5 stappen: hoe schrijf ik de trouwbelofte?

Met deze vijf stappen zul je het een stuk gemakkelijker hebben met het schrijven van je trouwbelofte! Lees gauw verder!

5 stappen: hoe schrijf ik de trouwbelofte?
Foto: Shutterstock
  • Burgerlijk huwelijk
  • Editorial
  • Ceremonie
  • Bruidspaar

Bruiloften zorgen voor veel soorten zenuwen. Zo ook wanneer je je trouwbelofte die je hebt voorbereid in het openbaar uitspreekt, of dit nu tijdens de ceremonie of tijdens het banket is. Zeker als die gepersonaliseerd is, kan een belofte emotie opwekken en kan die gespreksstof opleveren voor de rest van de dag.

Adverteren

Maar hoe doe je dat dan? Als je niet veel weet van het schone schrift, vraag dan hulp aan iemand die je kan helpen datgene dat je wil vertellen te structureren. Laat deze persoon zeker niet je belofte schrijven. Als je wel goed kan schrijven, dan weet je wat je te doen staat. Maar volg sowieso deze tips om dé ideale trouwbelofte te schrijven in 5 stappen.

1. Denken, structuur aanbrengen en schrijven

Denk eraan dat de huwelijkstoespraak een weerspiegeling is van alles wat je voelt. Ga daarom niet als een gek schrijven, maar adem, reflecteer en analyseer voordat je echt iets op papier zet. Denk goed na over wat je wil vertellen, welk bericht je wil meegeven, wat je voelt en hoe je dat overbrengt en ook hoeveel je de wereld (de gasten) wil laten zien over die gevoelens.

Maak vervolgens een ontwerp van alle ideeën die in je zijn opgekomen. Begin met het zoeken naar een rode draad/de context en kijk waar je nu staat en waar je vandaan komt en probeer daar te refereren aan je partner en andere mensen. Eindig met een mooie reflectie op alles wat jullie hebben opgebouwd en wat jullie nog willen opbouwen.

Denk ook na over de toon. Feiten zijn feiten maar als je ze op een bepaalde manier brengt, kunnen ze heel anders overkomen. Wat vind jij het belangrijkst? Bedenk dat voor je echt ga schrijven.

Als dat duidelijk is, pak dan je pen of je laptop. Het zal gemakkelijker gaan omdat je al aantekeningen hebt gemaakt. Gebruik deze als gids voor het schrijven, zodat je geen writersblock krijgt. Jouw relatie met deze persoon is speciaal. Hoewel je misschien niet de beste schrijver bent, zullen de ideeën vanzelf komen. Zoals eerder gezegd kun je altijd om hulp vragen bij iemand die beter schrijft dan jij of die een tekst beter weet te ordenen. Maar onthoud de essentie: de boodschap moet van jou komen, alleen van jou.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Combineer emotie met humor

Iedereen is vrij om te schrijven wat hij of zij wil, maar wij van Zankyou adviseren om een evenwicht te zoeken tussen de emotie en humor. Emotie is het sleutelwoord als het gaat om een huwelijkstoespraak en vandaar dat refereren aan het verleden ook zo belangrijk is. Noem de belangrijke personen en praat over het gevoel dat je kreeg bij het horen dat het bruidspaar deze belangrijke stap wilde nemen. Het klinkt misschien een beetje melodramatisch, maar ga op zoek naar die persoonlijke traan. Dit betekent namelijk dat jouw woorden en toon voldoende emotie overbrengen.

Maar vergeet niet dat humor ontzettend belangrijk is! Humor zorgt ervoor dat alles luchtiger wordt en dat is samen met emotie een onoverwinnelijke combinatie. Om te beginnen is humor een ijsbreker, het zorgt ervoor dat je je zenuwen kunt bedwingen (niet alleen die van jou, ook die van de personen die dicht bij je staan) en het vormt de basis voor een toespraak die om humor en emotie draait. Humor zorgt ervoor dat de emotie relatief blijft en dat je toespraak niet voor een tranendal of drama zorgt.

Bovendien zorgt humor voor een glimlach en misschien wel een schaterlach en dat mag niet ontbreken op een vreugdevolle dag als de bruiloft. Humor is de sleutel in relaties, de sleutel tot het leven en laat ons alles op een positievere manier bekijken. Dus vergeet humor niet op je bruiloft!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wil jij humor gebruiken in je trouwbelofte? Probeer dan niet in flauwe grappen te vervallen of onderwerpen of geintjes te gebruiken die al eeuwen oud zijn. Zoek iets origineels, vertel anekdotes en verwijs naar allerhande feiten, de bekende en onbekende. Maar maak van de toespraak geen overdreven geheel. Dit is niet de Comedy Club en misschien heb je niet het talent om naar dat soort schaterlachen te zoeken.

”Beloftes aan elkaar uitspreken is altijd een emotioneel moment. Een tip van mij: schrijf ergens in het midden van je beloftes één of twee verbeterpuntjes (denk dan bijvoorbeeld aan: ”werk aan je worp voor de sokken in de wasmand” of ” s.v.p. de sokken in de wasmand i.p.v. er naast”). Zo heb je de lachers op je hand en kun je zelf weer even ademhalen en verder gaan met je beloftes.

Schrijf vooral op waarom je aanstaande zo bijzonder voor je is. Dit is niet één ding, maar meer dan 1000 kleine dingen. Het zijn de details waar je hart zo warm van wordt!” – Trouwambtenaar Jacomien (van ver trouwen)

Als je met balans kunt spreken, zul je zeker weten iedereen inpakken. Als allerlaatste en niet geheel onbelangrijk: respect. Probeer niet mensen te laten lachen door anderen af te kraken of te bespotten, of deze persoon nu wel of niet aanwezig is. Veel mensen doen dit, maar het is totaal niet grappig. Soms worden grappen verkeerd geïnterpreteerd en dat zorgt voor kwade blikken. Dus gebruik humor met respect!

 

3. Laat gasten deelnemen en herinner die die er niet zijn

Vergeet de ander niet. De bruiloft is een evenement waarbij het bruidspaar centraal staat, dat is duidelijk. Maar ook de gasten (zeker 100, misschien 200 of 300) verdienen een verwijzing in de belofte. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet dat je over elke gast in een paar zinnen iets moet vertellen. Nee, vertel iets over de mensen die meegeholpen hebben aan het realiseren van deze dag of vertel anekdotes over het bruidspaar met familie of vrienden. Vergeet ook niet over beide families te praten. Natuurlijk de meeste bruiden en bruidegoms baseren hun trouwbelofte op momenten samen en de personen die het dichtste bij ze staan, maar je mag de schoonfamilie niet vergeten. Vergeet niet de mensen die niet aanwezig zijn vanwege werk, gezondheid of geografische redenen te vermelden.

Lees ook: Maak de gastenlijst voor je bruiloft met deze 6 tips!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Als het aankomt op de mensen die er niet zijn, probeer dan geen drama te maken en een trieste sfeer te creëren. Denk ook na over de gevolgen van het noemen van dierbaren die al gestorven zijn, zeker als dit recent gebeurd is. Je weet namelijk niet welke gevoelige snaar je hiermee raakt. Maar als er een afwezige is die iedereen in het bijzonder raakt, dan mag je die persoon zeker vermelden. Doe dit met respect en refereer aan de mooie momenten met mooie woorden en zonder drama.

4. Vermijd moeilijke woorden en maak het niet te lang.

Als je kunt schrijven, heb je al veel gewonnen op weg naar de perfecte belofte. Maar denk eraan: deze taak vereist geen master of de Nobelprijs voor de literatuur. Je trouwbelofte moet goed geschreven zijn, natuurlijk, maar het hoeft qua opbouw en grammatica geen hoogstaande literatuur te zijn. Hanteer natuurlijk woordgebruik dat voor iedereen te begrijpen is, dus ook voor kinderen, adolescenten en oudere mensen. Gebruik geen moeilijke woorden, ongebruikelijke uitdrukkingen of verwarrende expressies. Iedereen moet je boodschap kunnen begrijpen, soms kan iets mooi klinken terwijl het onbegrijpelijk is voor alle toehoorders. Pas hier mee op.

Heel belangrijk: schrijf vanuit je hart. Zorg ervoor dat je niet de hele tijd hetzelfde herhaalt, zorg dat je boodschap herkenbaar is voor iedereen die een keer van iemand gehouden heeft. Verval ook niet in spreektaal. Gebruik bijvoorbeeld geen straattaal als je publiek zich daar niet comfortabel bij voelt, maar gebruik in geen geval uitdrukkingen die alleen bij enkele generaties bekend zijn. Sommige mensen zullen het niet begrijpen en hun aandacht verliezen. En vergeet vooral niet dat je bij een formeel evenement aanwezig bent!

Als je je belofte geschreven hebt, laat die dan door een aantal mensen lezen. Laat ze vertellen of je belofte langer moet zijn of dat je hem juist moet inkorten. Het is altijd beter om een korte belofte met inhoud te hebben dan veel woorden te gebruiken en eigenlijk niets te zeggen. Je moet duidelijk zijn en emotie oproepen. Zorg ervoor dat mensen niet de rode draad in je verhaal kwijtraken. Het is altijd beter dat mensen je korte mooie belofte onthouden dan dat ze onthouden dat je belofte oneindig lang was.

5. Oefen de trouwbelofte en geniet ervan

Voor een groep mensen spreken is niet iedereens hobby. Voor veel mensen is het zelfs zenuwslopend en zorgt het voor klotsende oksels, daarom is het goed om je belofte uit te schrijven en een paar keer te oefenen. Ga voor de spiegel staan en durf jezelf te confronteren. Is een spiegel geen optie? Neem jezelf dan op met je mobiele telefoon en durf je eigen fouten onder ogen te zien. Als je dat laatste kunt, zorgt het er ook voor dat je weet wat je moet verbeteren en je uiteindelijk met meer zelfvertrouwen je belofte kunt geven. Ben je echt super zenuwachtig? Vertel het de mensen dan voor je begint, ze zullen er enkel begrip voor opbrengen en misschien kun je zelfs een vriendelijke glimlach of een bemoedigend knikje uit het publiek verwachten.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zorg ervoor dat je weet wat je wil vertellen, maar leer je belofte niet uit het hoofd. Het zal de mensen opvallen en ze willen dat je gewoon vertelt, je bent immers geen robot. Zet je woorden kracht bij door middel van stemgebruik en gebaren. Op die manier vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en is je belofte helemaal af.

Bekijk in het volgend artikel hoe Matthijs en Rosalie elkaar de trouwbeloftes in Sicilië toespreken.

 

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!