Het kiezen van een geschikte trouwambtenaar voor jullie trouwdag!

Je hebt jouw trouwdag tot in de puntjes verzorgd, maar nu komt het officiële gedeelte. Om het huwelijk wettelijk geldig te maken, heb je een trouwambtenaar nodig die jullie huwelijk voltrekt en die jullie tot man en vrouw verklaart. De gemeente kan jullie een trouwambtenaar toewijzen, maar misschien past een zelfstandig trouwambtenaar beter bij jullie. Wij van Zankyou hebben de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar voor je op een rijtje gezet.

Trouw Buitengewoon. Credits: Bruidsfotograaf Natalja
Trouw Buitengewoon. Credits: Bruidsfotograaf Natalja

Ria Kuipers, die met haar bedrijf, ‘Ja, ik wil Ria’ al ruim 22 jaar stellen trouwt, vertelt het volgende: ‘Als er geen klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar, kan er nog zo’n goede fotograaf rondlopen. Over het algemeen zal de trouwceremonie slaapverwekkend en saai zijn en dat zie je later terug op de foto’s. Bruidsparen regelen vaak alles tot in de puntjes, maar over de trouwambtenaar wordt vaak niet nagedacht, terwijl dit juist heel belangrijk is!´.

Foto: Ja, Ik wil Ria
Foto: Ja, Ik wil Ria

Vroeger was het heel normaal: getrouwd worden door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Een standaard ceremonie, zonder persoonlijk tintje. Tegenwoordig gebeurt dit vaak anders: zo kan je beste vriend of je moeder bijvoorbeeld jullie huwelijk sluiten. Een BABS is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dan stelt de gemeente hem of haar voor een dag aan als BABS.

Uw Ceremoniespreker. Credits: liefdesmomenten
Uw Ceremoniespreker. Credits: liefdesmomenten

Maar waarom deze verantwoordelijkheid bij een vriend of familielid leggen? Laat hen heerlijk meegenieten van deze grote dag! In Nederland zijn er veel leuke zelfstandig trouwambtenaren die met veel liefde, professionaliteit en persoonlijke aandacht een geweldige trouwceremonie kunnen verzorgen!

Trouwen is een heel grote en belangrijke stap in jullie leven. Op de grote dag willen jullie natuurlijk dat alles klopt. Dus óók je trouwambtenaar. Dit laat je toch zeker niet aan het toeval over? Door te kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar, kun je de ceremonie indelen als je zelf wilt. Maak het persoonlijk, betrek je familie en vrienden en geniet optimaal van jullie ceremonie! Volgens Marijke Kunkeler van Trouw buitengewoon zet je met de trouwceremonie de toon voor de rest van de dag. ‘De trouwceremonie is het hoogtepunt. Je eigen trouwambtenaar creëert samen met jullie de trouwceremonie die naadloos bij jullie past. Puur maatwerk dus.’

Credits: Trouw Buitengewoon.
Credits: Trouw Buitengewoon.

Persoonlijke verhaal

Annemarie Bruning is zelfstandig trouwambtenaar bij Uw Ceremoniespreker en geeft aan dat zij het vooral belangrijk vindt om zich te verdiepen in het bruidspaar. ‘De meerwaarde bij een zelfstandig trouwambtenaar is absoluut het persoonlijke verhaal. Ik vraag niet alleen aan het bruidspaar zelf om verhalen en mooie of leuke anekdotes, maar voel ook diverse gasten aan de tand.’

Foto: Uw Ceremoniespreker
Foto: Uw Ceremoniespreker

Ook Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon beaamt dit: ´Elk bruidspaar heeft zijn eigen, prachtige, unieke verhaal. Dat vertaal ik in een zeer persoonlijke en originele speech. Mijn insteek is een ontspannen trouwceremonie creëren, met de focus op het bruidspaar als stralend middelpunt. Een ceremonie met humor, interactie, diepgang, plezier, intensiteit, verrassing en emotie. Een lach, een traan. Alles mag er zijn.´

Uw Ceremoniespreker. Credits: Studio Poot
Uw Ceremoniespreker. Credits: Studio Poot

Bij het kiezen van een zelfstandig trouwambtenaar is volgens deze experts vooral de klik tussen trouwambtenaar en bruidspaar erg belangrijk. ‘De perfecte trouwambtenaar die bij jullie past, is iemand die dichtbij en betrokken is, die zich in jullie inleeft, die ruimschoots tijd en aandacht voor jullie heeft. Iemand met verstand van zaken, die weet wat mogelijk is. Iemand die voor jullie gáát, voor de volle honderd procent’, zegt Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon.

Ja, Ik wil Ria
Ja, Ik wil Ria

Maar, naast die klik is het ook belangrijk dat de trouwambtenaar kan voldoen aan jullie wensen. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van kinderen bij de ceremonie, de bereidheid om naar het buitenland te komen voor jullie ceremonie of het voltrekken van de ceremonie in een andere taal (of meerdere talen) voor jullie buitenlandse gasten.

Ook interactie tijdens de ceremonie kan een leuke toegevoegde waarde hebben. ´Zo creëer je spontaniteit in de ceremonie. Dit draagt bij aan een relaxte en gezellige sfeer, waarbij de gasten ook écht meegenieten met het bruidspaar´, zegt Annemarie Bruining van Uw Ceremoniespreker.

Uw Ceremoniespreker. Credits: Kee & Kee Fotografie
Uw Ceremoniespreker. Credits: Kee & Kee Fotografie

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jullie als bruidspaar ontzettend genieten van jullie grote dag. Ria Kuipers, van Ja, ik wil Ria, vertelt: ´Tijdens de grote dag zelf stel ik mij als trouwambtenaar dienstverlenend op; ik check nog één keer of alles in orde is. Als trouwambtenaar is het mijn taak om de ceremonie in goede banen te leiden. Door deze extra zorg van jouw zelfstandig trouwambtenaar zal de dag extra mooi verlopen´.

Foto: Ja, Ik wil Ria
Foto: Ja, Ik wil Ria

¨Liefde is universeel, het mooiste en puurste dat er bestaat. Liefde maakt geen onderscheid. ‘Hoe het heurt’, etiketjes en hokjesgeest horen daar beslist niet bij. Of het nu gaat om man-vrouw, vrouw-vrouw of man-man: jullie eigen, persoonlijke trouwambtenaar zorgt ervoor dat jullie zullen stralen!¨, aldus Marijke Kunkeler.

Trouw Buitengewoon. Credits: Hezter Fotografie
Trouw Buitengewoon. Credits: Hezter Fotografie

Dus, willen jullie een persoonlijke trouwceremonie die aan al jullie wensen voldoet? Kies dan voor je eigen zelfstandig trouwambtenaar! Dit zal jullie grote dag een stuk meer glans geven. Dat wordt genieten: van ceremonie tot en met het feest!

Wil jij niks van ons missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Neem contact op met de service providers die in dit artikel zijn genoemd!

Meer informatie over

Laat een bericht achter

Foto: MetSUUS
Waarom ook jullie voor een weddingplanner moeten kiezen!
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een weddingplanner inhuren is écht geen overbodige luxe! Lees hier nog eens waarom!
Credits: Dario Endara
Catering uit Utrecht op je bruiloft? Deze cateraars zorgen ervoor dat jij een (h)eerlijke trouwdag hebt!
De catering maakt je huwelijksfeest tot een culinair succes en al helemaal als je hier verantwoordelijke en eerlijke keuzes voor maakt. Ontdek de heerlijkheid van deze cateraars uit Utrecht..
Credits: Aleksandra Uh Pictures
5 redenen om voor een online cadeaulijst te kiezen!
Bekijk hier de redenen waarom een online cadeaulijst de meest ideale tool is voor jouw bruiloft!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie