Uitstervende trouwtradities, welke tradities ga jij volgen?

De wereld verandert en ook de bruidstradities staan niet stil. Elke keer veranderen de voorkeuren van de stelletjes en dat is terug te zien. Bekend sieradenmerk F. Hinds deed een onderzoek en wij hebben de resultaten!

Uitstervende trouwtradities, welke tradities ga jij volgen?
Foto: Wit Photography
  • Algemene informatie
  • Adviseren

Bruiloften bestaan uit een reeks prachtige tradities, die vaak al generaties lang meegaan. Maar steeds vaker zien we dat bruidsparen de traditionele onderdelen van een bruiloft achter zich laten en een heel eigen draai geven aan de bruiloft. Welke tradities krijgen prioriteit en blijven bestaan, en welke zien we steeds minder?

Adverteren

Recent onderzoek door het luxe sieradenmerk F. Hinds, laat zien dat kleine veranderingen de bruidswereld beetje bij beetje vernieuwen. De traditionele bruiloft lijkt hierdoor soms zelfs iets uit een lang en ver verleden! De gevraagden beantwoorden vragen voor over typische trouwtradities, en er bleek toch een hoop veranderd. Vooral de jongere stellen gaven aan minder belang te hechten aan tradities, ouderen vinden de tradities vaak nog wél belangrijk.

opslaanFoto: Bertil van Wieren Photography
Foto: Bertil van Wieren Photography

Welke trouwtradities zien we steeds minder?

Weddingplanner Het Bruidsmeisje vertelt ons een aantal tradities die steeds minder voorkomen: “Tijdens de bruiloft zijn er een aantal dingen wat steeds minder wordt. Denk bijvoorbeeld aan ABC’tjes… Deze zijn leuk bedoelt, maar zijn net niet wat het hoort te zijn. Ook zien we het drinken van de tranen van de bruid tijdens de bruiloft (minder) niet meer voorkomen.” Verder vertelt ze: “De first-look is steeds vaker buiten (of op een andere locatie). Eerst belde de bruidegom aan bij het ouderlijk huis van de bruid. Maar tegenwoordig leven stellen al een langere tijd samen voordat ze gaan trouwen.”

opslaanFoto: Bertil van Wieren Photography
Foto: Bertil van Wieren Photography

De rol van de bruidegom

De rol van de bruidegom is aan het veranderen. Deze veranderingen beginnen al met het aanzoek. Het blijkt dat bruiden het toch niet zo heel belangrijk vinden dat hun aanstaande op één knie gaat bij het aanzoek. Daarnaast heeft de familie van de bruid een beetje geluk bij het vervallen van de volgende traditie; de familie van de bruid hoeft de rekening van de bruiloft niet per sé meer te betalen. Ook de rug van de bruidegom wordt gespaard, want het over de drempel tillen van de bruid is niet meer iets waar alle bruiden op zitten te wachten. Dat scheelt een hoop ongemakken!

opslaanFoto: Juliantien
Foto: Juliantien

Minder interesse in de bachelorparty

Hoewel wij ons nog steeds geen bruiloft zonder een bachelorparty kunnen indenken, blijkt dit feest toch steeds minder belangrijk te worden. De bachelorparty’s, die van groot tot immens gingen, waren lange tijd bijna een must, maar lijken toch op de achtergrond te verdwijnen. Pinterest verslag over de top pins voor bruiloften, laat zien dat er meer interesse is in spa-weekenden in plaats van wilde feestjes. Heel verstandig, dat zeker! Toch een vrijgezellenfeest organiseren? Super gaaf natuurlijk! Lees hier hoe je in 5 stappen een vrijgezellenfeest organiseert.

opslaanFoto: Jesse van Kalmthout Fotografie
Foto: Jesse van Kalmthout Fotografie

De vader en de bruid

Ook de tijden dat de man de vader van zijn vriendin om de hand vraagt, is voorbij. Niet zo heel gek misschien, want wat als hij nee zegt? Het gebeurt! En vaker dan wij denken. Zo’n 4% van de Britten kreeg een dikke vette nee te horen van hun aanstaande schoonvader. Aanstaande, ja, want het trouwen ging alsnog door! Liefde kent geen grenzen. En hoewel steeds minder bruidegommen hun schoonvader om de hand vragen, blijft de rol van de vader belangrijk. Bijna 60% van de bruiden wil namelijk graag dat haar vader haar weggeeft aan het altaar.

opslaanFoto: Jesse van Kalmthout Fotografie
Foto: Jesse van Kalmthout Fotografie

Traditioneel verdeelde rollen

De dagen dat de speeches voor enkel de mannen was weggelegd, zijn ook allang voorbij – gelukkig maar! Traditiegetrouw waren het namelijk de bruidegom en de getuige die een speech gaven. Vandaag de dag is gelukkig ook de bruid aan het woord op de grote dag. Bruidsmeisjes en getuigen blijven belangrijk, hoewel de samenstelling verandert. De traditionele rollen van bruidsmeisjes en één mannelijke getuige zijn veranderd. Koppels hebben steeds vaker meerdere ‘bruidsmannen’ en kiezen vaak voor vrouwelijke getuigen, of een mix hiervan.

opslaanFoto: Juliantien
Foto: Juliantien

Het aansnijden van de bruidstaart

Het Bruidsmeisje vertelt: “Het bovenste stukje van de bruidstaart wordt steeds vaker aangesneden, maar niet meer bewaard tot het eerste huwelijksjubileum. Tegenrfwoordig bieden patissiers aan om een mini replica te maken van de bruidsbaart tegen een gereduceerd tarief. Smaakt natuurlijk ook veel lekkerder, zo’n verse taart!”

opslaanFoto: Weddingplanner Het Bruidsmeisje
Foto: Weddingplanner Het Bruidsmeisje

Een witte trouwjurk?

De witte trouwjurk stond ooit voor maagdelijkheid, onschuld en puurheid, en was een erg belangrijk onderdeel van de verbintenis. Vandaag de dag heeft de bruid keuze uit een groot aantal soorten jurken om te dragen. Toch zijn de trouwjurken vaak nog wit en redelijk traditioneel, hoewel bijna een kwart van de Britse bruiden zegt niet te kiezen voor een witte jurk, en zelfs 5% een pak draagt! Wij zijn altijd fan van vernieuwingen en houden dan ook van designers die net even anders durven zijn. Wil jij je eigen trouwjurk laten ontwerpen? Lees dan hier alles wat je moet weten!

opslaanFoto: Bertil van Wieren Photography
Foto: Bertil van Wieren Photography

De bruiloft en bedankjes

Wat we vaak zien in films, is de gasten rijst gooien over het koppel heen. Dit gebeurt eigenlijk steeds minder, vertelt het Bruidsmeisje. Op veel locaties is het gooien van rijst verboden en daarom zien we het eigenlijk steeds minder vaak. Net als het loslaten van duiven! Vroeger kreeg ook bijna elk bruidspaar een peper & zout stel als cadeau. Dit wordt ook steeds minder, aldus Het Bruidsmeisje

opslaanFoto: Jesse van Kalmthout Fotografie
Foto: Jesse van Kalmthout Fotografie

Wat dan wel?

Het is duidelijk, de tradities zijn niet meer wat ze waren. Maar wat is er dan wel populair? We zien steeds vaker dat koppels gebruik maken van de diensten van weddingplanners, vegan food helemaal hot is, en dat de trouwfoto’s elke keer origineler zijn.

Met het verdwijnen van tradities, is er meer ruimte voor nieuwe, moderne tradities! Bruidsparen hebben meer vrijheid dan ooit bij het organiseren van hun bruiloft. Je kunt het echt doen zoals je wilt, en een geweldige bruiloft hoeft dan ook geen droom meer te zijn. Traditioneel, modern of een mix van beide? Jij beslist! Wil je graag op de hoogte blijven van alle nieuwe trends en al het nieuws rondom trouwen? Vergeet niet onze app te downloaden om jullie bruiloft fantastisch te kunnen organiseren!

Meer inspiratie opdoen? Lees dan ook:

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!