Dresscodes: welke regels gelden voor bruiloftsgasten?

Leuk! Een uitnodiging voor een bruiloft! Inclusief dresscode. Maar hoe zat dat ook alweer? Wat houden die dresscodes precies in en waar moet je sowieso rekening mee houden als je een huwelijksfeest bezoekt?

Als er een dresscode wordt gegeven op de uitnodiging, hou je daar dan aan. Natuurlijk heeft niet iedereen een rokkostuum of galajurk in de kast hangen, maar die zou je kunnen huren of lenen. Het bruidspaar geeft de dresscode niet voor niets op, en zeker bij de wat formelere codes (black en white tie) is de keuze voor een kledingvoorschrift vast niet willekeurig. Eer het bruidspaar door aan hun wens gehoor te geven. Een aantal dresscodes zijn algemeen bekend onder vaste namen: white tie, black tie, tenue de ville, cocktail en smart casual.

Nejron Photo
Shutterstock. Credits: Nejron Photo

Dresscode white tie

Als er wordt gevraagd om ‘white tie’, dan betekent dit dat de mannen in rokkostuum worden verwacht. Geen alledaagse keuze, dus veel mannen zullen op zoek moeten naar zo’n outfit. Voor de dames betekent white tie een avondjurk met handschoenen tot over de elleboog. De handschoenen mogen alleen uit tijdens een eventueel diner. Ga niet slepen met een gigantische handtas, maar kies een subtiele clutch.

Dresscode black tie

Black tie’ is iets minder formeel dan white tie, maar nog steeds behoorlijk strak. Heren worden in dit geval geacht te verschijnen in een smoking. De vrouwen hebben hier iets meer ruimte: zij mogen een lange of halflange avondjurk dragen of een mooie cocktailjurk. Hierbij mogen halflange handschoenen gedragen worden. Let op: zowel voor de mannen als voor de vrouwen is het not done om een horloge te dragen bij white of black tie.

Ysbrand Cosijn
Shutterstock. Credits: Ysbrand Cosijn

Dresscode: Tenue de ville

Tenue de ville betekent dat je netjes voor de dag moet komen, maar is minder formeel dan black of white tie. Kies als vrouw voor een mantelpakje, een broekpak of een jurkje tot op (liever nog over) de knie. Over een jurkje hoor je een blazer te dragen. Als je kiest voor een rokje of jurkje, hoor je een panty te dragen: blote benen kunnen echt niet! Mannen dragen een kostuum (liefst in grijs of blauw) mét een stropdas. Een gilet mag, maar moet niet. Vroeger zaten er bij dit voorschrift strenge eisen over de kleur en samenstelling van het kostuum, maar tegenwoordig is men daar losser in.

De Grote Dag
Credits: De Grote Dag

Dresscode: Cocktail

Staat er ‘Cocktail’ op de uitnodiging? Dan draag je als man een donker kostuum en als vrouw, het woord zegt het al, een korte cocktailjurk. Bij voorkeur draag je daar een paar spectaculaire killer heels bij.

Denys Kurbatov
Shutterstock. Credits: Denys Kurbatov

Dresscode: (smart) Casual

De dresscode is ‘Casual’ of ‘Smart Casual’. Het eerste betekent dat je eigenlijk helemaal zelf mag weten wat je aantrekt. Smart casual houdt in dat je net een schepje bovenop je normale outfit doet: een nette pantalon voor de heren dus, maar niet per se een kostuum. Een stropdas is vaak wel gepast, maar een colbertje hoeft weer niet. Vrouwen kunnen gaan voor een mantelpakje of jurkje, maar ook dat hoeft niet.

Trouw Trendy
Credits: Trouw Trendy

Sommige bruidsparen volstaan met de eis ‘Feestelijk kleding’. Dat kun je natuurlijk op honderden manieren opvatten: overleg in dat geval altijd even met het bruidspaar of de ceremoniemeester wat er precies van je verwacht wordt.

Ben je nog op zoek naar een pak? Bekijk dan hier de beste winkels voor het kopen van het perfecte pak. Bekijk ook: Outfit trends voor de bruidegom 2018Voor nóg meer inspiratie en de laatste trouwtrends volg je ons op PinterestInstagram en Facebook

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Meer informatie over

Laat een bericht achter

Voorkom dat je dag in het water valt: hoe overleef ik een regenachtige bruiloft in 5 stappen!
Voorkom dat je dag in het water valt: hoe overleef ik een regenachtige bruiloft in 5 stappen!
Laten we eerlijk zijn: als je in Nederland trouwt is er best wat kans op regen. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je de dag waterproof kan maken!
Foto: Shutterstock
Kies de beste bruidsschoenen voor jouw bruiloft!
Of je nou van torenhoge stiletto's, sandaaltjes of plateausandalen houdt: bijna elke vrouw is gek op schoenen. Hoe jij de perfecte bruidsschoenen vindt voor je bruiloft, lees je hier!
Trouwvervoer kiezen voor je gasten met deze 5 stappen!
Trouwvervoer kiezen voor je gasten met deze 5 stappen!
Gaan jullie voor grote bussen, Volkswagen busjes of laten jullie het de gasten toch zelf regelen? In deze 5 stappen hebben jullie zo een keuze gemaakt voor het vervoer van de gasten!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie