aanbiedingen uitzoekt, de prijzen lopen enorm uiteen!
41) Tip: je kunt er ook voor kiezen een volledige lay-out te kiezen, niet alleen voor de trouwkaarten maar ook voor de ´Save-the-date´ kaartjes, de menukaart, etc.
42) Tijd om je creatieve kant aan te spreken en na te denken over de decoratie! Niet zo´n creatief persoon? Dan kun je natuurlijk altijd iemand inhuren om je bruiloft te laten stylen.
43) Dan het minst favoriete onderdeel van je aanstaande: het oefenen van de openingsdans! Show those moves!
4 tot 3 maanden voor de bruiloft:
44) Tijd om de uitnodigingen te versturen! Voeg een plattegrond toe. Je kunt ook alle informatie op je Bruiloftsite zetten.
45) Jahaa, het is eindelijk tijd om de BRUIDSJURK uit te kiezen!
46) Doe dit niet op het laatste moment, levertijd kan oplopen tot wel 5 maanden.
47) Let op: je jurk zal vlak voor de trouwdag misschien nog versteld moeten worden. Veel bruiden komen een beetje aan of vallen af door de spanning rondom het voorbereiden van hun huwelijk.
48) Let op: als je zwanger bent dien je uiteraard rekening te houden met extra passessies en bedenk: staat deze jurk ook mooi met een dikke(re) buik?
49) Kies je bruidsschoenen. Denk ook na over andere accessoires als een tiara, sluier, etc.
50) Ook de bruidegom moet aan de slag met het kiezen van een trouwpak. Houd ook hier rekening met de mogelijkheid dat de kleding moet worden versteld.
51) Heb je bruidsmeisjes? Denk ook na over hun outfit: bepaalde kleur? Vrij te kiezen? Dezelfde jurk?
52) Begin met het zoeken van een geschenk voor de gasten en getuigen.
53) Als je zowel een kerkelijk huwelijk als een afspraak bij de burgelijke stand hebt, bedenk dan of je van outfit wil wisselen. En wat doe je aan naar het feest?
54) Denk na over de cadeaus: leg je een cadeaulijst in een winkel of registreer je een online cadeaulijst? Met dit laatste maak je het je gasten heel makkelijk, zij kunnen online een cadeau kiezen uit de door jullie samengestelde cadeaulijst en jij ontvangt het geschonken geld op je bankrekening.
55) Neem samen een middagje vrij om de trouwringen uit te zoeken.
56) Overweeg je een inscriptie voor in de trouwringen? Regel dit ook meteen, het kan tot 4 weken duren voordat de inscriptie klaar is.
57) Dubbel check of je alle benodigde papieren in orde hebt.
58) Wil je trouwen onder huwelijkse voorwaarden, maak dan nu een afspraak bij de notaris (anders trouw je automatisch in gemeenschap van goederen).
59) Kies een bloemist voor het bruidsboeket, bloemen op de trouwauto en voor de decoratie. Plaats meteen de bestelling.
60) Maak een afspraak met de kapper, visagiste en eventueel de nagelstyliste.
61) Maak een afspraak met de pastoor om het draaiboek door te spreken: muziek, middenstuk, afsluiting.
2 tot 1 maand(en) voor de bruiloft:
62) Werk de gastenlijst bij: wie heeft afgezegd, wie heeft bevestigd? Benader gasten die nog niet hebben gereageerd. Heb je een bruiloftsite bij Zankyou? Gebruik dan de gratis RSVP-tool om je gastenlijst bij te houden.
63) Bestel je bruidstaart, of ga je liever voor cupcakes?
64) Maak een afspraak bij de kapper en visagist voor een proefkapsel en make-up.
65) Heb je een luie ceremoniemeester, maar wil je wel een vrijgezellenfeest? Dan regel je het gewoon zelf. Moet je wel nu beginnen!
66) Regel het transport van je gasten van de kerk naar de receptie naar het feest. Check of gasten met auto´s komen. Of heb je liever één origineel vervoersmiddel voor iedereen.
4 tot 2 weken voor de bruiloft:
67) Verwacht je gasten uit het buitenland? Check dan of zij hulp nodig hebben bij het regelen van accommodatie. Uiteraard het liefst in de buurt van de trouwlocatie.
68) Kijk ook hoe je gasten uit het buitenland deze kant opkomen. Misschien kunnen ze met elkaar carpoolen?
69) Haal de trouwringen op en controleer de inscriptie.
70) Maak een afspraak met je traiteurs/cateraars voor het menu tijdens het diner en de hapjes en drankjes voor daarna.
71) Maak de tafelschikking, dit kan makkelijk op jullie Zankyou bruiloftsite.
72) Koop het gastenboek en eventueel een ringkussen.
73) Probeer je bruidsjurk en trouwpak: kleine wijzigingen kunnen nu nog worden doorgevoerd.
74) Check of de bestelling van de bloemen bij de bloemist goed is gegaan.
75) Loop je bruidsschoenen in! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen!
76) Bespreek met de band of DJ wat zij nodig hebben op de trouwlocatie qua techniek en zorg ervoor dat alles in orde is.
77) Komen er kinderen naar de bruiloft? Hoe zorg je ervoor dat zij zich vermaken op de bruiloft?
78) Organiseer een cadeautje voor de gasten.
2 tot 1 weken voor de bruiloft:
79) Ga je direct na de bruiloft op huwelijksreis? Tref dan de laatste voorbereidingen.
80) Lezen jullie geloften voor? Klim in de pen en schrijven maar!
81) Geef het definitieve aantal bruiloftsgasten op aan alle betrokkenen (het restaurant, de traiteur, de bakker, de trouwfotograaf).
82) Maak een speech om de gasten van harte welkom te heten.
83) De bruidegom gaat idealiter een week voor de bruiloft naar de kapper. Dan zit het haar niet te ‘vers geknipt’ maar wel weer verzorgd in model.
84) Geniet van je vrijgezellenfeest!
85) Zorg dat je koffer is gepakt, leg je reisdocumenten klaar, kies een outfit voor in het vliegtuig, etcetera.
De dag vóór het huwelijk:
86) Maak een tas met alle belangrijke dingen die je morgen bij de hand wil hebben (Make-up, paracetamol, telefoon, zakdoekjes, deodorant, kam, pleisters, naai-kit, extra panty, etc.).
87) Hang je bruidsjurk klaar.
88) Leg de trouwringen klaar.
89) Leg geld klaar voor de leveranciers, als je hebt afgesproken contant te betalen op de trouwdag.
90) Duik met een kopje thee en een tijdschriftje lekker vroeg je bed in. Adem in, adem uit. Het komt allemaal goed!
De dag van het huwelijk:
91) Probeer tijd te nemen voor het ontbijt en stil te staan bij het feit: vandaag ga je trouwen!
92) Laat je mooi maken: kapsel, make-up, nagels, etc.
93) Ga ruim op tijd weg en vergeet de trouwringen, je tas en het bruidsboeket niet.
Na het huwelijk:
94) Heb je alle facturen betaald? Controleer of de bedragen kloppen, voor je betaalt.
95) Kies de foto’s uit bij de trouwfotograaf en stel eventueel een album samen.
96) Stuur een bedankje naar je gasten.
97) Werk de foto’s op je bruiloftsite bij en vraag gasten hun foto´s toe te voegen. Zo kunnen jullie samen nagenieten!
98) Laat je bruidsjurk professioneel reinigen. Als je je trouwjurk wilt behouden als herinnering, dan dien je hem zorgvuldig je bewaren. Wat doe je eigenlijk na je trouwdag met je jurk?
99) Je kunt ook je trouwjurk verkopen. Denk hier goed over na, zodat je geen spijt krijgt! Een ander alternatief: Trash the Dress. Met andere bruiden je jurk lekker trashen, heerlijk toch? En uiteraard laat je dit allemaal vastleggen voor het nageslacht!
100) Heb je de achternaam van je man overgenomen? Maak dan een lijst van de officiële instanties waar je je naam moet veranderen. Verander je naam op het naambordje voor de deur, in het telefoonboek, bij de ziektekostenverzekering, je werkgever, bij de bank, je credit card maatschappij, verzekeringsmaatschappijen, de belastingdienst, tijdschriftabonnementen, gas-en elektriciteitsbedrijven, rijbewijs, kentekenbewijs papieren en vraag niet te vergeten een nieuw paspoort aan.
101) En dan tot slot: geniet van je huwelijksreis én alle mooie herinneringen!
Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!
Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief
Laat een bericht achter