Zo organiseer je een wettelijk huwelijk in 5 stappen!

Hoe organiseer je een wettelijk huwelijk! Wij leggen het uit, samen met trouwambtenaren Tintelend Trouwen en Ja, Ik Wil Ria!

  • Begin organisatie
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Je kunt je wel voorstellen dat het aantal wettelijke huwelijken de laatste jaren enorm gestegen is. Dit komt onder andere door de huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht en verschillende culturen die samenkomen.

Adverteren

In dit artikel ontdek je hoe je een wettelijk huwelijk organiseert in 5 simpele stappen met tips van trouwambtenaren Tintelend Trouwen en Ja, Ik Wil Ria. Lees snel verder!

opslaanFoto: Zondag Fotografie
Foto: Zondag Fotografie

Stap 1. Kies een locatie uit  

De eerste stap is het kiezen van een trouwlocatie! Jullie kunnen de trouwlocatie zelf uitkiezen.

Neem eens een kijkje bij onze locaties en je zult gegarandeerd je droomlocatie vinden. In de herfst- en wintermaanden wordt vaak gekozen om binnen te trouwen. In Nederland kan dit natuurlijk ook bijna niet anders! Een mooie villa, kastelen of hotels zijn hier hele populaire locaties. In de zomermaanden kiezen veel bruidsparen ervoor om elkaar het jawoord te geven op het strand of in de tuin van een kasteel of tuin. Ook locaties dichtbij de zee en niet direct op het strand zijn heel populair. Het groen van de zomer en een aantal decoratiestukken zullen ervoor zorgen dat dit er magisch uit ziet!

 

opslaanFoto: Arma Fotografie
Foto: Arma Fotografie

Stap 2. Regel een trouwambtenaar

Na het gekeken hebben van honderden films van geliefden die elkaar het jawoord geven hebben jullie je vast wel eens afgevraagd wie jullie gaat trouwen! Misschien je beste vriend(in) of die toffe acteur! Vraag bij de gemeente waar jullie gaan trouwen wat de mogelijkheden zijn!

Jullie kunnen kiezen voor een trouwambtenaar bij de gemeentelijke stand. Maar willen jullie liever alles ver van tevoren regelen? Dan is het handig om te kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Tintelend Trouwen vertelt: In de meeste gemeenten kunnen zelfstandige trouwambtenaren (beëdigd en benoemd) voor één dag benoemd worden in de gemeente waar jullie graag willen gaan trouwen! Lukt dit niet, dan bestaat er nog de mogelijkheid om een ceremoniespreker te vragen of hij/zij jullie ceremonieel elkaar wilt verbinden. De wettelijke handtekening kan dan eventueel op een ander moment (gratis) worden gezet.

 

Tintelend Trouwen vertelt: indien jullie kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar, begin dan op tijd met zoeken! Kijk goed naar wie er bij jullie past. Dit is natuurlijk wel een van de belangrijkste dagen van jullie leven samen, en dat willen jullie natuurlijk doen met een persoon bij wie jullie je prettig voelen.

Indien jullie toch kiezen voor een trouwambtenaar van de burgelijke stand, houd dan wel in jullie achterhoofd dat jullie eventueel niet jullie voorkeur krijgen. Wil je liever zekerheid? Ga dan voor een zelfstandig trouwambtenaar.

opslaanFoto: Arma Fotografie
Foto: Arma Fotografie

Stap 3. Regel de vereiste documenten

De eerste stap naar jullie burgerlijk huwelijk is het regelen van de vereiste documenten. Er komt natuurlijk aardig wat papierwerk bij zo een bruiloft kijken. Een aantal belangrijke regels verbonden zijn aan het afsluiten van een huwelijk: de bruid en bruidegom moeten minimaal 18 jaar of ouder zijn, tenzij jullie toestemming hebben van jullie ouders.

Ja, Ik Wil Ria geeft als advies: Jullie moeten minstens twee weken van tevoren een melding doen van jullie voornemen bij de gemeente. Indien jullie graag bij een andere gemeente willen trouwen, moeten jullie dit doen bij de gemeente waar jullie willen trouwen. Stel: jullie wonen in Rotterdam, maar willen graag trouwen in Friesland, moeten jullie (eventueel) alles regelen bij de gemeente Friesland! Lees alle voorwaarden goed door. Sommige gemeentes willen graag dat jullie wél alles bij deze gemeente regelt. Bij sommige gemeentes is dit niet nodig. Dus kijk goed waar jullie melding moeten doen.

Verder is het regelen van alle benodigde documenten erg veel werk. Dus begin daarom op tijd met het verzamelen van alle gegevens. Handing om te weten: jullie hoeven geen afspraak te maken bij de gemeente. Alles gaat online!

opslaanFoto: Fotosolo
Foto: Fotosolo

Stap 4. Ideetjes voor jullie ceremonie!

Om jullie een beetje inspiratie te geven hebben wij een aantal soorten ceremonies voor jullie uitgezocht die misschien interessant zijn. Overleg dit met jullie trouwambtenaar. Deze ceremonies kunnen een extra tintje geven aan jullie bruiloft.

De ceremonies van licht, zand en planten zijn de laatste jaren het meest populair gebleken. In de ceremonie van licht steken de bruid en bruidegom twee identieke kaarsen aan, zodat ze samen een veel grotere kaars aan kunnen steken die symbool staat voor hun nieuwe leven.

In de ceremonie van zand wordt zand van verschillende kleuren gegoten één voor ieder om zo hun ongelijksoortige en waardevolle bijdrage aan de relatie weer te geven. De combinatie van kleuren die zich in golven mengt ziet er super uit!

Bij de plantceremonie planten de bruid en bruidegom een zaadje in een pot die ze mee naar huis nemen of direct planten in het veld, wat jullie willen doen is jullie eigen keuze. Hier stel je de relatie gelijk aan het planten van een nieuwe boom: deze zal in de loop van de jaren groeien en bloeien. Prachtige ideeën!

De magische bruiloft komt minder vaak voor, maar is ook een interessante vorm. Hier wordt alleen ’s nachts feest gevierd op een plek die verlicht is door kaarsen en lantaarns.

De vereniging van de handen (handfasting) is wellicht ook een leuke optie voor jullie. Deze komt voor uit de Keltische cultuur en bestaat uit het creëren van een oneindige relatie tussen de handen, de rechter met de linker en andersom. Deze worden gecombineerd door een boog in de handen van de officiant en dit alles gebeurt terwijl jullie de geloften naar elkaar uitspreken.

En om af te sluiten is er ook een wijnceremonie. Hierbij moeten de bruid- en bruidegom twee karaffen wijn leeg drinken, één met witte en één met rode wijn om zo de gezamenlijke liefde te verzegelen.

opslaanTintelend Trouwen. Foto: LNRD Photography
Tintelend Trouwen. Foto: LNRD Photography

Stap 5. Geniet van de voordelen van een wettelijk huwelijk

Zoals we al eerder genoemd hebben biedt een wettelijk huwelijk veel ruimte voor vrijheid en creativiteit. Je kunt zelf kiezen welke locatie je voorkeur heeft en wanneer je goedkeuring hebt kunnen jullie zelfs trouwen op een dorpsplein of in een stadion. Daarnaast is een groot voordeel dat de ceremonie en het feest zich meestal in dezelfde ruimte bevinden. Verder kunnen jullie helemaal losgaan met de decoratie, super leuk toch?

Foto: Elisabeth van Lent Photography

Foto: Elisabeth van Lent Photography

Waar je uiteindelijk ook voor kiest zorg ervoor dat jij en je partner er goed bij voelen en dan kan het niet anders dan dat dit de mooiste dag van je leven wordt! Op zoek naar een trouwambtenaar? Neem dan een kijkje op de pagina’s van Tintelend Trouwen en Ja, Ik Wil Ria!

Voor meer inspiratie en alle hulp bij het plannen van de bruiloft volg je ons op Pinterest, Instagram en Facebook!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Ja Ik Wil Ria Trouwambtenaar
Tintelend Trouwen Trouwambtenaar
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!