Dresscodes: welke regels gelden voor bruiloftsgasten?

Hoe zat het ook alweer met die dresscodes? Kan hij zijn gewone werkkostuum aan en jij je zomerjurkje of moeten jullie gaan shoppen voor een rokkostuum en een galajurk?

Dresscodes: welke regels gelden voor bruiloftsgasten?
Foto: Anouk Wubs Photography
  • De gasten
  • Adviseren
  • Gast
  • Chic

De uitnodiging valt op de deurmat: jij bent uitgenodigd voor een bruiloft. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat doe je aan? Ga op zoek naar de dresscode van de bruiloft om te weten aan welke kledingvoorschriften jij je moet houden. Hoe deze ingevuld moet worden hangt ook af van het seizoen. Zo zijn de dresscodes voor een bruiloft in de herfst, winter en lente uiteraard anders. In dit artikel leggen wij je uit hoe jij je moet kleden voor de volgende dresscodes: smart casual, white tie, black tie, tenue de ville en cocktail! 

Adverteren

Als er een dresscode wordt gegeven op de uitnodiging, hou je daar dan aan. Natuurlijk heeft niet iedereen een rokkostuum of galajurk in de kast hangen, maar die zou je kunnen huren of lenen. Het bruidspaar geeft de dresscode niet voor niets op, en zeker bij de wat meer formele codes (black en white tie) is de keuze voor een kledingvoorschrift vast niet willekeurig. Eer het bruidspaar door aan hun wens gehoor te geven. Een aantal dresscodes zijn algemeen bekend onder vaste namen: white tie, black tie, tenue de ville, cocktail en smart casual.

opslaanNejron Photo
Shutterstock. Credits: Nejron Photo

Smart casual 

De naam smart casual geeft de invulling van de dresscode al weg. In principe kleed je je casual, maar wel met een chique randje, zoals we bij een viering gewend zijn. Je doet dus als het ware een schepje bovenop je normale outfit! Deze dresscode zien we steeds vaker, omdat het voor veel gasten de meest comfortabele is. Je kunt in principe aantrekken wat je wilt, zolang je er maar gelikt uitziet – top toch!? Het is de bedoeling dat je een beetje losjes en creatief met je kledingkeuze omgaat. Match wat leuke items bij elkaar en zorg ervoor dat het klopt, dan zit je bij deze dresscode goed. Een idee voor mannen is om voor een nette pantalon te gaan, met een eventuele stropdas, gecombineerd met sneakers. De vrouwen kunnen gaan voor een jurkje, maar echt net hoeft deze niet te zijn.

opslaanTrouw Trendy
Credits: Trouw Trendy

White tie

Als er wordt gevraagd om ‘white tie’, dan betekent dit dat de mannen in rokkostuum worden verwacht. Geen alledaagse keuze, dus veel mannen zullen op zoek moeten naar zo’n outfit. Voor de dames betekent white tie een avondjurk met handschoenen tot over de elleboog. De handschoenen mogen alleen uit tijdens een eventueel diner. Ga niet slepen met een gigantische handtas, maar kies een subtiele clutch.

Black tie

Black tie’ is iets minder formeel dan white tie, maar nog steeds behoorlijk strak. Heren worden in dit geval geacht te verschijnen in een smoking. De vrouwen hebben hier iets meer ruimte: zij mogen een lange of halflange avondjurk dragen of een mooie cocktailjurk. Hierbij mogen halflange handschoenen gedragen worden. Let op: zowel voor de mannen als voor de vrouwen is het not done om een horloge te dragen bij white of black tie.

opslaanYsbrand Cosijn
Shutterstock. Credits: Ysbrand Cosijn

Tenue de ville

Tenue de ville betekent dat je netjes voor de dag moet komen, maar is minder formeel dan black of white tie. Kies als vrouw voor een mantelpakje, een broekpak of een jurkje tot op (liever nog over) de knie. Over een jurkje hoor je een blazer te dragen. Als je kiest voor een rokje of jurkje, hoor je een panty te dragen: blote benen kunnen echt niet! Mannen dragen een kostuum (liefst in grijs of blauw) mét een stropdas. Een gilet mag, maar moet niet. Vroeger zaten er bij dit voorschrift strenge eisen over de kleur en samenstelling van het kostuum, maar tegenwoordig is men daar losser in.

opslaanDe Grote Dag
Credits: De Grote Dag

Cocktail

Staat er ‘Cocktail’ op de uitnodiging? Oe la la! De dresscode schreeuwt om een goed feestje. Als man is het gebruikelijk om hier een donker kostuum te dragen. Als vrouw ga je hier voor, de naam zegt het al, een korte cocktailjurk. Draag hier om de outfit af te maken een paar spectaculaire killer heels bij en je zult perfect in het plaatje van de dresscode passen!

opslaanDenys Kurbatov
Shutterstock. Credits: Denys Kurbatov

Sommige bruidsparen volstaan met de eis ‘Feestelijk kleding’. Dat kun je natuurlijk op honderden manieren opvatten: overleg in dat geval altijd even met het bruidspaar of de ceremoniemeester wat er precies van je verwacht wordt.

Ben je nog op zoek naar een pak? Bekijk dan hier de beste winkels voor het kopen van het perfecte pak. Bekijk hier ook de trouwpakken trends voor 2020

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Trouw Trendy Trouwfotografen
Wit Photography Trouwfotografen
SUEGRAPHY Trouwfotografen
De Grote Dag Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!