Het burgerlijk huwelijk: het personaliseren van de trouwceremonie

Het burgerlijk huwelijk: het personaliseren van de trouwceremonie

Jullie gaan trouwen voor de gemeente en je wil niets liever dan je eigen stempel drukken op deze plechtigheid. Wij hebben een paar tips een persoonlijk burgerlijk huwelijk!

Het burgerlijk huwelijk: het personaliseren van de trouwceremonie
Foto: NT Visuals
  • Burgerlijk huwelijk
  • Adviseren
  • Ceremonie
  • Nederland
  • Noord-Holland

Jullie gaan trouwen voor de gemeente en je wil niets liever dan je eigen stempel drukken op deze plechtigheid. Dit lijkt misschien lastig met de verplichte wetteksten en het gemeentehuis als locatie. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet om de plechtigheid toch te personaliseren!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iedere gemeente hanteert andere eisen voor jouw droomdag op het stadhuis. Vraag daarom goed na wat er allemaal mogelijk is bij jouw gemeente. Het administratieve gedeelte van de plechtigheid duurt meestal tien minuten. Je hebt vaak de mogelijkheid om dit uit te breiden en zo een persoonlijke touch te geven aan het burgerlijk huwelijk.

Muziek en tekst

Nadat jullie door de ceremoniemeester naar binnen worden geleid, volgt het administratieve gedeelte van het huwelijk. Jullie zetten een handtekening in het huwelijksregister en zijn nu officieel getrouwd. Tijdens dit gedeelte kan er vaak muziek geregeld worden waardoor je net die extra personalisatie aan deze plechtigheid kan meegeven.

Na het ondertekenen van het huwelijksregister volgen de ‘rechten en plichten’ en het ja-woord. Bij de meeste gemeenten kan je tijdens de felicitaties tijd inlassen voor een een muziekfragment of een stukje tekst. Neem voor wat muziekinspiratie een kijkje naar de mooiste muziek voor jullie droombruiloftEen ander leuk idee is om een van de getuigen te vragen een anekdote te vertellen of gebruik te maken van een Power Point presentatie.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Persoonlijk trouwambtenaar

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wanneer je voor de wet trouwt heb je een trouwambtenaar nodig die jullie tot man en vrouw verklaard. Je kan een trouwambtenaar van de gemeente toegewezen krijgen, maar wat is er nou persoonlijker dan een zelfstandige trouwambtenaar? Zo kan je beste vriend of je moeder de ceremonie sluiten. Zij of hij wordt dan voor een dag aangesteld als BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, om een huwelijk te sluiten.

Je kan ook een trouwambtenaar kiezen die je niet kent uit je directe omgeving. Een deskundige zelfstandige trouwambtenaar gaat dan aan de slag om een persoonlijke ceremonie met speech voor jou te creëren. Weet je niet goed hoe je een zelfstandige trouwambtenaar moet kiezen? In dit artikel vind je tips. Met de trouwceremonie zet je immers de toon voor de rest van de dag.

Persoonlijke thema’s

Door te kiezen voor een thema geef je de plechtigheid een persoonlijk tintje. Soms ligt het kiezen van een thema heel erg voor de hand, omdat het iets is dat bij jullie past en waar de gasten jullie in zullen herkennen. Het kan ook een eindeloze zoektocht zijn, want de mogelijkheden zijn ontelbaar.

Een themabruiloft zorgt ervoor dat zelfs medewerkers van de gemeente jullie ceremonie niet snel zullen vergeten. Denk bijvoorbeeld eens aan een Bohemian bruiloft en doe inspiratie op bij deze styled shoot. Of willen jullie een romantisch thema aan de bruiloft hangen? Laat je inspireren door de True Love styled shoot of Romance in the Dunes shoot. Hoe plan je nou zo’n themabruiloft? Wij leggen in vier stappen uit hoe je een succesvolle themabruiloft organiseert.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Persoonlijke locatie

Vind je trouwen op het gemeentehuis eigenlijk helemaal niets? Niet getreurd, je kan een persoonlijke locatie kiezen en toestemming vragen aan de gemeente om daar te trouwen. Je huurt een zelfstandige trouwambtenaar in en kiest een plek die voor jullie een bijzondere betekenis heeft. Hebben jullie bijvoorbeeld mooie herinneringen aan het strand? Bekijk hier wat de beste locaties om te trouwen zijn op het strand in Noord-Holland of kies voor een destination wedding in Barcelona.

Vind je dat er toch te veel verplichtingen aan hangen? Je kan er ook voor kiezen om op het gemeentehuis te trouwen zonder publiek, met alleen de getuigen en vervolgens de ceremonie op een andere plek te organiseren. Je kunt het op deze manier helemaal invullen zoals je het zelf wilt.

Persoonlijke styling

Veel bruidsparen kiezen voor een, soms subtiel, kleurenthema bij hun bruiloft. Je kan dit kleurenthema ook terug laten komen bij de ceremonie. De persoonlijke tint van een bruiloft zit immers in de kleine dingen. Laat de kleuren bijvoorbeeld terugkomen in de styling van de bloemen of huur iemand in die de styling van jullie bruiloft op zich neemt.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Denk ook aan de passies die jullie delen of de dingen waar jullie veel om geven. Spelen jullie kinderen een belangrijke rol? Laat hen de trouwringen brengen. Hebben jullie huisdieren? Laat deze een prominente rol spelen in de ceremonie. Denk ook aan gemeenschappelijke hobby’s of het personaliseren van de bruiloft door foto’s te gebruiken van verre reizen die jullie samen gemaakt hebben.

Personaliseren maar!

Kortom: er zijn tal van mogelijkheden om het officiële gedeelte van jouw droomdag te personaliseren. Het enige verplichte deel is immers dat een bevoegd persoon de wettelijke teksten uitspreekt. Je zit niet vast aan een locatie of een toegewezen trouwambtenaar. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen!

Meer inspiratie opdoen voor jullie bruiloft? Lees dan ook:

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!