Een bruidsmeisje zijn? Zo rock je deze belangrijke rol op de grote dag!

Wat is de rol van een bruidsmeisje? Wat moet een bruidsmeisje eigenlijk doen, op de grote dag, maar ook vooraf? Wanneer begint het werk van een bruidsmeisje eigenlijk? Lees ons artikel en ontdekt hoe leuk en bijzonder de rol van bruidsmeisje eigenlijk is!

  • De gasten

Een bruiloft staat of valt met de support van liefdevolle naasten. Want hoe goed een bruid alles ook voorbereid, zonder emotionele steun is het een bruiloft al helemaal superspannend! Dit is dan ook waar de bruidsmeisjes om de hoek komen kijken. Ze geven steun en toeverlaat op de grote dag. Maar wat zijn de taken van een bruidsmeisje? Het werk van bruidsmeisjes is op te delen in twee: voorbereidende taken en aanwezigheid op de bruiloft zelf. Benieuwd wat voor taken het allemaal zijn? Lees snel verder!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vind de juiste bruidsmeisjes

Adverteren

Het is superleuk om vriendinnen die je erg dierbaar zijn nog even een ere plekje te geven door ze Bruidsmeisje te maken. Getuigen kun je er maar 2 vragen, maar het vragen van je bruidsmeisjes daar zit geen limiet op. Toch zie je doorgaans dat gemiddeld genomen dit er 2-6 zijn. Meestal zo’n 3 of 4.

Allereerst moet je je afvragen, wie is je zo dierbaar dat je haar als je bruidsmeisje wilt. Een bruidsmeisje is een ere taak, dus meestal zijn zij geen ceremoniemeester. Ze gaan wel mee met het passen van de jurk en denken mee in alle creatieve uitspattingen van de bruiloft. That’s what girls are for!

Juichen bij het aanzoek

De allereerste taak van het bruidsmeisje begint op het moment dat je vriendin ten huwelijk is gevraagd. Hoewel er een kans is dat je daar niet bij aanwezig bent – flauw hè – wordt je waarschijnlijk meteen gebeld. Jouw rol hier? Jouw vriendin steunen uiteraard! Dit is hét moment van je vriendin en het is dan ook belangrijk dat ze 100 % in de schijnwerpers staat. Vraag naar de details van a tot z en doe een vreugdedansje.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

‘Ja, ik wil’ zeggen

Als het goed is komt er een mooi moment waarop jouw vriendin vraagt of je haar bruidsmeisje wilt zijn. Sommige bruiden zullen dit groot aanpakken met een diner of uitje. Anderen zullen je vragen terwijl jullie op de bank een bak ijs aan het leegeten zijn. Het is hoe dan ook een bijzonder moment. Geniet er van!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Maak het jezelf makkeljk met een weddingplanner

Op de trouwdag zelf wil je zo min mogelijk aan je hoofd hebben. Iemand die al de zorgen voor je weg kan nemen is de weddingplanner. Hij of zij zorgt er niet alleen voor dat alles tot in de puntjes geregeld wordt en al jullie grootste dromen gerealiseerd worden, maar ook dat de bruidsmeisjes tot zijn recht komen.

Weddingplanner Ina van Weddingplanner Houvast is iemand die je er zeker bij moet hebben op de bruiloft. Zij zorgt voor rust in de aanloop naar en op de trouwdag zelf. Ze is open, empatisch, flexibel en organisatorisch heel goed. Daarnaast heeft ze een groot netwerk aan leveranciers die ze maar wat graag aan jullie voorstelt. Ook qua styling zit je bij haar aan het goede adres. Op de trouwdag zelf is ze uiteraard aanwezig, maar vooral op de achtergrond om er alles aan te doen dat jullie een fantastische dag hebben. Daar gaat het haar om. Het genieten en zorgen voor rust en een stressloze tijd!

De beste best friend zijn

Het allerbelangrijkste: de best friend zijn. Een knipoog, een ‘you got this!’, of een ander bemoedigend woordje geven als nodig of simpelweg even de deur openhouden. Eigenlijk is een bruidsmeisje gewoon een beste vriendin maar dan in een mooie outfit op een superspeciale dag. Een bruidsmeisje is de grote steun en toeverlaat bij het voorbereiden van de wedding en – soms letterlijk – een steunpunt op de grote dag. Zorg ervoor dat je vriendin het middelpunt is en je haar helpt waar nodig, en ze zal een bruiloft hebben die ze nooit meer vergeet!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Het organiseren van het vrijgezellenfeest

De planning van de bruiloft is een taak van het bruidspaar of een weddingplanner, maar het vrijgezellenfeest wordt geregeld door de bruidsmeisjes. Hoewel de  strippers en de ‘kus-me-shirtjes’ erg leuk lijken, is het de bedoeling dat jouw vriendin een leuke dag heeft. Kijk goed naar de persoonlijkheid van jouw vriendin en organiseer op basis daarvan een geschikt feest. Een dagje weg, een dansworkshop, een beautymiddag, een saunabezoek, een fotoshoot of wel gewoon een kroegentocht. Als het maar gezellig is!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Helpen bij het uitzoeken van de trouwjurk

Hoewel we van Say Yes To The Dress hebben geleerd dat het niet verstandig is een heel legioen aan juryleden mee te nemen bij het uitzoeken van de jurk, is het stiekem wel héél gezellig. Sommige bruiden zullen kiezen om hun moeder of schoonmoeder mee te nemen bij de zoektocht naar de jurk, anderen willen graag hun bruidsmeisjes erbij hebben. Bereid je voor op een gezellige dag, tranen van vreugde en heel veel jurken. Wees oprecht, lief en begripvol bij het geven van feedback op de jurken.

opslaan
Weddingplanner Houvast. Foto: Essenza Fotografie

Helpen bij het aankleden

Een bruidsjurk aantrekken is niet niks. Er gaat veel tijd inzitten en het is bovendien onmogelijk om bijvoorbeeld zelf de rits dicht te doen. De bruidsmeisjes helpen hierbij Het dichtritsen, het rechttrekken van de jurk, het goed opzetten van de sluier en de final touch voordat jouw vriendin het altaar oploopt.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tijdens de ceremonie

Bij de ceremonie lopen de bruidsmeisjes voorop, of ze wachten bij het altaar. Verder strooien ze met bloemblaadjes als de bruid langsloopt, of juist als ze de kerk uitgaat. Ook kan er een bruidsmeisje aangewezen worden als ringdrager, of is er een bruidsmeisje verantwoordelijk voor het aangeven van de ringen. Als bruidspaar kiezen jullie zelf het takenpakket van de bruidsmeisjes. Geef ze een taak waarvan jij zeker weet dat jij ze leuk vindt, dan genieten zij er ook meer van.

Ook ben je er als de bruid – of bruidegom! – een tissue nodig heeft, of ben je er om even het boeket over te nemen als dat nodig is. En het leuke is, naderhand mag je het boeket vangen!

opslaan
Weddingplanner Houvast. Foto: Essenza Fotografie

Het is duidelijk. Bruidsmeisje zijn is echt heel leuk en bijzonder. Je mag er mooi bijlopen, hebt een speciale rol op de grote dag, en maakt alles van dichtbij mee. Het is eigenlijk het second best thing van een bruiloft, na zelf trouwen natuurlijk. Wat vind jij het leukste van bruidsmeisje zijn? Laat het ons weten!

Lees ook: De ultieme bruiloft checklist van Zankyou: 101 tips voor het plannen van je huwelijk!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!