X

De taken van de getuigen zijn een belangrijk onderdeel van jouw bruiloft, lees ze hier!

Het kiezen van de getuigen is een belangrijk onderdeel van de bruiloft: je hebt ze namelijk echt nodig om te kunnen trouwen. Vaak is het al een hele klus om te beslissen wíe je wil vragen en hoe je het gaat vragen. Maar wat mag je eigenlijk verwachten van de getuigen? De taken van de getuigen kun je zo uitgebreid maken als je wil, maar de belangrijkste taak die een getuige heeft, is: zijn of haar handtekening zetten.

Credits: Arma Fotografie
Credits: Arma Fotografie

Het tekenen van de trouwakte

De belangrijkste taak van een getuige is, bij een burgerlijk huwelijk, het ondertekenen van de huwelijksakte. Tijdens de ceremonie wordt hij of zij naar voren gehaald om, na het bruidspaar, een handtekening te zetten. Hij geeft hiermee als het ware aan dat hij toestemming geeft voor het huwelijk en dat hij erachter staat. Meestal heeft de BABS de getuigen al even voorgesteld aan de andere gasten. Let op: een getuige moet twee keer tekenen, want de akte wordt altijd in tweevoud opgemaakt.

Bij een kerkelijk huwelijk hebben getuigen geen formele taak, ze hoeven dan niets te ondertekenen en zijn er vooral om later, letterlijk, te kunnen getuigen dat het huwelijk is voltrokken. In de kerk staan de getuigen vaak rondom of in ieder geval dichtbij het bruidspaar.

Fotosolo
Credits: Fotosolo

De ringen

Als getuige kan je gevraagd worden om op de trouwringen te passen op de dag van het huwelijk. Je moet er dan uiteraard voor zorgen dat je die tijdens de ceremonie bij je hebt! De trouwambtenaar zal aangeven wanneer je de ringen moet aangeven. Een behoorlijke verantwoordelijkheid, dus check en dubbelcheck altijd of je de ringen hebt. En pas op bij het aangeven (kijk maar naar het filmpje…)

Vrijgezellenfeest?

Hoewel een getuige officieel dus alleen maar hoeft te tekenen, kun je ervoor kiezen om hem meer te laten doen. Zo zijn er bruidsparen die hun getuigen vragen om het vrijgezellenfeest te organiseren. Geen slecht idee, natuurlijk, want meestal zijn de getuigen goede vrienden van het bruidspaar.

Trouw Trendy
Credits: Trouw Trendy

Speech

Het is best gebruikelijk, maar zeker níet verplicht of standaard, dat een speech onder de taken van de getuige valt. Dat kan tijdens de ceremonie, op het moment dat hij tekent, maar ook op een ander moment, bijvoorbeeld tijdens een lunch of diner. Lees ook: speechen op een bruiloft, de do’s en don’ts.

Manusje van alles

Op sommige bruiloften zijn de getuigen een soort manusjes van alles: ze zijn de hele dag de rechterhand van het bruidspaar en assisteren bij alles. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat jij als bruid op elk moment je make-up kunt bij werken, de bruidsjurk recht getrokken wordt wanneer je weer op stap gaat en er een plan B is als er iets tegenzit zoals slecht weer.

Kortom; zij zullen op álles voorbereidt zijn en werken zo nauwkeurig mogelijk dat de dag voor het bruidspaar zo soepel mogelijk verloopt. Overigens is het meestal de ceremoniemeester die zulke zaken organiseert. Wat belangrijk is: zorg ervoor dat er altijd overleg is tussen getuigen en bruidspaar, zodat iedereen weet wat er wordt verwacht.

Mooi Belicht Fotografie
Credits: Mooi Belicht Fotografie

Wat is de ervaring van jullie geweest met de door jullie gekozen getuiges? Laat een reactie achter om andere toekomstige bruidsparen te inspireren en deel het artikel op jouw Facebook-pagina met een leuke tag naar diegene die jouw fantastische getuige is geweest!

Nog opzoek naar een mooie trouwjurk? Laat je dan inspireren door de trends in bruidsmode in 2017!

Contact opnemen met de bedrijven in dit artikel

Vindt u dit artikel leuk? Dan kunt u het delen

Laat een bericht achter

Creëer een bruiloftsite

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Meer informatie