Waar moet je aan denken bij het kiezen van een trouwring met diamant?

Wil je een schitterende trouwring met diamant? Lees hier waar je op kunt letten zodat jouw ring kan schitteren en glinsteren als de beste!

  • Accessoires bruid
  • Adviseren

De tijd dat onze trouwringen geelgoud en bijna identiek zijn, zijn echt voorbij. Tegenwoordig kiezen bruidsparen voor trouwringen die bij hun persoonlijkheid passen. Soms passen de trouwringen van de partners niet eens bij elkaar. Zo kunnen mannen een redelijk ‘eenvoudige’ trouwring hebben en pakken de dames meer uit door een trouwring met diamant te kiezen. En waarom zou je dat ook niet doen? Als het goed is kijk je voor de rest van je leven tegen je trouwring aan, dus als je ergens niet op hoeft te bezuinigen dan is het wel op je ring! Een prachtige trouwring diamant is altijd mooi en zeer waardevol. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je er eentje gaat kopen? Want de ene diamant is zeker de andere niet. Lees hier de punten waaraan je moet denken als je een trouwring met diamant gaat uitkiezen in 9 simpele stappen.

opslaanRing van Judigje Edelsmid. Foto: Mariska Staal.
Ring van Judigje Edelsmid. Foto: Mariska Staal.

1. Past een diamanten trouwring wel bij mij?

Adverteren

Een diamanten trouwring is een echte eyecatcher. De eerste stap wordt soms overgeslagen terwijl deze juist heel belangrijk is. Misschien wil je graag een trouwring met diamant omdat het veel waarde heeft, maar past het eigenlijk wel bij je? Als je bijvoorbeeld een fanatieke hobby hebt waarbij je veel met je handen werkt, is een trouwring met diamant(en) niet altijd even handig. Een ring met diamant is namelijk altijd kwetsbaarder. Daarnaast is je trouwring de ring die je altijd om hebt, je hebt dus altijd een diamant om je vinger. Wil je dat? Of is het misschien beter om later te kiezen voor een aanschuifring met diamant die je voornamelijk met gelegenheden kunt omdoen? Als je hiervoor kiest kun je er ook nog even voor sparen.

Judigje Edelsmid adviseert: ¨Kies alleen voor een diamant als het jou en je ring complimenteert. En als je voor diamant gaat, ga dan voor een mooie kwaliteit! Zuiverheid en kleur zijn hierbij het belangrijkst. Ik adviseer minimaal vs/tw!¨

opslaanRing van Judigje Edelsmid. Foto: Mandy Scholten.
Ring van Judigje Edelsmid. Foto: Mandy Scholten.

2. Wat is je budget

Diamanten trouwringen zijn er in alle soorten en maten en ook bij deze ringen kan de kwaliteit verschillen. Je kunt er wel vanuit gaan dat een trouwring met diamant duurder is dan zonder. Gelukkig heb je ook in deze trouwringen gradaties qua prijs. Mocht je een klein budget hebben, maar toch een diamant willen, dan kun je ervoor kiezen om iets in te leveren op de kwaliteit van de diamant. Voordat je op stap gaat is het verstandig om een budget af te spreken. Door al dat geglinster en geschitter wordt je snel verleid om iets te veel uit te geven. In de volgende stappen gaan we uitleggen hoe de kwaliteit van de diamant wordt bepaald door de 4 c’s.

3. De 4 c’s: Carat

Het gewicht van de diamant wordt altijd aangegeven in karaat. Hoe meer karaat de diamant heeft hoe duurder. Eén karaat weegt 0,2 gram (of 200 milligram) en wordt ook wel onderverdeeld in punten. Het gewicht van een diamant wordt afgerond tot 2 decimalen. Bijvoorbeeld 0.25 karaat oftewel 25 punten. Grote diamanten van bijvoorbeeld 1.00 karaat zijn zeer zeldzaam omdat diamanten van dit formaat bijna niet gevonden worden. De meeste zijn kleiner. Daarom zijn grote diamanten behoorlijk duur.

opslaanFoto: Ilka van Wieren
Foto: Ilka van Wieren

4. De 4 c’s: Color

Een andere factor die meespeelt bij het prijskaartje van de diamant is de kleur. Hoe witter of kleurlozer de kleur, hoe duurder de diamant. Er zijn diamanten die een beetje geel in de kleur hebben. Deze zijn minder waard. De kleur van een diamant wordt aangegeven op een schaal van D (kleurloos) tot Z (geel). Hoe dichter je bij de D zit, hoe hoger de waarde van de diamant. Voor ons consumenten is de gele kleur soms niet te zien, terwijl experts deze wel kunnen opmerken. Mocht je wat kosten willen besparen dan kun je dus een voor diamant kiezen die qua kleur op G-I zit. Deze zal goedkoper zijn.

Als de diamant wat geel kleurt, is hij doorgaans wat minder waard, maar niet alle diamanten met kleur zijn goedkoper. Er bestaan namelijk ook roze of blauwe diamanten. Deze zijn heel zeldzaam en juist wel weer heel duur. Tegenwoordig zijn diamanten met kleur steeds populairder. Ben jij een kleurrijk persoon? Dan kun je zeker voor een trouwring met diamant in kleur gaan! Volgens Judigje Edelsmid zijn kleurstenen ook weer hélemaal in dit jaar!

5. De 4 c’s: Clarity

De zuiverheid van de diamant speelt een hele grote rol in de waarde. Als er in de diamant geen foutjes zit, dan heeft de diamant een prachtige, bijna perfecte lichtinval en kun jij met je ring waanzinnig shinen. Een diamant zonder interne of externe structuur foutjes wordt ook wel loepzuiver of flawless genoemd. Wanneer er onzuiverheden in de diamant zitten dan gaat dat ten koste van de schoonheid van de steen. De zuiverheid van de steen wordt altijd door een expert vastgelegd.

opslaanFoto: Sonja Koning photography
Foto: Sonja Koning photography

6. De 4 c’s: Cut

De laatste C staat voor ‘cut’ wat staat voor slijpvorm, en hierbij is het vakmanschap van de slijper van groot belang. Hoe groter het vakmanschap, hoe mooier de schittering zal zijn waarmee jij iedereen met jouw ring kan verblinden. Tijdens het slijpen spelen de juiste verhoudingen een cruciale rol en daarnaast moet de afwerking minutieus verricht worden. Een diamant die niet goed geslepen is, zal nooit zo mooi schitteren. In vergelijking met de andere c’s is bij cut het mensenwerk dus heel belangrijk.

7. Hoeveel diamanten wil je

We gaan weer even terug naar jouw persoonlijke smaak. Want een trouwring met diamant kent heel veel verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 1 grotere diamant (meer karaat) of je kiest voor meerdere kleine diamantjes. Je kunt 3 diamantjes kiezen, maar er zijn ook prachtige trouwringen die 43 kleine briljantjes hebben in de bovenrand of onderrand van de ring. Bekijk dus goed alle modellen.

opslaanFoto: Maarten Benjamin
Foto: Maarten Benjamin

8. Nieuw of vintage

Misschien is het je niet ontgaan dat vintage helemaal hip en happening is. Vintage is niet alleen mooi, het kan ook schelen in de kosten. Vintage staat voor een bepaalde stijl, maar is vaak ook een mooi woord voor tweedehands. Op internet en bij bepaalde juweliers kun je prachtige vintage trouwringen met diamant kopen. Deze zijn vaak iets goedkoper dan de nieuwe versies. Een goede manier dus om kosten te besparen. Mocht je willen weten hoe de ring scoort aan de hand van de 4 c’s kun je altijd met de ring langsgaan ben een juwelier of andere expert. Als je een trouwring via internet hebt gevonden, krijg je vaak de mogelijkheid om de ring eerst goed te bekijken voordat je de ring daadwerkelijk koopt.

Leuk extraatje: volgens Judigje, van Judigje Edelsmid, zijn trouwringen met een vintage uitstraling he-le-maal IN dit jaar!

9. Goed onderhoud is essentieel

Heb je een prachtige trouwring met diamant gescoord, dan wil je natuurlijk dat dit juweeltjes lekker blijft schitteren en glanzen. Want ook al heb je de beste diamant, naar verloop van tijd wordt de schittering wat doffer. De diamant moet dan weer even schoongemaakt worden en hij is weer helemaal als nieuw. Daarnaast wordt tijdens een onderhoudsbeurt ook gecontroleerd of de diamant nog goed vastzit. Mocht dat niet het geval zijn dan wordt hij weer beter vastgezet zodat je hem niet kwijtraakt. Dit is echt heel belangrijk, want als je dit niet jaarlijks laat doen, is de kans echt groot dat je straks zonder diamant zit. Heb je een trouwring met meerdere kleine diamantjes, bijvoorbeeld de hele onderrand? Dan is het beter om elk half jaar je ring te laten controleren aangezien kleine diamantjes kwetsbaarder zijn.

opslaanFoto: Maarten Benjamin
Foto: Maarten Benjamin

Hopelijk kun je dankzij bovenstaande stappen de perfecte trouwring met diamant uitkiezen zodat je voor de rest van je leven heerlijk kunt shinen! Meer tips voor het uitzoeken van de mooiste trouwring vind je hier. Weet je eigenlijk al welke sieraden je gaat dragen tijdens je huwelijk? Wij hebben hier tips om de juiste sieraden uit te kiezen voor dat wauw-effect. Bij mooie sieraden hoort natuurlijk ook een prachtig boeket, bekijk hier de mooiste trouwboeketten voor jouw trouwdag! Wil je meer super handige tips of geweldige inspiratie opdoen voor jouw grote dag? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Pinterest!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Judigje Edelsmid Juweliers
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!