Je eigen trouwjurk ontwerpen: waar moet je allemaal aan denken?

Droom jij van je eigen gemaakte jurk? Een unieke jurk die niemand anders heeft? Helemaal naar jouw smaak en vorm? Dat kan! Waar moet je allemaal op letten en hoe gaat zo'n proces nu eigenlijk in z'n werk? Lees het in dit artikel.

  • De Bruid
  • Luxury Weddings

Elke bruid heeft waarschijnlijk al een paar keer gedroomd van haar jurk. Als klein kind al, of misschien pas vlak na het aanzoek. Maar wat voor jurk je ook voor ogen hebt, zeker is dat je er oogverblindend uit gaat zien. Maar wat nou als het niet lukt om dé jurk vinden? Of als je een beeld voor ogen hebt en het perfecte design maar niet tegen komt? Of als je gewoon helemaal uniek wilt zijn en een eigen ontworpen trouwjurk wilt dragen? Het hoeft niet bij een droom te blijven want het kan echt!

Adverteren

Een eigen trouwjurk laten ontwerpen is iets meer werk, maar het loont! Lees waar je allemaal aan moet denken bij het ontwerpen van de jurk, met extra tips van Nienke | BijtjeVictor’s Wedding Designs en PuurZij!

opslaanFoto: Victors Wedding Design
Foto: Victor’s Wedding Design

Inspiratie opdoen

Als je je eigen jurk laat ontwerpen staat de wereld voor je open! “Belangrijk is: keep an open mind! Het is niet alleen voor de ontwerpers, maar ook voor de bruid heel fijn om op een open manier de afspraak in te gaan.” vertellen ontwerpers Nienke | Bijtje.  

Het begint allemaal met de juiste inspiratie. Inspiratie kun je overal vinden, maar wij zijn gek van Pinterest. Daarom is het belangrijk genoeg tijd te nemen voor het voorwerk. Maak een board en ga een paar avondjes lekker pinnen. Bewaar niet alleen jurken, maar ook gevoelens, kleuren, stoffen en sfeerbeelden. Op deze manier kun je een goed idee opdoen van wat je nu eigenlijk echt mooi vindt. PuurZij vindt het belangrijk dat de bruid zelf de materialen en kantsoorten kiest.

Naast gebruik maken van Pinterest, kun je ook  Instagram afgaan, trouwmagazines lezen en stoffenwinkels bezoeken. Als je iemand bent die echt iets moet voelen voor inspiratie, kun je natuurlijk naar een bruidsmodezaak gaan om rond te neuzen. Let op de stijl, de stof en de details van de jurken die je mooi vindt, en ontdek de rode draad. Het is belangrijk goed te weten wat je echt mooi vindt, want hoe duidelijker jouw idee, hoe makkelijker de volgende stap is!

Voordat je met de ontwerper gaat praten is het verstandig om in de wereld van de stoffen te duiken, om alvast een idee te krijgen. Er is een gigantisch aanbod aan stoffen waar je je soms in kunt verliezen als je niet genoeg kennis hebt. De keuze voor de stoffen zijn afhankelijk van jouw stijl – romantisch, vintage, modern…- , het seizoen en de boodschap die je over wilt brengen. Lees ook hoe je in vijf stappen de halslijn van jouw jurk uitkiest!

Victor’s Wedding Designs vertelt: “Let bij het maken van de jurk op de sfeer, het thema en welke kleur je partner draagt. Bepaal ook alvast of je iemand mee wilt nemen tijdens het shoppen, en zo ja, wie? Ga bij jezelf ook na hoeveel invloed de mening van anderen op jouw besluit hebben en of je daar prettig bij voelt. Het is namelijk jouw dag!”

opslaanFoto: Victor's Wedding Design
Foto: Victor’s Wedding Design

Dé ontwerper vinden

Er zijn veel grote zaken die unieke bruidsjurken kunnen maken, maar je kunt ook kiezen voor kleine ateliers van zelfstandigen, die jouw droomjurk kunnen maken. Hoe dan ook is het belangrijk dat er een goede klik is, en dat je je vrij voelt net zoveel te vragen tot alles duidelijk is. Je betaalt voor een compleet op hand gemaakte jurk, dus het is belangrijk dat hij perfect is! Op zoek naar geweldige ontwerpers? Bekijk dan onze leveranciers!

opslaanFoto: Nienke | Bijtje
Foto: Nienke | Bijtje

Afspraak maken

Als je een goed gevoel hebt bij de ontwerper, is het tijd om te vragen naar de voorwaarden. In het kennismakingsgesprek kun je al deze vragen stellen. Hoelang duurt het voordat de jurk af is? Hoeveel moet je aanbetalen? Wanneer volgt de restbetaling? Hoeveel passessies heb je? Dit zijn belangrijke vragen die ervoor zorgen dat je het hele proces duidelijk voor ogen hebt. Als ook de voorwaarden helemaal naar wens zijn, kunnen jullie beginnen aan de volgende stap: het ontwerpen.

Victor’s Wedding Designs raadt aan om met twee van je favoriete bruidswinkels een afspraak te maken. Pas maximaal zes jurken per winkel. Als je het voorwerk goed hebt gedaan en het juiste advies krijgt, kun je heel gericht gaan passen.

opslaanFoto: Nienke | Bijtje
Foto: Nienke | Bijtje

Zeg ja tegen het model

Hier begint het echt spannende werk! Er wordt geschetst, je kun stoffen voelen, en modellen passen. Het inspiratiebord komt op tafel, en als het goed is heeft de designer al snel een paar mooie ontwerpen weten te maken. Zit er iets bij wat je ziet zitten? Is het perfect, of moet er nog iets worden aangepast? PuurZij vertelt: “Je hebt aan het eind een unieke jurk. Het ontwerp wordt op je lichaam afgestemd, elke pasafspraak is er weer iets klaar. Dit maakt het proces zo leuk!”

opslaanFoto: Victor's Wedding Designs
Foto: Victor’s Wedding Designs

De eerste passessie

Joepie! Na veel gepraat is het nu eindelijk tijd voor actie. De eerste passessie! Trek de lingerie aan die je gaat dragen tijdens de wedding, en geniet! Victor’s Wedding Designs raadt aan om je ondergoed op tijd te kopen: vóórdat je de japon gaat passen. Maar, wees niet té blij, want vaak is de jurk slechts een prototype van wat je gaat dragen. De jurk is van katoen gemaakt, en deze zogenoemde pastoile maakt duidelijk hoe de pasvorm zit. Als dit model goed zit gaat de ontwerper aan de slag met de definitieve versie.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Prijs en levertijd

Nienke | Bijtje adviseert iedere bruid om op tijd te beginnen. Het ontwerpen van een trouwjurk vervaardigt maatwerk en kost tijd. Er komen verschillende passessies bij kijken om te zorgen dat de jurk perfect past.

De prijs en levertijd van de jurken verschillen, maar een handgemaakte trouwjurk begint meestal rond de 1250 euro. Hoe meer handwerk vereist is, hoe duurder de jurk wordt. Handwerk is erg tijdrovend en daarom ook heel duur. Het lijkt misschien veel, maar dit is ook de gemiddelde prijs die je betaalt voor een bestaande jurk. De meeste ontwerpers beginnen met een startprijs, wat heel fijn is. Zo weet je waar je op kunt rekenen! Onthoud dat de jurk een one of a kind is, die – tegen een meerprijs – vaak ook nog vermaakt kan worden tot bijvoorbeeld avondjurk. Zo kun je keer op keer genieten van je trouwjurk! Een absolute investering dus!

opslaanNienke | Bijtje
Foto: Nienke | Bijtje

Ga jij voor een handgemaakte jurk? En waarom? Wij vinden het geweldig, hoewel we ook fan zijn van de grote merken die de mooiste creaties maken. Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends, inspiratie en persoonlijke real Weddings? Volg ons dan op Facebook, Pinterest en Instagram!

Lees ook:

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!