Het organiseren van een kerkelijk huwelijk in 5 stappen!

Het organiseren van een kerkelijk huwelijk in 5 stappen!

Een kerkelijk huwelijk heeft meer regels dan een wettelijk huewelijk. Waar jullie allemaal rekening mee moeten houden tijdens de organisatie lees je hier!

  • Religieus huwelijk
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Tegenwoordig variëren kerkelijke en wettelijke huwelijken vrijwel alleen in de ceremonie. De ceremonie en het feest worden bepaald door aspecten die veranderen wat betreft het type huwelijk. Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen leggen wij hier in 5 stappen uit hoe je een religieuze bruiloft organiseert.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Start de procedures 

Als je hebt besloten om te trouwen voor de kerk zijn er verschillende procedures die je moet starten die kunnen variëren per bisdom. Je moet beginnen met het maken van een afspraak bij de kerk om iets te leren over het canonieke huwelijk. Hier krijg je uitleg over de aard ervan en vertellen ze je iets over de vereisten. Als slechts één van jullie katholiek is zal de ander eerst gedoopt moeten worden en moeten jullie wachten tot het doopcertificaat zes maanden oud is.

Tijdens het proces worden voorhuwelijkse cursussen uitgevoerd. Deze worden uitgevoerd door de priester of een ervaren echtpaar die gekozen is door de parochie. De cursussen zijn belangrijk om je voor te bereiden in het canonieke huwelijk. De onderwerpen die hier behandeld worden zijn het gebed, de betekenis van het huwelijk en sacramentele rollen en de integratie van kinderen in een huwelijk en interconfessionele huwelijken. Tijdens dit gedeelte wordt ook het huwelijksdossier beschikbaar die jullie tussen drie en zes maanden voor de bruiloft in moeten vullen. Dit is de eerste stap in het legaliseren van jullie huwelijk voor de burgerlijke stand en kerk.

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Jeanette de Vos-Michel: Voordat een religieus huwelijk gevierd of ceremonie gehouden kan worden “moet”  het bruidspaar altijd eerst het wettelijk huwelijk laten voltrekken bij een gemeente.” Hier meer over weten? Lees dan hoe je een wettelijk huwelijk organiseert!

opslaanFoto: Jeanette de Vos-michael Trouwambtenaar
Foto: Jeanette de Vos-michael Trouwambtenaar

Bereid de nodige documenten voor 

Wat betreft de documenten voor de gemeente heb je een ID-kaart nodig met een letterlijke geboorteakte en in het geval van scheiding, nietigverklaring of weduwschap moet het eerlijke huwelijk certificaat waarin scheiding staat of de overlijdingsakte mee worden genomen. Wat betreft de documenten voor de kerk hebben jullie iets meer nodig. Je hebt de doopakte van zowel de bruid als de bruidegom nodig (en zoals eerder gezegd moet deze minimaal zes maanden oud zijn). Ook heb je een certificaat en de accreditatie nodig van het uitvoeren van de voorhuwelijkse pastorale zorg en het certificaat van verblijf, zodat je weet welke kerk bij jou hoort.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Waar mogen wij trouwen?

De meeste religieuze bruiloften vinden plaats in de plaatselijke parochie. In de rooms-katholieke Kerk vindt de huwelijksviering normaal gezien plaats in de kerk van de parochie waar één van beide partners woont of verblijft. Ceremooiste geeft aan: “Bruidsparen die in hun gewone leven actief betrokken zijn bij een kerkgemeenschap, hechten er vaak waarde aan om hun huwelijk kerkelijk te laten inzegenen in het kerkgebouw waar zij ook zelf “thuis” zijn. Tijdens deze kerkelijke plechtigheid zijn dan ook vaak veel mensen aanwezig, die behoren tot de kerkgemeenschap waartoe ook het bruidspaar behoort (zonder dat deze mensen ook gast hoeven zijn bij de overige trouwdagactiviteiten). “

Indien men toch in een andere parochiekerk wil trouwen kan dat, mits de toestemming van de eigen pastoor: die moet dan delegatie verlenen aan de priester of diaken die het huwelijk zal inzegenen. Jullie moeten hier dan wel een goede reden voor opgeven! Een reden zoals: het uitzicht uit de andere kerk is mooier, is geen goede reden. Ook moeten jullie de toestemming krijgen van de pastoor van de kerk waar de huwelijkssluiting plaats zal vinden.

Ver van Trouwen vertelt: “De huwelijksvoltrekking kan op een locatie plaatsvinden en de kerkelijke inzegening in de kerk, dit is het meest gebruikelijke. Maar, het kan natuurlijk ook anders! Vaak is de huwelijksvoltrekking op locatie. Het bruidspaar nodigt dan de pastoor uit, om na de wettelijke huwelijksvoltrekking hun huwelijk te laten inzegenen direct na het Ja-woord. Dit stemmen wij dan af met de pastoor!”

opslaanFoto: Trouwambtenaar Ver van Trouwen
Foto: Trouwambtenaar Ver van Trouwen

Kies je trouwjurk!

Er zijn wel wat verschillen tussen een trouwjurk voor een kerkelijk huwelijk en die voor een wettelijk huwelijk. Bij kerkelijke huwelijken wordt het aanbevolen om iets bescheidener gekleed te gaan, maar het is niet zo dat alle sensualiteit hier verborgen moet worden. Probeer diepe halslijnen, open ruggen en korte jurken te voorkomen. Een sluier is één van de elementen die het beste past bij een jurk op een katholieke bruiloft. Het toont respect voor de tradities en het zal zorgen voor een wow-factor. Vroeger trouwde de bruid niet me teen strapless jurk. Tegenwoordig kan dit wel. Hoewel er wel vaak wordt gekozen voor een jurk met een mouwjte.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Relax

Hoewel het waar is dat kerkelijke huwelijken meer regels hebben zijn er heel veel momenten waarop deze vrijwel niets van wettelijke huwelijken verschillen. Als je het stadhuis, de kerk of de tuin waarin jullie getrouwd zijn verlaat moet je bruiloft een feest hebben die al jouw dromen te boven gaat. Kies een feestelijke plek in een mooie stad of ga voor een magische locatie in een bos. Geniet van alles en pak het aan op de manier waar jullie gelukkig van worden. Het is nou eenmaal jullie dag! 

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lees hier hoe je de perfecte muziek voor jullie bruiloft kiest en het geheim voor het organiseren van een bruiloft in 12 maanden.

Voor meer inspiratie en de laatste trouwtrends volg je ons op Pinterest, Instagram en Facebook

 

 

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!