Huwelijkse voorwaarden: hoe zit het nu precies?

De huwelijkse voorwaarden zijn een onvermijdelijk onderwerp bij het huwelijk, maar wat houdt het precies in? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Huwelijkse voorwaarden: hoe zit het nu precies?
Dian´s Fotografie
  • Algemene informatie
  • Bruidspaar

Huwelijkse voorwaarden: het is een term die vaak valt als het over trouwen gaat. Veel mensen denken dat je sinds januari 2018 automatisch op huwelijkse voorwaarden trouwt, maar dat is niet waar. Wil je weten hoe het wél zit? Lees dan snel verder, met tips van Netwerk Notarissen!

Adverteren

Het is natuurlijk geen romantisch idee: ben je net ten huwelijk gevraagd, ga je het hebben over trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Hoewel we begrijpen dat je liever op zoek gaat naar de bruidsjurk van je dromen, is het toch belangrijk om je te verdiepen in deze materie. Vanaf 2018 zijn de huwelijksregels namelijk veranderd.

opslaan
Foto: Bart Rondeel Fotografie

Wat is er veranderd?

Wie vóór 2018 trouwde, trouwde in algehele gemeenschap van goederen tenzij je aangaf dit niet te willen. Sinds 1 januari 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen, wat inhoudt dat schulden en bezittingen die je niet met je partner had voor je ging trouwen ook na het huwelijk van jou blijven. Ook erfenissen en schenkingen blijven dan alleen van jou, ongeacht of je ze nou vóór of tijdens het huwelijk ontvangt. Top, dan is alles toch goed geregeld? Dat kan, maar soms is het verstandig nog meer laten vast te leggen en dan komen de huwelijkse voorwaarden om de hoek kijken.

opslaan
Foto: Bart Rondeel Fotografie

Wat zijn huwelijkse voorwaarden nu precies? 

In huwelijkse voorwaarden leggen koppels hun eigen regels vast.  Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen legt uit: “De beperkte gemeenschap van goederen is de basisregeling in de wet waarin niet alle koppels passen. Voor koppels is het namelijk in een aantal gevallen nodig om een regeling te hebben die is afgestemd op hun situatie. Dat doe je met huwelijkse voorwaarden. Die zijn bijvoorbeeld vaak nodig als je een bedrijf hebt of als je wilt dat er financieel niets tussen jullie verandert als je trouwt.”.

Stellen waarbij de partners hun eigen onafhankelijkheid belangrijk vinden kiezen ook vaker voor huwelijkse voorwaarden. Er zijn ook veel mensen die het principe van alles delen ouderwets vinden. Door huwelijkse voorwaarden te maken kun je helemaal financieel onafhankelijk zijn van elkaar. 

opslaan
Foto: Dian´s Fotografie

Neem je de scheiding op in de huwelijkse voorwaarden?

Het klinkt niet romantisch maar je kunt bij het opstellen van je huwelijkse voorwaarden ook al afspraken maken over je eventuele scheiding. “Het is inderdaad niet zo gezellig”, zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. “Maar je moet ook realistisch zijn. Veel mensen gaan weer uit elkaar. En je kunt het beter regelen nu je nog op goede voet met elkaar bent dan wanneer je ruzie hebt”. 

Zijn huwelijkse voorwaarden dan altijd beter of gemakkelijker? Dat is niet altijd zo. Natuurlijk staat alles zwart op wit en dat zorgt voor duidelijkheid. Maar soms maken koppels huwelijkse voorwaarden van het type waarvoor je wel wat moet administreren. En als je dat dan niet doet, dan kan het alsnog als een gemeenschap van goederen uitpakken bij een scheiding. Het is daarom belangrijk realistisch te zijn als je huwelijkse voorwaarden maakt: gaan jullie je houden aan de afspraken die je maakt? Daarom is het vaak zo: hoe eenvoudig de huwelijkse voorwaarden des te beter ze zijn.

opslaan
Foto: Dian´s Fotografie

Veel te kiezen

Wil je tijdens je huwelijk toch nog aanpassingen aanbrengen in wat onder de noemer ‘gemeenschappelijk’ valt? Dan kun je een afspraak maken met de notaris om dat vast te leggen. Netwerk Notarissen vertelt aan Zankyou: “Het is beter om voorafgaand aan het huwelijk al de keuze te maken voor huwelijkse voorwaarden. Je kunt ook nog tijdens het huwelijk aanpassingen maken als je alsnog huwelijkse voorwaarden wilt. Dit is wel ingewikkelder en tijdrovender, en daarom duurder dan dat je dat voorafgaand aan de bruiloft had gedaan.” Als je gaat trouwen is er dus heel wat te kiezen. Het is daarom verstandig om samen op tijd te bespreken wat het beste bij je past en het te regelen voordat je gaat trouwen. Als je dat geregeld hebt kunt je zonder zorgen gewoon weer lekker dromen over alle plannen die jullie hebben voor jullie bruiloft.

opslaan
Foto: Bart Rondeel Fotografie

Meer lezen over de voorbereidingen voor jullie grote dag? Lees dan ook:

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!