Goed nieuws: dat bepalen jullie helemaal zelf! Kies mensen die belangrijk of speciaal zijn in je leven, mensen met wie je je verbonden voelt, die dichtbij jullie staan – familie, goede vrienden. Alles kan. Bruid en bruidegom kiezen over het algemeen hun ‘eigen’ getuigen, maar in feite fungeren de getuigen voor het bruidspaar als eenheid. Maar wie kun je nou het beste kiezen? Lees snel verder!
Wettelijke regels
Hoewel jij geheel vrij bent om te kiezen wij je wilt, gelden er een aantal wettelijke regels. Ze moeten meerderjarig zijn en in het bezit van een geldig ID-bewijs. Getuigen moeten dus meerderjarig zijn, volgens hun eigen nationaliteit. Zo ben je in Suriname bijvoorbeeld meerderjarig als je 21 jaar bent, maar in Turkije ben je dat al op 17-jarige leeftijd. In Nederland ben je op je 18e meerderjarig, maar als getuige mag je ook een andere nationaliteit hebben.
Pittige verantwoordelijkheid
Officieel is de rol van de getuigen puur een praktische: zij waarborgen namelijk de openbaarheid van het huwelijk én zij zien erop toe dat het het bruidspaar luid en duidelijk het ja-woord uitspreekt en een positief antwoord geeft op de vraag van de trouwambtenaar: ‘Neem jij……… (naam) aan tot jouw wettige echtgenoot/echtgenote ……… (naam) en beloof je getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt. Wat is daarop jouw antwoord?’
Ook zien de getuigen erop toe dat het huwelijk niet onder dwang plaatsvindt. Als bewijs zetten zij hun handtekening op de huwelijksakte. En zo wordt het huwelijk rechtsgeldig. Dat is dus een pittige verantwoordelijkheid.
Een hele eer
In de praktijk ervaren mensen het als heel speciaal en een eer om als getuige te worden gevraagd. En dat is het natuurlijk ook! Bruidsparen kiezen hun getuigen immers heel bewust. Ook het bruidspaar kent veel waarde toe aan de taak van hun getuigen.
Hoeveel getuigen kies je?
Hoeveel getuigen jij op de bruiloft mag hebben verschilt per land. In Nederland is het wettelijk bepaald, terwijl er in het buitenland andere regels kunnen gelden. In ons kikkerlandje moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn bij de huwelijksvoltrekking. Het maakt niet uit hoe die getuigen verdeeld zijn. Als jij er bijvoorbeeld drie mee wilt nemen en jouw partner maar een dan is dit mogelijk, omdat jullie de getuigen delen. Het aantal getuigen dat aanwezig moet zijn kan verschillen wanneer jullie trouwen onder bijzondere omstandigheden. Hieronder vallen ziektes en detenties. In sommige van deze gevallen heb je zes in plaats van twee getuigen nodig.
Verrassing voor oma!
Dat je vooraf de getuigen kenbaar moet maken aan de trouwgemeente wordt héél soms wel eens vergeten. Zo verraste een jong bruidspaar oma (en mij) tijdens de ceremonie met de mededeling: Oma, jij bent ook onze getuige. Heel leuk bedoeld natuurlijk van het bruidspaar, maar zó werkt het niet.
Het lieve mens viel zowat van haar stoel. En ik moest even snel nadenken, want oma’s naam stond natuurlijk niet op de huwelijksakte. Gelukkig had oma een ID-bewijs bij zich. Én was de afdeling Burgerzaken ter plekke zo flexibel en vriendelijk om à la minute een nieuwe akte op te maken. Eind goed, al goed, maar het was wél even schrikken! Het bruidspaar én oma zullen deze trouwdag ongetwijfeld niet snel vergeten.
Als een huwelijk door omstandigheden niet kan plaatsvinden in een ‘huis der gemeente’ (een door de gemeente aangewezen locatie), maar bijvoorbeeld in het ziekenhuis, in de gevangenis of bij mensen thuis, dan moeten er zelfs zes getuigen aanwezig zijn bij de huwelijksvoltrekking.
Minderjarige kinderen
Zoals gezegd: getuigen moeten meerderjarig zijn. Steeds vaker zie je dat mensen trouwen als ze jonge kinderen hebben. Of dat beide partners kinderen hebben en samen één gezin gaan vormen. Minderjarige kinderen kunnen natuurlijk geen rechtsgeldige handtekening plaatsen op een officiële huwelijksakte. Hoe leuk is het dan als kinderen óók hun handtekening kunnen zetten, op een eigen familie-akte? Per slot van rekening trouwt het hele gezin met elkaar. Voor meer leuke taken voor de bruidskinderen neem je hier een kijkje!
Familie-certificaat op maat
Als zelfstandig trouwambtenaar ontwerp ik in zo’n geval met veel plezier een familie-certificaat op maat. Stel – jullie trouwen in het bos, of op het strand, of de kinderen zijn dol op Frozen (bijvoorbeeld), dan maak ik jullie persoonlijke familie-certificaat dat daar naadloos op aansluit. Natuurlijk heeft dit document geen wettelijke waarde, maar zo betrek je de kinderen op een heel leuke manier bij jullie huwelijk. Het certificaat laat ik printen op stevig papier, dus het kan tegen een stootje. Wél zo leuk als aandenken voor het hele gezin! Zijn de kinderen nog te klein om hun handtekening te zetten? Geen probleem, dan zetten ze met hun vingerafdruk hun ‘handtekening’ op de speciale familieakte. Of we tekenen de omtrek van haar of zijn handje op het familiecertificaat. Letterlijk een ‘handtekening’!
Het komt er dus op neer dat je bij het kiezen van je getuigen vooral op je gevoel af moet gaan. Kies voor mensen van wie je houdt en die je vertrouwt om deze speciale verantwoordelijkheid op zich te nemen. Neem ook een kijkje bij de romantische Real Wedding van René en Alice.
Meer lezen? Bekijk dan ook de mooiste trouwjurken voor 2020 en 10 tips voor originele bruiloft decoratie.
Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!
Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief
Laat een bericht achter