Het burgerlijk huwelijk: zo personaliseer je de trouwceremonie!

Jullie gaan trouwen voor de gemeente en je wil niets liever dan je eigen stempel drukken op deze plechtigheid. Wij hebben een paar tips een persoonlijk burgerlijk huwelijk!

Het burgerlijk huwelijk: zo personaliseer je de trouwceremonie!
Foto: NT Visuals
  • Burgerlijk huwelijk
  • Adviseren
  • Ceremonie
  • Nederland
  • Noord-Holland

Jullie gaan trouwen voor de gemeente en je wil niets liever dan je eigen stempel drukken op deze plechtigheid. Dit lijkt misschien lastig met de verplichte wetteksten en het gemeentehuis als locatie, maar wij kunnen je verzekeren dat het absoluut niet onmogelijk is. Een burgerlijk huwelijk hoeft niets af te doen aan het level van personaliseren en dit willen we graag bewijzen. Daarom hebben wij van Zankyou een paar tips op een rijtje gezet om de plechtigheid te personaliseren!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Verschil in gemeentes

Adverteren

Iedere gemeente hanteert andere eisen voor jouw droomdag op het stadhuis. Vraag daarom van tevoren na wat er mogelijk is bij jouw gemeente. Het administratieve gedeelte van de plechtigheid duurt meestal tien minuten. Je hebt vaak de mogelijkheid om dit uit te breiden en zo een persoonlijke touch te geven aan het burgerlijk huwelijk.

Muziek en tekst

Nadat jullie door de ceremoniemeester naar binnen worden geleid volgt het administratieve gedeelte van het huwelijk. Jullie zetten een handtekening in het huwelijksregister en zijn nu officieel getrouwd. Hier wordt vaak muziek als begeleiding gespeelt en een tip van ons is om hier voor een nummer te kiezen dat voor jullie samen veel betekent. Super persoonlijk!

Na het ondertekenen van het huwelijksregister volgen de ‘rechten en plichten’ en het ja-woord. Bij de meeste gemeenten kan je tijdens de felicitaties tijd inlassen voor een een muziekfragment of een stukje tekst. Neem voor wat muziekinspiratie een kijkje naar de mooiste muziek voor jullie droombruiloftEen ander leuk idee is om een van de getuigen te vragen een anekdote te vertellen of gebruik te maken van een PowerPoint presentatie.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Persoonlijk trouwambtenaar

Wanneer je voor de wet trouwt heb je een trouwambtenaar nodig die jullie tot man en vrouw verklaard. Je kan een trouwambtenaar van de gemeente toegewezen krijgen, maar wat is er nou persoonlijker dan een zelfstandige trouwambtenaar? Zo kan je beste vriend of je moeder de ceremonie sluiten. Zij of hij wordt dan voor een dag aangesteld als BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, om een huwelijk te sluiten. Je kan ook een trouwambtenaar kiezen die je niet kent uit je directe omgeving. Een deskundige zelfstandige trouwambtenaar gaat dan aan de slag om een persoonlijke ceremonie met speech voor jou te creëren.

Ellen, van You2Wedding, kan deze belangrijke taak voor jullie vervullen… ¨Het is mijn missie om jullie te laten stralen tijdens de ceremonie! Ik vind het geweldig om een huwelijk te mogen voltrekken en jullie liefde daarmee te bevestigen.¨Zij zorgt voor een persoonlijke ceremonie door van te voren kennis met jullie te komen maken en jullie het hemd van het lijf te vragen. Alle leuke feitjes, jullie verhaal en bijzondere anekdotes zullen in de speech worden verwerkt, voor een ceremonie die jullie (en jullie gasten) nooit zullen vergeten.

opslaan
Foto: You2Wedding

BABS

Even terug naar de BABS, want jezelf laten trouwen door een vriend, je zus of je broer klinkt als een droom die niet werkelijkheid kan worden, vind je niet? Nu kunnen wij je vertellen dat dit zo een droom is die te mooi lijkt om waar te zijn, maar dat zeker niet is! Sterker nog, vele bruidsparen gingen je voor. Een BABS is iemand die jouw ceremonie hartstikke persoonlijk maakt en dat is op een bruiloft geen overbodige luxe, aangezien het bijna allemaal om de ceremonie draait. Je hebt BABS in allerlei verschillende soorten. Zo vind je bij ons in de database een aantal BABS die jullie ceremonie met een goede dosis humor en inlevingsvermogen voltrekken, maar kunnen jullie er ook voor kiezen om het huwelijk door een bekende te laten voltrekken. Wanneer jullie voor de laatste optie kiezen moet hier natuurlijk wel wat werk voor verricht worden. Allereerst moeten jullie een verzoek indienen bij het gemeentehuis en dient de aangewezen persoon een verklaring omtrent goed gedrag aan te leveren. Als hij of zij is ‘goedgekeurd’ wordt de persoon door de rechter  beëidigd en kan hij/zij jullie in echt verbinden! Om er zeker van te zijn dat alles volgens de wet verloopt is er op de dag zelf ook een ambtenaar van burgelijke stand aanwezig die erop toeziet dat alles goed verloopt en jullie huwelijk rechtsgeldig is.

Weet je niet goed hoe je een zelfstandige trouwambtenaar moet kiezen? In dit artikel vind je tips. Met de trouwceremonie zet je immers de toon voor de rest van de dag.

Persoonlijke thema’s

Door te kiezen voor een thema geef je de plechtigheid een persoonlijk tintje. Soms ligt het kiezen van een thema heel erg voor de hand, omdat het iets is dat bij jullie past en waar de gasten jullie in zullen herkennen. Het kan ook een eindeloze zoektocht zijn, want de mogelijkheden zijn ontelbaar.

Een themabruiloft zorgt ervoor dat zelfs medewerkers van de gemeente jullie ceremonie niet snel zullen vergeten. Denk bijvoorbeeld eens aan een Bohemian bruiloft en doe inspiratie op bij deze styled shoot. Of willen jullie een romantisch thema aan de bruiloft hangen? Laat je inspireren door de True Love styled shoot of Romance in the Dunes shoot. Hoe plan je nou zo’n themabruiloft? Wij leggen in vier stappen uit hoe je een succesvolle themabruiloft organiseert.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Persoonlijke locatie

Vind je trouwen op het gemeentehuis eigenlijk helemaal niets? Niet getreurd, je kan een persoonlijke locatie kiezen en toestemming vragen aan de gemeente om daar te trouwen. Je huurt een zelfstandige trouwambtenaar in en kiest een plek die voor jullie een bijzondere betekenis heeft. Hebben jullie bijvoorbeeld mooie herinneringen aan het strand? Bekijk hier wat de beste locaties om te trouwen zijn op het strand in Noord-Holland of kies voor een destination wedding in Parijs.

Vind je dat er toch te veel verplichtingen aan hangen? Je kan er ook voor kiezen om op het gemeentehuis te trouwen zonder publiek, met alleen de getuigen en vervolgens de ceremonie op een andere plek te organiseren. Je kunt het op deze manier helemaal invullen zoals je het zelf wilt.

Persoonlijke styling

Veel bruidsparen kiezen voor een, soms subtiel, kleurenthema bij hun bruiloft. Je kan dit kleurenthema ook terug laten komen bij de ceremonie. De persoonlijke tint van een bruiloft zit immers in de kleine dingen. Laat de kleuren bijvoorbeeld terugkomen in de styling van de bloemen of huur iemand in die de styling van jullie bruiloft op zich neemt.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gedeelde passies en hobby’s 

Denk ook aan de passies die jullie delen of de dingen waar jullie veel om geven. Spelen jullie kinderen een belangrijke rol? Laat hen de trouwringen brengen. Hebben jullie huisdieren? Laat deze een prominente rol spelen in de ceremonie. Denk ook aan gemeenschappelijke hobby’s of het personaliseren van de bruiloft door foto’s te gebruiken van verre reizen die jullie samen gemaakt hebben.

Kortom: er zijn tal van mogelijkheden om het officiële gedeelte van jouw droomdag te personaliseren. Het enige verplichte deel is immers dat een bevoegd persoon de wettelijke teksten uitspreekt. Je zit niet vast aan een locatie of een toegewezen trouwambtenaar. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen!

Meer inspiratie opdoen voor jullie bruiloft? Lees dan ook:

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!