Acht belangrijke dingen die je moet regelen na de bruiloft!

De bruiloft is voorbij. Je hebt een prachtige dag gehad en nu neem je de eerste gezamenlijke stappen als getrouwd stel. Als man en vrouw. De spannende tijd van de planning is tot een einde gekomen, maar het is het voorlopig nog niet voorbij. Een groot deel van de punten die je moet afronden na het trouwen, heeft een bureaucratisch karakter. Lees snel verder en check je to-do-list af!

Credits: Janssen Fotografie
Credits: Janssen Fotografie

To-do 1: Naar het registratiekantoor – Naamsverandering

Bij het trouwen behoudt de vrouw tegenwoordig automatisch haar eigen naam. Als je de achternaam van je man wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden. Als je je handtekening wilt veranderen kun je dat ook meteen doen.

Als je direct na je bruiloft op huwelijksreis gaat, is aan te raden deze stap vóór het huwelijk te voltooien. De naam op je paspoort en het ticket, bijvoorbeeld, moeten namelijk altijd overeenkomen.

To-do 2: Status bij belastingdienst veranderen

De belastingdienst moet worden ingelicht over de wijziging van  je burgerlijke staat. Afhankelijk van de inkomstsituatie, moet ook de inkomstenheffing worden aangepast. Onder bepaalde omstandigheden kan dit veel geld besparen. Over de meest gunstige combinatie van de heffingen kan een accountant jullie beste informeren. Maak hiervoor een afspraak zodat je weet waar je aan toe bent.

Credits: Kempff Fotografie
Credits: Kempff Fotografie

To-do 3: Testament

Door een huwelijk worden jullie automatisch erfgenamen van elkaar. Toch zijn er nog wat vragen onbeantwoord na het huwelijk. Wat gebeurt er als jullie beide tegelijk overlijden? Zijn er kinderen of kleinkinderen in het spel? Kinderen uit een eerdere relatie? Zijn er bezittingen die naar bepaalde familieleden moeten? Het is belangrijk om dit allemaal goed op orde te hebben, ook al is het niet het meest romantische onderdeel van het huwelijk.

To-do 4: Verzekeringen

Met het huwelijk veranderen ook de verzekeringen. Een verzekering kan bijvoorbeeld goedkoper worden als je getrouwd bent, want sommige verzekeringen hebben jullie nu als echtpaar dubbel. Het beste is hier vóór het huwelijk informatie over in te winnen. Verder moet natuurlijk de naam van de verzekeringen worden aangepast, maar ook het aantal inwonende in het huishouden bijvoorbeeld.

Credits: LNRD Photography
Credits: LNRD Photography

To-do 5: Banken

Veel koppels openen na de bruiloft een gezamenlijke rekening. Als jullie een bestaande rekening willen delen moet dit samen bij de bank aangevraagd worden zodat beide een eigen inlog en pinpas te krijgen.

To-do 6: De werkgever

Waarschijnlijk is de werkgever al op de hoogte van het huwelijk – denk: vrije dagen vanwege viering en huwelijksreis-, maar niet alleen hierom moet de werkgever op de hoogte zijn. Vraag of het contract (denk; naam), de betalingen (denk: andere rekening), en belastingen aangepast moeten worden.

Credits: Dufrasnes Fotografie
Credits: Dufrasnes Fotografie

To-do 7: Telefoon, e-mail, antwoordapparaat, naambordje

De leukere dingen die de nasleep van het huwelijk met zich meebrengt zijn de makkelijkere naamsveranderingen. Bijvoorbeeld het privé- en werke-mailadres, antwoordapparaten en het naambordje bij de voordeur mogen nu aangepast worden. Ook als je lid bent van een club, vereniging op sportschool moeten deze op de hoogte worden gesteld. Iets minder leuk, maar ook belangrijk is het doorgeven van de wijzigingen van telefoon- en internetaanbieders.

To-do 8: Social Media

Met het toenemende gebruik van social media wordt dit ook een kwestie waar je aan moet denken. Koppels die veel online zijn willen misschien hun status of naam van hun Twitter, Facebook en LinkedIn veranderen. Dit gaat gelukkig erg makkelijk en kun je op het moment zelf doen. Het leuke zijn de felicitaties die daarna zullen binnenstromen!

Credits: De Kievit Bruiloften
Credits: De Kievit Bruiloften

Houd deze checklist bij de hand en de administratieve kant van het huwelijk wordt een stuk minder werk. Heb jij nog administratieve punten waar je tegen aanliep voor of na het huwelijk? Laat het ons weten!

Lees ook de ultieme checklist van Zankyou voor het plannen van je huwelijk, zodat je helemaal voorbereidt bent wat betreft de planning voor én na de bruiloft!

Auteur: Sherita Jager

Neem contact op met de service providers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Credits: Zwart Fotografie
8 dingen die je moet bewaren na je bruiloft
Eindelijk, na maanden van plannen, zenuwen, emoties en vast en zeker stress, is de dag aangebroken: je bruiloft! Ook al beleef je alles optimaal, het is voorbij voor je er erg in hebt. We weten dat herinneringen herbeleven betekent en daarom vertellen we je vandaag wat je moet bewaren om de mooiste van je leven optimaal te kunnen herbeleven.
Foto Dario Endara
29 dingen die elk bruidspaar moet horen vóór de bruiloft
29 dingen op een rijtje die iedereen zou moeten horen voor hij of zij in het huwelijksbootje stapt. Zo ben je op alles voorbereid!
Credits: Dario Endara Photography
5 dingen die je moet weten voordat je aan jonge bruidsmeisjes of bruidsjonkers begint
Overweeg jij om je kind, je lieve neefjes en nichtjes of het buurmeisje, jouw bruidmeisjes en bruidsjonkers te laten worden op je trouwdag? Lees dan 5 dingen die je moet weten voordat je aan jonge bruidsmeisjes of bruidsjonkers begint.

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie